Contest By: Ad Ops October 2, 2019 @ 11:11am

Single “Andai Nanti” Serlah Kematangan Vokal Mu’izz Zulqarnain

Pemenang program realiti hiburan I Can See Your Voice Malaysia Musim Kedua iaitu,  Mu’izz Zulqarnain kini telah melancarkan single pertamanya berjudul, ‘Andai Nanti’  pada 29  September lalu.  Ha, buat penonton setia ICSYVMY2 korang mesti dah tahu best atau tak suara Mu’izz ni kan?

Andai Nanti  merupakan hadiah Mu’izz Zulqarnain hasil lagu ciptaan Aaron Jiam, dan penulis lirik oleh Fedtri Yahya. Mengisahkan tentang dua orang sahabat yang suka antara satu sama lain tetapi terpaksa berpisah kerana ingin menyambung pelajaran dan berharap akan berjumpa kembali.

Lagu bergenre balada ini telah dilancarkan pada 29 September lalu menerusi laman Youtube rasmi Monkey Bone. 

Menurut Mu’izz,  genre balada amat serasi dengan vokal beliau, namun itu tidak semestinya pada masa akan datang, beliau tidak mahu mencabar vokal beliau sendiri dengan pelbagai genre lain.

“Genre balada memang serasi dengan vokal saya namun sekiranya diberi peluang, saya nak cabar diri sendiri untuk mencuba semua genre kerana tak mahu terlalu selesa dengan genre yang dibawakan sekarang.” katanya kepada Xtra.

Tambah penyanyi berusia 17 tahun ini, beliau mengakui sejak kecil lagi beliau gemar menyertai pelbagai pertandingan nyanyian. Namun, usia seringkali menjadi halangan sehinggalah #ICSYVMY mengenakan syarat kepada mereka yang berbakat di awal usia 15 tahun ke atas. 

“Saya memang suka menyanyi, dan menyertai pertandinagn nyanyian. Tapi, selalunya mereka hanya buka penyertaan bagi mereka yang berusia 18 tahun ke atas dan itu sedikit sebanyak tidak berpihak kepada saya, memandangkan saya tidak cukup syarat seperti mereka kehendaki. Sehinggalah, bila saya nampak iklan #icsyvmy2 yang memerlukan syarat peserta 15 tahun ke atas, saya terus grab peluang ini.” katanya.

 

Bakal menduduki Sijil Peperiksaan Malaysia (SPM) tahun ini, Mu’izz juga menyifatkan sentiasa fokus ketika sesi pembelajaran adalah amat penting. Kebiasaannya,  waktu petang adalah masa beliau untuk menyanyi dan malam adalah masa beliau membuat revision. 

 

Pilih Hael Husaini dan Haqiem Rusli

Turut menjadikan Hael Husaini dan Haqiem Rusli sebagai inspirasi. Bagi Mu’izz kedua-dua penyanyi ini memiliki kelebihan tersendiri dari segi vokal dan  pengalaman mereka ketika menyertai pertandingan nyanyian dahulu sebelum menjadi popular.

Sumber : Instagram @haelhusaini

Dalam pada itu, Mu’izz berterima kasih kepada semua warga Malaysia yang banyak memberi kata semangat dan berharap agar semua peminatnya sentiasa menyokong kerjaya seni beliau.

Opss! Bagi  korang yang mempunyai bakat nyanyian bolehlah hadirkan diri ke ujibakat I Can See Your Voice Musim Ketiga, pada 12 dan 13 Oktober 2019,  bermula jam  9 pagi hingga 5 petang, bertempat di Sri Pentas Bandar Utama, Petaling Jaya.

Jangan lupa okay!

Sebelum tu, kita layan sikit lagu daripada Mu’izz Zulqarnain ni!

 

 

Ditulis Oleh: Dina Azmi

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 9 Aug 2021

“Akak Bagi Free Je, Awak Adik Akak” – Dedah Perbualan Dengan Siti Sarah, Uqasha Senrose Terkilan Hajat Tak Kesampaian

Berita pemergian penyanyi, Siti Sarah Raisuddin memberi kesan yang mendalam buat ramai yang pernah mengenali beliau secara dekat termasuk pelakon jelita, Uqasha Senrose. Uqasha yang bakal mendirikan rumah tangga tidak lama lagi mendedahkan hajatnya untuk […]

Hiburan Mon, 1 Apr 2019
Hiburan Sun, 4 Aug 2019

Dakwaan Dikongkong Janna Nick, Adam Lee Mula Bersuara!

Betul ke Adam Lee dikongkong sepupu sendiri?

FESYEN Thu, 11 Apr 2019

Rizalman Ibrahim Tampil Dengan Koleksi Raya Bertemakan Diraja Britain, Hanya di E! News

Koleksi raya Rizalman bertemakan Konsep Diraja Britain Hanya di E! News.

Hiburan Wed, 27 Feb 2019

Telefilem best di TV3 yang korang wajib tonton!

Untuk korang yang tak tahu, telefilem yang dipaparkan di TV3 sememangnya mencuit hati tetapi penuh dengan mesej positif. Kalau korang tak percaya, korang boleh nilai dan tonton sendiri.

Hiburan Tue, 18 Sep 2018

‘Semalam Di Malaya’ Tak Mengecewakan, Antara Konsert Terbaik Tahun 2018

Vokal bertenaga Liza Hanim yang memulakan persembahan tidak langsung ‘tergugat’ biarpun penyanyi berusia 39 tahun ini sedang sarat mengandung. Vokal Liza dalam membawakan lagu-lagu klasik sememangnya pilihan paling tepat. 

Events Thu, 12 Apr 2018

Rico Rinaldi Dihentam Kerana Gunakan Neelofa

Menurut Rico pemilihan ini adalah disebabkan oleh imej dan penghijrahan Lofa yang dianggap sangat sesuai dengan jenama tersebut. Bagi Rico, beliau mengakui turut terkena tempias melibatkan isu kontroversi Lofa, sehingga menyebabkan ada beberapa pihak penaja yang telah menarik diri disaat-saat akhir. 

Hiburan Sat, 1 Jun 2019

2019年ntv7及八度空间《校园主播培训营》正式开放网上报名!

2019年ntv7及八度空间《校园主播培训营》正式开放网上招募!

Hiburan Fri, 7 Jun 2019

Jarak Usia Terus Menjadi Topik, Priyanka Chopra Kecewa

Hanya kerana saya seorang wanita, isu ini terus diangkat.

Hiburan Thu, 31 May 2018

Lalui Waktu Sukar, Bagi Ruang Kepada Syafiq

Amyra turut memaklumkan hal ini juga tidak disebut di dalam group WhatsApp yang melibatkan tenaga produksi drama Nur.

| Live TV