Hiburan By: Padin June 30, 2022 @ 6:08pm

Selepas ‘Dengarkanlah, Disepanjang Malam Aku Berdoa’, Penyanyi Indonesia Rakam Semula Lagu Tiara… Dah Raih 22 Juta Tontonan!

Selepas sukses dengan lagu Cinta Sampai Mati, Raffa Affar, penyanyi dari Jawa Barat Indonesia merakam ulang (cover) lagu Tiara yang pernah menjadi siulan pada tahun 90-an.

Tiara merupakan lagu ciptaan sepenuhnya oleh Datuk M. Nasir dan dipopularkan oleh kumpulan Kris, menjadi single terkini Raffa.

Apabila ditanya kenapa memilih Tiara berbanding beribu lagu malar segar daripada negara jiran Malaysia, Raffa mempunyai alasan tersendiri.

“Lagu ini dekat dalam hati saya dan saya rasa bahagia apabila dapat menyanyikan lagu ini. Lagu Tiara yang dahulunya adalah lagu slow rock, telah dibawakan dengan cara dan gaya saya sendiri,” katanya.

ARTIKEL BERKAITAN: Dengarkanlah, Di Sepanjang Malam Aku Berdoa… Kenali Pemuda Viral Penyanyi Lagu ‘Cinta Sampai Mati’

Single Tiara ini merupakan single kedua hasil kolaborasi di antara Hayat Kreatif Studio dengan Botram Media Entertainment. Manakala, hakcipta lagu ini adalah di bawah Luncai Emas Sdn Bhd.

Pengarah Urusan Hayat Kreatif Studio, Aidilhayat Omar berkata, lagu Malaysia menjadi pilihan untuk dirakamkan semula oleh penyanyi Indonesia.

“Kini memang menjadi satu trend lagu-lagu Malaysia dirakam ulang oleh penyanyi-penyanyi Indonesia. Rupanya tanpa disedari, pengaruh lagu-lagu malar segar daripada pencipta-pencipta negara ini, telah pergi jauh sehingga ke negeri-negeri seberang.

“Hayat Kreatif Studio bertanggungjawab dalam pengedaran dan promosi untuk lagu nyanyian Raffa di Malaysia dan kami yakin pemilihan lagu Tiara adalah tepat. Setelah Raffa, ramai yang sudah mula rakam ulang lagu Tiara di Indonesia,” katanya.

Dengan kolaborasi ini, Hayat Kreatif Studio juga berharap trend merakam ulang lagu-lagu malar segar popular seperti Tiara ini akan berterusan kerana ia dapat memperkenalkan kembali lagu-lagu lama kepada generasi muda hari ini.

Aidilhayat berterima kasih kepada M. Nasir dan Luncai Emas atas kebenaran yang diberikan untuk merakam ulang Tiara dan proses perlesenan hak cipta telah dipermudahkan oleh pihak Luncai Emas.

Disiarkan di saluran YouTube pada 6 Mei lalu, lagu Tiara nyanyi Raffa kini meraih lebih 22 juta tontonan dan berada di posisi ke-73 Global Top Music Video di YouTube.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 5 Jul 2022
Featured Tue, 5 Apr 2022
Trending Wed, 6 Jun 2018

Wow! Beg Tangan Rosmah Jadi Perhatian

Berdasarkan carian di internet dipercayai ia merupakan beg Versace Demetra Vanitas yang berharga diantara RM5,000 hingga RM9,000 menerusi laman web www.1stdibs.com. 

Trending Sat, 15 Jun 2019

Kerana Popular Belanda ‘Tertekan’ ?

Pelancong datang melancong boleh tertekan kenapa ya?

Featured Tue, 3 Aug 2021

Sumbangan 415, 000 Dos AstraZeneca Diterima Hari Pertama

Kerajaan hari ini menerima sejumlah 415,000 dos vaksin AstraZeneca sumbangan dari Kerajaan United Kingdom yang bakal digunakan sebagai dos vaksin pertama. Menurut Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin Abu Bakarsumbangan berkenaan akan

Featured Thu, 22 Apr 2021

Wajib Tutup Sekolah 2 Hari Jika Ada 1 Kes COVID-19 – KPM

Sekolah yang mempunyai satu kes COVID-19 akan ditutup sekurang-kurangnya dua hari. Keputusan itu berkuat kuasa pada Rabu. Menurut Timbalan Menteri Pendidikan, Datuk Dr Mah Hang Soon, pelajar yang terjejas dengan penutupan sekolah berkenaan akan beralih

Trending Fri, 28 Jun 2019
Hiburan Fri, 14 Dec 2018

Tayang Badan Tak Berbaju Di Instagram, Apa Jawab Nubhan?

Nubhan dah padam gambar-gambar tu sebab…

| Live TV