Hiburan By: Del14 September 4, 2019 @ 11:22pm

Saya Boleh Terima Teguran Tapi Bukan Cacian – Sharifah Amani

Kisah Datin Vivy Yusof, seorang usahawanita dan ikon fesyen Malaysia, juga pengasas bersama FashionValet dan The dUCk Group  dikecam teruk di media sosial baru-baru ini hanya kerana #VivyYusofChallenge telah mengingatkan kita kepada kisah Sharifah Amani (33) yang juga dikecam teruk hanya kerana dengan secara jujurnya mengatakan bahawa “I sound like stupid if I speak Malay, so I’ll speak English” semasa menerima anugerah Pelakon Wanita Terbaik Festival Filem Malaysia pada tahun 2006.

 

Pada ketika itu beliau baru berusia 20 tahun dan masih mentah di dalam industri pengfileman dan apabila beliau memilih untuk memberi ucapan di dalam Bahasa Inggeris, masyarakat terus mengecam kerana secara tidak langsung beliau seperti memperlekehkan bahasa kebangsaan. 

 

 

komen Nani di entri instagram @budakijat

 

Sharifah Amani yang membahasakan dirinya Nani berkata “Nani dulu pun mengaku bodoh cakap Bahasa Malaysia. Nani bagi tau semua orang. Bukan pasal Nani bangga tapi pasal Nani jujur. Mungkin cara tu silap tapi itu lah cara Nani nak mintak tolong kot.

 

“Dulu masa kena kecam teruk Nani jadi lagi jauh dengan Bahasa. Dah jadi sejenis phobia (fobia). Pergi mana-mana je ada yang nak kutuk, nak hina. Terus takut nak berbahasa . Tapi Alhamdullillah masa tu ada Abang, Bahri, Isma semua kat set. Korang tak judge Nani langsung. Lagi korang love Nani lagi Nani berani nak berbahasa” komennya pada laman instagram @budakijat yang merupakan pengarah filem Emil Emilda yang dilakonkan oleh Sharifah Amani.

 

 

“InsyaAllah saya boleh terima teguran tapi bukan cacian. Kami semua manusia biasa ada baik ada buruk. Apa saya lalui dulu dan kadang-kadang sekarang pun membuatkan saya sangat sedih dengan cacian yang di lontar di ruang komen ini. Terus saya flashback. Adakah aku bukan manusia jika aku bercakap jujur?

 

“Syukur ada yang sudi mengajar dan bukan mengeji. Dulu dengan setiap kejian langkah saya semakin jauh dengan bahasa. Alhamdullillah ada yang sabar ingin kongsi ilmu bersama. Marilah kita mengajar dengan kasih sayang dan bukan kejian dan hukuman. InsyaAllah.” katanya lagi.

 

Sememangnya para netizen kadang-kadang bertindak keterlaluan bila meninggalkan komen berbaur benci, mencaci dan menghina orang lain yang melakukan kesilapan, sama ada mereka selebriti atau bukan. Amat mudah untuk kita menegur tanpa sempadan dan had bila kita sekadar ‘keyboard warrior’ dan berselindung di sebalik identiti yang ‘anonymous‘ atau ‘fake’. 

 

Sebelum kita bersuara, sama ada di alam nyata atau virtual, tanya pada diri sendiri…adakah ia perlu? We all leave virtual footprints. Banggakah kita bila orang masih boleh membaca benda-benda yang kita tulis/komen di media sosial apabila roh sudah meninggalkan jasad kita? Renung-renungkanlah…

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 5 Jun 2018

Dakwaan Dah Kahwin, Tajul Naik Angin!

Jaga hal sendiri dah. Nak cakap kau besar, aku pun hidup bukannya sebatang kera. Awas ya siapa yang cakap Tajul dah kahwin…

Hiburan Mon, 17 Dec 2018
Hiburan Wed, 24 Oct 2018

Mas Idayu Sebak Menyanyi Nirmala Di Pentas DAA 4

Penyanyi serba boleh ini menulis Allahyarham Pak Ngah sentiasa dekat di hati dan pasti merindui gelak tawa Allahyarham. Al-Fatihah buat Allahyarham Pak Ngah…

Hiburan Sun, 15 Jul 2018

Belum Mati Nak Warisi Hak Saya !

Perselisihan faham antara Asyraf Mazlan dan Wak Doyok masih belum selesai kini timbul pasal menuntut hak-hak terutama sekali jenama Wak Doyok

Hiburan Mon, 11 Feb 2019

Emma Maembong Dan Syed Abdullah, Unfollow Diri Masing-Masing?

Haih, macam-macam lah cerita artis sekarang ni.

Hiburan Sun, 14 Oct 2018
Hiburan Tue, 13 Feb 2018

NEWS OF LEE JOON COMMITTING SUICIDE IS FAKE!

Lee Joon did NOT commit suicide! His agency has released a statement regarding this horrid accusation.

Hiburan Thu, 15 Aug 2019

Keluar Sangkar, Zul Ariffin Jadi Petani?

Penat bertumbuk, Zul Ariffin sibuk pula nak jadi petani. Dah sedia nak comot dan kotorkan tangan? Adakah ini kisah hidup atau sekadar drama terbaru?

Hiburan Wed, 6 Nov 2019

Rainbow Returns After 3 Years With a Self-Produced Single

Rainbow’s back to spread colour to the K-Pop industry.

| Live TV