Featured By: Fatin Nurain September 14, 2022 @ 12:36pm

Sering Muncul Dalam Filem Aksi, Fattah Amin Akui Lebih Selektif – “Saya Tak Mahu Orang Bosan”

Selepas meraih pelbagai pujian menerusi filem Mat Kilau, kini pelakon Fattah Amin akan muncul dalam sebuah lagi filem aksi yang berjudul Deleted: Akan Ku Jejak!

Biarpun sering tampil menerusi filem aksi, Fattah menyifatkan peranannya sebagai seorang pelakon seperti sebuah produk yang mempunyai permintaan tersendiri.

Menurut Fattah, kini penonton lebih gemar melihat dirinya muncul menerusi filem aksi selain menyampaikan sesuatu watak itu dengan baik.

“Bagi saya, pelakon ni macam produk tau. Kalau kita nak tengok satu produk tu kita kena demand pelakon tu juga.

“So, bagi saya sekarang ni orang suka tengok saya berlakon dalam filem aksi. Jadi, itu yang saya cuba beri kepada penonton dan peminat saya,” katanya.

Selain itu, Fattah juga dilihat kerap tampil membawa watak anggota beruniform seperti Gerak Khas dan KL Special Force.

Namun, pelakon itu juga mendedahkan dirinya sentiasa terbuka untuk membawa watak berlainan untuk menaik taraf kualiti lakonannya.

“Tak ada lagi tawaran untuk watak unit beruniform. Saya sebenarnya sangat-sangat terbuka untuk bawa watak yang berlainan.

“Sebagai seorang pelakon of course kita nak bagi kelainan dalam watak kita dan kelainan dalam filem yang kita lakonkan,” katanya.

Perkongsian tersebut telah didedahkan oleh Fatta ketika ditemui di sidang media dan Tayangan Perdana filem Deleted: Akan Ku Jejak!, pada Isnin.

Selain ingin kekal relevan dalam industri, Fattah juga menyatakan dirinya kini lebih selektif dalam memilih sesuatu tawaran dan watak agar penonton tidak bosan melihat lakonannya di kaca televisyen atau layar perak.

“Saya memilih sebab saya tak nak orang bosan tapi bukanlah terlalu selektif. Saya tak nak orang kata saya bawa watak yang sama dan tiada kelainan.

“Sebab kita kena sentiasa ada pembaharuan, perubahan, elemen-elemen lain yang nak disampaikan kepada penonton dan peminat kita supaya mereka tak bosan dengan kita dan kekal relevan,” jelasnya.

Melihat kejayaan Mat Kilau yang kini berjaya meraih hampir RM100 juta, pelakon itu turut mengakui agak tertekan dengan penerimaan orang ramai terhadap filem Deleted yang bakal ditayangkan tidak lama lagi.

“Sebenarnya agak tertekan sebab orang akan letak satu expectation untuk saya sebab filem Mat Kilau tu akan membuatkan orang nak saya dalam filem Deleted ni di level yang sama atau lagi baik.

“Tapi, itu bukan dibawah kawalan saya sebab sesuatu kejayaan filem tu bukan terletak kepada seorang pelakon sahaja. Itu bergantung kepada keseluruhan cerita, pelakon-pelakon lain, mesej yang disampaikan, citarasa penonton.

“Jadi bagi saya semua tu terpulang kepada rezeki dan penonton yang akan menerima filem ini,” katanya.

Deleted: Akan Ku Jejak! bakal ditayangkan pada 15 September ini berkisarkan tentang masalah penculikan kanak-kanak dan pemerdagangan manusia di Asia Tenggara dan kesan buruk kepada mangsa dan keluarga mereka.

Selain Fattah, Datuk Rosyam Nor dan Pablo Amirul turut membintangi filem arahan Ken Ng Huang Laifa yang berasal dari Singapura.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 5 Oct 2018

Susukan Anak Walaupun Sedang Bekerja, Peminat Puji Siti Nurhaliza

Sifat Siti Nurhaliza bukan sahaja harus dipuji oleh ramai pihak tetapi, harus dijadikan sebagai inspirasi buat ibu-ibu diluar sana. Betul tak?

Featured Mon, 21 May 2018
Hiburan Fri, 21 Sep 2018

Aiman Hakim Buka Mulut, Jawab Tuduhan Fathia Latiff

Diharap kontroversi ini dapat diselesaikan dengan baik okay!

Eat Travel Tue, 5 May 2020

Ingatkan hiasan, rupa-rupanya makanan. Cantik sungguh!

Boleh buat hiasan dinding jika mahu

Trending Mon, 15 Feb 2021

Orang Awam Kini Boleh Mendaftar Vaksin Covid-19 Menerusi 5 Kaedah Ini

Okay gaisss, dah boleh semak apakah kaedah yang perlu dilakukan…

Featured Fri, 1 Mar 2019

12 rutin penjagaan kecantikan Janna Nick, nombor 10 amat mengejutkan!

Bak kata orang, ‘Kecantikan melalui penderitaan’

Hiburan Wed, 30 Jan 2019

Hampir Alami Kemurungan, Nourul Wahab Bongkar Kisah 10 Tahun Lepas

“I was down. Almost depressed. Fikir masa depan, fikir sorang-sorang, fikir @ayu_ace, dan macam-macam lagi,” tulis penyanyi Nourul Wahab yang berkongsi kisah perit dilaluinya sepuluh tahun lalu. Menerusi laman Instagramnya, Nourul atau nama sebenarnya Noorul

Featured Tue, 12 Apr 2022
Hiburan Mon, 30 Dec 2019

回忆杀!温拿五虎明年2月再合体登云顶开唱

1970年代香港最具代表性的著名乐队温拿将于2020年2月22日再度回归云顶云星剧场开唱!

Trending Wed, 2 Sep 2020

| Live TV