Contest By: Mohd Fuad Mohd Noor October 2, 2019 @ 11:11am

Single “Andai Nanti” Serlah Kematangan Vokal Mu’izz Zulqarnain

Pemenang program realiti hiburan I Can See Your Voice Malaysia Musim Kedua iaitu,  Mu’izz Zulqarnain kini telah melancarkan single pertamanya berjudul, ‘Andai Nanti’  pada 29  September lalu.  Ha, buat penonton setia ICSYVMY2 korang mesti dah tahu best atau tak suara Mu’izz ni kan?

Andai Nanti  merupakan hadiah Mu’izz Zulqarnain hasil lagu ciptaan Aaron Jiam, dan penulis lirik oleh Fedtri Yahya. Mengisahkan tentang dua orang sahabat yang suka antara satu sama lain tetapi terpaksa berpisah kerana ingin menyambung pelajaran dan berharap akan berjumpa kembali.

Lagu bergenre balada ini telah dilancarkan pada 29 September lalu menerusi laman Youtube rasmi Monkey Bone. 

Menurut Mu’izz,  genre balada amat serasi dengan vokal beliau, namun itu tidak semestinya pada masa akan datang, beliau tidak mahu mencabar vokal beliau sendiri dengan pelbagai genre lain.

“Genre balada memang serasi dengan vokal saya namun sekiranya diberi peluang, saya nak cabar diri sendiri untuk mencuba semua genre kerana tak mahu terlalu selesa dengan genre yang dibawakan sekarang.” katanya kepada Xtra.

Tambah penyanyi berusia 17 tahun ini, beliau mengakui sejak kecil lagi beliau gemar menyertai pelbagai pertandingan nyanyian. Namun, usia seringkali menjadi halangan sehinggalah #ICSYVMY mengenakan syarat kepada mereka yang berbakat di awal usia 15 tahun ke atas. 

“Saya memang suka menyanyi, dan menyertai pertandinagn nyanyian. Tapi, selalunya mereka hanya buka penyertaan bagi mereka yang berusia 18 tahun ke atas dan itu sedikit sebanyak tidak berpihak kepada saya, memandangkan saya tidak cukup syarat seperti mereka kehendaki. Sehinggalah, bila saya nampak iklan #icsyvmy2 yang memerlukan syarat peserta 15 tahun ke atas, saya terus grab peluang ini.” katanya.

 

Bakal menduduki Sijil Peperiksaan Malaysia (SPM) tahun ini, Mu’izz juga menyifatkan sentiasa fokus ketika sesi pembelajaran adalah amat penting. Kebiasaannya,  waktu petang adalah masa beliau untuk menyanyi dan malam adalah masa beliau membuat revision. 

 

Pilih Hael Husaini dan Haqiem Rusli

Turut menjadikan Hael Husaini dan Haqiem Rusli sebagai inspirasi. Bagi Mu’izz kedua-dua penyanyi ini memiliki kelebihan tersendiri dari segi vokal dan  pengalaman mereka ketika menyertai pertandingan nyanyian dahulu sebelum menjadi popular.

Sumber : Instagram @haelhusaini

Dalam pada itu, Mu’izz berterima kasih kepada semua warga Malaysia yang banyak memberi kata semangat dan berharap agar semua peminatnya sentiasa menyokong kerjaya seni beliau.

Opss! Bagi  korang yang mempunyai bakat nyanyian bolehlah hadirkan diri ke ujibakat I Can See Your Voice Musim Ketiga, pada 12 dan 13 Oktober 2019,  bermula jam  9 pagi hingga 5 petang, bertempat di Sri Pentas Bandar Utama, Petaling Jaya.

Jangan lupa okay!

Sebelum tu, kita layan sikit lagu daripada Mu’izz Zulqarnain ni!

 

 

Ditulis Oleh: Dina Azmi

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 15 May 2020

[TERKINI] Selangor Masih Kekal Larangan Solat Berjemaah Di Masjid & Surau

Harap bersabar semua, ada hikmah di sebalik setiap perkara yang berlaku..

Hiburan Mon, 4 Mar 2019

Lima Komposer Bantu Zamani Hasilkan ‘Aduh’

Cubaan Zamani membawakan lagu berunsur kontemporari ini bakal memberikan sajian telinga dan perspektif yang berbeza buat penggemar tegar Zamani.

Hiburan Fri, 19 Oct 2018

Lagu Bodoh, Dilabel Kayu Ketika Menari? Ini Jawapan PADU Syura!

Ish…tak baik tau netizen lagu ni bodoh! Penat Syura hasilkan lagu ni…cuba hargai sikit usaha orang lain.

Hiburan Thu, 25 Jan 2018

孙燕姿真的怀孕了!微博报喜「我已胖若两人」

过去几个月,孙燕姿时常穿着宽松衣着让网友起疑已怀老二,唯她没有正面回应。而她今日一早,在微博上发帖“是的,我已胖若两人”并晒出一张小腹微隆的大肚照,首度公开承认怀二胎喜讯。

Hiburan Tue, 3 Dec 2019

“Tak Ada Wow Factor!” – Syafinaz Selamat

Siapa agaknya yang akan ke peringkat separuh akhir?? Jangan lupa undi peserta ‘favourite’ anda!

Trending Hari Ini Wed, 27 May 2020
Fab Foodies! Tue, 30 Oct 2018

Khasiat Ginseng Yang Perlu Tahu

Ginseng adalah perkataan yang berasal dari bahasa Cina iaitu rénshēn  yang bermaksud ‘akar tumbuhan berbentuk manusia’ di mana sejenis tumbuhan herba

Hiburan Wed, 5 Jun 2019

Syawal Tetap Ceria Walau Tanpa Suami

Alhamdulillah, anak sudah besar dan mereka faham situasi yang berlaku, tanpa perlu saya menjelaskan apa-apa.

Hiburan Thu, 24 Jan 2019

Kerana Kurang Susu Badan Terus DiKecam Oleh Netizen!

Hanya kerana kurang susu badan dikecam teruk oleh netizen , apa nak jadi dengan dunia sekarang nie

Contest Tue, 17 Sep 2019

Calit, Si Cilik Calit! Kembali Dan InI 5 Sebab Kenapa Korang Wajib Tonton Episod Kali Ini!

Jangan lupa saksikan Calit, Si Cilik Calit! Edisi Selebriti nanti okay!

| Live TV