Featured By: Atiqah Johari November 30, 2022 @ 8:31pm

Susulan Kes Dadah, Farid Kamil Didenda RM5,000 & Terlepas Hukuman Penjara 9 Bulan

Berkenaan kes dadah empat tahun lalu, pelakon dan pengarah Farid Kamil terlepas daripada menjalani hukuman penjara apabila Mahkamah Rayuan mengenakan hukuman denda sebanyak RM5,000.

Memetik laporan Harian Metro, panel tiga hakim yang diketuai Datuk Seri Kamaludin Md Said membuat keputusan selepas benarkan rayuan akhir Farid Kamil sebagai perayu untuk mengetepikan hukuman penjara sembilan bulan yang dijatuhkan Mahkamah Majistret Petaling Jaya pada 2019.

Namun, Hakim Kamaludin mengekalkan dua tahun pengawasan di bawah Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) dan berdepan hukuman penjara selama enam bulan jika bayar membayar denda.

Farid telah membayar denda berkenaan.

Bukan itu sahaja, Kamaludin berkata mahkamah bersetuju dengan peguam perayu bahawa Mahkamah Majistret tidak konsisten ketika membuat pertimbangan bagi menjatuhkan hukuman kepadanya.

Malah, tiada penjelasan konkrit yang menyatakan bahawa hukuman setimpal dengan kesalahan dilakukan pada masa itu dan tiada aspek pemberatan seperti tiada kesalahan lampau dan sebagainya.

“Ini kerana kes-kes mahkamah menunjukkan sama ada untuk menjatuhkan hukuman penjara dan denda, mahkamah bergantung kepada fakta kes itu. Dalam kes ini, kami dapati faktanya adalah jelas dan tidak menjurus kepada kesalahan terlalu serius atau berat.

“Oleh itu, mahkamah bersetuju dengan hujah peguam perayu dan memutuskan bahawa hukuman penjara sembilan bulan yang dijatuhkan Mahkamah Majistret dan disahkan oleh Mahkamah Tinggi, diketepikan serta diganti dengan hukuman denda RM5,000. Dua tahun pengawasan di bawah AADK dikekalkan,” jelas Kamaludin.

Turut hadir persidangan, Hakim Datuk WIra Ahmad Nasfy Yasin dan Datuk See Mee Chun.

Sehubungan itu, Farid Kamil meluahkan rasa syukur dan menganggap keputusan ini adalah yang terbaik buatnya ketika ditemui selepas membayar denda.

“Saya gembira kerana kes ini telah selesai di peringkat rayuan dan kini saya boleh fokus terhadap penggambaran filem seterusnya berjudul Anwar, yang kini berada di peringkat akhir serta bakal ditayangkan pada Februari 2023,” katanya.

Untuk info, Farid Kamil diwakili oleh peguam Datuk Hisyam Teh Poh Teik, Kee Wei Lon dan Low Wei Loke dan pendakwaan diwakili oleh Timbalan Pendakwa Raya Eyu Ghim Siang.

Sumber: Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 17 Jun 2019

Wanna Take That Super Cool OOTD’s and Selfies For Raya? Huawei P30 User Can Try These 7 Hacks!

Let’s take a look at these 7 super cool technologies for you to amp your Hari Raya With The New Huawei P30 Pro!

Trending Wed, 20 Mar 2019

Dalang Utama Isu Pencemaran Toksik Di Pasir Gudang Akan Dikenalpasti

Pihak Polis tidak menolak kemungkinan terdapat lebih ramai penangkapan berhubung isu pencemaran toksik di Sungai Kim Kim, Pasir Gudang, Johor. 

Hiburan Tue, 6 Sep 2022

Bekas Suami Lufya Omar Tak Melatah Nama Kena Petik Culik Anak

Pihak mana lah yang menuduh bekas suami Lufya yang nak culik anak sendiri..

Trending Fri, 15 Jan 2021
Trending Thu, 4 Oct 2018

‘Sebelum Tulis Pakai Otak’, Lelaki Kena ‘Sekolah’ Netizen Lepas Kecam Wira Bomba

Semua berhak memberi peluang kedua ..saya pon rasa bersalah sangat ni Insya Allah lepas ni saya akan berhati-hati ketika komen…Hurm, lepasni sebelum menulis, fikir banyak kali ya!

Featured Fri, 12 Jun 2020
Drama Sat, 10 Dec 2022

Gara-Gara Penonton Benci Watak Halijah Dalam Rindu Kasih TV3, Fazlina Ahmad Daud Kena ‘Serang’ Peminat!

Pelakon Fazlina Ahmad Daud menjadi sebutan ramai selepas karakter Halijah yang dibawa dalam drama bersiri Rindu Kasih bersiaran di TV3 berjaya ‘menyakitkan’ hati penonton. Akibat watak yang menjengkelkan itu, terdapat segelintir individu yang berani menyerang

Hiburan Sat, 18 May 2019

Chiu导作品《大大哒》初登中国大荧幕!超过1万影院上映刷新记录

大马千万票房导演Chiu导(周青元)再次杨威国际,由他执导的青春喜剧电影《大大哒》成其首部登上中国大荧幕作品,即将于5月24日在全中国10,900家影院上映!

| Live TV