Contest By: Ad Ops October 2, 2019 @ 11:11am

Single “Andai Nanti” Serlah Kematangan Vokal Mu’izz Zulqarnain

Pemenang program realiti hiburan I Can See Your Voice Malaysia Musim Kedua iaitu,  Mu’izz Zulqarnain kini telah melancarkan single pertamanya berjudul, ‘Andai Nanti’  pada 29  September lalu.  Ha, buat penonton setia ICSYVMY2 korang mesti dah tahu best atau tak suara Mu’izz ni kan?

Andai Nanti  merupakan hadiah Mu’izz Zulqarnain hasil lagu ciptaan Aaron Jiam, dan penulis lirik oleh Fedtri Yahya. Mengisahkan tentang dua orang sahabat yang suka antara satu sama lain tetapi terpaksa berpisah kerana ingin menyambung pelajaran dan berharap akan berjumpa kembali.

Lagu bergenre balada ini telah dilancarkan pada 29 September lalu menerusi laman Youtube rasmi Monkey Bone. 

Menurut Mu’izz,  genre balada amat serasi dengan vokal beliau, namun itu tidak semestinya pada masa akan datang, beliau tidak mahu mencabar vokal beliau sendiri dengan pelbagai genre lain.

“Genre balada memang serasi dengan vokal saya namun sekiranya diberi peluang, saya nak cabar diri sendiri untuk mencuba semua genre kerana tak mahu terlalu selesa dengan genre yang dibawakan sekarang.” katanya kepada Xtra.

Tambah penyanyi berusia 17 tahun ini, beliau mengakui sejak kecil lagi beliau gemar menyertai pelbagai pertandingan nyanyian. Namun, usia seringkali menjadi halangan sehinggalah #ICSYVMY mengenakan syarat kepada mereka yang berbakat di awal usia 15 tahun ke atas. 

“Saya memang suka menyanyi, dan menyertai pertandinagn nyanyian. Tapi, selalunya mereka hanya buka penyertaan bagi mereka yang berusia 18 tahun ke atas dan itu sedikit sebanyak tidak berpihak kepada saya, memandangkan saya tidak cukup syarat seperti mereka kehendaki. Sehinggalah, bila saya nampak iklan #icsyvmy2 yang memerlukan syarat peserta 15 tahun ke atas, saya terus grab peluang ini.” katanya.

 

Bakal menduduki Sijil Peperiksaan Malaysia (SPM) tahun ini, Mu’izz juga menyifatkan sentiasa fokus ketika sesi pembelajaran adalah amat penting. Kebiasaannya,  waktu petang adalah masa beliau untuk menyanyi dan malam adalah masa beliau membuat revision. 

 

Pilih Hael Husaini dan Haqiem Rusli

Turut menjadikan Hael Husaini dan Haqiem Rusli sebagai inspirasi. Bagi Mu’izz kedua-dua penyanyi ini memiliki kelebihan tersendiri dari segi vokal dan  pengalaman mereka ketika menyertai pertandingan nyanyian dahulu sebelum menjadi popular.

Sumber : Instagram @haelhusaini

Dalam pada itu, Mu’izz berterima kasih kepada semua warga Malaysia yang banyak memberi kata semangat dan berharap agar semua peminatnya sentiasa menyokong kerjaya seni beliau.

Opss! Bagi  korang yang mempunyai bakat nyanyian bolehlah hadirkan diri ke ujibakat I Can See Your Voice Musim Ketiga, pada 12 dan 13 Oktober 2019,  bermula jam  9 pagi hingga 5 petang, bertempat di Sri Pentas Bandar Utama, Petaling Jaya.

Jangan lupa okay!

Sebelum tu, kita layan sikit lagu daripada Mu’izz Zulqarnain ni!

 

 

Ditulis Oleh: Dina Azmi

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 9 Nov 2017

NASKAH YANG TERAKHIR? – ERMA FATIMAH

Setelah beberapa kali turun naik pentas Anugerah Skrin iaitu pada kemenangna pertamanya pada tahun 1995, Erma Fatima telah meluahkan hasrat hatinya untuk terus memberikan yang terbaik kepada industri.

Hiburan Mon, 1 Jul 2019

Johan As’ari Tak Kisah Kalau Tak Jadi Kahwin?

Kita doa yang baik-baik untuk Johan & Letty okay!

Hiburan Fri, 24 May 2019

华巫演员同台飈戏!林奕廷紧张得辗转难眠

八度空间国庆日特备电视电影《当时明月在》华巫演员同台飈戏,「视后」林奕廷紧张得辗转难眠,直呼“心慌慌~”

Featured Sun, 31 Oct 2021

“Dunia Saya Jadi Blank…” – Anak Sulung Dr Say Shazril Disahkan Autism Tahap Sederhana

Pengacara dan doktor selebriti, Dr. Say Shazril mendedahkan anak sulungnya, Aezriel atau panggilan manjanya Ace, 2, menghidap autism tahap sederhana. Menurut satu perkongsian di akaun Instagram miliknya, Dr. Say meluahkan perasaan setelah doktor mengesahkan anak

Hiburan Wed, 13 Nov 2019

“Saya Selalu Mendoakannya Walaupun Kadang-Kadang Dia Tergelincir” – S Hafiza (Ibu Aliff Aziz)

Apa jua masalah, ibu bapa pasti akan sentiasa mendoakan anak mereka

Hiburan Fri, 18 Oct 2019
Hiburan Thu, 24 May 2018

Daesung’s Reason for Hospitalisation Revealed

No worries, guys. It wasn’t anything severe.

Events Wed, 15 May 2019

Shopping Just Became a Carnival at Karnival Bling Bling Raya 2019 Kuala Lumpur

Shopping in its own is a pretty fun activity, but why not make it a joyous event by bringing in a bunch of vendors, massive discounts, and popular celebrities? With Hari Raya Aidilfitri around the

Hiburan Tue, 28 Nov 2017

Lagu Duet Dato Aliff Syukri & Sajat Kena Kecam?

Lagu duet terbaru Dato Aliff Syukri dan Sajat dikatakan terkena kecaman yang hebat tetapi kenapa

Featured Fri, 1 Oct 2021

Penjawat Awam Wajib Lengkap Vaksin Sebelum 1 November, Berdepan Tindakan Tatatertib

Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) telah mewajibkan  semua penjawat awam mengambil vaksin dan perlu segera melengkapkan imunisasi itu sebelum 1 November ini. Menerusi satu kenyataan rasmi JPA, setakat ini seramai 16,902 atau 1.6 peratus penjawat awam

| Live TV