LIFESTYLE By: SGMS Enal December 24, 2017 @ 4:24am

10 ‘Jangan’ Yang Anda Perlu Ikut Untuk Persediaan Ketika Gawat

Kebelakangan ini ramai yang berkongsi tips-tips pengurusan kewangan dan cara-cara untuk menabung bagi persediaan kegawatan ekonomi yang mungkin terjadi bila-bila masa sahaja.  Akibat kenaikan harga barangan yang semakin tak masuk akal, orang ramai mula bertindak bijak dengan merancang ‘blueprint’ kewangan sihat.

Kalau korang masih tidak jelas dengan rancangan kewangan sihat, boleh ikuti perkongsian daripada pakar pengurusan aset dan kewangan, Azizul Azli Ahmad yang berkongsi tips untuk ‘maintain’ tenang apabila dilanda gawat.

‘JANGAN JANGAN’ BILA GAWAT.

1. Jangan tukar kerja waktu ini kerana yang ‘terakhir masuk, paling awal keluar’

Image via imuslimshop.com

2. Pakai saja kereta lama jangan berangan nak pakai Honda, beli logo Honda tampal tak mengapa.

Image via imuslimshop.com

3. Jangan bina hutang baru, hutang lama kambus segera.

Image via imuslimshop.com

4. Jangan belanja simpanan kecemasan yang ada, bila bila masa akan berguna.

Image via imuslimshop.com

5. Jangan lupa sedekah, walau kita saat sedang susah sebenarnya.

Image via imuslimshop.com

6. Jangan beli rumah mewah, duduk rumah pangsa bukan dosa.

Image via imuslimshop.com

7. Jangan banyak tengok katalog ikea, nanti geram nak tukar sofa.

Image via imuslimshop.com

8. Jangan malas membaca, ada banyak idea tambah pendapatan yang luar biasa sebenarnya.

Image via imuslimshop.com

9. Jangan ‘dating’ di Pavilions, makan roti harga macam makan kambing sahaja.

10. Jangan lupa cari pendapatan tambahan, buat buat tido dan harap orang derma dalam akaun kita. Itu kerja giler.

Gawat datang lagi, kali ini lebih ngeri. Bersedialah kita untuk zaman kering ini, katanya panjang musim kering kali ini.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Mon, 14 Oct 2019

Pengalaman Melancong Lebih Seronok Dari Sebuah Perkahwinan?

Betul ke tak? Masing-masing mempunyai pendapat sendiri

LIFESTYLE Sat, 10 Nov 2018

Kenali 4 Kategori Jerawat Yang Menghantui Anda

Kulit berjerawat merupakan masalah yang menghantui hampir 80 peratus rakyat Malaysia

LIFESTYLE Tue, 12 Jun 2018

Elak ‘Microsleep’, Jangan Teruskan Perjalanan Jika Mengantuk!

Microsleep biasanya berlaku ketika pemanduan di jalan lurus atau sejam selepas makan. Ambil masa untuk berhenti dan berehat, jangan risau… takkan lari kampung anda. Pasti sampai!

LIFESTYLE Mon, 11 Mar 2019

1950 年老照片揭露「当时婴儿如何搭飞机旅行」

许多人都在辩论,究竟父母该不该带着不受控制的小婴儿坐飞机;有时情况是逼不得已,有时旅客却认为这是他们的权益。

Fab Foodies! Tue, 11 Jun 2019

癌症都是吃出来?肿瘤科医生:若遇到6种食物那就不是谣言

虽说「病从口入」但我们也不能简单认为癌症是吃进来的毛病,毕竟癌症不能归咎于一个病因,而是方方面面与多种因素有关系。

Fab Foodies! Wed, 5 Sep 2018
Fab Foodies! Tue, 23 Jan 2018

情人节送什么?齐做巧克力互送对方,好像OK窩~

还在犹豫情人节要送些什么吗?女的送花,男的送草?不如两人一同报名“情人节心形马卡龙和巧克力工作坊”亲手制作情人节礼物,互送对方,让感情升华之余又可一解买礼物的烦恼。

LIFESTYLE Mon, 30 Apr 2018

5 Tempat Menarik Di Kuala Lumpur Yang Wajib Untuk Gambar OOTD Anda!

Aplikasi ini bukan sahaja tempat berkongsi gambar selfie atau gambar makanan, kini instagram juga digunakan untuk berkongsi jiwa dan pemikiran yang tersendiri. Maka, di sini kami kongsikan 5 tempat menarik yang boleh anda lawati bagi mendapatkan gambar OOTD yang menarik!

LIFESTYLE Thu, 17 Oct 2019

Saran Golongan Lelaki Jalani Ujian Mamografi

Walaupun kepada individu lelaki tidak mempunyai risiko tinggi tetapi ini untuk Kesan Potensi Kanser Payu Dara

LIFESTYLE Sun, 2 Sep 2018

Suami Merajuk, Meh Pujuk Cara Ini

Jangan biarkan merajuk pasangan anda berpanjangan. Dikhuatiri ia akan menjejaskan hubungan anda dan pasangan anda

| Live TV