Advertisement
Fab Foodies! By: SGMS Enal Fri, 3 Jan 2020 @ 6:14 pm

Kesan Buruk Gula Terhadap Tubuh Badan

Gula-gula, cokelat atau sebarang snek manis memang menjadi kegemaran kanak-kanak. Ada pula yang sampai memberontak terbaring dilantai-lantai pasaraya kerana hanya inginkan gula-gula yang dijual dikiosk berhampiran.

Terdapat dua jenis gula; yang pertama adalah gula semulajadi daripada buah-buahan, sayur-sayuran dan madu.  Kedua, gula tambahan iaitu gula yang ditambah kedalam makanan atau minuman samada semasa diproses, dimasak atau secara terus.  Gula tambahan ini juga berasal daripada sumber semulajadi tumbuhan atau haiwan.

Gula tambahan yang paling selalu kita dengar adalah, Sucrose, Corn Syrup Solid dan Glucose Syrup Solids.  Kenapa perlu dihadkan pengambilan gula tambahan ini kepada anak-anak?

  • Pengambilan gula berlebihan dalam jangkamasa panjang boleh meningkatkan berat badan dan penyebab obesiti.  Keadaan ini menjadi lebih serius apabila kurangkan aktiviti fizikal dan diet harian yang tinggi lemak.
  • Gula pembentuk karies gigi.  Kementerian Kesihatan merekodkan kadar karies gigi meningkat setiap tahun.
  • Masalah kelakuan seperti panas baran dan hilang daya tumpuan
  • Kencing manis
  • Tekanan darah tinggi
  • Sakit jantung
Perkongsian daripada Hafiz Sulaiman yang sudah hampir 7 tahun mengamalkan diet tanpa gula ini juga telah menerapkan rutin itu kepada kedua orang anaknya.  Tidak disangkal awal percubaannya dilalui dengan beberapa cabaran seperti badan lesu, loya, susah tidur dan rambut gugur namun kesan jangka panjang badan tanpa gula lebih penting.  Ikuti perkongsian daripada Hafiz ini dan mungkin anda juga boleh mempraktikkannya bersama anak-anak.

MEMORI MANIS SEHINGGA KE AKHIR HAYAT

(Sape ada anak moleklah baca dan ambil iktibar)

Susah gila kan nak mula pantang gula 

Sudah tentu sangat sukar

Awal-awal saya diet tanpa gula 7 tahun lepas

– Badan jadi lesu.
– Kepala berat dan berdenyut-denyut. 
– Loya, sakit perut, perut berbunyi, kejap sembelit..kejap cirit.
– Nafas berbau..jerawat tumbuh banyak. Kulit jadi kusam.
– Mood macam orang lepas bersalin. Habis semua staf kat klinik kesihatan tu kena tempias err..sori
– Susah tidur, macam-macam fikir.
– Rambut pun gugur juga.

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Sun, 24 Jun 2018

6个保养「丹宁」的方法 一年洗二次就够了!

丹宁搭配应该是史上最不退流行又能再次创新的单品,每个人都有丹宁配件,但是你真的了解丹宁吗?

Fab Foodies! Thu, 19 Sep 2019

‘Cinderella Latte’ From Starbucks’ Secret Menu Might be the Next ‘Pumpkin Spice Latte’

Two of our favourite things combined; coffee and Disney! Now that is a dream come true.

FEATURED Fri, 28 Dec 2018

#TindanChallenge, Tahukah Cabaran Ini Boleh Undang Risiko

Cabaran ‘tindan’ ini bermula dengan satu gambar sekumpulan lelaki yang viral mengambil gambar dengan cara ‘menindih’ satu sama lain daripada bawah hingga ke atas.

LIFESTYLE Tue, 16 Jul 2019

跑步只排第4!长寿运动排行榜揭晓

近年随着生活条件提升,「长寿」和「运动」越来越为人重视,想要长寿,运动是必不可少的投资。然而,运动项目有这么多种,哪一种才最适合「增寿」呢?

LIFESTYLE Tue, 27 Mar 2018

Elak Lupa Anak Dalam Kereta? Cuba Cara Ini!

Dalam masa sama, kanak-kanak wajib dipakaikan tali pinggang keledar dengan kemas selain tidak boleh diletakkan di tempat duduk belakang khususnya di belakang kerusi pemandu kerana ia merupakan titik buta.

FEATURED Wed, 9 Jan 2019

Berita Baik Untuk Semua, CJ WOW Shop Kini Boleh Di Tonton Sepanjang Hari!

Beli belah anda di rumah lebih mudah dengan CJ WOW SHOP hanya disaluran ntv7 dan TV9!

Celeb Buzz Mon, 21 Oct 2019
Fab Foodies! Thu, 1 Aug 2019

Kenali Jenis-Jenis Kopi Mahal Yang Ada

Adakah anda ingin mencuba kopi yang mahal dan sedap?Anda perlu ketahui beberapa jenisnya sebelum ‘order’ dan minum kopi yang anda inginkan.

FEATURED Tue, 8 Oct 2019

Tak Tahu Nak Bawa Apa Ketika Bercuti? Nah, Semak List Barang Yang Perlu Dibawa Ketika Travel!

Wow! Menarik juga list yang disediakan oleh tema Xtra ni. korang boleh try nanti okay!

FEATURED Sun, 12 May 2019

Find Out Your Personality by Building Your Ideal Home in this Quiz

This may help you decide on how to (re)decorate your home too.

| Live TV

Advertisement

| TRENDING

| DRAMA

| FILEM

| APLIKASI COOL