Hiburan By: Padin November 23, 2022 @ 12:04pm

Tiada Unsur Pilih Kasih Dalam Permohonan Dana – CEO Finas

Tiada unsur pilih kasih dalam permohonan dana kerana ia dilaksanakan dengan cara yang sistematik serta pemilihan kriteria yang cukup mantap untuk disalurkan kepada mereka yang layak.

Ketua Pegawai Eksekutif, Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS), Prof Dr Md Nasir Ibrahim berkata, pihak kerajaan menerusi FINAS ada menawarkan banyak dana untuk diagihkan kepada golongan yang layak dalam usaha untuk menggalakkan industri perfileman tanah air.

“Sebab itu ada pihak yang bertanya dulu kenapa ada pihak yang mohon dana dari FINAS tetapi tidak pernah dapat? Justeru, pihak kami membuka peluang kepada mereka yang layak untuk memohon dana dari FINAS kerana kita ada cara pemilihan yang sistematik dengan kriteria yang cukup mantap.

“Menerusi kepimpinan baru, pihak kami akan memastikan semua pihak yang mendapat dana dari FINAS memberikan ‘outcome” seperti diharapkan. Kita tidak mahu selepas mereka dapat duit tetapi tiada hasilnya pula,” katanya.

Md Nasir berkata, pihaknya sangat mengalu-alukan pensyarah dan pelajar untuk memohon dana sebanyak RM10,000 untuk menghasilkan kandungan kreatif di media sosial.

“Pensyarah juga boleh memohon dana yang sesuai untuk menghasilkan filem dokumentari dengan menjalinkan kerjasama dengan pihak produksi dan sebagainya.

“Selain itu, FINAS juga menawarkan dana untuk pembangunan modal insan dan permohonan juga dibuka kepada persatuan atau syarikat untuk menganjurkan bengkel dan kursus berkaitan perfileman di seluruh negara termasuk di Sabah dan Sarawak. Tujuannya supaya modal insan dapat dibangunkan,” katanya ketika menjadi panel forum perfileman yang berlangsung di Dewan Perdana, Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan (FSSK), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di sini, baru-baru ini.

Forum yang mengupas topik menarik ‘Antara Cantik dan Bakat di Manakah Magis Pengukuh Kredibiliti?’ anjuran Persatuan Wartawan dan Penulis Hiburan Malaysia (WHAM) dengan kerjasama FINAS serta Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan (FSSK), UKM sempena menyemarakan sambutan Festival Filem Malaysia ke 32 (FFM32) pada 2 Disember depan.

Majlis pelancaran forum disempurnakan Pengerusi FINAS, Senator Datuk Seri Zurainah Musa.

Ditanya mengenai peranan FINAS, Md Nasir berkata, FINAS mempunyai banyak fungsi untuk menggalakkan sektor perfileman diperluaskan.

“Pihak kerajaan juga menyalurkan dana kepada FINAS pada setiap tahun untuk diagihkan kepada mereka yang layak untuk menggalakkan pembangunan industri perfileman tempatan.
“Antara usaha FINAS adalah tawaran rebat tunai 30 peratus melalui insentif Penerbitan Filem di Malaysia (FIMI) dan tambahan sehingga lima peratus kepada produser filem tempatan dan dari luar negara.

“Ia juga satu usaha untuk menggalakkan produser filem dari luar negara untuk mengadakan penggambaran filem di negara ini,” katanya.

Mengulas mengenai insentif FIMI, Kata Md Nasir, bagi produser tempatan yang menjalani penggambaran di dalam negara dengan perbelanjaan minimum RM1 juta, mereka akan dapat rebat tunai 30 peratus dan tambahan lima peratus.

“Manakala, produser dari luar negara yang mengadakan penggambaran di negara ini dengan perbelanjaan RM5 juta pula akan dapat rebat tunai 30 peratus dengan tambahan 5 peratus melalui ‘cultural test’ sekiranya mereka memaparkan elemen kenegaraan, kesenian, kebudayaan dalam filem dihasilkan.

“Menerusi insentif FIMI, pihak kami juga menetapkan produser dari luar negara perlu menggunakan sebanyak 30 peratus dari tenaga orang tempatan ketika mengadakan penggambaran filem di negara ini.

