Hiburan By: SGMS Enal October 14, 2019 @ 1:45pm

Trump Bagi ‘Lampu Hijau’ Mungkin Kembalikan Google Pada Peranti Huawei

Pentadbiran Trump telah merancang untuk menerbitkan lesen bagi membolehkan beberapa syarikat Amerika membekalkan barang-barang kepada syarikat telekomunikasi gergasi China, Huawei.

Perkara ini dinyatakan oleh Presiden Trump melalui satu mesyuarat yang diadakan pada minggu lalu. Pada bulan Mei yang lepas, Trump telah mengambil langkah drastik apabila menyenarai hitamkan syarikat telekomunikasi China itu daripada melakukan urusniaga dengan syarikat di Amerika.

Langkah itu telah menghalang Huawei daripada membeli komponen-komponen dan mendapat kemas kini teknologi daripada syarikat seperti Google dan Micron tanpa mendapat kelulusan.  Selain itu, ia juga sedikit sebanyak telah mempengaruhi cita-cita untuk membina rangkaian tanpa wayar terbaru pada masa akan datang yang dikenali sebagai 5G.

Walau bagaimanapun, terbaru, Trump mengeluarkan penangguhan sementara dan membolehkan pembekal dan pengguna peranti Huawei untuk mendapatkan pengaturan alternatif. Keputusan untuk meluluskan lesen kepada Huawei itu diputuskan selepas Trump bertemu dengan Presiden Xi Jinping di Osaka, Jepun pada bulan Jun yang lalu.

Sehingga Ogos, lebih daripada 130 permohonan dilaporkan telah dikemukakan kepada Jabatan Perdagangan bagi lesen menjual barangan AS kepada Huawei . Pada Jun, pentadbiran Trump berkata bahawa beberapa jualan akan dibenarkan di bawah lesen, tetapi belum ada yang dikeluarkan.

Keputusan pentadbiran untuk membenarkan lesen dapat membantu kesepakatan perdagangan bagi kedua-dua negara itu. Para peniaga dari Amerika Syarikat dan China akan bertemu di Washington pada minggu ini bagi membincangkan perdagangan mereka yang ke-13.

Sumber: Ali Haider The New York Times / CNET 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 4 Jul 2018

Wah! Ini Mungkin Berita Paling Best Untuk Peminat Haqiem Rusli

Haqiem atau nama lengkapnya, Ridzuan Haqiem Rusli turut memohon maaf jika ada yang terasa dengan tulisan atau kata-katanya di media sosial.

Hiburan Tue, 2 Apr 2019
Hiburan Tue, 31 Dec 2019
Hiburan Tue, 1 Jan 2019

Dikritik Netizen Sebab Seksi, Apa Komen Ernie Zakri?

Hurm… ada-ada je tau netizen ni.

Hiburan Mon, 12 Mar 2018

Ironinya judul lagu album ‘Puncak Kasih” Ziana Zain!

“I’m strong (saya kuat). Sebagai selebriti pelbagai perkara boleh berlaku. Tapi kena ‘move on’ (teruskan hidup) dan teruskan kerjaya.” Katanya

Events Fri, 29 Nov 2019
Hiburan Mon, 5 Aug 2019

Rindu Zaman Muda? Nah…Ini ‘Ubatnya’!

Pernah bekerjasama dengan bintang hip hop tersohor SonaOne, Chaleeda juga semakin dikenali di Malaysia.

Hiburan Tue, 24 Apr 2018

Cantiknya Kekasih Baru Ismail Izzani!

Mail juga kelihatan sering memuatnaik gambar mereka bersama dengan posing yang sangat manja dan mesra. Siapa gadis bertuah itu?

Hiburan Sat, 30 Mar 2019

Fasha Sandha Sah Milik Aidil Aziz, Selamat Pengantin Baru!

Semoga kalian berbahagia sehingga hujung nyawa, Amin…

| Live TV