Advertisement
Events By: SGMS Faida 06 April 2020 (22:36)

Kenali Muzik Warisan, UTP Anjur Festival Simfoni Gamelan

MERIAH! Universiti Teknologi Petronas telah menganjurkan Festival Simfoni Gamelan dengan kerjasama Kolej Islam Sultan Alam Shah (KISAS) dan Akademi Seni Budaya Warisan Kebangsaan (ASWARA), baru-baru ini.

Berlangsung di KISAS, festival itu menampilkan persembahan hebat daripada Sekolah Menengah Kebangsaan Taman Tun Dr Ismail Kuala Lumpur, SMK Sultan Abdul Halim Kedah, SMK Sultan Alam Shah Putrajaya, Soutul Mujahideen KISAS, Gema Gamelan Waqafan (GEMAWAN) KISAS, Alumni Kolej Sultan Alam Shah (ALKIS) dan UTP Sanggar Kirana.

Majlis turut diserikan dengan kehadiran Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kebudayaan dan Pelancongan, Peradaban Melayu dan Warisan (Selangor), Datuk Abdul Rashid Asari.

Pihak UTP dalam satu kenyataan memaklumkan objektif festival ini diadakan adalah salah satu usaha menggalakkan orang ramai khususnya generasi muda untuk menghargai muzik gamelan.

Selain itu, festival gamelan ini turut menyasarkan penghasilan graduan yang cemerlang dalam bidang seni dan budaya disamping kecemerlangan akademik.

“ Pihak universiti menyokong penyertaan pelajar dalam seni dan budaya, kerana ia dapat membangun dan memperkayakan pengalaman pembelajaran pelajar. Ia menanam kerja berpasukan, kemahiran berkomunikasi dan kecekapan sosial di kalangan pelajar,” kata UTP dalam satu kenyataan hari ini.

Difahamkan seramai 25 pelajar UTP terlibat di dalam usaha menjayakan program gemilang ini di mana Ahmad Aizat Wan Azhari sebagai pengurus majlis dan dibantu oleh Muhammad Ariff Ramli sebagai pembantu pengurus. Syabas semua!

| ARTIKEL Xtra

Celeb Buzz Wed, 26 Sep 2018

Sebak…Kehilangan Pak Ngah Beri Impak Besar Buat Siti Nurhaliza

Allahyarham antara insan yang mula-mula menjaga Siti dalam menyanyikan lagu berirama tradisional. Malah, Siti sudah menganggap beliau seperti bapa sendiri.

Celeb Buzz Tue, 5 Mar 2019

Siri Jelajah DFKL Pertama Raih Sambutan Hangat

Siri DFKL 2019 turut memperkenalkan platform baru menerusi Sesi Pencarian Influencer khusus untuk mengasah bakat baru yang ada pada generasi muda.

Fab Foodies! Wed, 28 Nov 2018
FEATURED Mon, 29 Apr 2019
Celeb Buzz Fri, 22 Nov 2019

“Ada Peningkatan Tapi Perjalanan Masih Jauh” -Abby Abadi

Alhamdullillah! Berkat doa insyaAllah Baby D akan semakin sihat

Celeb Buzz Fri, 10 Jan 2020

Issey Tiada Masalah Jadi ‘Bapa Segera’

Fasa baru dalam hidup Issey!

Celeb Buzz Wed, 4 Apr 2018

Keena Mentor Akui Penyanyi Hantar Santau?

Keena memberitahu, kesan lebam yang kelihatan dibadannya itu adalah kesan santau angin yang dihantar oleh individu yang tidak dikenalinya. Dan, apa yang lagi memeranjatkan individu tersebut merupakan seorang penyanyi?

Celeb Buzz Mon, 10 Jun 2019
Celeb Buzz Mon, 9 Sep 2019
Celeb Buzz Tue, 23 Jan 2018

LELAKI CANTIK DAH POTONG A***?

“Lelaki Cantik” ini kembali hangat apabila ramai yang mengecam beliau terutama sekali apabila Safiey memuat naik gambarnya bersama lelaki

| Live TV

Advertisement

| TRENDING

| DRAMA

| FILEM

| APLIKASI COOL