Hiburan By: Attiqah Mohd February 7, 2020 @ 9:24am

‘Sejauh Mana Kualiti Drama Melayu?’- Kisah Camelia Timbulkan Isu Masalah Mental ‘Split Personality’?

Bestnya bila layan drama yang bukan saja membuatkan kita terhibur tetapi dalam masa yang sama boleh mendidik minda dan pengetahuan baru..

Dalam tahun 2020 ni semakin banyak drama TV yang  bukan sahaja mempunyai plot yang menarik dan menghiburkan hati penonton tetapi sarat dengan pengajaran dan isu semasa. Sebagai contoh, impak yang dihasilkan oleh drama Kampung People yang  membuatkan penonton geli hati dengan jalan cerita dan karakter-karakter yang ditampilkan tetapi pada masa yang  turut dipenuhi dengan nilai postif dan mesej yang boleh diaplikasikan dalam kehidupan kita seharian. 

Terbaru, drama Camelia yang kini ditayangkan di Slot Samarinda TV3 semakin mendapat tempat di hati para penonton. Mana tidaknya, lakonan hebat daripada Diana Danielle, Ain Edruce dan Saharul Ridwan ini memberikan impak yang cukup besar buat penonton. Buktinya, setiap kali drama ini ditayangkan di TV, pasti sahaja laman sosial terutamanya Twitter dihujani dengan pelbagai komen positif daripada netizen. 

Drama Camelia  bukan level biasa-biasa, sarat dengan konflik dalam setiap episod 

This #Camelia drama is on another level. The scene is super fast, different conflict in every episode, give so much lessson about family, split identity disorder and trust issues. Big clap to the team #Camelia ????

 Sumber: Twitter

Kecelaruan identiti atau “split personality” dalam drama Camelia 

Drama Camelia mengisahkan kehidupan Mariam (Diana Danielle) yang mengalami masalah ‘split personality’ berikutan trauma dan tekanan daripada keluarganya. Latar belakang keluarga yang porak peranda dan suka membandingkan anak-anak membuatkan Mariam mengalami tekanan.

Mariam mula mencipta identiti baru dengan nama ‘Camelia’. Konflik timbul apabila  Camelia menjadi obses dengan identiti baru dan  ingin membalas dendam terhadap adiknya, Marina (Ain Edruce, suami Camelia. Malik (Saharul Ridzwan) mulai perasan akan perubahan isterinya dan berusaha untuk menyelamatkan Camelia. 

Apa simptom-simpton kecelaruan identiti?

Seseorang yang disyaki menghidapi penyakit ini akan mengalami masalah mudah lupa, sukar untuk mengingati maklumat penting serta mempunyai kotak memori yang berlainan, memori ini akan berubah bersama-sama personaliti yang berbeza.

Justeru, situasi ini dikenali sebagai Alters. Penghidap split personaliti boleh mempunyai umur, jantina, bangsa atau warganegara yang barbeza mengikut hos badan. Selain itu, mereka juga akan mempunyai postur, gerak badan dan cara percakapan yang berbeza. Buat yang tak tahu, Alters ini boleh hadir dalam bentuk manusia dan kadangkala dalam bentuk haiwan untuk mengubah dari satu identiti ke indentiti yang lain. 

Apa tunggu lagi? Saksikan drama Camelia di TV3 atau saluran Youtube TV3 Malaysia Official!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 1 Nov 2019
Hiburan Tue, 11 Dec 2018

Alif Satar Buang Karakter Lelaki Romantik Demi PIA?

Asyik bawa karakter lelaki romantik je, Alif Satar nekad keluar zon selesa.

LIFESTYLE Thu, 16 Aug 2018

Pisang Hijau Ada Kelebihan Buat Kesihatan

Ini bukan bermaksud pisang hijau adalah pisang mentah. Pisang hijau ini pun mempunyai manfaat dan kelebihan untuk kesihatan.

Hiburan Mon, 27 Aug 2018

Tahniah! Raja Ilya Kahwin Mat Salleh

Raja Ilya memaklumkan bahawa TWG telah menulis sebuah puisi menyatakan perasaan beliau mahu mengahwini dirinya dan ianya cukup menyentuh perasaan

Hiburan Mon, 27 Aug 2018

《李宗伟》创大马电影中国上映记录 8000家戏院上映

电影《李宗伟:败者为王》确定9月7日登中国,在当地8000家戏院上映,创大马电影中国上映纪录!

Hiburan Tue, 13 Nov 2018
Hiburan Tue, 12 Jun 2018

Ezatty Abdullah Kerja Keras!

Bagi pelakon cantik manis ini, beliau turut mengakui sambutan daripada orang Johor sempena Festival Anggun Life yang diadakan baru-baru ini betul-betul mengkagumkan

Hiburan Tue, 27 Feb 2018

South Korea’s All-Rounded Superstar Turns into a Pro Gamer

They say that you can be as great as you strive to be, but there will always be that one Asian kid who does it better.

Hiburan Mon, 25 Jun 2018

G-Dragon Accused of Getting Special Treatment but Military Denies Allegations

It’s difficult carrying out your duty when you’re also a famous celebrity.

Hiburan Fri, 7 Dec 2018

‘Pose Hebat Tapi Hutang Liat Nak Bayar’, Aliff Syukri Sindir Siapa?

Hello, dah berhutang tu pandai-pandailah bayar balik eh…

| Live TV