Hiburan By: Del14 December 3, 2019 @ 11:03pm

Tiada Penyingkiran! Tujuh Protege Mara Ke Separuh Akhir!

Daus Husny, protege kepada Ernie Zakri dan Rika Riana, protege kepada Stacy menarik nafas lega apabila juri profesional, Datuk Syafinaz Selamat mengumumkan tiada penyingkiran buat minggu ke-8, iaitu minggu terakhir sebelum peringkat separuh akhir Mentor Milenia 2019 pada minggu hadapan. 

Nampak gayanya, ketujuh-tujuh protege yang tinggal bakal berentap di pentas separuh akhir yang juga merupakan minggu ke-9 rancangan Mentor Milenia. Sudah tentulah ia berita baik terutama sekali buat Mentor Akim, Stacy dan Black yang kini tinggal seorang protege sahaja di dalam pasukan mereka.

Minggu kelapan menampilkan tema ‘gempak’ dan sebagai pembuka tirai minggu tersebut, gandingan hebat dari mentor Hazama dan Black yang menyampaikan lagu Drama King (penyanyi asal Meet Uncle Hussain & Black) mendapat tepukan gemuruh dari penonton di studio. 

Malam diteruskan dengan persembahan oleh Rika Riana, protege kepada Stacy yang menyanyikan lagu ‘Dangerous Woman’ (nyanyian asal Ariana Grande).  Sentuhan mentor Stacy dari segi tarian menarik perhatian juri tetapi Rika seolah tidak dapat menjiwai watak yang ingin disampaikan dalam lagu. 

Seterusnya Arayn Malek, protege kepada Hazama telah menyanyikan lagu ‘House of Rising Sun’ (penyanyi asal The Animals). Arayn mendapat pujian daripada Datuk Syafinaz kerana berusaha untuk mempelajari cara sebutan yang tepat supaya berupaya menyanyikan lagu bahasa Inggeris tersebut dengan betul dari ibu mertua kepada Hazama. 

Daus Husny, protege kepada Ernie Zakri kemudian tampil ke atas pentas dan menyanyikan lagu ‘Aku Penghibur’ (penyanyi asal Dato’ Jamal Abdillah).  Daus yang menyampaikan elemen muzikal ala The Greatest Showman menerima teguran dari juri untuk memperbaiki beberapa aspek persembahan beliau seperti intonasi yang tepat dan pergerakan yang lebih lancar. 

Juara mingguan pada minggu lepas, Aedy Kama, selaku protege kepada Black cuba untuk mempertahankan takhtanya dengan menyampaikan lagu ‘Hutang’ dari Floor88 secara dikir barat.  Walaupun mendapat tepukan gemuruh dari penonton namun, persembahan Aedy gagal mendapat pujian melangit dari juri kerana perlaksanaan yang dikira kurang mantap terutama sekali dari segi nyanyian ‘acapella’nya. 

Malam kemudian diteruskan dengan persembahan bertenaga dari protege Hazama, yang juga merupakan salah satu peserta ‘favourite’ Mentor Milenia, Apex Tajudin apabila beliau kembali merampas takhta juara mingguan dari Aedy apabila lagu ‘Temberang’ yang dibawanya (nyanyian asal Ayda Jebat) berjaya  diolah menjadi irama rock dengan cara penyampaiannya tersendiri. Menurut Altimet, jika lagu dan persembahan itu disampaikan pada malam akhir Mentor Milenia 2019, sudah pasti Apex akan menjadi juara!

Sharee Lopes, protege kepada Akim ingin membuktikan yang beliau mempunyai karekter dalam nyanyian, telah menyampaikan mashup lagu ‘Sebentar’ (dendangan asal Dayang Nurfaizah) dan ‘Ulek Mayang’ (nyanyian Ella). Walaupun dipuji kerana mencuba sesuatu yang baru, pihak juri masih kurang berpuas hati dengan perlaksanaan persembahan Sharee Lopes pada malam itu. 

Yazrul Arrep, protege kepada Ernie Zakri menerima pujian daripada netizen melalui persembahan beliau menyampaikan mashup lagu ‘Ghazal Untuk Rabiah (penyanyai asal Dato’ Jamal Abdillan & Dato’ M. Nasir) dan ‘Kalau Mencari Teman’ (nyanyian asal Ziana Zain).  Yazrul menyampaikan lagu tersebut dengan penceritaan yang hebat dan dipuji oleh juri profesional Datuk Syafinaz dan Altimet. 

Sebelum berakhirnya persembahan para protege, pihak Mentor Milenia 2019 telah memainkan sebuah klip daripada penyanyi terkenal, Faizal Tahir yang mengumumkan akan bekerjasama dengan juara Mentor Milenia 2019 untuk menghasilkan single debut mereka.

 Penyanyi jemputan minggu kelapan, Hael Husaini telah menyanyikan lagu ‘Hari Ini’ diikuti dengan persembahan medley dari protege-protege yang menyanyikan lagu Irama Malaysia, ‘Anta Permana’ (nyanyian asal Dato Sri Siti Nurhaliza) dan ‘Sejak Ku Bertemu Padamu’ (nyanyian asal Sanisah Huri). 

Masih belum terlambat untuk mengundi peserta kegemaran anda bagi minggu separuh akhir untuk memastikan tempat mereka di pertandingan akhir Mentor Milenia 2019! Jadi, jangan lupa saksikan Mentor Milenia setiap Ahad, jam 9.00 malam. 

Untuk maklumat lanjut dan untuk mengundi pada malam persembahan itu nanti, sila ke laman sesawang http://www.xtra.com.my/mentormilenia

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 15 Jun 2019

陈威全暌违五年全新专辑!容祖儿跨刀首次合唱情歌

陈威全暌违五年全新专辑《你想成为什么样的人》,找来香港天后容祖儿首次合唱情歌。

Hiburan Wed, 7 Feb 2018

CHINESE LADIES TOP THE ’55 MOST BEAUTIFUL WOMEN IN ASIA’ LIST

Many people tend to insinuate that only Western people’s features can be considered beautiful, but these 55 women prove that Asians are downright gorgeous too.

Fab Foodies! Tue, 2 Jan 2018

THIS CAFE GIVES AWAY FREE CROISSANT WHEN YOU PURCHASE A CUP OF COFFEE

The answer to your new year freebies’ prayers is here!

Contest Wed, 9 Jan 2019

#xtra好康头 | 送你《诸事大吉颂Happy》贺岁专辑+红包封+Jasmine新阳香米

#xtra好康头 送你《诸事大吉颂Happy》贺岁专辑、红包封以及Jasmine新阳香米,伴你过个大肥年!

Hiburan Sun, 15 Jul 2018

Mikayla Delisha Hakim Nama Puteri Norman & Memey

Memey Suhaiza telah selamat melahirkan anak ketiga mereka secara normal dengan berat 3.35 kilogram

Hiburan Tue, 21 Jan 2020

Naim Daniel Nafi #SembahNaim Pesongkan Akidah

Netizen pun…jangan lah cepat nak hukum orang.

Hiburan Sat, 20 Jan 2018

Bukan Soal Peluang Kedua, Saya Masih Sayangkan Dia

Disebabkan rasa sayang yang masih menebal, pasangan ini kembali bernikah dalam sebuah majlis tertutup di ibu kota

Hiburan Fri, 22 Feb 2019

Sebulan Di Penjara, Isteri, Anak Mula Rindu Ahmad Dhani

Semoga Mulan Jameela terus kuat mengharungi cabaran yang sedang dilalui ini…

| Live TV