Hiburan By: Del14 December 3, 2019 @ 11:03pm

Tiada Penyingkiran! Tujuh Protege Mara Ke Separuh Akhir!

Daus Husny, protege kepada Ernie Zakri dan Rika Riana, protege kepada Stacy menarik nafas lega apabila juri profesional, Datuk Syafinaz Selamat mengumumkan tiada penyingkiran buat minggu ke-8, iaitu minggu terakhir sebelum peringkat separuh akhir Mentor Milenia 2019 pada minggu hadapan. 

Nampak gayanya, ketujuh-tujuh protege yang tinggal bakal berentap di pentas separuh akhir yang juga merupakan minggu ke-9 rancangan Mentor Milenia. Sudah tentulah ia berita baik terutama sekali buat Mentor Akim, Stacy dan Black yang kini tinggal seorang protege sahaja di dalam pasukan mereka.

Minggu kelapan menampilkan tema ‘gempak’ dan sebagai pembuka tirai minggu tersebut, gandingan hebat dari mentor Hazama dan Black yang menyampaikan lagu Drama King (penyanyi asal Meet Uncle Hussain & Black) mendapat tepukan gemuruh dari penonton di studio. 

Malam diteruskan dengan persembahan oleh Rika Riana, protege kepada Stacy yang menyanyikan lagu ‘Dangerous Woman’ (nyanyian asal Ariana Grande).  Sentuhan mentor Stacy dari segi tarian menarik perhatian juri tetapi Rika seolah tidak dapat menjiwai watak yang ingin disampaikan dalam lagu. 

Seterusnya Arayn Malek, protege kepada Hazama telah menyanyikan lagu ‘House of Rising Sun’ (penyanyi asal The Animals). Arayn mendapat pujian daripada Datuk Syafinaz kerana berusaha untuk mempelajari cara sebutan yang tepat supaya berupaya menyanyikan lagu bahasa Inggeris tersebut dengan betul dari ibu mertua kepada Hazama. 

Daus Husny, protege kepada Ernie Zakri kemudian tampil ke atas pentas dan menyanyikan lagu ‘Aku Penghibur’ (penyanyi asal Dato’ Jamal Abdillah).  Daus yang menyampaikan elemen muzikal ala The Greatest Showman menerima teguran dari juri untuk memperbaiki beberapa aspek persembahan beliau seperti intonasi yang tepat dan pergerakan yang lebih lancar. 

Juara mingguan pada minggu lepas, Aedy Kama, selaku protege kepada Black cuba untuk mempertahankan takhtanya dengan menyampaikan lagu ‘Hutang’ dari Floor88 secara dikir barat.  Walaupun mendapat tepukan gemuruh dari penonton namun, persembahan Aedy gagal mendapat pujian melangit dari juri kerana perlaksanaan yang dikira kurang mantap terutama sekali dari segi nyanyian ‘acapella’nya. 

Malam kemudian diteruskan dengan persembahan bertenaga dari protege Hazama, yang juga merupakan salah satu peserta ‘favourite’ Mentor Milenia, Apex Tajudin apabila beliau kembali merampas takhta juara mingguan dari Aedy apabila lagu ‘Temberang’ yang dibawanya (nyanyian asal Ayda Jebat) berjaya  diolah menjadi irama rock dengan cara penyampaiannya tersendiri. Menurut Altimet, jika lagu dan persembahan itu disampaikan pada malam akhir Mentor Milenia 2019, sudah pasti Apex akan menjadi juara!

Sharee Lopes, protege kepada Akim ingin membuktikan yang beliau mempunyai karekter dalam nyanyian, telah menyampaikan mashup lagu ‘Sebentar’ (dendangan asal Dayang Nurfaizah) dan ‘Ulek Mayang’ (nyanyian Ella). Walaupun dipuji kerana mencuba sesuatu yang baru, pihak juri masih kurang berpuas hati dengan perlaksanaan persembahan Sharee Lopes pada malam itu. 

