Hiburan By: SGMS Enal October 20, 2019 @ 10:14am

Wanita Mengandung Tak Boleh Mandi Malam?

Terdapat pelbagai mitos-mitos dalam perubatan yang menyebabkan ramai diantara kita mempercayainya tanpa merujuk sendiri kepada sumber yang sahih.

Mitos-mitos ini secara tidak langsungnya telah diwariskan kepada generasi-generasi yang akan datang. Antara mitos perubatan yang selalunya kita dengar ialah makan ubat tahan sakit akan menyebabkan buah pinggang rosak, makan sebiji panadol akan kekal dalam badan selama 5 tahun dan banyak lagi.

Menerusi satu perkongsian yang telah dikongsi oleh seorang doktor sakit puan yang bernama Muhammad Izzat menerusi akaun Facebooknya, dia ada menerangkan tentang mengapa mitos wanita hamil tidak boleh mandi waktu malam adalah salah. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, ikuti perkongsiannya seperti berikut:

Air ketuban/mentuban banyak dipanggil sebagai polyhydramnios. Air ketuban sikit dipanggil sebagai oligohydramnios. Kalau langsung takde air ketuban dipanggil sebagai anhydramnios

Air ketuban ni datangnya dari air kencing baby, dan dari placenta (uri) dan sedikit komponennya datang dari kulit bayi sendiri. Air ketuban/mentuban sentiasa dalam keadaan keseimbangan di mana air mentuban ini akan diminum oleh bayi itu sendiri. Ibaratnya bayi tu hasilkan air mentuban sendiri dan dia sendiri minum air tu.

Tak susah pun nak faham konsepnya. Apa jua keadaan yang menyebabkan baby ni kencing banyak atau apa jua keadaan yang menyebabkan baby tak boleh menelan air ketuban ini semula akan menyebabkan air ketuban ini banyak dari biasa.

Berikut antara sebab musabab biasa air ketuban/mentuban tu boleh menjadi banyak :

Gambar hiasan

1) ibu ada kencing manis – bila ibu ada kencing manis, paras gula dalam badan ibu tinggi. Gula yang tinggi ini dipindahkan kepada bayi melalui tali pusat. Paras gula yang tinggi pada bayi menyebabkan bayi terkencing kencing dengan banyaknya sekaligus air ketuban jadi banyak.

2) Bayi ada kecacatan pada bahagian saraf atau bahagian kepala atau pada salur pencernaan menyebabkan air mentuban ini tak boleh ditelan dan menjadi banyak.

Gambar hiasan

3) Bayi ada masalah genetik seperti sindrom Down atau sindrom Edward yang mana sindrom ini ada berkaitan dengan ketaknormalan sistem pencernaan. Air ketuban tak boleh ditelan dan air ketuban menjadi banyak.

Jadi, semua perkara yang berlaku ini adalah melibatkan bayi itu sendiri dan keadaan di dalam rahim. TIADA KAITAN dengan apa yang ibu makan, apa yang ibu minum, atau disebabkan ibu mandi malam.

Air mandian tu tak boleh meresap dari kulit ataupun ada laluan rahsia untuk sampai terus ke rahim dan sebabkan air ketuban/mentuban banyak secara tiba-tiba.

Orang mengandung ni cepat berpeluh dan berlengas. Nak mandi bila-bila masa pun takde masalah. Yang taknak mandi ni dah kenapa?

Hobi eh suka bau-bauan kepam ?

Sumber: Muhammad Izzat

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 26 Mar 2019

Kolaborasi RM Bersama Honne Buat Peminat BTS Teruja

Penulis lirik dan rapper terkenal yang berusia 24 tahun itu akan berkolaborasi dengan duo berkumpulan tersebut untuk single terbaru mereka.

Hiburan Thu, 21 Nov 2019
Hiburan Sat, 16 Feb 2019
Hiburan Mon, 9 Dec 2019

卢广仲演唱会惊喜不破梗:自己来现场看!

「国民长孙」卢广仲出道11年,首次来马举办巡演让他都直呼等了好久,并指 “马来西亚的演出是我2020第一场演唱会,希望这个好开始能搭上好运的顺风车,一路好到底!”

Events Fri, 19 Apr 2019

dimsum和泰国3台合作引进350小时最新泰剧!

dimsum与泰国3台合作!引进《查龙药师》、泰版《来自星星的你》等350小时泰剧欢庆泼水节。

Hiburan Wed, 18 Apr 2018

《娱协30》新人10强造势活动「李佩玲確定加盟」

原定缺席的李佩玲排开行程,确定加盟出席将于4月29日(星期日)下午3时,在金河广场大厅举办的《娱协30》新人10强造势活动!

Hiburan Fri, 13 Sep 2019

‘Maafkan Saya’- Mamat Exists

Insya-Allah, saya akan mendapatkan rawatan sebaik sahaja konsert kami selesai nanti

Hiburan Sat, 24 Nov 2018

Nafi Bercinta Dengan Businessman, Zahirah Mcwilson Suka Lelaki Tinggi Lampai

Sesuailah kalau Zahirah nak cari lelaki tinggi lampai, baru berdiri sama tinggi, duduk sama rendah

Hiburan Tue, 25 Jun 2019
Hiburan Wed, 6 Dec 2017

Kenapa Neelofa Minta Maaf

Neelofa minta maaf sebenarnya tidak begitu memahami dengan bahasa yang digunakan Upiak yang berasal dari Padang, Indonesia itu

| Live TV