Events By: Salma Syahbuddin February 12, 2020 @ 1:11pm

[VIDEO] “Persembahan Aina Tak Ada Unsur Insinuation”- Peguam Ini Buka Mulut

Kontroversi yang melanda persembahan penyanyi Aina Abdul tidak hanya habis setakat berakhirnya #AJL34, malah isu ini semakin mendapat perhatian apabila seorang peguam bernama Alan Razak tampil mendedahkan maksud disebalik persembahan Aina menerusi lagu Sumpah beliau.

Beliau memberikan komen atas kapasiti seorang peguam dan turut mengupas Kod Kandungan yang dikatakan telah melanggar etika ‘Communication and Multimedia Content Forum Of Malaysia’ (CMCF).
 
” Aku tak sempat nak tengok AJL34 minggu lepas sebab kena prepare untuk berperang dengan Penolong Kanan Pendaftar yang pandai-pandai reject Perintah Bersih untuk kes anakguam sampai Hakim kena masuk campur. Meninggi jugalah vocal aku ni macam Aina Abdul atas pentas AJL tu cuma tak berdarah je bib time tu. Eh.
 
” Lepas dah tengok aku cuba faham apa yang berlaku. Dia nyanyi lagu. Dia cuba appresiasi dan terjemah lagu tu dengan cara yang orang anggap menggalakkan bunuh diri.
 
” Pasal appresiasi seni ni bukan bidang aku. Yang aku tau kalau Dayang Nurfaizah nyanyi aku memang emo kalau sapa-sapa kacau line.
 
” Tapi kes Aina ni menarik sebab PHM kaitkan dengan salah laku berdasarkan kepada “Communication and Multimedia Content Forum of Malaysia”(“CMCF”) CMCF ni apa?
 
” CMCF ni adalah Kod Kandungan mengandungi piawai-piawai dan amalan-amalan dalam industri komunikasi dan multimedia. Kod Kandungan ini dibuat yang disediakan selaras dengan peruntukkan di bawah Seksyen 95 AKta Komunikasi dan Media 1998 (“Akta 588”)
 
 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by AINA ABDUL (@ainaabdul) on

 
” Dalam Kod Kandungan tu ada pecahan-pecahan dalam bentuk ‘Bahagian’ yang memberi garis panduan pada amalan dalam industri. Dalam kes Aina ni Bahagian 2 Poin
4.0 berkaitan dengan ‘Violence’ adalah releven.
 
” Poin 4.3(i)(a) dalam tu diterangkan apa adegan atau perbuatan dalam amalan industri yang terjumlah kepada maksud ‘Violence’ dan apa garis panduan dalam gambaran keganasan dalam amalan seni
 
” Menurut Poin 4.3(i)(a) tersebut dinyatakan kesan gambaran keganasan sama ada fizikal, secara lisan ataupun berbentuk psikologi, boleh mengganggu, mencemaskan dan juga menyinggung perasaan penonton. la juga boleh menyebabkan ketakutan yang tidak berasas dikalangan penonton dan juga menggalakkan peniruan
 
” Point 4.3(i)(c) disebut berkenaan dengan pemaparan amalan kejam dan penderaan, imejan kecederaan dan serangan dan pemaparan darah yang eksplisit dan keterlaluan hendaklah dielakkan
 
” Mungkin ini la yang PHM cuba kaitkan dengan persembahan Aina. Sampai lah dia kena kecam teruk. Sampai kawan-kawan kat Mahkamah pagi tadi pun ada cerita tapi time tu aku tak berkesempatan telaah Kod Kandungan ni, dan lepas tengok aku berpendapat kecaman dari PHM tu banyak khilafnya, dan salah letak (misplaced)
 
” Pada aku PHM khilaf sebab walaupun disebut pasal pemaparan darah patut dielakkan, Point 4.3(i)(d) walaubagaimanapun membenarkan pemaparan semua adegan yang disenaraikan secara umum dalam ‘heading’ Poin 4.3.
 
“Cuma terma yang digunapakai adalah ‘due consideration’, ‘use of appropriate editorial judgment’ dan ‘exercise of caution”
 
” Kepada PHM, nasihat aku, cukup-cukup la tu. Jangan salibkan Aina yang pada aku hanya sekadar berkarya dengan ikhlas.
 
Dan menerusi perkongsian ini, rata-rata peminat dan followers beliau bersetuju dengan pandangannya terhadap persembahan Aina Abdul yang dianggap sebagai simbolik semata-mata.
 
Apapun, diharap penerangan ini mampu menjelaskan kemelut yang melanda persembahan Aina Abdul pada #AJL34 lalu.
 
 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by AINA ABDUL (@ainaabdul) on

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 19 Apr 2018

Hantaran Unik Dynas Buat Bakal Suami

Saya anggap ini hantaran paling istimewa. Daripada saya belikan barang lain, lebih baik saya hadiahkan sesuatu yang bermanfaat dan boleh dikenang sampai bila-bila…auw, sweet habis la awak ni Dynas!

FESYEN Fri, 17 May 2019

Jom Intai Gaya Koleksi Raya 2019!

Cantik-cantik semua kan? Jemput cuci mata semua…

Hiburan Tue, 26 Jun 2018

Haqiem Rusli Terluka Lagi…

Dalam masa sama, penyanyi yang baru menyambut ulang tahun ke 20, baru-baru ini memaklumkan ada di kalangan artis yang menghentamnya selepas pengumuman untuk bersara dibuat. Alahai…

Hiburan Mon, 13 May 2019

Anita Baharom Sahkan Hidap SLE

Anita terus terbaring lemah selama dua minggu sehingga terpaksa dicampung suami untuk bergerak ke mana-mana kerana tubuhnya ‘lumpuh’ sepenuhnya.

Hiburan Fri, 12 Jan 2018

蔡健雅为昔日创作再赋新生《Cherished 割爱》同步上线

自去年宣布加盟环球音乐(Universal),备受各地歌迷们引领而望的音乐新作《Cherished割爱》迷你EP于今日在全球同步上线。

Hiburan Sun, 7 Jul 2019

Kamal Adli Dilamar Pelakon Jelita?

Psst…siapa wanita bertuah tu?

Hiburan Wed, 3 Oct 2018

Lepas Gong Nekara, Duo Popular Ini Bakal Duet Dengan ‘Sifu’

Siapa agaknya eh ‘sifu’ yang dimaksudkan? Hurm…sama-sama kita tunggu. Single itu bakal ke udara berkemungkinan awal tahun depan. Tak sabarnya!

Hiburan Fri, 5 Jul 2019

Benda Negatif? Sorry, Next!

Teruskan menjadi Ibu Yang Terbaik!

Hiburan Mon, 14 Jan 2019
Hiburan Fri, 18 May 2018

Ke Mana Hilangnya Aura Ayda Jebat?

Makin lama makin terasa kehilangannya , adakah ingin berehat dari karier seni

| Live TV