Hiburan By: Del14 September 4, 2019 @ 11:22pm

Saya Boleh Terima Teguran Tapi Bukan Cacian – Sharifah Amani

Kisah Datin Vivy Yusof, seorang usahawanita dan ikon fesyen Malaysia, juga pengasas bersama FashionValet dan The dUCk Group  dikecam teruk di media sosial baru-baru ini hanya kerana #VivyYusofChallenge telah mengingatkan kita kepada kisah Sharifah Amani (33) yang juga dikecam teruk hanya kerana dengan secara jujurnya mengatakan bahawa “I sound like stupid if I speak Malay, so I’ll speak English” semasa menerima anugerah Pelakon Wanita Terbaik Festival Filem Malaysia pada tahun 2006.

 

Pada ketika itu beliau baru berusia 20 tahun dan masih mentah di dalam industri pengfileman dan apabila beliau memilih untuk memberi ucapan di dalam Bahasa Inggeris, masyarakat terus mengecam kerana secara tidak langsung beliau seperti memperlekehkan bahasa kebangsaan. 

 

 

komen Nani di entri instagram @budakijat

 

Sharifah Amani yang membahasakan dirinya Nani berkata “Nani dulu pun mengaku bodoh cakap Bahasa Malaysia. Nani bagi tau semua orang. Bukan pasal Nani bangga tapi pasal Nani jujur. Mungkin cara tu silap tapi itu lah cara Nani nak mintak tolong kot.

 

“Dulu masa kena kecam teruk Nani jadi lagi jauh dengan Bahasa. Dah jadi sejenis phobia (fobia). Pergi mana-mana je ada yang nak kutuk, nak hina. Terus takut nak berbahasa . Tapi Alhamdullillah masa tu ada Abang, Bahri, Isma semua kat set. Korang tak judge Nani langsung. Lagi korang love Nani lagi Nani berani nak berbahasa” komennya pada laman instagram @budakijat yang merupakan pengarah filem Emil Emilda yang dilakonkan oleh Sharifah Amani.

 

 

“InsyaAllah saya boleh terima teguran tapi bukan cacian. Kami semua manusia biasa ada baik ada buruk. Apa saya lalui dulu dan kadang-kadang sekarang pun membuatkan saya sangat sedih dengan cacian yang di lontar di ruang komen ini. Terus saya flashback. Adakah aku bukan manusia jika aku bercakap jujur?

 

“Syukur ada yang sudi mengajar dan bukan mengeji. Dulu dengan setiap kejian langkah saya semakin jauh dengan bahasa. Alhamdullillah ada yang sabar ingin kongsi ilmu bersama. Marilah kita mengajar dengan kasih sayang dan bukan kejian dan hukuman. InsyaAllah.” katanya lagi.

 

Sememangnya para netizen kadang-kadang bertindak keterlaluan bila meninggalkan komen berbaur benci, mencaci dan menghina orang lain yang melakukan kesilapan, sama ada mereka selebriti atau bukan. Amat mudah untuk kita menegur tanpa sempadan dan had bila kita sekadar ‘keyboard warrior’ dan berselindung di sebalik identiti yang ‘anonymous‘ atau ‘fake’. 

 

Sebelum kita bersuara, sama ada di alam nyata atau virtual, tanya pada diri sendiri…adakah ia perlu? We all leave virtual footprints. Banggakah kita bila orang masih boleh membaca benda-benda yang kita tulis/komen di media sosial apabila roh sudah meninggalkan jasad kita? Renung-renungkanlah…

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 5 Mar 2018

Penyanyi ‘Menahan Rindu” ditahan pula

Wany  dikejarkan ke hospital setelah suhu badannya naik tinggi sehari selepas pulang daripada membuat persembahan  di Pasir Gudang, Johor.

Hiburan Thu, 13 Dec 2018

Gandingan Mantap Nabila Huda, Faizal Hussein Dalam ‘M4M4’

Semasa pemilihan para pelakon, Nabila Huda atau Abil memang menjadi pilihan kami semasa skrip dihasilkan.

Hiburan Sat, 2 Mar 2019

Dituduh Playboy, Shahir Mahu Bersemuka Dengan Tukang Fitnah

Semoga pasangan ini dapat melalui onak ranjau ketik bercinta ni…kami di XTRA doakan agar pasangan ini cepat kahwin. Insya Allah…

Hiburan Fri, 8 Feb 2019

‘Nasib Tak Berapa Baik…’- Siti Sarah Mahu Beraksi Di AJL Tahun Depan

Chaiyok Sarah! We all akan selalu support awak tau.

Hiburan Sun, 16 Sep 2018

Jho Low Hadiahkan Kim Kardashian Ferrari RM1.3 Juta

Jho Low Hadiahkan Kim Kardashian Ferrari RM1.3 Juta

Fab Foodies! Tue, 11 Dec 2018

Watch the New Year Fireworks from DoubleTree Hilton Kuala Lumpur

It’ll be a great way to enjoy the view but still be away from the crowd.

Hiburan Tue, 26 Feb 2019

Pernah Berhutang RM 1 Juta, Annas Easkey Kongsi Kisah Pahit Manis ANAS Cosmetics

Kata Anas, dia sebelum ini pernah dibebani hutang dengan pembekal hampir RM1 juta.

Hiburan Thu, 28 Mar 2019
Hiburan Sat, 20 Oct 2018

Rezeki Melimpah Ruah, Kugiran Masdo Ke Pentas Antarabangsa Pula!

Memiliki kelompok peminat ‘underground’ yang ramai, Kugiran Masdo bakal mengorak langkah setapak lagi apabila dapat membuat persembahan di luar negara.

| Live TV