Featured By: Aqilah Paharuzi August 1, 2022 @ 5:59pm

[VIDEO] Insiden Lelaki Tegur Aurat Wanita Secara Terbuka, Pendapat Izara Aishah Dikecam Warganet – “Niat Untuk Menginsafkan Atau Memalukan?”

Baru-baru ini, sebuah video tular di aplikasi TikTok memaparkan seorang individu lelaki teruk dicemuh dan ditegur akibat tindakannya yang secara lantang mengkritik penampilan seorang wanita dipercayai terlalu ‘seksi’.

“Tak malu ke pakai macam ni?” ujar lelaki tersebut lantas wanita itu terus memberitahu suaminya mengenai teguran yang diterima.

Tidak berdiam diri, suaminya dengan berani tampil membidas serta memberi teguran pedas terhadap tindakan lelaki tersebut yang dianggap sangat biadap.

“Jaga adab tu. Abang tak ada adab dengan isteri saya, saya tak ada adab dengan abang. Ingat, dosa dia saya tanggung okay! Dia isteri saya,” ujarnya dalam nada berang.

Video tersebut turut mencuri perhatian selebriti terkenal, Izara Aishah yang tidak bersetuju dengan tindakan lelaki berkenaan kerana menegur penampilan wanita itu secara terbuka.

Menurut Izara, cara yang betul untuk menegur penampilan seseorang adalah secara persendirian ataupun berbisik kepada suami wanita itu, bukan secara terang-terangan.

“Betul. Dia suruh jaga adab. If you are a stranger, as Muslims you should tegur in private or whispers to the husband. Itu cara yang sah. #truth,” tulisnya.

Namun begitu, Izara teruk dikecam oleh warganet TikTok yang tidak bersetuju dengan pendapatnya itu.

Menurut mereka, tindakan lelaki berkenaan adalah betul kerana dikatakan menjadi wakil untuk menegur sesuatu perkara yang salah.

“Ah dah gaduh kat TikTok. Hahaha gotta stay out of social media. Nak kena sembahyang taubat haha ada terkesian kat orang.

“Sekali banyak budak-budak sekolah menjadi keyboard warrior. Larikk! Bahaya lah comment kat sana ya, haha!,” tulisnya menerusi sebuah ciapan di Twitter.

Ekoran itu, Izara tampil menjelaskan mengenai maksud disebalik kenyataannya itu yang berkata seeloknya individu berkenaan seharusnya menundukkan pandangan.

“Mungkin ayat saya kurang jelas. Sebetulnya perempuan menegur perempuan dan kalau bukan dari kaum yang sama boleh tundukkan pandangan.

“‘Tak malu ke pakai macam ni?’ Adalah cara menegur yang anda banggakan? Setelah ‘menegur’ masih dipandang-pandang. Niat untuk menginsafkan atau memalukan?” tambahnya di ruangan komen video tersebut.

Semetara itu meninjau di ruangan Twitter miliknya, Izara turut memuat naik beberapa ciapan berserta tangkapan skrin komen-komennya di video TikTok tersebut.

“Kalau ye nak tegur sangat sebetulnya minta yang wanita dari kenalan pakcik tegurkan. Si suami ni dah la mualaf.

“Dia marah pakcik direspect the wife that is why dia tak dapat nak kawal kemarahan. Sian.

“Ada yang kata pakcik terima bisikan Allah untuk menegur gitu. Adui la,” tulisnya di akaun rasmi Twitter miliknya.

“Nak buat macam mana bukan saya yang letak syarat gitu. Tegur generally dan tegur secara individu lain. Salah perempuan tak menutup aurat memang salah.

“Hina mana pun dia, kita yang nak menegur ni kena la buat perangai menginsafkan dia,” tambahnya lagi menerusi ciapan yang lain.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 12 Sep 2019

“Kami Memang Selalu Bergaduh..” – Cat Farish

Benda boleh bawak berbincang….

Featured Tue, 8 Feb 2022
Trending Tue, 29 Jan 2019

麦当劳邀你加入义工行列!到全马超过15间安老院庆新年

麦当劳诚邀你一同加入义工行列!到全马超过15间安老院,与长辈们一同共庆农历新年。

Trending Mon, 27 Aug 2018

「5大厨房实用小物」不用再烦水煮蛋怎么捞

可别以为马来西亚有大创(Daiso),到韩国旅游时就不值得一看,其实里面还是有很多实用小物可以挖宝!

Hiburan Sun, 11 Sep 2022
Hiburan Wed, 11 Dec 2019

Ejen Ali Misi: Optimum Gegar Sunway Pyramid Hingga Ahad Ini!

Jom sertai Ejen Ali Misi: Optimum minggu ni!

Featured Wed, 17 Mar 2021

PEMERKASA: Bantuan One Off Sebanyak RM500 Kepada B40, Penerima BPR Mulai…

Perdana Menteri YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan inisiatif terbaru rakyat terjejas akibat pandemik COVID-19. Menerusi Program Strategik Memperkasa Rakyat Dan Ekonomi ( PEMERKASA), kerajaan akan memberikan bantuan tunai one off sebanyak RM500 kepada B40

Featured Thu, 10 Mar 2022
Hiburan Mon, 7 Oct 2019

| Live TV