LIFESTYLE By: SGMS Enal December 24, 2017 @ 4:24am

10 ‘Jangan’ Yang Anda Perlu Ikut Untuk Persediaan Ketika Gawat

Kebelakangan ini ramai yang berkongsi tips-tips pengurusan kewangan dan cara-cara untuk menabung bagi persediaan kegawatan ekonomi yang mungkin terjadi bila-bila masa sahaja.  Akibat kenaikan harga barangan yang semakin tak masuk akal, orang ramai mula bertindak bijak dengan merancang ‘blueprint’ kewangan sihat.

Kalau korang masih tidak jelas dengan rancangan kewangan sihat, boleh ikuti perkongsian daripada pakar pengurusan aset dan kewangan, Azizul Azli Ahmad yang berkongsi tips untuk ‘maintain’ tenang apabila dilanda gawat.

‘JANGAN JANGAN’ BILA GAWAT.

1. Jangan tukar kerja waktu ini kerana yang ‘terakhir masuk, paling awal keluar’

Image via imuslimshop.com

2. Pakai saja kereta lama jangan berangan nak pakai Honda, beli logo Honda tampal tak mengapa.

Image via imuslimshop.com

3. Jangan bina hutang baru, hutang lama kambus segera.

Image via imuslimshop.com

4. Jangan belanja simpanan kecemasan yang ada, bila bila masa akan berguna.

Image via imuslimshop.com

5. Jangan lupa sedekah, walau kita saat sedang susah sebenarnya.

Image via imuslimshop.com

6. Jangan beli rumah mewah, duduk rumah pangsa bukan dosa.

Image via imuslimshop.com

7. Jangan banyak tengok katalog ikea, nanti geram nak tukar sofa.

Image via imuslimshop.com

8. Jangan malas membaca, ada banyak idea tambah pendapatan yang luar biasa sebenarnya.

Image via imuslimshop.com

9. Jangan ‘dating’ di Pavilions, makan roti harga macam makan kambing sahaja.

10. Jangan lupa cari pendapatan tambahan, buat buat tido dan harap orang derma dalam akaun kita. Itu kerja giler.

Gawat datang lagi, kali ini lebih ngeri. Bersedialah kita untuk zaman kering ini, katanya panjang musim kering kali ini.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Thu, 25 Apr 2019

交友软体会有好桃花吗?

这年头在网路上认识对象再正常不过了,尤其是忙碌的上班族,除了同事之外,还真难认识对象!

Fab Foodies! Tue, 1 Oct 2019

Minum Kopi Buat Ibu Mengandung Boleh Risiko Keguguran?

Sedikit perkongsian ya boleh dinikmati tetapi berpada-pada ye

Fab Foodies! Tue, 7 May 2019
Fab Foodies! Wed, 19 Dec 2018

Go on a Culinary Adventure in Genting Highlands Over the Upcoming Holidays

There are lots of special offers and promos available!

LIFESTYLE Fri, 25 Oct 2019

那些你不知道的事!揭开云顶《尸速列车》鬼屋幕后制作过程

全球首间《尸速列车》鬼屋将于2019年10月31日正式推介;幕后制作过程及等疑惑,《XTRA》就此为你揭开!

LIFESTYLE Tue, 23 Oct 2018

Tips Penjagaan Kuku Buat Jangkitan Kulat Kuku

Jangkitan Kulat Kuku, Rawat Cepat Sebelum Melarat, Doktor Ini Kongsi Tips Penjagaan Kuku

Fab Foodies! Thu, 8 Aug 2019
Fab Foodies! Mon, 31 Dec 2018

Tanda- Tanda Kolestrol Tinggi Dalam Badan

embentukan kolesterol adalah sebahagian daripada proses yang menyempitkan arteri, yang disebut aterosklerosis, di mana plak membentuk dan menyebabkan sekatan aliran darah.

LIFESTYLE Mon, 7 Jan 2019

5 Kelebihan Bunga Kenanga Yang Berbau Wangi

mempunyai bau yang sangat wangi dan berbentuk seperti tapak sulaiman ada khasiat dan kebaikannya tersendiri

LIFESTYLE Wed, 10 Jan 2018

AirAsia与Uber宣布合作 不用再为去机场烦恼啦!

每次要出国旅行,有没有都在烦恼怎么去机场?为了帮人解忧,优步(Uber)宣布与亚洲航空(AirAsia)合作,为乘客提供“无缝接轨”的载送服务。

| Live TV