Featured By: Aqilah Paharuzi September 15, 2022 @ 10:51pm

[VIDEO] “Kalau Mahu Pertikai Kemenangan Saya, Ambillah Piala Itu” – Alyah

“Saya tak tahu wujud terma seorang penyanyi biasa perlu mengisytiharkan diri sebagai penyanyi nasyid untuk memenangi kategori tersebut. Kalau mahu mempertikaikan kemenangan saya, ambillah piala itu,”

Demikian respons penyanyi tersohor, Datin Alyah susulan kemenangannya dalam kategori nasyid menerusi lagu ‘Thank You Allah’ di Anugerah Industri Muzik ke-23 (AIM23), baru-baru ini dipertikaian sesetengah pihak.

Tampil bersuara mengenai isu berkenaan, Alyah berkata saat lagu tersebut dicalonkan, dia sama sekali tidak pernah terfikir akan meraih kemenangan.

“Pada saya, ini adalah rezeki Allah SWT. Malu kita sebagai orang yang duduk dalam kategori nasyid itu untuk tidak percaya perkara tersebut. Saya sedar dan tahu saya bukan lahir daripada kategori itu, namun saya percaya itu adalah takdir yang telah tertulis.

“Sehingga kini saya masih tertanya dan tak sangka mengapa saya berada di situ, perancangan Allah SWT itu hebat. Jika bukan rezeki, lagu terbaik nasyid ‘Thank You Allah’ itu tidak akan dimenangi oleh saya. Kenapa mesti timbulkan isu ini?

“Saya tahu individu yang mencetuskan isu ini, tapi bertenanglah. Ini hanya satu anugerah, Saya percaya ‘Sabar itu hebat’, jadi bersabarlah. Mungkin ada rezeki pihak berkenaan di lain hari. Rezeki saya juga bukan hari-hari, jadi percaya pada rezeki itu yang saya pegang sepanjang 22 tahun dalam industri,” jelasnya.

Sementara itu, isteri kepada Pengarah muzik Datuk Ramli MS itu turut meminta pihak berkenaan untuk tidak membahaskan perkara yang dianggap mengarut ini.

“Jika masih tidak berpuas hati, ambillah piala itu. Saya bukan tidak hargai, tapi pada saya tidak perlu dibahaskan rezeki Allah SWT. Saya bukan nak mengajar kerana saya tahu diri ini sangat kerdil, perkara ini hanya asbab saya untuk ‘Thank You Allah’.

“Tajuknya adalah ‘Thank You Allah’ jadi syukurlah dengan apa yang kita ada, nafas yang kita hembus hari-hari. Tidak perlu bahaskan perkara ini, mengarut. Saya paling tak suka apabila rezeki orang lain dipertikaikan,” ujarnya.

@xtra_my

Kemenangan Datin Alyah dalam kategori Nasyid di AIM 23 sebelum ini dipertikaikan. Ini respons tuan badan 😊 #fyp #xtramy #trendingnewsmalysia #sembangentertainment #tontonmy #beritaditiktok

♬ original sound – XTRA – XTRA

Dalam pada itu, Alyah turut berkata lagu ‘Thank You Allah’ ini banyak mengajarnya erti kesabaran dalam kehidupan, terutamanya saat negara perlu menjalani Perintah Kawalan Pergerakan akibat berdepan wabak pandemik COVID-19.

Tambahnya lagi, Alyah mengakui jarang memenangi pertandingan nyanyian, namun dia tidak pernah mempertikaikan rezeki penyanyi lain.

“Saya jarang menang dalam industri muzik sepanjang 22 tahun, tetapi saya tidak mempertikaikan kemenangan orang. Seperti saya kata, percaya pada rezeki orang lain kerana kita hanya hamba Allah SWT, yang berada Di Atas itu adalah lebih hebat,” katanya lagi.

Terdahulu, ketua kumpulan nasyid Rabbani, Azadan Abdul Aziz memohon penganjur AIM mewujudkan kategori Lagu Religi Terbaik dalam bagi membezakannya dengan kategori nasyid yang mencetuskan kekeliruan, baru-baru ini.

Artikel Berkaitan: “Jangan Kita Eksklusifkan Nasyid Itu Hanya Untuk Penyanyi Nasyid Je…” – Hafiz Hamidun Bidas Dakwaan Ahli Kumpulan Rabbani… Pertikai Kemenangan Alyah di AIM23

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 4 Apr 2018

Peminjam Lunas Hutang, PTPTN Berjaya Kutip RM 1.84 bilion

“Ini merupakan kesan positif daripada tindakan menyenarai hitam peminjam yang lalai membayar pinjaman. Ia jelas menunjukkan tindakan tersebut bukan untuk menindas tetapi mendidik peminjam supaya mereka lebih berintegriti dan bertanggungjawab membayar hutang,” katanya.

Trending Thu, 14 Feb 2019

Fly FM Cancels Krappi Call!

It’s the end of a legendary era but more fun stuff are coming your way!

Trending Tue, 7 Jul 2020

Malaysia Bakal Alami Kegawatan Ekonomi Lebih Dasyat? Ini Jawapannya..

Umum mengetahui, Malaysia kini mengalami kegawatan ekonomi yang merundum. Semenjak PKP bermula, kerajaan terpaksa menanggung kerugian hampir berbillion. Kadar inflasi ini membimbangkan rakyat dan muncul persoalan sekiranya kegawatan ekonomi ini lebih dasyat berbanding apa yang

Trending Tue, 24 Nov 2020
Hiburan Wed, 12 Sep 2018

四人飙唱《不曾告别》摇滚版!潘越云、齐豫、娃娃和郑怡「云顶开战」

华语乐坛跨时代的「仙级」女歌手齐豫、潘越云、郑怡和娃娃(金智娟)将于11月10日(星期六)在云顶云星剧场首度同台开唱!

Trending Wed, 24 Mar 2021
Hiburan Sat, 16 Mar 2019

‘Buat Yang Terbaik Ok Atikah…’- Awi Rafael Titip Pesan Buat Bekas Tunang

Semoga Awi dan Atika, semoga kalian terus tabah dengan dugaan kali ini, kita doa yang baik-baik buat mereka.

Trending Wed, 4 Jul 2018

‘Fikirkan Pengorbanan Ayah Saya…’ – Anak Perempuan Najib Razak

Yana Najib anak kepada bekas perdana menteri Malaysia telah memuatnaik pandangannya mengenai Najib Razak, menyeru rakyat Malaysia untuk mengenang jasanya……

Hiburan Fri, 13 Dec 2019

| Live TV