Events By: Salma Syahbuddin January 13, 2023 @ 11:08am

“Saya Peluk Dia, Tinggal Tulang”- Keadaan Yasin Sulaiman Membimbangkan

Abang kepada penyanyi dan komposer, Yassin Sulaiman iaitu Zain Sulaiman tidak dapat menahan sebak apabila berkongsi keadaan terkini adiknya itu seusai perbicaraan di Kompleks Mahkamah, Petaling Jaya pada Khamis.

Menurut Zain, dia sedih melihat keadaan adiknya yang semakin kurus, ditambah pula dengan keputusan Jabatan Peguam Negara (AGC) yang menolak representasi yang dikemukakan Yasin.

“Rasa sedih itu memang ada. Tetapi itu lumrah hidup. Dan kita akan terus berada bersama Yasin dan berdoa insya Allah. Cuma saya amat risau tentang kesihatan dia. Saya peluk dia pagi tadi. Tinggal tulang,” katanya.

Perkara itu turut dikongsi menerusi hantaran di Instagram milik penyanyi berkenaan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yasin Sulaiman (@yasinsulaiman)

 

Sementara itu, peguam yang mewakili Yasin, Ariff Azami memaklumkan, pelantun lagu Mimpi Laila itu bagaimanapun tetap bersemangat dan reda dengan ujian yang dihadapinya.

“Lawatan terakhir kami di penjara pun, Yasin memang seperti biasa bersemangat, redha dengan ujian tetapi kekhuatiran kita, keadaan kesihatan beliau yang nampak sedikit merunsingkan terutamanya susut berat badan yang agak ketara. Contohnya bila kita peluk dia, salam dia pun kita terasa tulang.

“Apabila kita siasat, makan, makanan dia cukup, mungkin melibatkan isu tekanan, isu kesan sampingan daripada ubat-ubat beliau. Itu kerunsingan kita. Sebab itu kita sangat-sangat berikhtiar dan berusaha agar satu keputusan yang cepat dapat diberikan kepada Yasin. Sebab semakin hari kita jumpa, setiap kali kita jumpa semakin susut.

“Walaupun beliau tetap orang yang sama, orang yang bersemangat itu, yang sentiasa positif itu tetapi keadaan fizikal badan beliau itu agak merunsingkan. Pihak keluarga lagilah bertambah runsing,” jelasnya.

Dalam hantaran yang berlainan pula, Yasin dilihat tetap memperjuangkan kanabis perubatan dan bukannya kanabis rekreasi seperti mana yang pernah dimaklumkannya sebelum ini.

“Harini berita tak berapa baik lah, sebab saya punya representasi ditolak walau macam mana pun, saya akan tetap berjuang untuk membuat representasi yang kedua.

“Dan satu lagi yang saya nak terangkan adalah kekeliruan dikalangan masyarakat kita tentang pengambilan kanabis. Pengambilan kanabvis ini ada dua kategori, kategori pertama, rekreasi iaitu ambil untuk suka-suka dan itu tidak ada kena mengena dengan apa yang saya perjuangkan. kedua, kanabis perubatan, kanabis yang digunakan oleh para doktor yang bertauliah untuk mengubati pesakit-pesakit dan ia telah diakui oleh doktor di seluruh dunia termasuklah di Malaysia,” katanya.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yasin Sulaiman (@yasinsulaiman)

 

 

Sumber: Instagram

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 25 Feb 2019

Isu sekumpulan babi dibakar secara kejam di Thailand! Siapa yang harus dipersalahkan?

Video rakaman yang berdurasi selama 3 minit  ini menunjukkan sekumpulan haiwan ini  dirodok dengan kejam oleh sebuah jentolak. 

Hiburan Mon, 18 Mar 2019
Hiburan Tue, 13 Aug 2019

KWSP Untuk Anak Seni, Perlu Ke?

Jadi, soalnya, di mana sistem pembahagian tugas yang efisyen?

Trending Mon, 28 Jan 2019

8张「拍得好不如时机正巧」的神照

当你看到一些很不寻常的事情发生在眼前时,当下立即的反应,大概是神速抓起手机,咔嗒一声拍下照片来,有时很有意思的画面就这样产生了!

Trending Tue, 6 Jul 2021

Beri Makanan, Susu & Lampin Pakai Buang, Kehamilan Tak Halang Ayda Jebat Hulur Bantuan

Biarpun sedang sarat hamil, penyanyi dan pelakon popular Ayda Jebat tidak terkecuali untuk sama-sama menghulurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan. Ayda atau nama sebenarnya, Nur Suhada Jebat, 29, bersama ahli keluarganya memberikan bantuan untuk mereka

Trending Sun, 5 Aug 2018

Lombok Di Landa Gempa Bumi 7.0 Skala Richter

Lombok sekali lagi dilanda gempa bumi dan kali kekuatan 6.8 pada skala Richter Ahad, 5 Ogos 2018 jam 6:46 ptg

Hiburan Tue, 25 Sep 2018

Maya Matahari Dikaitkan Dengan Kekasih Orang?

Salah seorang netizen yang perlu dirahsiakan namanya memberitahu dia disekat dari melihat aktiviti Maya di laman Instagramnya. Namun begitu, kes ini sudah berlaku setahun yang lalu.

Hiburan Mon, 13 May 2019

Anita Baharom Sahkan Hidap SLE

Anita terus terbaring lemah selama dua minggu sehingga terpaksa dicampung suami untuk bergerak ke mana-mana kerana tubuhnya ‘lumpuh’ sepenuhnya.

Hiburan Fri, 28 Sep 2018

Black Hat Cat Diteraju Rapper Terkenal Bakal Martabat Muzik Urban, Cayalah!

Penggunaan nama BHC sebagai jenama label muzik urban ini ternyata ada maksud disebaliknya. Menurut Alif ia bukan hanya sekadar nama, ‘Black Hat Cat’ adalah watak atau persona yang melambangkan kebolehsesuaian rumah muzik ini dalam menongkah evolusi muzik tanpa henti. Terbaiklah!

| Live TV