LIFESTYLE By: SGMS Enal December 20, 2019 @ 10:27am

10 Tips Untuk Newbie Nak Berjaya Jadi ‘Make Up Artist’

Make Up Artist atau singkatan MUA sangat sinonim dengan masyarakat sekarang bahkan mereka dikatakan hits dan dicari dimana-mana. Mereka bukan sahaja menjadi seorang jurusolek malah pemegang amanah penting kerana menyentuh wajah orang yang tidak dikenali dengan mudah.

Ikuti perkongsian daripada ‘senior’ MUA, Shazreeyana atau lebih dikenali sebagai Kak Love tentang kriteria yang perlu ada pada MUA.

Antara orang penting dalam majlis

Paling penting adalah Attitude

 

MUA kena datang dengan attitude yang baik & menyenangkan. Ceria bak suria pagi bersinar. Apa saja masalah kita, letak ke tepi dulu. Jangan dok bercerita masalah kena pukul suami, suami curang, kena tipu dengan staff, kereta kena curi atau apa saja. Bersembang dengan santai.

Pelanggan ambil perhidmatan kita untuk mencantikkan dia, bukan bagi dia tambah stress. Buka lagu yang relaxing sambil berkarya.

2. JAGA TATATERTIB & ADAB

Kita juga kena ingat, pengantin juga perlukan suasana yang tenang untuk bersiap & kita juga sebagai MUA tak dapat nak berkarya kalau fikiran tak tenang. Tapi jangan sampai mengguris perasaan orang sekeliling juga terutama keluarga & kawan rapat pengantin.

3. PROFESSIONALISM

Jangan bercerita perkara negatif pasal majlis

4. ETIKA BERPAKAIAN & PENAMPILAN

Memang tugas MUA ni mencantikkan clients. Tapi kena juga ingat kita ni dalam beauty industry. Kalau MUA sendiri tak jaga kebersihan dan kekemasan diri sendiri, macam mana nak yakinkan prospek? Elakkan pakaian yang terlalu mendedah. Walaupun freelance MUA, etika kerja harus dijaga.

5. JANGAN SOMBONG,JADA ADAB & SENTIASA MERENDAH DIRI

Dengan photographer & videographer pun, tegur-tegur la sama. Jangan diam membisu buat macam diorang tak wujud pulak. Kita bekerja dalam industri yang sama, pi mai pi mai akan jumpa juga dekat event lain atau sosial media. Kita saling memerlukan. Harus ada kerjasama dan toleransi.

Jangan la berus kotor, sponge kepam kulat setahun tak cuci

Jangan la tulis dalam buku atau pakai calendar zaman batu lagi.

Deposit adalah wajib untuk semua MUA

Apa yang penting dua terakhir ini iaitu jujur dan amanah

Jangan biar client tertunggu-tunggu atau kelam kabut cari pengganti pula. Bila client ambil servis kita, dah jadi amanah untuk kita jalankan tugas kita dengan baik dan memudahkan urusan pengantin.

Jangan tamak

Jangan cancel job dengan client yang dah bayar deposit hanya sebab ada client lain nak bayar lebih mahal, atau ada VVIP/selebriti terkenal panggil kita mekap. Kena sentiasa ingat, Tuhan bagi rezeki pada kita & bila2 masa pun Tuhan boleh tarik balik. Jangan tamak.

Jaga amanah & kepercayaan yang client dah bagi pada kita. Beberapa kali kami dipanggil untuk makeup VVIP dan selebriti tapi terpaksa tolak sebab dah ada pengantin yang dah booking. Jangan rasa rugi.Kalau tu rezeki kita, pasti akan dapat juga suatu hari nanti.

Pesannya kepada wanita dan lelaki yang berjinak dalam bidang ini.

Kami harap perkongsian kami sedikit sebanyak dapat membantu MUA baru yang nak jadikan makeup ni sebagai career.

Katanya, 10 tahun dulu tak ada orang nak ajar semua ni. Semua redah dan tempuh sendiri. Sosial media pun belum berkembang.

Sumber: Shazreeyana

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Wed, 16 Oct 2019

Tiada Undang-Undang Sekat Majikan Ambil Wanita Hamil Bekerja – Mahfuz

Usaha melindungi pemohon kerja daripada segala bentuk diskriminasi

LIFESTYLE Tue, 4 Dec 2018

Style and Comfort: XALF’s Latest Low Heel Collection is a Must Have

Specially made for the ladies who are always on the go.

LIFESTYLE Mon, 6 Aug 2018

Ke Tepi Keke Challenge, Beri Laluan Kepada ‘Momo Challenge’

Cabaran yang mula viral di seluruh dunia ini mendapat perhatian pihak berkuasa seluruh dunia di mana cabaran ini menggalakkan kanak-kanak membunuh diri. Huh, biar betul?

LIFESTYLE Wed, 21 Feb 2018

KENAPA MALU BERKOMUNIKASI DALAM BAHASA IBUNDA?

Kemerosotan penguasaan bahasa ibunda dalam kalangan generasi muda agak ketara. Ini disebabkan ramai ibu-bapa masa kini tdak berminat mewariskan bahasa ibunda kepada anak mereka.

LIFESTYLE Fri, 15 Nov 2019

原来呼吸会瘦?!揭密脂肪怎么排出

我们都知道减肥不是减体重,而是减掉多余的脂肪,那么脂肪最后是怎么排出体内的呢?不是透过排泄或汗水,也不是脂肪会转换成肌肉,而是透过「呼吸」。

LIFESTYLE Mon, 27 Aug 2018

周杰伦潮牌PHANTACi吉隆坡开第二家分店

周杰伦潮牌PHANTACi积极狂战事业版图,继去年拓展东马在沙巴开设第三家海外直营店铺,相隔一年在吉隆坡成立大马第二家分店,也是东南亚首家独立街铺。

Events Wed, 5 Sep 2018

Wakili Malaysia, UPAG Sasar Pingat Emas Di Cheonan

Kami berbangga dengan penyertaan dan dapat mewakili negara dalam memartabatkan tarian dan budaya kebangsaan di mata dunia. Kami akan buat yang terbaik…Good Luck UPAG!

LIFESTYLE Thu, 15 Aug 2019

Celebrate Malaysia’s National Day with Big Savings from IKEA!

Calling out IKEA enthusiasts out there! Great offers await Malaysians on this upcoming Merdeka Madness clearance in conjunction of the National Day celebration! Carlton Dance GIF from Carlton GIFs Kicking off on August 15th until […]

LIFESTYLE Tue, 22 Oct 2019

Apa Gunanya Garisan Hitam Atas Jalan Raya?

Memandu atau mengunggang di atas jalan raya sememangnya menimbulkan pelbagai persoalan dalam kalangan pengguna. Apa tidaknya, pelbagai perkara atau pembinaan yang membuatkan pengguna tidak habis berfikir akan kegunaannya. Antara persoalan yang sering timbul di atas […]

Events Wed, 4 Dec 2019

Dato’ Sri Eizlan Yusof To Tie The Knot In December, Ending 2019 With A Beautiful Memory

Congratulations Dato’ Sri Eizlan Yusof and future wife! We wish you beauteous moments ahead.

| Live TV