Hiburan By: Syafiqa Irdina February 13, 2020 @ 4:41pm

[VIDEO] Wajib Pergi! Ini Dia Kedai Makan P. Ramlee Yang Pasti Imbau Nostalgia Lama

Korang cari tempat makan best?

Xtra ada jalan penyelesaiannya! Korang yang tinggal berdekatan bandar raya Kuala Lumpur dan kawasan Lembah Klang, apa kata korang singgah di Restoran Kukus yang pastinya bakal mengimbau nostalgia lama terutama sekali semasa zaman bujang lapok P.Ramlee.

Memang tak sah jika tak kunjungi kedai makan berkonsepkan P.Ramlee ini. Bukan sahaja mereka menghidangkan makanan yang lazat, tetapi restoran ini juga menyediakan suasana yang sangat cantik bagaikan zaman 60-an. So, jangan lupa update bucketlist korang sekarang!

 

 

Berkonsepkan zaman P.Ramlee, Restoran KUKUS yang terletak di Lembah Klang, Selangor ini dibuka dari jam 9 pagi hingga 3 petang. Kedai ini juga mempunyai peminat tersendiri daripada setiap lapisan usia. 

Kedai ini telah memulakan operasinya sejak 5 tahun yang lalu oleh seorang pemuda berusia 40 tahun. 

Dekorasi & Ruang Makan

Ruang makannya yang selesa mampu memuatkan hampir 100 pelanggan dalam satu masa. Pengunjung yang datang ke sini bagai merentas masa kembali ke zaman silam berikutan dekorasi laman kedai yang berasaskan barang-barangan antik. Kedai makan kayu lama yang dihiasi aneka barangan antik pastinya menerbitkan rasa nostalgia pelanggan.

Deretan tin kopi dan botol air lama  di ruang utama dan televisyen lama serta kuda rotan menjadi tumpuan tarikan di kaunter pembayaran. 

Istimewanya, jika korang berkunjung ke sini, lagu-lagu Allahyarham P.Ramlee sayup dimainkan. Persekitaran unik ini mendorong pelanggan merakan kenangan lama ketika menjamu selera!

 

 

 

 

Menu Istimewa ‘Tongmo’

Kalau korang nak tahu, hidangan istimewa mereka dikenali sebagai “Tongmo” yang merupakan daging cincang yang diperap dengan rempah istimewa dan disumbat ke dalam usus lembu nipis. Tongmo merupakan makanan tradisional rakyat Kemboja yang popular dengan sosej Kemboja. Dijual sehinggga 200-400 setiap hari, ini adalah menu tumpuan utama pelanggan di sini.

Selain Tongmo, masakan cita rasa Pahang seperti gulai patin tempoyak, patin masak asam pedas, sambal tempoyak pucuk ubi kayu, ayam masak kunyit, dan kari kaki ayam turut dijual.

Selain lauk-pauk cita rasa Pahang, kedai makan ini juga menyediakan sarapan klasik seperti lempeng kelapa, pisang rebus dan telur goyang bersama minuman kopi kampung.

 

 

 

Nak tahu lebih lanjut, jom layan video dekat bawah ni:

 

Sumber: Youtube TV3

Buat korang yang terlepas info-info dan bual bicara yang menarik, saksikan episod penuh di Youtube TV3  ataupun laman Tonton  dalam rancangan Malaysia Hari Ini yang memaparkan bual bicara yang padat dengan pelbagai informasi menarik serta isu-isu viral.

Selamat menonton!

Sumber foto: Instagram Kukus Klasik

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 10 Dec 2018

Awww…Sweetnya Ucapan Hari Jadi Nabila Razali Untuk Hael Husaini

Rata-rata pengikut Nabila Razali di Instagram turut mengusik Nabila dengan soalan-soalan mengaitkan dirinya dan Hael. Ehem, ada apa-apa ke? 

Hiburan Sat, 22 Jun 2019

原腾凭电影《乐园》上海勇夺新人影帝

第22届《上海国际电影节亚洲新人奖》原腾首尝影帝滋味!两届影帝陈泽耀秦勇「王见王」同台飙唱。

Hiburan Tue, 29 Jan 2019

Selepas Filem Hanya Kawan, Jojie Aminuddin Berlakon Teater Komedi

Wah…lama kita tak tengok Kak Jojie berlakon kan? Good Luck!

Hiburan Fri, 15 Dec 2017

AZWAN KOMBOS PILIH HARUM DALIA

Bagi pasangan Azwan Kombos dan Ezzaty Abdullah, apa pun nama yang akan diberikan kepada bayi sulung mereka itu sudah semestinya mempunyai maksud yang baik-baik.

Hiburan Mon, 20 Aug 2018

Ask Me Question? Jawapan Fynn Jamal Betul-Betul Mengejutkan

Nak tahu Fynn jawab apa? Bacalah artikel ni okay!

Hiburan Mon, 23 Jul 2018

10 Male Hollywood Celebrities Who are Shorter than 170cm

They always look taller in screens.

Hiburan Fri, 9 Feb 2018

HERE’S THE TOP 10 MOST LISTENED-TO KPOP GROUPS ON SPOTIFY

These bands are doing really well and the stats are here to prove it.

Hiburan Fri, 28 Dec 2018

Betto Khai Kongsi Kisah Dengan Bekas Isteri Dalam Lagu Baru?

Biarpun sudah berpisah, hubungan kami masih baik.

Hiburan Tue, 3 Dec 2019

Selepas Goo Hara, Sulli… Cha In Ha Ditemui Mati

Mendiang juga pernah berlakon dalam drama antaranya Temperature Of Love, Wok Of Love, Clean With Passion For Now dan The Banker.

| Live TV