Contest By: Mohd Fuad Mohd Noor October 2, 2019 @ 11:11am

Single “Andai Nanti” Serlah Kematangan Vokal Mu’izz Zulqarnain

Pemenang program realiti hiburan I Can See Your Voice Malaysia Musim Kedua iaitu,  Mu’izz Zulqarnain kini telah melancarkan single pertamanya berjudul, ‘Andai Nanti’  pada 29  September lalu.  Ha, buat penonton setia ICSYVMY2 korang mesti dah tahu best atau tak suara Mu’izz ni kan?

Andai Nanti  merupakan hadiah Mu’izz Zulqarnain hasil lagu ciptaan Aaron Jiam, dan penulis lirik oleh Fedtri Yahya. Mengisahkan tentang dua orang sahabat yang suka antara satu sama lain tetapi terpaksa berpisah kerana ingin menyambung pelajaran dan berharap akan berjumpa kembali.

Lagu bergenre balada ini telah dilancarkan pada 29 September lalu menerusi laman Youtube rasmi Monkey Bone. 

Menurut Mu’izz,  genre balada amat serasi dengan vokal beliau, namun itu tidak semestinya pada masa akan datang, beliau tidak mahu mencabar vokal beliau sendiri dengan pelbagai genre lain.

“Genre balada memang serasi dengan vokal saya namun sekiranya diberi peluang, saya nak cabar diri sendiri untuk mencuba semua genre kerana tak mahu terlalu selesa dengan genre yang dibawakan sekarang.” katanya kepada Xtra.

Tambah penyanyi berusia 17 tahun ini, beliau mengakui sejak kecil lagi beliau gemar menyertai pelbagai pertandingan nyanyian. Namun, usia seringkali menjadi halangan sehinggalah #ICSYVMY mengenakan syarat kepada mereka yang berbakat di awal usia 15 tahun ke atas. 

“Saya memang suka menyanyi, dan menyertai pertandinagn nyanyian. Tapi, selalunya mereka hanya buka penyertaan bagi mereka yang berusia 18 tahun ke atas dan itu sedikit sebanyak tidak berpihak kepada saya, memandangkan saya tidak cukup syarat seperti mereka kehendaki. Sehinggalah, bila saya nampak iklan #icsyvmy2 yang memerlukan syarat peserta 15 tahun ke atas, saya terus grab peluang ini.” katanya.

 

Bakal menduduki Sijil Peperiksaan Malaysia (SPM) tahun ini, Mu’izz juga menyifatkan sentiasa fokus ketika sesi pembelajaran adalah amat penting. Kebiasaannya,  waktu petang adalah masa beliau untuk menyanyi dan malam adalah masa beliau membuat revision. 

 

Pilih Hael Husaini dan Haqiem Rusli

Turut menjadikan Hael Husaini dan Haqiem Rusli sebagai inspirasi. Bagi Mu’izz kedua-dua penyanyi ini memiliki kelebihan tersendiri dari segi vokal dan  pengalaman mereka ketika menyertai pertandingan nyanyian dahulu sebelum menjadi popular.

Sumber : Instagram @haelhusaini

Dalam pada itu, Mu’izz berterima kasih kepada semua warga Malaysia yang banyak memberi kata semangat dan berharap agar semua peminatnya sentiasa menyokong kerjaya seni beliau.

Opss! Bagi  korang yang mempunyai bakat nyanyian bolehlah hadirkan diri ke ujibakat I Can See Your Voice Musim Ketiga, pada 12 dan 13 Oktober 2019,  bermula jam  9 pagi hingga 5 petang, bertempat di Sri Pentas Bandar Utama, Petaling Jaya.

Jangan lupa okay!

Sebelum tu, kita layan sikit lagu daripada Mu’izz Zulqarnain ni!

 

 

Ditulis Oleh: Dina Azmi

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 15 May 2019

Biarlah Lambat Popular…

Biarlah lambat popular pun, asalkan saya masih tahu batas dan berusaha jaga aurat.

Hiburan Tue, 7 Jan 2020

台湾金曲天后蔡琴重返云顶开唱!天籁嗓音带给歌迷「好新琴」

继2019年的演唱会门票售罄后,台湾殿堂级歌后蔡琴将于6月13日,重返云顶云星剧场的舞台!

Hiburan Mon, 25 Jun 2018

Tahniah! Comelnya Anak Abah Terlajak Laris

” Sumpah nak tengok @shahidadherbs tahan kat bilik bedah pun tak sanggup. Kuatnya pengorbanan ibu. Setuju tak? Siapa ada pengalaman macam ni?” tulisnya.

Hiburan Wed, 15 May 2019

Dato’ Farid Kamil Zahari Sentenced to 9 Months Imprisonment!

It’s over the use of marjuana last year.

Hiburan Wed, 28 Feb 2018

Nur Sajat Has Her Own Show!

The lady has been the icon of controversy for the longest of time now but that does not mean her influence isn’t strong. Now, she has even has her own reality show!

Hiburan Fri, 5 Apr 2019

Bengang Punya Pasal, Aziz M Osman Label Netizen ‘Bodoh Sombong’?

Dah ada yang halal, yang haram jugak korang nak kan?

TECH Thu, 14 Mar 2019

Get the vivo V15 Pro Through TuneTalk and Enjoy FREE 120GB Plan

It’s a chance you shouldn’t miss out.

Hiburan Tue, 30 Jan 2018

HAQIEM RUSLI NAIK SHEIKH?

Walaupun lagu tersebut bernot tinggi itu sedikit sebanyak membantu beliau dalam mencabar dan memperbaiki vokal beliau

Hiburan Sat, 10 Feb 2018

Kongsi Manfaat Dan Kebaikan Buaian Untuk Perkembangan Bayi

Setiap anak adalah berbeza dan mempunyai keperluan sensori yang berbeza. Ada bayi yang tepuk-tepuk sikit dah tidur, malah ada bayi yang boleh tertidur dengan sendiri! Salah satu impian semua mak ayah termasuk saya. Tetapi, ada […]

| Live TV