Fab Foodies! By: SGMS Faida March 19, 2018 @ 5:11am

10 Tips Kurus Menjelang Hari Bahagia!

Kurang daripada dua bulan nak naik pelamin, badan bukan main membesar bagai johan! Apa jadi kalau baju kahwin tak muat disarung, malu bukan kepalang nanti…

Hah, masa inilah korang kena gigih amalkan macam-macam jenis diet. Tapi apa guna kalau diet tapi tak konsisten?

Kuncinya adalah konsisten, pasti impian korang untuk kurus tercapai! Apatah lagi sebagai pengantin baharu sudah tentu anda ingin kelihatan cantik dan menjadi tumpuan tetamu. Pastinya anda tidak mahu rasa rendah diri apabila tetamu memerhatikan penampilan anda seperti ‘tidak kena’ ataupun kurang.

Kami kongsi beberapa tips diet yang berkesan untuk korang amalkan menjelang hari bahagia korang. Waktu memang dah singkat tapi sekiranya konsisten, pasti boleh kurus!

1. Banyak minum air suam/kosong untuk membuang toksin badan dan mengurangkan kalori. Minum air putih sekurang-kurangnya 8 gelas sehari untuk tujuan detoks yang berkesan dan mudah.

2. Lakukan senaman berjalan kaki secara konsisten. Bersenam dengan berjalan kaki merupakan senaman paling mudah yang boleh anda lakukan setiap hari. Berjalan ke kantin pejabat, menaiki tangga atau membeli-belah dapat membakar kalori.

3. Hindari perut kosong sebelum anda keluar rumah ke tempat kerja atau sebagainya. Ini penting bagi memastikan anda tidak berasa terlalu lapar dan asyik memikirkan makanan apabila berada di luar rumah.

4. Ambil tahu kalori setiap juadah yang anda ingin makan setiap hari. Perhatikan kandungan dan senarai nutrisi dalam menu harian anda untuk memastikan anda tidak mengambil kalori secara berlebihan.

5. Tetapkan matlamat anda untuk mengurangkan berat badan secara perlahan-lahan iaitu penurunan dalam lingkungan 0.5 kilogram ke satu kilogram dalam seminggu.

6. JANGAN ambil sebarang ubat-ubatan dengan tujuan menurunkan berat badan, lebih-lebih lagi tanpa mendapatkan nasihat atau kebenaran doktor yang selayaknya.

7. Bagi anda yang mahu menjaga otot, boleh ambil suplemen seperti Glutamin setiap hari selepas sesi senaman.

8. Ambil makanan dan minuman yang rendah kalori serta mempunyai kandungan nutrien yang tinggi. Kurangkan sebanyak 500 kalori sehari untuk tujuan mengurangkan berat badan.

9. Kurangkan juga pengambilan makanan ataupun minuman yang manis dengan kandungan gula yang tinggi. Lebihkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang segar.

10. Elak mengambil makanan ringan di antara waktu makan. Lebih elok gantikan dengan sekeping biskut krim kraker dengan teh kurang manis. Lebih bagus, korang makan buah-buahan daripada coklat atau makanan-makanan yang manis. Selamat Mencuba!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 28 Nov 2019

Ada Apa Dengan The Weeknd Dan Selena Gomez?

Wow, buat lagu tentang ex girlfriend. Masih belum move on ke?

Hiburan Mon, 16 Jul 2018

Elvina Mohamad Mula ‘Peka’ Siapa Kawan Siapa Lawan

Ada yang meminta saya meninggalkan suami selepas apa yang berlaku sedangkan mereka tak tahu cerita sebenar. Aduhai…kenapa sampai begitu sekali. Perlu ke seorang kawan berbuat macam itu?

Hiburan Thu, 7 Nov 2019
Hiburan Tue, 31 Dec 2019

Fizz Fairuz Harap Kali Ini Isteri Hamil Anak Lelaki

Tahniah Fizz Fairuz dan Almy Nadia!

Hiburan Wed, 30 Oct 2019
Hiburan Wed, 3 Jul 2019

Nana Kesian Dengan Khai Bahar?

Kalau dah jodoh, why not kan?

Hiburan Wed, 21 Nov 2018

Siapa Sangka G-Dragon Semakin Gemuk!

Walaupun gemuk, G-Dragon tetap handsome kan? Siapa setuju? Saranghae Oppa…

Hiburan Fri, 10 Aug 2018
TECH Fri, 9 Nov 2018

Beli Telefon Baru Tapi Bingung Nak Pindahkan Perbualan Lama? Info Ini Mungkin Membantu!

Adakah anda ingin dapatkan semula mesej lama dalam aplikasi Whatsapp anda?Ketahui caranya di sini.

Events Thu, 15 Nov 2018

Wow! Lebih 20,000 Peminat Banjiri Konsert Guns N Roses Di Surf Beach, Sunway Lagoon

Meriah nya konsert Guns N Roses ni, rugi pula tak pergi

| Live TV