“Sebab itu kita perlu membangunkan modal insan kerana kita tidak cukup tenaga mahir dan kru yang berkualiti untuk memenuhi keperluan produser luar yang mengadakan penggambaran di negara ini,” katanya.

Menerusi Bahagian Penggalakan Penggambaran pula, kata Md Nasir, pihaknya menyediakan tapak untuk produser tempatan untuk turut sama menghadiri pasaran filem di luar negara.

“Selain menghadiri pasaran filem, produser juga boleh membeli kandungan dan menjual filem mereka kepada negara luar,” katanya.

Selain itu, kata Md Nasir, salah satu cara untuk kita meluaskan pasaran filem tempatan ke luar negara ialah dengan menjalinkan kerjasama atau ‘co-production’ dengan produser dari luar negara seperti Thailand, Pakistan, Iran dan Turki.

“Berdasarkan pengalaman saya ke Bangkok sebelum ini, ada syarikat filem terbesar di sana yang berminat untuk menjalinkan kerjasama dengan kita.

“Selain ada insentif FIMI, mereka juga berpendapat lokasi penggambaran di Malaysia lebih menarik berbanding Thailand kerana kita ada pulau, air terjun dan hutan hujan berbanding di sana yang banyak sungai,” katanya.

Sementara itu, kata Md Nasir lagi, peranan FINAS juga untuk membangunkan ekosistem membabitkan pengedaran filem, panggung wayang yang turut memainkan peranan penting untuk menggalakkan lagi industri perfileman di negara ini.

“Tugas FINAS juga untuk memulihara filem lama termasuk filem yang rosak supaya dapat digunakan semula, mendigitalkan filem analog dan sebagainya lagi,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 28 Mar 2019
Hiburan Thu, 12 Sep 2019

“Kami Memang Selalu Bergaduh..” – Cat Farish

Benda boleh bawak berbincang….

Hiburan Sat, 12 Oct 2019

Takziah…Kamal Chilok Kembali Ke Rahmatullah

Innalillah wa inna ilaihi roji’un

Hiburan Wed, 14 Nov 2018

Aliff Syukri Might Be Getting Sued Over Insensitive Remarks About Women

His mean comments about darker skinned women is Leading him into more trouble than he’s expected…

Hiburan Wed, 5 Oct 2022
Hiburan Sat, 16 Feb 2019

‘ Minta Maaf Atau…’- Misha Omar Kecewa Difitnah Guna ‘Mak Esah’ Di AJL33

Siapa yang tak bengang kan kalau dituduh bukan-bukan? Semoga pihak berkenaan tampil dan mohon maaf kalau tidak…

Hiburan Mon, 15 Jan 2018

Kilafairy Lancar Single Dengan Artis Antarabangsa

Untungnya dapat lancar single baru dengan artis antarabangsa, siapakah insan itu?

Hiburan Thu, 11 Apr 2019

‘Jangan Bandingkan Kami’- Amyra Rosli Ulas Kemenangan Janna Nick Di DFKL 2019

‘ Jangan bandingkan kami,’ demikian komen pelakon Amyra Rosli mengenai kemenangan Janna Nick dalam kategori Aktres Pilihan di Drama Festival Kuala Lumpur 2019, Ahad lalu. Pelakon drama Nur 2 ketika ditemui di majlis pembukaan pusat

Hiburan Tue, 3 Apr 2018

“Jangan Keruhkan Keadaan” – Sufian Suhaimi Beri Amaran Pada Fathia Latiff

Menurut Sufian Suhaimi, tindakan Fathia Latiff menyanyikan lagu Di Matamu dengan menukar lirik lagu tersebut seperti lagu balasan kepada single hitnya itu dianggap sebagai cara Fathia berkarya

Hiburan Sun, 22 Jul 2018

Shah Rukh Khan Kongsi Tips Kekal Sihat

Soalan tak masuk akal pun ada tau! Contohnya, baru-baru ini, pelakon popular Bollywood menerima soalan seperti berapa kali dia membuang air besar? Hurm, mengarut kot wak.

| Live TV