Featured By: Maya Basir August 25, 2022 @ 5:10pm

Tauke Cili Berjaya, Ella Bersyukur Dilantik Sebagai Figura Peladang

Ratu Rock negara, Ella dilantik sebagai figura peladang sekali gus mempromosikan acara Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA) 2020, baru-baru ini.

Menerusi laporan Harian Metro, Ella atau nama sebenar Nor Zila Aminuddin yang semakin dikenali sebagai tauke cili berjaya meluahkan rasa syukur dengan perlantikan itu dan sebagai usaha menarik minat pembabitan generasi muda dalam bidang perladangan.

“Saya okey saja kalau dipanggil tauke cili, sebab itu bermakna orang dah tahu apa yang kita minat, selain daripada karier nyanyian. Pada masa sama, saya juga boleh ‘share’ apa yang kita buat kepada peminat dan masyarakat.

“Selain menyanyi, sekarang fokus saya memang berladang kerana berjasa pada tanah ini sebenarnya lebih memberikan ketenangan. Ditambah, kita pun minat,” katanya.

Menurut Ella, peminat bukan sahaja terkejut dengan pembabitannya dalam perladangan cili malah turut teruja dan gembira sehingga ada yang mahu menjadi peladang sepertinya.

“Ada yang minta kongsi ilmu dan tanya macam mana saya berjaya mengusahakan ladang cili itu. Sebabnya, saya banyak buat secara kaedah ‘smart farming’ dengan menggunakan teknologi baharu pertanian.

“Setakat ini, saya juga memberi peluang kepada pelajar dan sesiapa saja berminat yang dipilih untuk berkongsi ilmu dengan mereka mengenai kaedah ‘smart farming’ ini di ladang cili saya yang terletak di Jeram, Selangor,” katanya.

Tambahnya, pihak berkaitan akan sentiasa membantu bagi sesiapa yang berminat dalam bidang perladangan termasuk cara memohon bantuan kewangan untuk projek perladangan yang hendak diusahakan.

Selain itu, Ella berkata, perladangan juga penting untuk ‘food rescue’ negara pada masa akan datang.

Terdahulu, Ella dan suaminya, Azhar Ghazali mengusahakan tanaman fertigasi cili sejak 2017 dengan modal pusingan sebanyak RM150,000 yang membabitkan tiga ladang berkeluasan 1.2 hektar.

Sumber: Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 9 Dec 2021

Geng Basikal Wanita Berlakon Jadi Cacat Ingin Masuk Tandas Khas Undang Kemarahan Netizen

Selepas video lelaki berlakon sebagai orang cacat demi mendapatkan ‘parking’ di petak khas golongan orang kelainan upaya (OKU), kini muncul lagi video membabitkan geng wanita berbasikal mempersendakan OKU. Video yang dimuat naik oleh seorang pengguna

Trending Fri, 9 Mar 2018

Bayi dua kepala, satu badan kini bertarung nyawa

“Perasaan saya keliru. Saya gembira mempunyai bayi perempuan tetapi tertekan. Saya tidak tahu sama ada mereka akan dapat terus hidup. Saya tidak tahu apa perlu dilakukan,” katanya.

Trending Mon, 8 Feb 2021

Isu Baling Barang Pelanggan, Pekerja Mohon Maaf Kepada Seluruh Rakyat Malaysia

Semoga barang-barang pelanggan dalam keadaan yang baik-baik

Trending Thu, 27 Jan 2022

Iqbal Zulkefli Dakwa DSV Ada Penyakit Narcissistic Personality Disorder – “Kalian Tidak Sedarkah Beliau Sering Membuli Orang Untuk Menaikkan Nama Sendiri?”

Usahawan selebriti, Ahmad Iqbal Zulkefli mendakwa jutawan kontroversi, Datuk Seri Vida (DSV) mempunyai penyakit Narcissistic Personality Disorder (NPD). Ketika dunia hiburan dihangatkan dengan isu yang membabitkan DSV dan penyanyi tersohor Anuar Zain, Iqbal yang merupakan

Hiburan Thu, 10 Jan 2019

Upin & Ipin : Keris Siamang Tunggal Di Pawagam 21 Mac 2019

Filem “Upin & Ipin: Keris Siamang Tunggal” mengetengahkan pengembaraan Upin dan Ipin bersama kawan-kawan ke sebuah kerajaan dongeng bernama “Inderaloka”

Hiburan Wed, 13 Feb 2019
Hiburan Thu, 24 Jan 2019

Izzue Islam Takut Sakit Makin Melarat

Kita doakan semoga Izzue cepat sembuh okay!

Hiburan Mon, 6 May 2019

Shahfi Rafiq Juara Spotlight Musim Pertama, Tahniah!

Baru berusia 11 tahun, tahniah adik Shahfi Rafiq!

Trending Hari Ini Mon, 20 Jul 2020

| Live TV