LIFESTYLE By: SGMS Enal December 20, 2019 @ 10:27am

10 Tips Untuk Newbie Nak Berjaya Jadi ‘Make Up Artist’

Make Up Artist atau singkatan MUA sangat sinonim dengan masyarakat sekarang bahkan mereka dikatakan hits dan dicari dimana-mana. Mereka bukan sahaja menjadi seorang jurusolek malah pemegang amanah penting kerana menyentuh wajah orang yang tidak dikenali dengan mudah.

Ikuti perkongsian daripada ‘senior’ MUA, Shazreeyana atau lebih dikenali sebagai Kak Love tentang kriteria yang perlu ada pada MUA.

Antara orang penting dalam majlis

Paling penting adalah Attitude

 

MUA kena datang dengan attitude yang baik & menyenangkan. Ceria bak suria pagi bersinar. Apa saja masalah kita, letak ke tepi dulu. Jangan dok bercerita masalah kena pukul suami, suami curang, kena tipu dengan staff, kereta kena curi atau apa saja. Bersembang dengan santai.

Pelanggan ambil perhidmatan kita untuk mencantikkan dia, bukan bagi dia tambah stress. Buka lagu yang relaxing sambil berkarya.

2. JAGA TATATERTIB & ADAB

Kita juga kena ingat, pengantin juga perlukan suasana yang tenang untuk bersiap & kita juga sebagai MUA tak dapat nak berkarya kalau fikiran tak tenang. Tapi jangan sampai mengguris perasaan orang sekeliling juga terutama keluarga & kawan rapat pengantin.

3. PROFESSIONALISM

Jangan bercerita perkara negatif pasal majlis

4. ETIKA BERPAKAIAN & PENAMPILAN

Memang tugas MUA ni mencantikkan clients. Tapi kena juga ingat kita ni dalam beauty industry. Kalau MUA sendiri tak jaga kebersihan dan kekemasan diri sendiri, macam mana nak yakinkan prospek? Elakkan pakaian yang terlalu mendedah. Walaupun freelance MUA, etika kerja harus dijaga.

5. JANGAN SOMBONG,JADA ADAB & SENTIASA MERENDAH DIRI

Dengan photographer & videographer pun, tegur-tegur la sama. Jangan diam membisu buat macam diorang tak wujud pulak. Kita bekerja dalam industri yang sama, pi mai pi mai akan jumpa juga dekat event lain atau sosial media. Kita saling memerlukan. Harus ada kerjasama dan toleransi.

Jangan la berus kotor, sponge kepam kulat setahun tak cuci

Jangan la tulis dalam buku atau pakai calendar zaman batu lagi.

Deposit adalah wajib untuk semua MUA

Apa yang penting dua terakhir ini iaitu jujur dan amanah

Jangan biar client tertunggu-tunggu atau kelam kabut cari pengganti pula. Bila client ambil servis kita, dah jadi amanah untuk kita jalankan tugas kita dengan baik dan memudahkan urusan pengantin.

Jangan tamak

Jangan cancel job dengan client yang dah bayar deposit hanya sebab ada client lain nak bayar lebih mahal, atau ada VVIP/selebriti terkenal panggil kita mekap. Kena sentiasa ingat, Tuhan bagi rezeki pada kita & bila2 masa pun Tuhan boleh tarik balik. Jangan tamak.

Jaga amanah & kepercayaan yang client dah bagi pada kita. Beberapa kali kami dipanggil untuk makeup VVIP dan selebriti tapi terpaksa tolak sebab dah ada pengantin yang dah booking. Jangan rasa rugi.Kalau tu rezeki kita, pasti akan dapat juga suatu hari nanti.

Pesannya kepada wanita dan lelaki yang berjinak dalam bidang ini.

Kami harap perkongsian kami sedikit sebanyak dapat membantu MUA baru yang nak jadikan makeup ni sebagai career.

Katanya, 10 tahun dulu tak ada orang nak ajar semua ni. Semua redah dan tempuh sendiri. Sosial media pun belum berkembang.

Sumber: Shazreeyana

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Sun, 11 Mar 2018

每天1颗蛋竟会延长「眼睛寿命」?

超级跌破眼镜! 3C产品已如病毒般肆虐着每个地球人,且大马人平均每天花费大约9小时用桌面和移动屏幕上,如此可怕的数据让民众急于借饮食补充叶黄素和玉米黄素,不过专家首推的「护眼食材」竟然不是菠菜或玉米,这到底是怎么一回事呢?

LIFESTYLE Sat, 16 Dec 2017

Kalau Muka Tampan Tapi Amat Menyusahkan Buat Apa

Tidak guna mempunyai wajah yang tampan tetapi menyusahkan dari segala aspek

Fab Foodies! Mon, 29 Apr 2019

McDonald’s Extends Menu Hours + New Dishes in Conjunction with Ramadan

They’re making sure everyone will be well fed for sahur and buka puasa.

LIFESTYLE Tue, 4 Dec 2018
LIFESTYLE Sat, 21 Sep 2019

暗恋最痛苦!欣赏对象想对你说些什么?

有时暗恋满难的,看着心仪对象,内心总是百感交集吗? 如果你正有心仪的对象,今天就和 奥斯老师 [点击关注脸书] 一起来看看,你欣赏的对象想和你说些什么吧!   <<直觉选一张牌>>  

LIFESTYLE Thu, 2 Jan 2020

4 Cara Untuk Merahkan Bibir Yang Gelap Dan Kusam

Cara yang boleh anda cuba untuk merahkan bibir yang gelap dan kusam 

LIFESTYLE Thu, 5 Jul 2018

你有注意过你手腕上有几条线吗?而哪一条又最清晰呢?

你有没有注意过你手腕上有几条线呢?一条、两条、三条还是四条?而哪一条又是较为清晰呢?

Fab Foodies! Mon, 15 Jan 2018

茱莉蛋卷「把爱写出来」赢999足金手镯

配合农历新春来临,Julie’s再次推动“What’s Your Love Letter?把爱写出来”活动,邀请大家“散播幸福,分享爱”;同时,参与者有机会赢取999足金福袋魅力手镯,福气满满过新年。

Fab Foodies! Mon, 2 Apr 2018

Petua Kempis Perut Untuk Anda Yang Bersalin Ceaser

Bagaimana ingin menurunkan berat badan atau pun perut menjadi kempis. Ini kami kongsikan untuk anda dimana dalam 2 minggu sudah nampak kesannya. Pecahkan lemak degil yang ada dalam badan 

LIFESTYLE Fri, 5 Jan 2018

愈是悲伤愈要说出口?心理师:疗愈创伤最好是与他共存

我们总是练习快乐、练习坚强、练习不生气,却忘了如何练习悲伤……不管是家庭、朋友圈,当要好的亲友离世,情绪动荡会让所有生者都深受影响。

| Live TV