LIFESTYLE By: SGMS Enal December 24, 2017 @ 4:24am

10 ‘Jangan’ Yang Anda Perlu Ikut Untuk Persediaan Ketika Gawat

Kebelakangan ini ramai yang berkongsi tips-tips pengurusan kewangan dan cara-cara untuk menabung bagi persediaan kegawatan ekonomi yang mungkin terjadi bila-bila masa sahaja.  Akibat kenaikan harga barangan yang semakin tak masuk akal, orang ramai mula bertindak bijak dengan merancang ‘blueprint’ kewangan sihat.

Kalau korang masih tidak jelas dengan rancangan kewangan sihat, boleh ikuti perkongsian daripada pakar pengurusan aset dan kewangan, Azizul Azli Ahmad yang berkongsi tips untuk ‘maintain’ tenang apabila dilanda gawat.

‘JANGAN JANGAN’ BILA GAWAT.

1. Jangan tukar kerja waktu ini kerana yang ‘terakhir masuk, paling awal keluar’

Image via imuslimshop.com

2. Pakai saja kereta lama jangan berangan nak pakai Honda, beli logo Honda tampal tak mengapa.

Image via imuslimshop.com

3. Jangan bina hutang baru, hutang lama kambus segera.

Image via imuslimshop.com

4. Jangan belanja simpanan kecemasan yang ada, bila bila masa akan berguna.

Image via imuslimshop.com

5. Jangan lupa sedekah, walau kita saat sedang susah sebenarnya.

Image via imuslimshop.com

6. Jangan beli rumah mewah, duduk rumah pangsa bukan dosa.

Image via imuslimshop.com

7. Jangan banyak tengok katalog ikea, nanti geram nak tukar sofa.

Image via imuslimshop.com

8. Jangan malas membaca, ada banyak idea tambah pendapatan yang luar biasa sebenarnya.

Image via imuslimshop.com

9. Jangan ‘dating’ di Pavilions, makan roti harga macam makan kambing sahaja.

10. Jangan lupa cari pendapatan tambahan, buat buat tido dan harap orang derma dalam akaun kita. Itu kerja giler.

Gawat datang lagi, kali ini lebih ngeri. Bersedialah kita untuk zaman kering ini, katanya panjang musim kering kali ini.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Thu, 18 Oct 2018

Euwww…Perhatikan Wajah Korang Secara Teliti, Ada Tak BENDA Ni?

Perhatikan makanan yang korang ambil setiap hari. Lihat kuantiti minyaknya, itu juga salah satu faktor mengapa blackhead atau whitehead ‘menggila’.

LIFESTYLE Sun, 29 Apr 2018

Tips Mudah Latih Anak Berhenti Pampers Dalam Masa 4 Hari

‘Hari Keempat Anak Usia 2 Tahun Dah Seronok Kencing Di Tandas” Kongsi Tips Mudah Latih Anak Berhenti Pampers Dalam Masa 4 Hari

LIFESTYLE Tue, 26 Nov 2019

Ogos, September, Bulan Paling Popular Bagi Perkahwinan Pada 2018

Berkongsi kenyataan berhubung penerbitan Perangkaan Perkahwinan dan Perceraian, Malaysia, 2019.

LIFESTYLE Tue, 27 Mar 2018

Elak Lupa Anak Dalam Kereta? Cuba Cara Ini!

Dalam masa sama, kanak-kanak wajib dipakaikan tali pinggang keledar dengan kemas selain tidak boleh diletakkan di tempat duduk belakang khususnya di belakang kerusi pemandu kerana ia merupakan titik buta.

LIFESTYLE Fri, 23 Nov 2018

Petua Tradisional Hindar Bau Badan

Muka handsome tapi sayang bila angkat tangan bau badan semerbak 2 blok

Fab Foodies! Thu, 17 May 2018

Apa Di Dapur Bersama Chef Imelda Harris

Tak sampai 30 minit, hidangan boleh tersedia di atas meja. Menu sesuai untuk anda yang pulang kerja lewat dan mahukan juadah yang memikat rasa…

LIFESTYLE Tue, 18 Sep 2018

运动听音乐、结束后冥想超重要! 4大秘诀让健身更有效

明明在健身房努力操肌、挥汗如雨,但事后却没啥明显效果?那你应该需要做点改善!

LIFESTYLE Mon, 5 Aug 2019

做错更惨!这些运动恐成「老人杀手」

要活就要动,大家都知道运动有益身心健康、缓解生活压力,但并非所有运动都适合自己,还是得要「客制化」选择,尤其是上了年纪的民众更要留心「运动误区」 ,别盲目跟着别人一窝蜂乱做,很可能会有反效果招致受伤,本末倒置。

Hiburan Fri, 25 Oct 2019
LIFESTYLE Mon, 18 Jun 2018

Tabung Harapan Kini Cecah RM 74.6 Juta

Tabung Harapan Malaysia dilancarkan 30 Mei lalu sebagai usaha rakyat untuk membantu kerajaan mengurangkan hutang negara yang mencecah RM1 trilion.

| Live TV