Hiburan By: SGMS Enal October 14, 2019 @ 1:45pm

Trump Bagi ‘Lampu Hijau’ Mungkin Kembalikan Google Pada Peranti Huawei

Pentadbiran Trump telah merancang untuk menerbitkan lesen bagi membolehkan beberapa syarikat Amerika membekalkan barang-barang kepada syarikat telekomunikasi gergasi China, Huawei.

Perkara ini dinyatakan oleh Presiden Trump melalui satu mesyuarat yang diadakan pada minggu lalu. Pada bulan Mei yang lepas, Trump telah mengambil langkah drastik apabila menyenarai hitamkan syarikat telekomunikasi China itu daripada melakukan urusniaga dengan syarikat di Amerika.

Langkah itu telah menghalang Huawei daripada membeli komponen-komponen dan mendapat kemas kini teknologi daripada syarikat seperti Google dan Micron tanpa mendapat kelulusan.  Selain itu, ia juga sedikit sebanyak telah mempengaruhi cita-cita untuk membina rangkaian tanpa wayar terbaru pada masa akan datang yang dikenali sebagai 5G.

Walau bagaimanapun, terbaru, Trump mengeluarkan penangguhan sementara dan membolehkan pembekal dan pengguna peranti Huawei untuk mendapatkan pengaturan alternatif. Keputusan untuk meluluskan lesen kepada Huawei itu diputuskan selepas Trump bertemu dengan Presiden Xi Jinping di Osaka, Jepun pada bulan Jun yang lalu.

Sehingga Ogos, lebih daripada 130 permohonan dilaporkan telah dikemukakan kepada Jabatan Perdagangan bagi lesen menjual barangan AS kepada Huawei . Pada Jun, pentadbiran Trump berkata bahawa beberapa jualan akan dibenarkan di bawah lesen, tetapi belum ada yang dikeluarkan.

Keputusan pentadbiran untuk membenarkan lesen dapat membantu kesepakatan perdagangan bagi kedua-dua negara itu. Para peniaga dari Amerika Syarikat dan China akan bertemu di Washington pada minggu ini bagi membincangkan perdagangan mereka yang ke-13.

Sumber: Ali Haider The New York Times / CNET 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 13 Apr 2019

Comelnya Buah Hati Ketiga Khai-Rosma!

Syukur Alhamdulillah. Anak perempuan kami Nur Alya Dhania selamat dilahirkan semalam 11.04.2019 jam 1.48 pm berat 2.8 kilogram.

Events Mon, 14 Jan 2019

Wang LeeHom to Stop by Kuala Lumpur for Descendants of the Dragon 2060 Tour

It’s been a few years since he came to Malaysia for a full-fledged concert.

Hiburan Wed, 31 Jan 2018

Zizie Ezette Kongsi Wajah Anak Kembar

Aadam Zac Izette dan Aaleph Zeke Izette buah hati Datin Zizie Ezette dan Datuk Bung Mokhtar

Hiburan Mon, 18 Nov 2019

Dewan Mentor Milenia Gamat! Suara Macam Tok Ti Tapi…

Wow! Siapa yang nyanyi cam Tok Ti ni??

Hiburan Fri, 2 Mar 2018

AISHAH MOHON TIDAK DIGANGGU!

Menurut plantun lagu ‘Janji Manis Mu’ ini, beliau terpaksa menjalani pembedahan tersebut bagi mengatasi masalah gastrik yang dihadapi termasuk sakit kaki gara-gara berat badannya melampaui usia yang dah 52 tahun.

Contest Fri, 8 Feb 2019

#xtra好康头 | 送你云顶名胜世界「天城室内游乐园」通行证

云顶「天城室内游乐园」蜕变登场! #xtra好康头 将免费送你通行证,让你亲自发掘一场欢乐的嘉年华会。

Hiburan Thu, 30 Apr 2020

Legenda Bollywood Rishi Kapoor Meninggal Dunia Di Usia 67 Tahun

Teringat lakonan beliau dalam filem Bobby..

Hiburan Mon, 30 Apr 2018

Anak Jackie Chan Merempat Bawah Jambatan?

“Jadi itulah sebabnya kami membuat video itu kerana kami tidak tahu apa yang perlu dilakukan buat masa sekarang. Apa yang saya tahu ialah cinta kami sangat kuat tetapi kami sangat terdesak, tiada siapa di antara keluarga, sahabat atau perkhidmatan kerajaan datang menghulurkan bantuan,” jelas Ng.

Hiburan Wed, 16 Oct 2019

Aslan..Pilihan Nama Bayi Kaka & Adam

Tahniah sekali lagi buat ibu bapa baharu, Kaka dan Adam!

Hiburan Wed, 27 Jun 2018

Remy Ishak Susut Demi ‘Pulang’

Tambah Remy, dia sepatutnya menurunkan lebih banyak berat badan namun dek kekangan masa, misi itu tidak kesampaian.

| Live TV