Featured By: Atiqah Johari June 2, 2022 @ 7:19pm

“Tiba-Tiba Pakai Nama Zikir, Dah La Free Hair…” – Shiha Zikir Sedih Nama Arwah Ayah Jadi Bahan Jenaka

Penyanyi dan pelakon Shiha Zikir meluahkan rasa sedih apabila nama bapanya iaitu Zikir dijadikan bahan gurauan dalam kalangan warganet.

Namun, Shiha mengambil langkah rasional untuk tidak cepat melenting malah bersabar dengan kelakuan warganet yang tidak matang kerana menggunakan nama bapanya itu sebagai modal gurauan.

“Saya tak akan ambil hati, dulu ya. Dulu saya pernah balas balik. Orang sebut main-main nama Zikir pun saya marah.

“Sebab itu adalah nama arwah abah saya. Orang cakap kau macam ni tiba-tiba pakai nama Zikir, dah la free hair.” ujarnya kepada Gempak.

Memetik daripada laporan Gempak, pelantun lagu AEWO itu menjelaskan bahawa penggunaan nama Zikir sebagai nama pentas membuatkan dirinya berasa lebih dekat dan menghargai arwah bapa kesayangannya.

“Bukan saja-saja nak letak. Nama arwah abah saya Mohd Zikir, kenapa saya letak? Sebab dia yang ajar saya menyanyi.

“Saya masuk dalam industri ini sebab saya nak rasa dekat dengan dia, rasa macam nak appreciate seseorang yang sangat-sangat saya hargai, sebab itu saya letak Shiha Zikir.

Bukan itu sahaja, Shiha Zikir atau nama sebenarnya Nurshiha Mohd Zikir, 35, meluahkan bahawa dia sudah dapat menjangkakan isu ini timbul dan mengakui pernah berbalah di Twitter namun menyedari perbalahan tersebut tidak akan memberikan apa-apa manfaat kepadanya.

“Walaupun saya dah agak ramai orang akan mempermainkan nama tu. Dulu saya balas balik, bergaduh-gaduh dekat Twitter.

“Tapi bila fikir balik kan buat apa kita jadi macam tu. Apa yang awak dapat? Kepuasan apa yang awak dapat sebenarnya?

“Di media sosial, ini bukan benda ringan. Benda-benda yang melibatkan komen negatif ni… Sebab kita tidak tahu apa yang orang tu pernah lalui.” ujarnya lagi.

Untuk makluman, baru-baru ini Shiha berjaya membolot lima trofi di sebuah anugerah berprestij menerusi lima kategori yang berbeza.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shiha Zikir (@shihazikir)

Sumber: Gempak

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Hari Ini Fri, 29 May 2020

[TERKINI] Negeri Sembilan Kini Bebas Zon Merah!

Jangan seronok sangat, walaupun dah tukar status arahan KKM masih perlu dipatuhi ye!

Featured Fri, 1 May 2020
Trending Tue, 14 Dec 2021

Kehangatan Anugerah Drama Sangat 2021 (ADS 2021) Semakin Terasa!

Peminat-peminat tegar drama tempatan pastinya berdebar-debar untuk menyaksikan drama mana yang bakal bergelar Drama Popular dan Drama Terbaik pada tahun ini. Anugerah Drama Sangat 2021 (ADS 2021) anjuran TV3 ini, julung kali diadakan dan bakal

Hiburan Wed, 27 Feb 2019

Telefilem best di TV3 yang korang wajib tonton!

Untuk korang yang tak tahu, telefilem yang dipaparkan di TV3 sememangnya mencuit hati tetapi penuh dengan mesej positif. Kalau korang tak percaya, korang boleh nilai dan tonton sendiri.

Hiburan Wed, 18 May 2022

“Saya Memang Bertudung” – Pakai Wig, Normah Damanhuri Tak Mahu Rambut Sendiri Terdedah

Normah Damanhuri mengenakan wig untuk tidak mendedahkan rambutnya sendiri.

Trending Tue, 6 Mar 2018

11 Bulan Bernikah, Akhirnya Dato’ Jamal Abdillah Perkenal Isteri Kepada Umum!

Selepas 11 bulan mendirikan rumah tangga, Raja Pop Datuk Jamal Abdillah (Jamal) , 59, memperkenalkan isterinya, Datin Zai Izzati Khiruddin (Izatti), 24, kepada media buat pertama kalinya petang tadi.

Hiburan Tue, 29 May 2018

Suami Kongsi Kemahuan ‘Pelik’ Si Isteri

Tapi sebarang soalan tambahan, saya keluar dan pergi membeli dua juadah itu. Namun, sampai sekarang saya berfikir, apa hubungannya antara durian dan sandwic tuna?

Hiburan Mon, 11 Nov 2019

Naim Daniel Kena Marah?

Siapa ‘sekolah’kan Naim Daniel?

Trending Sat, 26 Jun 2021

J2: J Retribusi Tembusi Pasaran Brunei

J2: J Retribusi kini tembusi Brunei! Sejarah buat filem aksi pertama Malaysia tahun ini apabila berjaya menembusi pasaran Brunei. Filem yang telah ditayangkan di platform penstriman Disney+ Hotstar ini akan menemui peminat di pawagam Brunei

LIFESTYLE Mon, 6 Aug 2018

Lebih Ramai Dijangka Alami Depresi Menjelang 2020

Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan pada tahun lepas menunjukkan 29 peratus rakyat Malaysia mengalami depresi dan gangguan kecelaruan berbanding 12 peratus pada 2011.

| Live TV