Fab Foodies! By: SGMS Faida May 29, 2019 @ 2:51pm

13,000 Kotak Licin Dijual, Penangan Absolut Chocolat Bukan ‘Beshe-Beshe’

“ Kami sendiri terkejut kek licin 13,000 kotak dalam masa tiga hari. Ini merupakan pencapaian peribadi buat kami,” kata pengasas kek jenama Absolut Chocolat, pasangan selebriti Ben Ali dan Nadiyah Shahab.

Kek Absolut Chocolat yang mencetuskan fenomena sejak setahun mencatat rekod tersendiri selepas berjaya mencatat keuntungan jualan kasar mencecah enam angka di festival Mood Republik, baru-baru ini.

“ Kalau ikutkan mahu buat lebih lagi kek ketika itu tapi pihak operasi tidak mampu memenuhi permintaan.

“Untuk acara tiga hari itu juga kita berjaya memecah rekod peribadi jenama ini dengan mencatat keuntungan jualan kasar mencecah enam angka.

“Malah untuk menyuntik kelainan kita juga turut melancarkan minuman Teh Susu Boba di bawah cabang Absolut Brew pada festival berkenaan sebagai memberi variasi kepada produk yang kami keluarkan,” kata Pengarah Urusan Absolut Brands Sdn Bhd, Ben Ali kepada media, baru-baru ini.

Menurut Ben, dia tidak mahu berada di zon selesa dengan produk sedia ada. Oleh itu, syarikatnya bakal tampil dengan beberapa produk baharu pada masa akan datang.

Bermula dengan kek coklat, pilihan kini juga dikembangkan untuk jenis Boba Milk Tea dan Milk Lava.

“ Bimbang orang cepat bosan dengan kek sebab itu kami keluarkan minuman pula. Walaupun jualan meningkat di musim perayaan, itu bukan ‘tiket’ untuk kami terus selesa dengan apa yang ada,” kata Ben memberitahu pada satu tahap tidak mampu menampung permintaan masyarakat.

Bermula dengan operasi kecil-kecilan di gerai jualan hinggalah ke tahap menyewa premis kedai dua tingkat di Cheras, Ben dan rakan kongsi yang juga isterinya, Nadiyah Shahab boleh tersenyum bangga kerana usaha mereka membuahkan hasil hingga menjadi terkenal.

“Bisnes ini semuanya bermula sebab kami nak cari duit lebih untuk berkahwin (November tahun lalu). Daripada suka-suka nak cari duit tambahan, siapa sangka minat kami terus bercambah untuk lebih serius dalam dunia perniagaan. Saya sendiri tak yakin dengan perniagaan kek ini tetapi diyakinkan isteri.

“Pernah pada fasa awal berniaga, saya dan isteri yang tolong lakukan proses memasukkan kek ke dalam kotak. Malah kami jugalah yang melakukan penghantaran kek terus kepada pelanggan. Daripada hari pertama dapat tempahan awal hanya empat biji kek, ia bertambah hari demi hari. Dari 10 hinggalah sampai 200 biji sehari kami sediakan

“Ketika ini dari awal hinggalah sekarnag kami masih menggunakan khidmat pembuat kek luar yang diserap masuk ke dalam syarikat ini. Insya-Allah kami juga mahu ia terus maju dengan segala operasi dilakukan sendiri suatu masa nanti,” katanya.

Kek Absolut Chocolat kini dijual di 100 stesen pam minyak seperti Petronas, Shell dan Petron di sekitar Lembah Klang.

Kini di bawah Absolut Brands Sdn  Bhd selain mempunyai Absolut Chocolat, pihak mereka juga berkembang dengan menjalankan cabang perniagaan Absolut Brew, Absolut Event dan Absolut Management.

Instagram: @absolutchocolat, laman sesawang, www.absolutchocolat.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 1 Jun 2019

Motor Punya Pasal, Siti Sarah Kecewa Suami Dilabel Dayus!

Netizen pun, agak-agaklah kan bila tengah menulis?

Hiburan Mon, 14 Oct 2019
Fab Foodies! Tue, 23 Jan 2018

情人节送什么?齐做巧克力互送对方,好像OK窩~

还在犹豫情人节要送些什么吗?女的送花,男的送草?不如两人一同报名“情人节心形马卡龙和巧克力工作坊”亲手制作情人节礼物,互送对方,让感情升华之余又可一解买礼物的烦恼。

Hiburan Mon, 6 May 2019

Mira Filzah Pasang Niat Khatam Al-Quran Ramadan Ini

Alhamdulillah. Semoga urusan Mira untuk khatam bakal dipermudahkan…

LIFESTYLE Sat, 23 Feb 2019

你洗澡洗「对」了吗?

洗澡是日常生活中、每天都要做的事情之一,但你知道什么时候洗澡最合适吗?

LIFESTYLE Wed, 7 Aug 2019

Kenapa ”Self-Reflection” Patut Ada Pada Diri?

Bila ada self refelection, kita akan terus belajar untuk menjadi atau mencari kesempurnaan

Hiburan Thu, 28 Nov 2019

Kayda Kongsi Pesanan Untuk Kaum Hawa Dalam ‘Macam Macam’

Buat penggemar lagu hip hop di luar sana, semoga terhibur!

Hiburan Fri, 20 Apr 2018

Isu ‘Peha Melimpah’, Kenapa Che Ta Naik Angin?

Tulis Rozita, “ Kata dah mohon maaf, ka mohon propa? Ish ingat mulut ja jahat, rupanya hati perut pun busuk, luar dalam sama busuk, kedut macam lace beropol,”

Fab Foodies! Mon, 7 Oct 2019

Get Bountiful Beef Ribs, Spicy Chicken Pasta and More for Free with Tony Roma’s ‘Bite & Bites’ Mobile App

Tony Roma’s celebrates its 13th anniversary with gifts and rewards to customers.

| Live TV