Featured By: Atiqah Johari December 6, 2022 @ 6:30pm

“Saya Rasa Selamat & Stabil” – Mahu Cari Pedoman Hidup, Jasmine Suraya Kongsi Sertai Kelas Agama Islam

Pelakon cantik, Jasmine Suraya mendedahkan bahawa dia kini sedang mengikuti kelas agama Islam sebagai satu cara untuk mencari pegangan hidup sebenar.

Pelakon bukan Muslim itu turut mengakui bahawa menghadiri kelas agama merupakan satu jalan yang indah.

Namun begitu, dia memilih untuk tidak bercerita lebih lanjut kerana mengetahui isu agama merupakan perkara yang sensitif.

“Saya ada menghadiri kelas agama dan ia suatu perjalanan yang indah. Saya belajar secara berperingkat dan makin menyukainya kerana menjadi pegangan hidup.

“Perjalanan dalam industri seni berlaku dalam masa yang cepat. Satu hari kita berada di atas dan sebaliknya. Jadi, untuk memiliki sesuatu yang saya tidak ada dalam hidup (agama), bagi saya, rasa selamat dan stabil seperti ada arah.

Untuk memiliki mereka yang tidak menghakimi, macam kawan-kawan yang mengajar saya, rasamya selamat. Cuma, kalau boleh tak mahu ulas mengenai perkara itu kerana ia bersifat peribadi. Kalau boleh, tak nak orang asyik bertanya itu dan ini,” katanya.

Memetik laporan Harian Metro, Jasmine menjelaskan bahawa dia menjalani proses pembelajaran secara perlahan dan tidak mahu tertekan.

“Biarlah perlahan-lahan belajar. Saya sayangkan sesebuah agama itu, saya tak mahu prosesnya berlaku dalam keadaan yang tertekan. Apapun, saya bersyukur kerana ada juga ikuti sesi belajar bersama Neelofa secara ‘zoom meeting’,” ujarnya kepada Harian Metro.

Jasmine turut mengulas mengenai dirinya menjadi perhatian ramai apabila turut serta dalam majlis ilmu anjuran Neelofa pada Ogos lalu.

Dia berpendirian untuk tidak berkongsi segala aktiviti kerana tidak mahu membuka ruang untuk orang luar mengkritik.

“Ketika saya menghadiri majlis anjuran Neelofa, saya pakai pelitup muka kerana kalau boleh tak mahu ada yang kenal, duduk pun belakang. Cuma, saya hadir untuk sekadar mendengar.

“Apabila membabitkan media sosial, ia sesuatu yang tidak boleh disekat. Tetapi, saya tak nafikan ada ketika rasa kurang selesa apabila sesetengah perkara yang saya lakukan menerima kritikan.

“Malah, kritikan yang diberikan itu dahsyat kadang-kadang. Seolah-olah menjurus kepada serangan peribadi. Misalnya orang mengkritik mengenai pemakaian atau mempertikaikan soal agama serta budaya. Niat kita mungkin berbeza, akan tetapi orang salah erti, begitulah.

“Namun saya rasa ramai juga yang terbuka mengenainya cuma saya tidak mahu mengulas panjang kerana ia (agama) hal yang sensitif. Sebab itulah saya memilih untuk tidak berkongsi terlalu banyak,” tutur Jasmine.

Sumber: Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 12 Mar 2020

“Semua Orang Tahu Suara Kau Tak Sedap!”- Bonda Rozita Tegur Alif Syukri Secara Terbuka Di Instagram

SIAPA tidak kenal usahawan komestik muda Dato’ Aliff Syukri. Selain terkenal sebagai seorang usahawan yang berjaya, lelaki berusia 33 tahun ini juga sentiasa terpalit dengan pelbagai jenis kontroversi. Masih belum reda lagi tentang kes dakwaan

Hiburan Wed, 27 Jun 2018

Alvin Chong Akui Hidup Lebih Teratur

Alvin juga dalam proses mengeluarkan satu lagi lagu, kali ini bersama penyanyi Indonesia, Dea Dalila. Lagu berjudul “Mencintaimu 99%” itu bakal dilancarkan pada 6 Julai, dan bertujuan untuk pasaran Indonesia.

Hiburan Mon, 6 Aug 2018

Pelakon Gerak Khas Meninggal Dunia

Drama siri Gerak Khas kehilangan anggotanya hari ini apabila mendapat berita yang Nizen Ayob meninggal dunia sebentar tadi

Featured Wed, 10 Feb 2021

Cara Tukar Kata Laluan Bantuan Prihatin Rakyat Secara Dalam Talian – LHDN

Berita gembira buat pemohon Bantuan Prihatin Rakyat (BPR)! Dalam satu kenyataan rasmi, Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDN) mengumumkan mereka yang ingin menukar kata laluan BPR boleh melakukannya di laman web BPR tanpa perlu ke

Hiburan Thu, 21 Nov 2019
Trending Thu, 17 May 2018

12 English Quotes We’ve Been Getting Wrong All This Time

Avoid failing your English exams by learning the real ones.

Hiburan Wed, 8 Jan 2020

| Live TV