LIFESTYLE By: SGMS Enal August 29, 2018 @ 9:00am

4 Cara Hilangkan Kutu Di Rambut

Kutu antara binatang yang memang dielakkan. Apabila kutu mulai bersarang diatas kepala bakal membuatkan anda tidak selesa. Rakan-rakan bakal menjauhkan diri dari anda hanya kerana sebab ini. Banyak faktor yang timbul kenapa kutu boleh bersarang. Antaranya perubahan pola kehidupan, kurang menjaga kebersihan dan juga kesihatan rambut anda

Antara cara menghilangkan kutu rambut seperti ;

Dengan Jus Lemon

Image result for jus lemon

Kandungan asam pada lemon ini sangat bermanfaat untuk menghilangkan kutu di rambut dengan cepat. Cara menghilangkan kutu rambut iaitu dengan menggunakan 1 buah lemon segar dan cuka. Peras lemon dalam sebuah mangkuk dan basuhkan secara merata di kulit kepala Anda. Letakkan dengan lembut di kulit kepala selama 10 minit. Biarkan selama 40 minit dan bilas dengan air hangat sampai bersih.

Dengan Bawang Merah

Kandungan sulfur putih didalamnya juga sangat efektif untuk membunuh kutu di rambut anda. Cara menghilangkan kutu di rambut dengan bawang merah iaitu ambil 4 atau 5 bawang merah dan blend sampai halus. Letakkan dengan lembut di seluruh kepala selama 10 minit. Tutup rambut & balut untuk dua jam. Selepas siap, sisirkan kutu rambut dengan menggunakan sikat dimana secara automatik kutu akan jatuh sendiri. Kemudian bilas dengan air dan gunakan syampoo khas untuk usirkan lebihan kutu yang adaBiarkan selama 40 minit dan bilas dengan air hangat sampai bersih. 

Dengan Minyak Kelapa

Image result for minyak kelapa

Minyak kelapa memang memiliki begitu banyak manfaat. Pertama letakkan minyak kelapa di bahagian rambut secara merata. Letak di bahagian kepala sekitar 10 sampai dengan 15 minit agar meresap. Setelah itu tutup rambut menggunakan shower cap selama semalam. keesokannya sisr rambut dengan sikat kutu rambut kemudian gunakan shampo dan bilas sampai bersih.

Dengan Lidah Buaya

Tak hanya dapat melebatkan rambut, menghitamkan rambut dan menghaluskan rambut saja karena manfaat dari lidah buaya sangatlah banyak. Ambil lidah buaya hijau tua kemudian cuci bersih dan belah menjadi dua bahagian. Dengan bahagian yang ada ratakan di seluruh kepala anda. Letakkan selama 5 minit dan biar ia meresap selama 3 jam. Bilas dengan air bersih selepas itu

Moga informasi yang dikongsikan ini bermanfaat untuk anda ya

 
 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 4 Jan 2019

Shiha Kecil Hati PIPIYAMA Dikritik Pendengar Malaysia?

Hurm…bila agaknya netizen dekat Malaysia ni nak berhenti buli siber eh? Tak penat ke korang…

Hiburan Fri, 21 Jun 2019

‘Hairan Raihan Bila Jumpa Jihan’- Netizen Puji Nyanyian Bersahaja Raihan, Jihan

Siapa yang tidak kenal dengan kumpulan nasyid popular, Raihan kan? Kumpulan lagenda yang mengangkat irama nasyid ini pernah mencetuskan fenomena pada tahun 90-an malah masih kekal diminati sehingga kini. Baru-baru ini, kumpulan Raihan teruja dapat

Featured Fri, 15 Apr 2022

Tampil Berani Lancar Single Raya, The Gadys Lepas Geram 2 Tahun Tak Balik Kampung

Wah, tahniah The Gadys! New girl group in town 🤩

Hiburan Sun, 10 Jun 2018

Hanya Tukar Nama Bukan Matlamat – Dj Dave

Saya harap ia tidak dipolitikkan, matlamat yayasan ini masih sama iaitu melakukan kebajikan dan membantu golongan artis tanah air.

Featured Mon, 4 Jul 2022

Didakwa Guna Kecantikan Untuk Terkenal, Ini Respons Anna Jobling Mengenai ‘Beauty Privilege’

Amboi, siapa yang cakap Anna guna kecantikan untuk raih populariti ni? Min suka response Melur ni, terbaikk!

Hiburan Wed, 18 Apr 2018

Sah! KRU Umum Bubar, Konsert Terakhir 6 Mei

Terima kasih kepada semua peminat yang telah memberi sokongan kepada kumpulan tersebut sepanjang 25 tahun. Alahai, nampaknya lepas 6 Mei ini kita tak dapat lagi melihat KRU beraksi di pentas lagi.

Hiburan Wed, 8 Jan 2020
LIFESTYLE Mon, 12 Feb 2018

想要长命百岁?养成9个延命习惯

现代人注重养生,希望能健康活到老,远离病痛、享受人生,而「长寿」是否有秘诀?据国外网站《Collective Evolution》报导,国家地理研究员Dan Buettner及其研究团队花多年时间探寻,结果发现,这几个地方虽然距离甚远,但居民却有9个相似生活习惯!

LIFESTYLE Wed, 3 Jan 2018

Tips ”Awesome” Menggunakan LinkedIn Untuk Dapat Kerja

berkongsi cara menggunakan LinkedIn untuk dapatkan panggilan temuduga. Buat yang sedang mencari kerja, semoga tips ini mampu membantu anda.

| Live TV