Hiburan By: SGMS Enal October 14, 2019 @ 1:45pm

Trump Bagi ‘Lampu Hijau’ Mungkin Kembalikan Google Pada Peranti Huawei

Pentadbiran Trump telah merancang untuk menerbitkan lesen bagi membolehkan beberapa syarikat Amerika membekalkan barang-barang kepada syarikat telekomunikasi gergasi China, Huawei.

Perkara ini dinyatakan oleh Presiden Trump melalui satu mesyuarat yang diadakan pada minggu lalu. Pada bulan Mei yang lepas, Trump telah mengambil langkah drastik apabila menyenarai hitamkan syarikat telekomunikasi China itu daripada melakukan urusniaga dengan syarikat di Amerika.

Langkah itu telah menghalang Huawei daripada membeli komponen-komponen dan mendapat kemas kini teknologi daripada syarikat seperti Google dan Micron tanpa mendapat kelulusan.  Selain itu, ia juga sedikit sebanyak telah mempengaruhi cita-cita untuk membina rangkaian tanpa wayar terbaru pada masa akan datang yang dikenali sebagai 5G.

Walau bagaimanapun, terbaru, Trump mengeluarkan penangguhan sementara dan membolehkan pembekal dan pengguna peranti Huawei untuk mendapatkan pengaturan alternatif. Keputusan untuk meluluskan lesen kepada Huawei itu diputuskan selepas Trump bertemu dengan Presiden Xi Jinping di Osaka, Jepun pada bulan Jun yang lalu.

Sehingga Ogos, lebih daripada 130 permohonan dilaporkan telah dikemukakan kepada Jabatan Perdagangan bagi lesen menjual barangan AS kepada Huawei . Pada Jun, pentadbiran Trump berkata bahawa beberapa jualan akan dibenarkan di bawah lesen, tetapi belum ada yang dikeluarkan.

Keputusan pentadbiran untuk membenarkan lesen dapat membantu kesepakatan perdagangan bagi kedua-dua negara itu. Para peniaga dari Amerika Syarikat dan China akan bertemu di Washington pada minggu ini bagi membincangkan perdagangan mereka yang ke-13.

Sumber: Ali Haider The New York Times / CNET 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 27 Nov 2019

Dilabel Lembik, Isteri Da’i Farhan Minta Hormati Keputusan

Semoga semuanya baik-baik selepas ni…

Hiburan Fri, 12 Jan 2018

Pernikahan Kali ke-2 Saerah Belum Sedia Kongsi Tarikh

“Tarikh itu biarlah rahsia,” demikian kata penyanyi Siti Saerah, 34, yang memilih untuk merahsiakn dahulu tarikh pernikahan kali kedua dengan jejaka pilihan hati yang juga kenalan lamanya, Mohd Sharidan Johari, 31.  Saerah yang belum bersedia […]

Hiburan Mon, 19 Aug 2019

Meski Belum Lahir…Baim Wong Sudah Bayangkan Pekerjaan Anak

Pelakon Baim Wong dan isterinya, Paula Verhoeven terbang ke Sepanyol untuk menikmati percutian ‘babymoon’. Sementara itu, pasangan ini berkesempatan menonton perlawanan bola sepak antara Valencia FC menentang Real Sociedad untuk Kejuaraan Liga Sepanyol 2019. Difahamkan […]

Hiburan Sat, 23 Jun 2018

Dulu Depan Kamera, Sekarang Belakang Pula

Bakat baharu ini akan ditampilkan dalam pelbagai program yang bakal diterbitkan menerusi syarikat produksinya, Nabil Production.

Hiburan Sat, 11 Jan 2020

TT Live Mall Sedia Platform Perniagaan Untuk Selebriti, Orang Ramai

TT Live Mall juga dijangka melebarkan sayap ke Jepun, Singapura, Indonesia, Korea, Thailand, Cambodia, Vietnam dan China.

Hiburan Wed, 12 Sep 2018

山脚下男孩彩排6小时脸不红不气喘「915大叔要你好看的!」

山脚下男孩25周年《都有你在》演唱会只剩下不到3天时间即将要举办!团员彩排6小时脸不红不气喘,直呼「915大叔要你好看的!」

Hiburan Sat, 12 Jan 2019

WOW! Leonardo Dicaprio Bawa Teman Wanita Bercuti Di Phuket

Wow, Leo nampak betul-betul serius dalam hubungan kali ni!

Events Wed, 10 Jul 2019

Tun Mahathir Sambut Hari Jadi Ke 94, Apa Komen Selebriti…

Semoga Tun M terus sihat, Amin! Happy Birthday Tun Mahathir…

Hiburan Sun, 17 Nov 2019
Events Thu, 31 May 2018

Kempen Terima Kasih Rangkaian Televisyen Media Prima: 5 Acara Padang Paling ‘Awesome’!

uat anda yang tidak mahu melepaskan peluang menyertai pelbagai aktiviti menarik bersama para duta kempen, xtra senaraikan 5 Acara Padang Paling ‘Awesome’ sepanjang Ramadan dan Syawal kali ini!

| Live TV