Hiburan By: Khairil Khusyairi October 11, 2022 @ 6:47pm

Tak Merokok & Sentiasa Positif, Rahsia Rahmad Mega Terus Aktif – “Popular Atau Tidak, Itulah Diri Saya”

Juara Terpaling Juara, Rahmad Mega mendedahkan dirinya mengamalkan gaya hidup yang sihat untuk kekal aktif dalam industri hiburan negara biarpun sudah menginjak usia 53 tahun.

Rahmad atau nama sebenarnya Rahmad Tohak juga berkata dia tidak merokok dan sentiasa kekal positif dengan apa yang dilaluinya sejak bergelar penyanyi.

“Saya tak merokok dan ada juga senaman ringan seperti jogging semampu mungkin, itu sahaja.

“Saya ketika zaman Rock lagi di mana ketika itu jangan kata rokok, orang yang terjebak dengan anasir-anasir lebih besar ketika itu sampai ketagih masuk pusat (pemulihan).

“Saya bercampur dengan mereka dengan penyanyi rock. Sampai mereka pun tak tahu saya tidak merokok. Saya memang ada prinsip, apa yang mereka nak, itu mereka punya hak.

“Prinsip itu daripada diri kita sendiri. Orang tak boleh nak pengaruh kita. Kita teguh dengan diri kita. Saya suka jadi positif,” katanya.

Rahmad juga percaya untuk terus kekal berada dalam industri sangat penting untuknya sentiasa merendah diri dan bersederhana.

“Kita kena sentiasa bergaul dan jangan meninggi diri. Kita ni bukan sentiasa di atas. Ketika di atas kita ingat di bawah, masa kita di bawah, kita perlukan orang untuk naik ke atas.

“Saya mengamalkan sikap yang sama, popular atau tidak, itulah diri saya,” ujar Rahmad ketika ditemui XTRA.

Membawa pulang RM100,000, Rahmad memberitahu dia mahu gunakan wang tersebut dengan mengerjakan umrah dan melangsaikan hutang-hutang terdahulu.

“Duit buat simpanan baharu untuk masa depan baharulah. Banyak simpanan lama sudah habis. Nanti nak bayar hutang-hutang juga.

“Saya merancang untuk pergi menunaikan umrah, sebelum ini saya pernah pergi sendiri tapi mungkin saya akan bawa keluarga saya kali ini namun belum ada ketetapan tarikh lagi,” jelasnya.

Rahmad munjul Juara dalam pentas akhir Terpaling Juara dengan mendapat undian tertinggi daripada juri dan penonton menerusi lagu Ku Akui nyanyian asal Hafiz Suip dan Di Penjara Janji nyanyian asal Datuk Awie duet bersama kaptennya Hael Husaini.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Wed, 27 Feb 2019
Hiburan Sun, 17 Feb 2019

Shila Amzah Hamil Anak Pertama

Tahniah Shila & Haris!

Trending Fri, 18 Oct 2019

Hanya Kerana Marah Dua Beranak Dikerat

Bertindak di luar kawalan mengerat anggota badan

Featured Sat, 16 Apr 2022
Cahaya Mata Fri, 9 Sep 2022
Trending Sat, 28 Apr 2018

Selamat Jalan, Alfie…

Pakar perubatan di Britain berpendapat bahawa rawatan selanjutnya adalah sia-sia, namun ibu bapanya ingin membawa Alfie ke Rom, selepas mendapat tawaran rawatan di hospital Vatican Bambino Gesu.

Trending Mon, 15 Jun 2020
Hiburan Sun, 23 Dec 2018

‘Cepat Pulang, Sayang…’ Posting Vokalis Seventeen Buat Netizen Sebak

Hantaran itu mengundang simpati sebilangan besar pengikut Ifan di Instagram yang menitipkan pesan agar terus tabah dengan ujian berat ini. 

Hiburan Wed, 10 Apr 2019

《郑伊健演唱会》 6月一起唱响云顶

《郑伊健演唱会》今年6月和郑伊健一起唱响云顶!

Selebriti Sun, 17 Apr 2022

Suki Low Kembali Dengan Single Terbaharu, Nelangsa

Lagu OST filem pertama buat Suki Low

| Live TV