Fab Foodies! By: SGMS Faida May 29, 2019 @ 2:51pm

13,000 Kotak Licin Dijual, Penangan Absolut Chocolat Bukan ‘Beshe-Beshe’

“ Kami sendiri terkejut kek licin 13,000 kotak dalam masa tiga hari. Ini merupakan pencapaian peribadi buat kami,” kata pengasas kek jenama Absolut Chocolat, pasangan selebriti Ben Ali dan Nadiyah Shahab.

Kek Absolut Chocolat yang mencetuskan fenomena sejak setahun mencatat rekod tersendiri selepas berjaya mencatat keuntungan jualan kasar mencecah enam angka di festival Mood Republik, baru-baru ini.

“ Kalau ikutkan mahu buat lebih lagi kek ketika itu tapi pihak operasi tidak mampu memenuhi permintaan.

“Untuk acara tiga hari itu juga kita berjaya memecah rekod peribadi jenama ini dengan mencatat keuntungan jualan kasar mencecah enam angka.

“Malah untuk menyuntik kelainan kita juga turut melancarkan minuman Teh Susu Boba di bawah cabang Absolut Brew pada festival berkenaan sebagai memberi variasi kepada produk yang kami keluarkan,” kata Pengarah Urusan Absolut Brands Sdn Bhd, Ben Ali kepada media, baru-baru ini.

Menurut Ben, dia tidak mahu berada di zon selesa dengan produk sedia ada. Oleh itu, syarikatnya bakal tampil dengan beberapa produk baharu pada masa akan datang.

Bermula dengan kek coklat, pilihan kini juga dikembangkan untuk jenis Boba Milk Tea dan Milk Lava.

“ Bimbang orang cepat bosan dengan kek sebab itu kami keluarkan minuman pula. Walaupun jualan meningkat di musim perayaan, itu bukan ‘tiket’ untuk kami terus selesa dengan apa yang ada,” kata Ben memberitahu pada satu tahap tidak mampu menampung permintaan masyarakat.

Bermula dengan operasi kecil-kecilan di gerai jualan hinggalah ke tahap menyewa premis kedai dua tingkat di Cheras, Ben dan rakan kongsi yang juga isterinya, Nadiyah Shahab boleh tersenyum bangga kerana usaha mereka membuahkan hasil hingga menjadi terkenal.

“Bisnes ini semuanya bermula sebab kami nak cari duit lebih untuk berkahwin (November tahun lalu). Daripada suka-suka nak cari duit tambahan, siapa sangka minat kami terus bercambah untuk lebih serius dalam dunia perniagaan. Saya sendiri tak yakin dengan perniagaan kek ini tetapi diyakinkan isteri.

“Pernah pada fasa awal berniaga, saya dan isteri yang tolong lakukan proses memasukkan kek ke dalam kotak. Malah kami jugalah yang melakukan penghantaran kek terus kepada pelanggan. Daripada hari pertama dapat tempahan awal hanya empat biji kek, ia bertambah hari demi hari. Dari 10 hinggalah sampai 200 biji sehari kami sediakan

“Ketika ini dari awal hinggalah sekarnag kami masih menggunakan khidmat pembuat kek luar yang diserap masuk ke dalam syarikat ini. Insya-Allah kami juga mahu ia terus maju dengan segala operasi dilakukan sendiri suatu masa nanti,” katanya.

Kek Absolut Chocolat kini dijual di 100 stesen pam minyak seperti Petronas, Shell dan Petron di sekitar Lembah Klang.

Kini di bawah Absolut Brands Sdn  Bhd selain mempunyai Absolut Chocolat, pihak mereka juga berkembang dengan menjalankan cabang perniagaan Absolut Brew, Absolut Event dan Absolut Management.

Instagram: @absolutchocolat, laman sesawang, www.absolutchocolat.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 27 Mar 2018

100% Leader Seo Min Woo Passes Away at Age 33!

He is way too young to be gone 🙁

Hiburan Tue, 20 Mar 2018

Suami Ditangkap Khalwat, Serina Redzuawan Tuntut Hak Penjagaan Anak

Baginya, tindakan bekas suaminya itu memang melampau kerana apabila Gavin ditangkap khalwat, anak-anaknya yang masih berusia 7 dan 6 tahun itu berada dirumah bersamanya

Hiburan Mon, 20 Aug 2018

Ribut Kencang Di Oklahoma, Backstreet Boys Pesan Simpan Tiket!

Hal ini turut disahkan oleh jurucakap di tempat kejadian, Kym Koch Thompson di mana runtuhan pintu gerbang ke arena konsert disebabkan ribut kencang. Semoga semuanya berada dalam keadaan selamat…

LIFESTYLE Thu, 10 Oct 2019

Jangan Bercakap Kasar, Anak Akan Ikut!

Please Mak Ayah, Educate Anak Kau Kat Rumah Tu

Hiburan Tue, 10 Sep 2019

JLo Berbulu Bila Di Serang….

Siapa yang serang JLo?

Fab Foodies! Mon, 3 Sep 2018

4 Kebaikan Sayur Bayam Untuk Kesihatan

Ada yang tidak menggemari sayuran hijau kerana rupa atau rasa tetapi ada diantaranya mempunyai pelbagai khasiat dan kebaikan. Kandungan gizi bayam antara yang terbaik dan sesuai untuk tubuh badan . 

LIFESTYLE Wed, 22 Jan 2020

Punca Awal Pagi Sudah Letih Dan Lesu?

Penat di awal pagi sebelum mulai kerja sesuatu yang tidak baik dan mengapa boleh terjadi begini jom baca

Hiburan Fri, 19 Apr 2019

Ain Edruce Kini Tunangan Hafiz

Selamat bertunang Ain & Hafiz, comel je tengok gelagat dorang ni tau!

Hiburan Thu, 10 Jan 2019

Pekan Sudah Ditemui Tetapi Dalam Keadaan Berbeza

Alhamdulillah…PEKAN sudah ditemui dalam keadaan selamat.

| Live TV