Events By: Salma Syahbuddin February 12, 2020 @ 1:11pm

[VIDEO] “Persembahan Aina Tak Ada Unsur Insinuation”- Peguam Ini Buka Mulut

Kontroversi yang melanda persembahan penyanyi Aina Abdul tidak hanya habis setakat berakhirnya #AJL34, malah isu ini semakin mendapat perhatian apabila seorang peguam bernama Alan Razak tampil mendedahkan maksud disebalik persembahan Aina menerusi lagu Sumpah beliau.

Beliau memberikan komen atas kapasiti seorang peguam dan turut mengupas Kod Kandungan yang dikatakan telah melanggar etika ‘Communication and Multimedia Content Forum Of Malaysia’ (CMCF).
 
” Aku tak sempat nak tengok AJL34 minggu lepas sebab kena prepare untuk berperang dengan Penolong Kanan Pendaftar yang pandai-pandai reject Perintah Bersih untuk kes anakguam sampai Hakim kena masuk campur. Meninggi jugalah vocal aku ni macam Aina Abdul atas pentas AJL tu cuma tak berdarah je bib time tu. Eh.
 
” Lepas dah tengok aku cuba faham apa yang berlaku. Dia nyanyi lagu. Dia cuba appresiasi dan terjemah lagu tu dengan cara yang orang anggap menggalakkan bunuh diri.
 
” Pasal appresiasi seni ni bukan bidang aku. Yang aku tau kalau Dayang Nurfaizah nyanyi aku memang emo kalau sapa-sapa kacau line.
 
” Tapi kes Aina ni menarik sebab PHM kaitkan dengan salah laku berdasarkan kepada “Communication and Multimedia Content Forum of Malaysia”(“CMCF”) CMCF ni apa?
 
” CMCF ni adalah Kod Kandungan mengandungi piawai-piawai dan amalan-amalan dalam industri komunikasi dan multimedia. Kod Kandungan ini dibuat yang disediakan selaras dengan peruntukkan di bawah Seksyen 95 AKta Komunikasi dan Media 1998 (“Akta 588”)
 
 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by AINA ABDUL (@ainaabdul) on

 
” Dalam Kod Kandungan tu ada pecahan-pecahan dalam bentuk ‘Bahagian’ yang memberi garis panduan pada amalan dalam industri. Dalam kes Aina ni Bahagian 2 Poin
4.0 berkaitan dengan ‘Violence’ adalah releven.
 
” Poin 4.3(i)(a) dalam tu diterangkan apa adegan atau perbuatan dalam amalan industri yang terjumlah kepada maksud ‘Violence’ dan apa garis panduan dalam gambaran keganasan dalam amalan seni
 
” Menurut Poin 4.3(i)(a) tersebut dinyatakan kesan gambaran keganasan sama ada fizikal, secara lisan ataupun berbentuk psikologi, boleh mengganggu, mencemaskan dan juga menyinggung perasaan penonton. la juga boleh menyebabkan ketakutan yang tidak berasas dikalangan penonton dan juga menggalakkan peniruan
 
” Point 4.3(i)(c) disebut berkenaan dengan pemaparan amalan kejam dan penderaan, imejan kecederaan dan serangan dan pemaparan darah yang eksplisit dan keterlaluan hendaklah dielakkan
 
” Mungkin ini la yang PHM cuba kaitkan dengan persembahan Aina. Sampai lah dia kena kecam teruk. Sampai kawan-kawan kat Mahkamah pagi tadi pun ada cerita tapi time tu aku tak berkesempatan telaah Kod Kandungan ni, dan lepas tengok aku berpendapat kecaman dari PHM tu banyak khilafnya, dan salah letak (misplaced)
 
” Pada aku PHM khilaf sebab walaupun disebut pasal pemaparan darah patut dielakkan, Point 4.3(i)(d) walaubagaimanapun membenarkan pemaparan semua adegan yang disenaraikan secara umum dalam ‘heading’ Poin 4.3.
 
“Cuma terma yang digunapakai adalah ‘due consideration’, ‘use of appropriate editorial judgment’ dan ‘exercise of caution”
 
” Kepada PHM, nasihat aku, cukup-cukup la tu. Jangan salibkan Aina yang pada aku hanya sekadar berkarya dengan ikhlas.
 
Dan menerusi perkongsian ini, rata-rata peminat dan followers beliau bersetuju dengan pandangannya terhadap persembahan Aina Abdul yang dianggap sebagai simbolik semata-mata.
 
Apapun, diharap penerangan ini mampu menjelaskan kemelut yang melanda persembahan Aina Abdul pada #AJL34 lalu.
 
 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by AINA ABDUL (@ainaabdul) on

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Contest Wed, 16 Oct 2019

#xtragiveaway Air Supply: The Lost in Love Experience in Genting 2019 Ticket Contest

Don’t miss the golden chance to win free tickets to see the legendary rock duo Air Supply in Genting this December!

Hiburan Fri, 20 Sep 2019

Fasha Akhirnya Bagi ‘Hint’ Jawab Teka Teki…

Wahhh…jika betul, tahniah kami ucapkan!

Hiburan Wed, 10 Apr 2019

Hans Issac Dilantik Pengerusi FINAS, Tahniah!

Saya juga berharap agar ahli-ahli lembaga FINAS akan memberikan kerjasama yang penuh kepada Dato’ GeraldHans Isaac dalam melaksanakan pembaharuan berdasarkan hala tuju kerajaan

Events Thu, 16 Apr 2020
Hiburan Mon, 18 Nov 2019

Apink Naeun Got Plastic Surgery, Again?

Netizens discuss whether her getting work done is for better or the worse.

LIFESTYLE Thu, 2 Aug 2018

Cara Hilang Stress Berpanjangan

Jangan di simpan didalam hati kerana stress atau ‘depression’ boleh membunuh dalam diam

Hiburan Wed, 14 Feb 2018

‘CINTA PALSU’ MAZUIN HAMZAH?

Mendapat lebih dari 119k tontonan, DS Vida turut memuat naik beberapa keping  gambar lagi yang memperlihatkan wajah putera ketiga Mazuin, Pengiran Khaleed, 23 tahun.

Hiburan Mon, 23 Dec 2019

Fatin Husna Sah Bergelar Isteri, Tahniah!

Terdahulu, pasangan yang saling mengenali sejak empat tahun lalu mengikat tali pertunangan pada 12 Oktober lalu.

Hiburan Tue, 25 Jun 2019
Hiburan Mon, 29 Jul 2019

Nafi Campur Tangan Orang Ketiga, Zahid Mengaku Kembali Solo

Zahid dan bekas isteri, Sarah sah bercerai pada 18 Julai lalu.

| Live TV