Acara By: Fatin Nurain August 15, 2022 @ 6:58pm

Teater Tanjong Perkenalkan Bakat Zamir Rashidi Ke Pentas Berprestij

Mempunyai minat yang mendalam terhadap seni lakonan teater, pelakon baharu, Zamir Rashidi terus diangkat sebagai watak utama sebagai Anjang menerusi teater Tanjong.

Menurut Zamir, pementasan Tanjong ini merupakan teater pertama yang memperkenalkan bakat lakonannya sejak tahun 2019.

“Memang minat berlakon teater. Asalnya daripada saya tengok sendiri teater Dendam Laksamana di Kuala Lumpur dan memupuk minat.

“Tanjong ini first teater, tapi saya dah buat teater ni dari 2019 sebenarnya. Dalam tempoh tu juga, ada satu teater digital yang saya buat iaitu Si Bongkok Tanjung Puteri menerusi platform YouTube,” katanya.

Biarpun teater ini merupakan teater pertamanya, Zamir menyifatkan watak Anjang ini agak berat dan sukar untuk dibawa kerana perlu mengekspresikan pelbagai emosi.

“Watak Anjang ni sebenarnya satu watak yang berat dia mempunyai pelbagai emotion. Dia bukan seorang yang sayang dengan adat je tapi ada watak seorang watak yang bercinta. Sebab dalam cerita tu ada percintaan,” katanya.

Sebelum ini, teater ini juga telah dipentaskan sebanyak empat kali dalam tempoh tiga tahun ini.

Tambah Zamir, buat masa sekarang dia ingin menumpukan minatnya sebagai pelakon teater sahaja, tapi tidak menolak jika diberi peluang untuk ke peringkat komersial.

“For now, saya memang minat berlakon teater. Tapi kalau diberi peluang untuk berlakon komersial apa salahnya, sebab ada juga minat ke arah itu.

“Sebab ada a few pelakon komersial yang saya minat dan ingin berlakon macam mereka seperti Reza Rahadian dan Cillian Murphy,” jelasnya kepada XTRA.

Terdahulu, pihak Kelab Teater ASAR Negeri Sembilan telah mengumumkan untuk mempersembahkan teater ini di pentas berprestij Istana Budaya, pada 9 hingga 11 September 2022 ini.

Teater ini diadakan sempena Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia serta mengangkat budaya adat perpatih untuk mendidik masyarakat.

ARTIKEL BERKAITAN: Angkat Budaya Adat Perpatih, Teater Tanjong Bakal Dipentaskan Di Istana Budaya September Ini!

Orang ramai boleh mula membeli tiket pementasan dengan harga RM50, RM70 dan RM100 serta pembelian terawal akan diberikan diskaun sebanyak 10%.

Tiket teater juga boleh di dapati terus melalui laman sesawang https://ilassotickets.com/event/tanjong/ atau https://www.kelabteaterasar.com.my/teater-tanjong

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 19 Aug 2022

[VIDEO] Netizen Terpukau Dengan Aksi Roller Skating Eizlan Yusof

Fuhhh powernya! Ni kalau min ni mahu tergolek je..

Hiburan Sun, 16 Sep 2018

山脚下男孩25周年开唱「我们做到了!」

「山脚下男孩」七子因吴彬安在去年逝世而无法圆满,其他六位成员承诺「会带着彬安」一起上台;故在怀缅彬安的环节上,特别摆着麦克风「留下彬安位置」,并凭歌《都有你在》唱出思念之情。

Hiburan Tue, 17 Dec 2019

Fattah Dan Fazura Sudah Bersedia Untuk Hidup ‘Bertiga’

Semoga cepat-cepat dimakbulkan Allah…

Acara Fri, 23 Feb 2018

Pamer 14 Koleksi Busana Di LMFW Fatimah Mohsin Bikin Tetamu Terpukau!

Pereka fesyen kelahiran Singapura, Fatimah Mohsin, khabarnya telah berjaya membuatkan penonton di Minggu Fesyen  Sopan London (LMFW) berasa ‘wow’ semasa mempamerkan 14 koleksi rekaan terbarunya pada pertunjukan acara itu baru-baru ini.

Hiburan Sun, 20 May 2018

Masih Menerima Tawaran, Indah Ruhaila Tidak Mahu Gelojoh!

amun, Indah masih mengakui masih memenuhi undangan nyanyian dan dalam masa yang sama beliau perlu fokus dalam perniagaan dan juga keluarga

familuv Mon, 11 May 2020
Kisah Viral Thu, 11 Aug 2022

“Minta Hadir Bila Surat Mahkamah Keluar” – PU Riz Bakal Saman Individu Fitnah Produk Inai?

Pu Riz tampil bersuara selepas seorang individu didakwa menfitnah produk inainya dan isteri, Neelofa.

Hiburan Thu, 24 May 2018

Kenapa Zizi Kirana Digelar Bodoh Dan Munafik?

Namun, beliau nampaknya tidak mudah melatah apabila Zizi sendiri memohon agar mendoakan yang baik-baik buat dirinya danmeinta agar netizen berhenti menggelar dirinya munafik.

| Live TV