Fab Foodies! By: SGMS Faida May 29, 2019 @ 2:51pm

13,000 Kotak Licin Dijual, Penangan Absolut Chocolat Bukan ‘Beshe-Beshe’

“ Kami sendiri terkejut kek licin 13,000 kotak dalam masa tiga hari. Ini merupakan pencapaian peribadi buat kami,” kata pengasas kek jenama Absolut Chocolat, pasangan selebriti Ben Ali dan Nadiyah Shahab.

Kek Absolut Chocolat yang mencetuskan fenomena sejak setahun mencatat rekod tersendiri selepas berjaya mencatat keuntungan jualan kasar mencecah enam angka di festival Mood Republik, baru-baru ini.

“ Kalau ikutkan mahu buat lebih lagi kek ketika itu tapi pihak operasi tidak mampu memenuhi permintaan.

“Untuk acara tiga hari itu juga kita berjaya memecah rekod peribadi jenama ini dengan mencatat keuntungan jualan kasar mencecah enam angka.

“Malah untuk menyuntik kelainan kita juga turut melancarkan minuman Teh Susu Boba di bawah cabang Absolut Brew pada festival berkenaan sebagai memberi variasi kepada produk yang kami keluarkan,” kata Pengarah Urusan Absolut Brands Sdn Bhd, Ben Ali kepada media, baru-baru ini.

Menurut Ben, dia tidak mahu berada di zon selesa dengan produk sedia ada. Oleh itu, syarikatnya bakal tampil dengan beberapa produk baharu pada masa akan datang.

Bermula dengan kek coklat, pilihan kini juga dikembangkan untuk jenis Boba Milk Tea dan Milk Lava.

“ Bimbang orang cepat bosan dengan kek sebab itu kami keluarkan minuman pula. Walaupun jualan meningkat di musim perayaan, itu bukan ‘tiket’ untuk kami terus selesa dengan apa yang ada,” kata Ben memberitahu pada satu tahap tidak mampu menampung permintaan masyarakat.

Bermula dengan operasi kecil-kecilan di gerai jualan hinggalah ke tahap menyewa premis kedai dua tingkat di Cheras, Ben dan rakan kongsi yang juga isterinya, Nadiyah Shahab boleh tersenyum bangga kerana usaha mereka membuahkan hasil hingga menjadi terkenal.

“Bisnes ini semuanya bermula sebab kami nak cari duit lebih untuk berkahwin (November tahun lalu). Daripada suka-suka nak cari duit tambahan, siapa sangka minat kami terus bercambah untuk lebih serius dalam dunia perniagaan. Saya sendiri tak yakin dengan perniagaan kek ini tetapi diyakinkan isteri.

“Pernah pada fasa awal berniaga, saya dan isteri yang tolong lakukan proses memasukkan kek ke dalam kotak. Malah kami jugalah yang melakukan penghantaran kek terus kepada pelanggan. Daripada hari pertama dapat tempahan awal hanya empat biji kek, ia bertambah hari demi hari. Dari 10 hinggalah sampai 200 biji sehari kami sediakan

“Ketika ini dari awal hinggalah sekarnag kami masih menggunakan khidmat pembuat kek luar yang diserap masuk ke dalam syarikat ini. Insya-Allah kami juga mahu ia terus maju dengan segala operasi dilakukan sendiri suatu masa nanti,” katanya.

Kek Absolut Chocolat kini dijual di 100 stesen pam minyak seperti Petronas, Shell dan Petron di sekitar Lembah Klang.

Kini di bawah Absolut Brands Sdn  Bhd selain mempunyai Absolut Chocolat, pihak mereka juga berkembang dengan menjalankan cabang perniagaan Absolut Brew, Absolut Event dan Absolut Management.

Instagram: @absolutchocolat, laman sesawang, www.absolutchocolat.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Thu, 14 Jun 2018

Apa Di Dapur Bersama Chef Imelda; Kari Ikan Yogurt

Masukkan yogurt dicampur dengan air dan bendi, Reneh sehingga 15-20 minit & pastikan di atas api yang perlahan. Jangan lupa kacau untuk mengelakannya ia melekat.

Hiburan Tue, 6 Mar 2018

Lif Dah Siap! Tunggu Si Comel Pipi Merah Jer!

Siti terpaksa mengikuti nasihat pakar perbidanan untuk melahirkan bayi melalui pembedahan memandangkan kebiasaannya  bayi dikandung menggunakan kaedah ‘In Vitro Fertilization” (IVF) jarang bersalin secara normal.

Hiburan Fri, 12 Oct 2018

Munafik 2 ‘Bocor’ Di Internet, Skop Productions Saman Sasuke Kun

Suspek dikenali sebagai nama profil Sasuke Kun atau nama sebenarnya Muhammad Izwan Shah Bin Kamal Shah di dalam bentuk Facebook Wall Post dan Instagram Post dengan nama profil @muhammad_izwan_shah.

LIFESTYLE Fri, 13 Dec 2019

目前的压力指数有多高?

人活着就有压力存在,只是看我们如何调适与解决而已!

Hiburan Wed, 16 Oct 2019

Boleh Cakap Melayu Lah…

Good luck, Amelia!

Hiburan Tue, 5 Nov 2019

Gambar Mesra ‘Bocor’ Di Instagram Buat Netizen Terkejut?

Tidak terkesan dengan kecaman netizen biar pun….

Hiburan Mon, 3 Sep 2018

Did BTS’ Jin Lose a Bet? WTF is He Wearing?!

Big Hit Entertainment even released a statement regarding his outfit!

Hiburan Thu, 19 Apr 2018

Hijrah Ke Eropah Demi Masa Depan Anak

Rancangan untuk berhijrah sudah dibincangkan dengan seluruh ahli keluarga selepas Emery yang bakal mencecah usia 10 tahun masih belum boleh bertutur dan ia dilakukan untuk membantu perkembangan anaknya itu.

Hiburan Sun, 31 Mar 2019

Bella Dally Kini Sah Jadi Milik Arif Izuddin

Tahniah Bella & Arif, semoga kekal bahagia hingga ke Jannah!

| Live TV