LIFESTYLE By: SGMS Enal December 20, 2019 @ 10:27am

10 Tips Untuk Newbie Nak Berjaya Jadi ‘Make Up Artist’

Make Up Artist atau singkatan MUA sangat sinonim dengan masyarakat sekarang bahkan mereka dikatakan hits dan dicari dimana-mana. Mereka bukan sahaja menjadi seorang jurusolek malah pemegang amanah penting kerana menyentuh wajah orang yang tidak dikenali dengan mudah.

Ikuti perkongsian daripada ‘senior’ MUA, Shazreeyana atau lebih dikenali sebagai Kak Love tentang kriteria yang perlu ada pada MUA.

Antara orang penting dalam majlis

Paling penting adalah Attitude

 

MUA kena datang dengan attitude yang baik & menyenangkan. Ceria bak suria pagi bersinar. Apa saja masalah kita, letak ke tepi dulu. Jangan dok bercerita masalah kena pukul suami, suami curang, kena tipu dengan staff, kereta kena curi atau apa saja. Bersembang dengan santai.

Pelanggan ambil perhidmatan kita untuk mencantikkan dia, bukan bagi dia tambah stress. Buka lagu yang relaxing sambil berkarya.

2. JAGA TATATERTIB & ADAB

Kita juga kena ingat, pengantin juga perlukan suasana yang tenang untuk bersiap & kita juga sebagai MUA tak dapat nak berkarya kalau fikiran tak tenang. Tapi jangan sampai mengguris perasaan orang sekeliling juga terutama keluarga & kawan rapat pengantin.

3. PROFESSIONALISM

Jangan bercerita perkara negatif pasal majlis

4. ETIKA BERPAKAIAN & PENAMPILAN

Memang tugas MUA ni mencantikkan clients. Tapi kena juga ingat kita ni dalam beauty industry. Kalau MUA sendiri tak jaga kebersihan dan kekemasan diri sendiri, macam mana nak yakinkan prospek? Elakkan pakaian yang terlalu mendedah. Walaupun freelance MUA, etika kerja harus dijaga.

5. JANGAN SOMBONG,JADA ADAB & SENTIASA MERENDAH DIRI

Dengan photographer & videographer pun, tegur-tegur la sama. Jangan diam membisu buat macam diorang tak wujud pulak. Kita bekerja dalam industri yang sama, pi mai pi mai akan jumpa juga dekat event lain atau sosial media. Kita saling memerlukan. Harus ada kerjasama dan toleransi.

Jangan la berus kotor, sponge kepam kulat setahun tak cuci

Jangan la tulis dalam buku atau pakai calendar zaman batu lagi.

Deposit adalah wajib untuk semua MUA

Apa yang penting dua terakhir ini iaitu jujur dan amanah

Jangan biar client tertunggu-tunggu atau kelam kabut cari pengganti pula. Bila client ambil servis kita, dah jadi amanah untuk kita jalankan tugas kita dengan baik dan memudahkan urusan pengantin.

Jangan tamak

Jangan cancel job dengan client yang dah bayar deposit hanya sebab ada client lain nak bayar lebih mahal, atau ada VVIP/selebriti terkenal panggil kita mekap. Kena sentiasa ingat, Tuhan bagi rezeki pada kita & bila2 masa pun Tuhan boleh tarik balik. Jangan tamak.

Jaga amanah & kepercayaan yang client dah bagi pada kita. Beberapa kali kami dipanggil untuk makeup VVIP dan selebriti tapi terpaksa tolak sebab dah ada pengantin yang dah booking. Jangan rasa rugi.Kalau tu rezeki kita, pasti akan dapat juga suatu hari nanti.

Pesannya kepada wanita dan lelaki yang berjinak dalam bidang ini.

Kami harap perkongsian kami sedikit sebanyak dapat membantu MUA baru yang nak jadikan makeup ni sebagai career.

Katanya, 10 tahun dulu tak ada orang nak ajar semua ni. Semua redah dan tempuh sendiri. Sosial media pun belum berkembang.

Sumber: Shazreeyana

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Thu, 23 Jan 2020

Reasons Why You Should Go To Sunway Lagoon On This Chinese New Year

Nothing is better than spending a quality time with family and friends on this new year!

Fab Foodies! Mon, 30 Apr 2018

Kafe Ini Wajib Dilawati Buat Pencinta Kucing Tegar!

Konsep kafe ini berasal dari Taiwan dan mendapat sambutan yang baik di Malaysia. Selain dapat bermain dengan kucing yang diimport dari luar negara, anda juga boleh menjamu makanan western yang istimewa di sini

LIFESTYLE Sat, 23 Nov 2019

Tabiat Merokok Antara Sebab Paru-Paru Berlubang.

Kalau anda seorang perokok mungkin dah boleh mula untuk kurangkan atau berhenti lebih baik demi kesihatan sendiri

LIFESTYLE Tue, 24 Dec 2019

Nak Sumber Vitamin, Cukup Hanya Amalkan Pemakanan Sihat

Tak Perlu Beli Suplemen Harga Mahal

Fab Foodies! Fri, 1 Mar 2019

Get Your Shellfish Fix at Vasco’s During Limited Time Crab Chow Down Buffet

Get rid of those crabby feelings by chomping on some delicious crabs instead.

Fab Foodies! Sun, 17 Jun 2018

Elak Epal Lebam Lepas Dipotong Ikut Tips Ini

Petua ini juga boleh digunakan untuk buah pear, lai, pisang, atau buah-buahan lain

LIFESTYLE Wed, 24 Jan 2018

「全球七个血拼天堂」购物者绝不能错过的景点

全世界有非常多经典的购物商场,在那里,旅客可以轻松地一次购足计画已久入荷的名牌。这些世界知名的购物点,不只是商店林立,通常也是重要的历史购物中心,就算不想买东西,到此走走、感受一下全世界的消费力,也是满有趣的体验!

LIFESTYLE Wed, 6 Jun 2018

真正的「独角兽发型」欧美超奇葩热潮

我们都知道独角兽色的热潮,已经从欧美烧到全世界,正当你以为差不多的时候,潮流这回事就是会给你出乎意料的惊喜。

LIFESTYLE Sun, 25 Aug 2019

Air Suam Lebih Sihat Berbanding Air Sejuk?

Tiada masalah untuk korang minum air sejuk, air suam atau air panas asalkan kena pada masanya.

LIFESTYLE Mon, 20 Jan 2020

Insomnia Akibat Makan Roti Putih?

Jangan panik baca dulu artikel ini sebelum ambil tindakan ye

| Live TV