Drama By: Salma Syahbuddin August 4, 2022 @ 2:01pm

“Saya Akan Jadi Panas Baran Dan Cepat Nangis” – Pernah Diganggu Makhluk Halus, Chacha Maembong Akui Mental Kena Kuat Dan..

Pelakon Chacha Maembong atau nama sebenarnya, Siti Aisyah Rohani Ismail, 27, mengakui tidak terlepas daripada mengalami dan merasai pengalaman diganggu makhluk halus ketika menjalani penggambaran cerita bergenre seram.

Menurutnya, berlakon dalam naskah seram bukannya mudah berbanding terlibat dalam penggambaran drama biasa kerana ia memerlukan mental yang kuat.

Malah, adalah perkara biasa sekiranya makhluk halus tersebut ‘ikut’ pulang ke rumah.

“Macam saya, saya tak layan sangat sebab saya sejenis yang akan kata pada diri saya datang sebab nak bekerja so mohon ‘benda’ tu jangan ganggu. Kalau nak ganggu tunggu sampai habis berkerja.

“Bila dekat set tu adalah dengar-dengar tapi Chacha buat tak dengar. Tapi bila balik tu adalah yang mengikut… itu standard. Semua tempat yang kita pergi semua ada,” katanya kepada Xtra.

Berkongsi mengenai gangguan yang paling teruk pernah diterima, pelakon yang popular menerusi filem Anak Perjanjian Syaitan ini memaklumkan, pernah menerima gangguan ketika berada di rumah.

Perkara itu disedari selepas krew yang terlibat ketika penggambaran menegur tindakannya yang seakan-akan tidak betul.

“Yang paling teruk saya kena kacau dekat rumah. Sebab bila dekat set saya tak sedar tapi orang cakap say atak betul.

“Bila kita kena ganggu, kita tak rasa tau… tapi orang boleh nampak, bila orang nampak tu kita jadi panas baran. Bila petang pula, kita jadi cepat nangis dan mood pun berubah-ubah,” jelasnya.

Tambahnya lagi, apa yang paling penting perlu dilakukan ketika terlibat dalam penggambaran drama atau filem bergenre seram ini adalah, tidak boleh terlalu gembira sewaktu berada di lokasi memandangkan kita tidak mengetahui keadaan ‘sebenar’ tempat tersebut.

“Bila terlibat dalam naskhah seram ni, perkara yang perlu dan tak perlu dilakukan adalah sentiasa beri salam dan jangan terlalu happy. Kita tak tahu kan tempat kita shoot tu. bila kita terlalu happy tu yang dia akan kacau.

“Selalunya kalau Chacha, habis je penggambaran Chacha takkan terus pulang rumah. Mungkin tunggu kat dalam kereta dulu kalau tak mesti dalam pukul 3 pagi atau 4 pagi Chacha tak boleh tidur,” jelasnya.

Meskipun sudah lali dengan insiden sebegitu, Chacha bagaimanapun tidak serik malah menganggap ia adalah cabaran buat dirinya memandangkan ia memerlukan mental yang kuat dan perlu sentiasa ‘ready’.

“Saya suka cerita macam ni sebenarnya. Saya suka cerita seram cuma amacam saya katalah, ambil job ni bukan senang.. mental kena kuat. Kita kena sentiasa berdoa dan be ready. Tapi kerja kan… jadi kita hanya teruskan lah,” katanya.

Chacha yang ditemui ketika sesi sidang media Detik 12 Malam dan Drama Remang yang berlangsung  di Scream Park, Sunway Lagoon Malaysia baru-baru ini juga memaklumkan drama seram ini merupakan naskah ketiga buat dirinya.

Drama 12 episod ini merupakan drama kompilasi cerita-cerita realiti seram yang akan dibintangi oleh pelakon hebat seperti Syafie Naswip, Azrel Ismail, Emma Maembong, Chacha Maembong, Aween Ismail, Natasha Elyzza dan ramai lagi.

Jadi jangan lupa saksikan  Remang yang akan bersiaran menerusi slot tonton Malam Seram pada setiap Isnin, pukul 11.00 malam di TV3.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 5 Mar 2018

Another One Bites the Dust: Big Bang’s Daesung to Enlist into the Army Soon

Daesung is the fourth Big Bang member to enlist into the army!

Trending Mon, 6 Apr 2020
Featured Fri, 6 May 2022

“Suka Hati Dia La… Kau Apa Hal? – Fazley Yaakob Bengang Netizen Kritik Isteri Tindik Hidung

Alahai… orang lain yang tindik hidung orang lain yang panas! ada ja yang tak kena kan dengan netizen ni

Hiburan Mon, 25 Nov 2019
Featured Wed, 24 Apr 2019

Rindu Lebaran, koleksi kurung ‘mengancam’ sentuhan tukang jahit termahir, Ezuwan Ismail

Rindu Lebaran, koleksi tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas!

Hiburan Wed, 12 Sep 2018

山脚下男孩彩排6小时脸不红不气喘「915大叔要你好看的!」

山脚下男孩25周年《都有你在》演唱会只剩下不到3天时间即将要举办!团员彩排6小时脸不红不气喘,直呼「915大叔要你好看的!」

familuv Sun, 18 Aug 2019

5 panduan setiap bapa baharu perlu tahu

Kongsikan info ini kepada suami anda!

Featured Sat, 30 Oct 2021
Hiburan Wed, 22 Nov 2017

Betul Ke Ayda Jebat Putus Asa Sertai AJL

Takkan dah putus asa masuk AJL kerana gagal untuk mara ke peringkat akhir Anugerah Juara Lagu ke-32 (AJL).

| Live TV