Advertisement
Events By: Salma Syahbuddin 06 April 2020 (22:20)

Jangan ‘Selfish’ Sebab Covid-19, PM Janji Bekalan Makanan Mencukupi

Jangan panik!

Selepas ucaptama Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Isnin, beliau memberi jaminan kepada orang ramai terutamnya rakyat Malaysia agar tidak melakukan pembelian panik kerana bekalan makanan adalah mencukupi dan boleh didapati setiap masa. 

Beliau juga mengakui, terdapat segelintir rakyat Malaysia melakukan pembelian panik susulan penyebaran kes Covid-19 yang semakin meningkat dari hari ke hari.

Sumber : Google

“Malam ini kita akan turut membincangkan isu ini, tetapi secara jujur, janganlah terlalu risau. Bekalan makanan mencukupi untuk semua orang,” Katanya.

Tambahnya lagi, pihak Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), akan memastikan bekalan makanan penting adalah mencukupi.

“Setakat hari ini, kementerian berkenaan tidak menyatakan bahawa bekalan makanan sedang kehabisan.

“Kami juga akan memastikan bahawa orang ramai mempunyai akses kepada bahan makanan penting seperti sayur-sayuran, buah-buahan dan ikan di kedai-kedai yang akan sentiasa dibuka.

“Jadi, adalah penting untuk memastikan bahawa anda tidak akan berasa kehilangan sesuatu serta mula bergegas untuk melakukan pembelian dan penyimpanan yang sebenarnya tidak perlu,” 

Sumber : Google

Memetik laporan dari Harian Metro, Perdana Menteri juga menyeru agar rakyat Malaysia sentiasa tenang dalam menghadapi situasi yang melanda seluruh dunia akibat penyebaran virus covid-19 ini.

“Hadapilah situasi ini dengan tenang, kami akan memastikan bahawa bekalan makanan mencukupi dan boleh didapati pada setiap masa, jangan tergesa-gesa.

“Beli dan simpan apa yang perlu seperti biasa, kami akan memastikan bahawa anda boleh mendapatkan barangan makanan pada bila-bila masa sahaja,” Jelasnya.

| ARTIKEL Xtra

FEATURED Mon, 21 May 2018

‘Jika saya mahu tidur, saya boleh tidur lena dan bangun apabila suka’

Ini adalah kehidupan yang perlu dihadapi. Saya tidak minta ia berlaku, namun ia kehidupan yang lebih baik, kini saya boleh melakukan apa yang saya mahu lakukan.

FEATURED Mon, 9 Apr 2018
OMG Sun, 19 Jan 2020
Celeb Buzz Tue, 16 Jul 2019

‘PDRM, Jawab Soalan Saya’ – Eizlan Yusof Naik Angin?

Sebelum mengeluarkan kenyataan atau fakta, mereka mestilah membuat siasatan menyeluruh.

Celeb Buzz Fri, 6 Sep 2019

Orang Sabah, Jom Serbu Karnival Jom Heboh Hujung Minggu Ini!

Jom orang Sabah kita kasi ramai KJH-Sabah ni ya! Aramaitii!

VIRAL NEWS Wed, 25 Jul 2018
Celeb Buzz Thu, 2 Jan 2020

Selepas Tiga Tahun, Justin Bieber Akhirnya…

Bieber yang bakatnya dicungkil menerusi platform Youtube pada tahun 2007 mencetuskan fenomena luar biasa di seluruh dunia.

Celeb Buzz Wed, 16 Oct 2019

Aslan..Pilihan Nama Bayi Kaka & Adam

Tahniah sekali lagi buat ibu bapa baharu, Kaka dan Adam!

| Live TV

Advertisement

| TRENDING

| DRAMA

| FILEM

| APLIKASI COOL