Events By: Salma Syahbuddin February 12, 2020 @ 1:11pm

[VIDEO] “Persembahan Aina Tak Ada Unsur Insinuation”- Peguam Ini Buka Mulut

Kontroversi yang melanda persembahan penyanyi Aina Abdul tidak hanya habis setakat berakhirnya #AJL34, malah isu ini semakin mendapat perhatian apabila seorang peguam bernama Alan Razak tampil mendedahkan maksud disebalik persembahan Aina menerusi lagu Sumpah beliau.

Beliau memberikan komen atas kapasiti seorang peguam dan turut mengupas Kod Kandungan yang dikatakan telah melanggar etika ‘Communication and Multimedia Content Forum Of Malaysia’ (CMCF).
 
” Aku tak sempat nak tengok AJL34 minggu lepas sebab kena prepare untuk berperang dengan Penolong Kanan Pendaftar yang pandai-pandai reject Perintah Bersih untuk kes anakguam sampai Hakim kena masuk campur. Meninggi jugalah vocal aku ni macam Aina Abdul atas pentas AJL tu cuma tak berdarah je bib time tu. Eh.
 
” Lepas dah tengok aku cuba faham apa yang berlaku. Dia nyanyi lagu. Dia cuba appresiasi dan terjemah lagu tu dengan cara yang orang anggap menggalakkan bunuh diri.
 
” Pasal appresiasi seni ni bukan bidang aku. Yang aku tau kalau Dayang Nurfaizah nyanyi aku memang emo kalau sapa-sapa kacau line.
 
” Tapi kes Aina ni menarik sebab PHM kaitkan dengan salah laku berdasarkan kepada “Communication and Multimedia Content Forum of Malaysia”(“CMCF”) CMCF ni apa?
 
” CMCF ni adalah Kod Kandungan mengandungi piawai-piawai dan amalan-amalan dalam industri komunikasi dan multimedia. Kod Kandungan ini dibuat yang disediakan selaras dengan peruntukkan di bawah Seksyen 95 AKta Komunikasi dan Media 1998 (“Akta 588”)
 
 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by AINA ABDUL (@ainaabdul) on

 
” Dalam Kod Kandungan tu ada pecahan-pecahan dalam bentuk ‘Bahagian’ yang memberi garis panduan pada amalan dalam industri. Dalam kes Aina ni Bahagian 2 Poin
4.0 berkaitan dengan ‘Violence’ adalah releven.
 
” Poin 4.3(i)(a) dalam tu diterangkan apa adegan atau perbuatan dalam amalan industri yang terjumlah kepada maksud ‘Violence’ dan apa garis panduan dalam gambaran keganasan dalam amalan seni
 
” Menurut Poin 4.3(i)(a) tersebut dinyatakan kesan gambaran keganasan sama ada fizikal, secara lisan ataupun berbentuk psikologi, boleh mengganggu, mencemaskan dan juga menyinggung perasaan penonton. la juga boleh menyebabkan ketakutan yang tidak berasas dikalangan penonton dan juga menggalakkan peniruan
 
” Point 4.3(i)(c) disebut berkenaan dengan pemaparan amalan kejam dan penderaan, imejan kecederaan dan serangan dan pemaparan darah yang eksplisit dan keterlaluan hendaklah dielakkan
 
” Mungkin ini la yang PHM cuba kaitkan dengan persembahan Aina. Sampai lah dia kena kecam teruk. Sampai kawan-kawan kat Mahkamah pagi tadi pun ada cerita tapi time tu aku tak berkesempatan telaah Kod Kandungan ni, dan lepas tengok aku berpendapat kecaman dari PHM tu banyak khilafnya, dan salah letak (misplaced)
 
” Pada aku PHM khilaf sebab walaupun disebut pasal pemaparan darah patut dielakkan, Point 4.3(i)(d) walaubagaimanapun membenarkan pemaparan semua adegan yang disenaraikan secara umum dalam ‘heading’ Poin 4.3.
 
“Cuma terma yang digunapakai adalah ‘due consideration’, ‘use of appropriate editorial judgment’ dan ‘exercise of caution”
 
” Kepada PHM, nasihat aku, cukup-cukup la tu. Jangan salibkan Aina yang pada aku hanya sekadar berkarya dengan ikhlas.
 
Dan menerusi perkongsian ini, rata-rata peminat dan followers beliau bersetuju dengan pandangannya terhadap persembahan Aina Abdul yang dianggap sebagai simbolik semata-mata.
 
Apapun, diharap penerangan ini mampu menjelaskan kemelut yang melanda persembahan Aina Abdul pada #AJL34 lalu.
 
 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by AINA ABDUL (@ainaabdul) on

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 13 Jan 2020
Hiburan Wed, 3 Jul 2019
Hiburan Tue, 18 Jun 2019

‘Macam Mana Boleh Kenal Syed Saddiq?’- Raja Yunika Putri Jawab Soalan Netizen

Pelakon cantik ini juga berterima kasih kepada beliau…

Hiburan Wed, 3 Apr 2019
Hiburan Wed, 5 Jun 2019
Hiburan Sat, 24 Mar 2018

Siti Muat Naik Teaser ‘Comel Pipi Merah’

kepulangan SITI ke kediaman daripada Hospital Gleneagles semalam petanda ibu kepada bayi yang digelar ‘Fatimah Az-Zahra’ ini sudah sihat dan pulih malah akan melalui proses berpantang selama 44 hari seperti kebiasaannya wanita lain bersalin.

Hiburan Fri, 18 Oct 2019
Fab Foodies! Mon, 11 Jun 2018

Apa Di Dapur Bersama Chef Imelda; Sup Kambing Berempah

Sebelum Ramadhan melabuhkan tirai beberapa hari lagi, resepi ini mungkin ini boleh dijadikan pilihan untuk juadah berbuka puasa hari ini. Penggemar daging kambing, tunggu apa lagi, yuk pekena Sup Kambing Berempah petang ini.  Bahan- Bahannya; […]

Hiburan Sat, 26 Oct 2019

| Live TV