Hiburan By: Del14 September 4, 2019 @ 11:22pm

Saya Boleh Terima Teguran Tapi Bukan Cacian – Sharifah Amani

Kisah Datin Vivy Yusof, seorang usahawanita dan ikon fesyen Malaysia, juga pengasas bersama FashionValet dan The dUCk Group  dikecam teruk di media sosial baru-baru ini hanya kerana #VivyYusofChallenge telah mengingatkan kita kepada kisah Sharifah Amani (33) yang juga dikecam teruk hanya kerana dengan secara jujurnya mengatakan bahawa “I sound like stupid if I speak Malay, so I’ll speak English” semasa menerima anugerah Pelakon Wanita Terbaik Festival Filem Malaysia pada tahun 2006.

 

Pada ketika itu beliau baru berusia 20 tahun dan masih mentah di dalam industri pengfileman dan apabila beliau memilih untuk memberi ucapan di dalam Bahasa Inggeris, masyarakat terus mengecam kerana secara tidak langsung beliau seperti memperlekehkan bahasa kebangsaan. 

 

 

komen Nani di entri instagram @budakijat

 

Sharifah Amani yang membahasakan dirinya Nani berkata “Nani dulu pun mengaku bodoh cakap Bahasa Malaysia. Nani bagi tau semua orang. Bukan pasal Nani bangga tapi pasal Nani jujur. Mungkin cara tu silap tapi itu lah cara Nani nak mintak tolong kot.

 

“Dulu masa kena kecam teruk Nani jadi lagi jauh dengan Bahasa. Dah jadi sejenis phobia (fobia). Pergi mana-mana je ada yang nak kutuk, nak hina. Terus takut nak berbahasa . Tapi Alhamdullillah masa tu ada Abang, Bahri, Isma semua kat set. Korang tak judge Nani langsung. Lagi korang love Nani lagi Nani berani nak berbahasa” komennya pada laman instagram @budakijat yang merupakan pengarah filem Emil Emilda yang dilakonkan oleh Sharifah Amani.

 

 

“InsyaAllah saya boleh terima teguran tapi bukan cacian. Kami semua manusia biasa ada baik ada buruk. Apa saya lalui dulu dan kadang-kadang sekarang pun membuatkan saya sangat sedih dengan cacian yang di lontar di ruang komen ini. Terus saya flashback. Adakah aku bukan manusia jika aku bercakap jujur?

 

“Syukur ada yang sudi mengajar dan bukan mengeji. Dulu dengan setiap kejian langkah saya semakin jauh dengan bahasa. Alhamdullillah ada yang sabar ingin kongsi ilmu bersama. Marilah kita mengajar dengan kasih sayang dan bukan kejian dan hukuman. InsyaAllah.” katanya lagi.

 

Sememangnya para netizen kadang-kadang bertindak keterlaluan bila meninggalkan komen berbaur benci, mencaci dan menghina orang lain yang melakukan kesilapan, sama ada mereka selebriti atau bukan. Amat mudah untuk kita menegur tanpa sempadan dan had bila kita sekadar ‘keyboard warrior’ dan berselindung di sebalik identiti yang ‘anonymous‘ atau ‘fake’. 

 

Sebelum kita bersuara, sama ada di alam nyata atau virtual, tanya pada diri sendiri…adakah ia perlu? We all leave virtual footprints. Banggakah kita bila orang masih boleh membaca benda-benda yang kita tulis/komen di media sosial apabila roh sudah meninggalkan jasad kita? Renung-renungkanlah…

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 29 Sep 2021

Biarpun ‘Terlukis Indah’ Viral di TikTok, Rizky Febian & Ziva Magnolya Berhadapan Dengan Ujian Tersendiri

Lagu duet Terlukis Indah nyanyian penyanyi Indonesia, Rizky Febian dan Ziva Magnolya mendapat perhatian ramai pihak, terutamanya penggemar muzik nusantara. Lagu ciptaan Rizky sendiri ini dilancarkan sekitar Julai lalu itu menjadi viral serta sering digunakan […]

Hiburan Tue, 29 Jan 2019

「唱作天后」邓紫棋重返大马!一连两场唱响云顶

「唱作天后」邓紫棋重返大马!一连两场唱响云顶。

Hiburan Tue, 9 Jan 2018

Adik Achey Curi Perhatian

Achey Bocey iaitu Nornatasha Hamzah atau Tasya curi perhatian ramai apabila dia bakal bersaing dalam program terbaru, Gegar Lawak.

Featured Tue, 28 Sep 2021

Kerajaan Tangguh Gelembung Pelancongan Ke Pulau Tioman Dan Genting Highlands

Kerajaan menangguhkan gelembung pelancongan domestik di Pulau Tioman dan Genting Highlands yang dilaporkan dibuka pada 1 Oktober ke satu tarikh akan dimaklumkan kelak. Menurut Pengurus Besar Tourism Pahang, Kamaruddin Ibrahim, ia susulan kenyataan Perdana Menteri, […]

Hiburan Fri, 29 Nov 2019

Rindu Beraksi Atas Pentas, The PussyCat Dolls Kembali Selepas 9 Tahun!

Tak sabar nak dengar #PCDReunion kembali dengan lagu baru diorang!

Events Wed, 10 Jul 2019

陈昇831来马首开个人演唱!大赞「马爷爷」好酷

陈昇出道30年,8月31日来马首开个人演唱;适逢国庆日及首相敦马哈迪生日,陈昇大赞「马爷爷」好酷!

Featured Fri, 6 Aug 2021

“Akhirnya Ada Juga Drama Berfaedah..” -Penutup Drama Ayahanda Dipuji, Raih 4 Juta Tontonan

Drama Ayahanda yang mendapat perhatian ramai di media sosial telah pun melabuhkan tirainya pada hari Sabtu lalu dengan sebuah pengakhiran yang cukup mantap. Terbaru, drama yang sarat dengan emosi dan pengajaran itu berjaya mencatat 4 […]

Hiburan Mon, 4 Nov 2019
Hiburan Sat, 6 Oct 2018

张学友越跳越年轻!赞大马歌迷配合满分「犹如主场」

相隔不到九个月的时间,「歌神」张学友破纪录再度来马举办《A CLASSIC TOUR 学友·经典》世界巡迴;长达3小时的唱跳演出,让他自夸越跳越年轻,更大赞歌迷配合度满分,在大马演出「犹如主场」。

Contest Mon, 8 Apr 2019

#xtraGiveaway: Win Two Tickets to Meet and Greet Hyolyn in Kuala Lumpur

Not only will you get to see her, you’ll get to party with her too, California style!

| Live TV