Yazrul Arrep, protege kepada Ernie Zakri menerima pujian daripada netizen melalui persembahan beliau menyampaikan mashup lagu ‘Ghazal Untuk Rabiah (penyanyai asal Dato’ Jamal Abdillan & Dato’ M. Nasir) dan ‘Kalau Mencari Teman’ (nyanyian asal Ziana Zain).  Yazrul menyampaikan lagu tersebut dengan penceritaan yang hebat dan dipuji oleh juri profesional Datuk Syafinaz dan Altimet. 

Sebelum berakhirnya persembahan para protege, pihak Mentor Milenia 2019 telah memainkan sebuah klip daripada penyanyi terkenal, Faizal Tahir yang mengumumkan akan bekerjasama dengan juara Mentor Milenia 2019 untuk menghasilkan single debut mereka.

 Penyanyi jemputan minggu kelapan, Hael Husaini telah menyanyikan lagu ‘Hari Ini’ diikuti dengan persembahan medley dari protege-protege yang menyanyikan lagu Irama Malaysia, ‘Anta Permana’ (nyanyian asal Dato Sri Siti Nurhaliza) dan ‘Sejak Ku Bertemu Padamu’ (nyanyian asal Sanisah Huri). 

Masih belum terlambat untuk mengundi peserta kegemaran anda bagi minggu separuh akhir untuk memastikan tempat mereka di pertandingan akhir Mentor Milenia 2019! Jadi, jangan lupa saksikan Mentor Milenia setiap Ahad, jam 9.00 malam. 

Untuk maklumat lanjut dan untuk mengundi pada malam persembahan itu nanti, sila ke laman sesawang http://www.xtra.com.my/mentormilenia

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 17 Oct 2019

Tasha Shilla Tukar Angin, Bakal Berlakon Di Luar Pula?

Wah…semoga dipermudahkan urusan!

Hiburan Wed, 12 Jun 2019

Semangat ‘Abah’ Sentiasa Dekat -Neelofa

Syawal luar biasa bagi Neelofa & keluarga tahun ini…

Hiburan Sun, 28 Apr 2019

Psst…Cara Mudah Cantik Macam Priyanka Chopra!

Saya sedar harus melakukan sesuatu agar benar-benar terlihat seperti yang dilakukan untuk muka depan majalah.

Hiburan Sat, 16 Mar 2019

Al- Fatihah… Wafa Abdul Kadir Meninggal Dunia

Al-Fatihah…selepas lima tahun berjuang melawan kanser, Wafa Abdul Kadir meninggal dunia pada awal pagi tadi.

Hiburan Wed, 1 Aug 2018

Gong Hyo Jin Chooses Favourite Character She’s Played

And it’s not what most of us expected.

Hiburan Wed, 4 Apr 2018

Salman Khan Ke Penjara Lima Tahun

Salman didapati membunuh dua haiwan spesies terancam itu pada September 1998 di Kankani, Jodhpur ketika penggambaran filem Hum Saath Saath Hain.

Events Fri, 10 May 2019

Resorts World Genting Celebrates Batman’s 80th Anniversary

If you’re a huge fan of the DC superhero, then you HAVE to make a trip up to Genting ASAP.

Hiburan Sun, 21 Apr 2019

‘ Ia Tindakan Tak Masuk Akal’- Isteri Allahyarham Saleem Kecewa Dengan Syarikat Rakaman

Allahyarham baru sahaja meninggal dunia ketika itu, bagaimana anda boleh bertindak demikian? Sekurang-kurangnya beritahu saya dahulu…

Hiburan Thu, 1 Aug 2019

Dapatkan Klu #ICSYVMY Bermula 4 Ogos Ini!

Dengar jangan tak dengar!

Hiburan Thu, 16 Aug 2018

Wow…Tiket Konsert Hujan X Kugiran Masdo Laku Macam Goreng Pisang Panas!

Difahamkan setakat ini, 1000 keping tiket sudah habis dijual. Untuk anda yang belum bepeluang mendapatkan tiket, sila lakukan dalam kadar segera! Pihak penganjur juga akan cuba menambah kapasiti ruangan namun bergantung kepada permintaan tiket.

| Live TV