Hiburan By: Del14 December 3, 2019 @ 11:03pm

Tiada Penyingkiran! Tujuh Protege Mara Ke Separuh Akhir!

Daus Husny, protege kepada Ernie Zakri dan Rika Riana, protege kepada Stacy menarik nafas lega apabila juri profesional, Datuk Syafinaz Selamat mengumumkan tiada penyingkiran buat minggu ke-8, iaitu minggu terakhir sebelum peringkat separuh akhir Mentor Milenia 2019 pada minggu hadapan. 

Nampak gayanya, ketujuh-tujuh protege yang tinggal bakal berentap di pentas separuh akhir yang juga merupakan minggu ke-9 rancangan Mentor Milenia. Sudah tentulah ia berita baik terutama sekali buat Mentor Akim, Stacy dan Black yang kini tinggal seorang protege sahaja di dalam pasukan mereka.

Minggu kelapan menampilkan tema ‘gempak’ dan sebagai pembuka tirai minggu tersebut, gandingan hebat dari mentor Hazama dan Black yang menyampaikan lagu Drama King (penyanyi asal Meet Uncle Hussain & Black) mendapat tepukan gemuruh dari penonton di studio. 

Malam diteruskan dengan persembahan oleh Rika Riana, protege kepada Stacy yang menyanyikan lagu ‘Dangerous Woman’ (nyanyian asal Ariana Grande).  Sentuhan mentor Stacy dari segi tarian menarik perhatian juri tetapi Rika seolah tidak dapat menjiwai watak yang ingin disampaikan dalam lagu. 

Seterusnya Arayn Malek, protege kepada Hazama telah menyanyikan lagu ‘House of Rising Sun’ (penyanyi asal The Animals). Arayn mendapat pujian daripada Datuk Syafinaz kerana berusaha untuk mempelajari cara sebutan yang tepat supaya berupaya menyanyikan lagu bahasa Inggeris tersebut dengan betul dari ibu mertua kepada Hazama. 

Daus Husny, protege kepada Ernie Zakri kemudian tampil ke atas pentas dan menyanyikan lagu ‘Aku Penghibur’ (penyanyi asal Dato’ Jamal Abdillah).  Daus yang menyampaikan elemen muzikal ala The Greatest Showman menerima teguran dari juri untuk memperbaiki beberapa aspek persembahan beliau seperti intonasi yang tepat dan pergerakan yang lebih lancar. 

Juara mingguan pada minggu lepas, Aedy Kama, selaku protege kepada Black cuba untuk mempertahankan takhtanya dengan menyampaikan lagu ‘Hutang’ dari Floor88 secara dikir barat.  Walaupun mendapat tepukan gemuruh dari penonton namun, persembahan Aedy gagal mendapat pujian melangit dari juri kerana perlaksanaan yang dikira kurang mantap terutama sekali dari segi nyanyian ‘acapella’nya. 

Malam kemudian diteruskan dengan persembahan bertenaga dari protege Hazama, yang juga merupakan salah satu peserta ‘favourite’ Mentor Milenia, Apex Tajudin apabila beliau kembali merampas takhta juara mingguan dari Aedy apabila lagu ‘Temberang’ yang dibawanya (nyanyian asal Ayda Jebat) berjaya  diolah menjadi irama rock dengan cara penyampaiannya tersendiri. Menurut Altimet, jika lagu dan persembahan itu disampaikan pada malam akhir Mentor Milenia 2019, sudah pasti Apex akan menjadi juara!

Sharee Lopes, protege kepada Akim ingin membuktikan yang beliau mempunyai karekter dalam nyanyian, telah menyampaikan mashup lagu ‘Sebentar’ (dendangan asal Dayang Nurfaizah) dan ‘Ulek Mayang’ (nyanyian Ella). Walaupun dipuji kerana mencuba sesuatu yang baru, pihak juri masih kurang berpuas hati dengan perlaksanaan persembahan Sharee Lopes pada malam itu. 

Yazrul Arrep, protege kepada Ernie Zakri menerima pujian daripada netizen melalui persembahan beliau menyampaikan mashup lagu ‘Ghazal Untuk Rabiah (penyanyai asal Dato’ Jamal Abdillan & Dato’ M. Nasir) dan ‘Kalau Mencari Teman’ (nyanyian asal Ziana Zain).  Yazrul menyampaikan lagu tersebut dengan penceritaan yang hebat dan dipuji oleh juri profesional Datuk Syafinaz dan Altimet. 

Sebelum berakhirnya persembahan para protege, pihak Mentor Milenia 2019 telah memainkan sebuah klip daripada penyanyi terkenal, Faizal Tahir yang mengumumkan akan bekerjasama dengan juara Mentor Milenia 2019 untuk menghasilkan single debut mereka.

 Penyanyi jemputan minggu kelapan, Hael Husaini telah menyanyikan lagu ‘Hari Ini’ diikuti dengan persembahan medley dari protege-protege yang menyanyikan lagu Irama Malaysia, ‘Anta Permana’ (nyanyian asal Dato Sri Siti Nurhaliza) dan ‘Sejak Ku Bertemu Padamu’ (nyanyian asal Sanisah Huri). 

Masih belum terlambat untuk mengundi peserta kegemaran anda bagi minggu separuh akhir untuk memastikan tempat mereka di pertandingan akhir Mentor Milenia 2019! Jadi, jangan lupa saksikan Mentor Milenia setiap Ahad, jam 9.00 malam. 

Untuk maklumat lanjut dan untuk mengundi pada malam persembahan itu nanti, sila ke laman sesawang http://www.xtra.com.my/mentormilenia

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 8 Jan 2019
Hiburan Wed, 20 Dec 2017

时隔9年再发片 方泂鑌“我不是神”

时隔9年再发片的方泂镔,日前带着新专辑《我不是神》回马宣传;重返乐坛的他,改名为方『泂』镔,并在记者会上自嘲有新人出道的感觉。

LIFESTYLE Sun, 22 Jul 2018

Remaja Ini Kongsi Pengalaman Suka Duka Kerja Tengah Laut

Kalau ada kapal tangki lain ingin membeli minyak di tengah laut, kami akan pergi ke kapalnya, pasangkan host dan salurkan melalui bankernya. Memang mencabar tetapi seronok. Kalau kerja banyak, baju memang jadi hitam legamlah.

Hiburan Mon, 14 May 2018

Persiapan Menyambut Ramadhan Nabil Tahun Ini Luar Biasa!

Jadi, saya bertanggungjawab sepenuhnya kerana sudah berjanji. Saya anggap ini sebagai saham akhirat…Syabas Nabil!

Hiburan Wed, 18 Apr 2018

《娱协30》新人10强造势活动「李佩玲確定加盟」

原定缺席的李佩玲排开行程,确定加盟出席将于4月29日(星期日)下午3时,在金河广场大厅举办的《娱协30》新人10强造势活动!

Hiburan Wed, 28 Aug 2019

M Nasir Buka Peluang Untuk BBNU?

Kalau artis baru itu rasa dia bagus, apa kata korang…

Events Sat, 15 Feb 2020
Hiburan Fri, 9 Nov 2018

Jom Tanya Ustaz, Apa Hukum Guna Wifi Tanpa Izin?

WIFI dan manusia, berpisah tiada…ada yang boleh bertahan tanpa WIFI tak untuk seminggu?

Hiburan Fri, 12 Jul 2019

Izzue Islam Nekad Keluar Zon Selesa

Insha Allah lagu ini boleh didengarkan pada pertengahan Ogos nanti!

| Live TV