FESYEN By: Mohd Fuad Mohd Noor April 19, 2018 @ 4:42am

4 Lifehack Tampil Berseri Dengan Pemilihan Warna Baju Yang Tepat!

Tahukah anda? Bahawa warna atau rona baju mampu menyebabkan anda kelihatan lebih cerah atau lebih gelap daripada kulit asal anda? Maka, anda harus bijak memilih warna baju yang bersesuaian dengan tona kulit. Selain itu, pemilihan warna baju yang salah juga akan membuatkan wajah anda lebih kusam dan yang lagi teruk, gigi juga boleh kelihatan lebih kuning! Like seriously!

Maka, di sini, kami nak kongsikan 4 lifehack yang anda boleh cuba agar anda akan tampil lebih menawan dan sekaligus mampu membangkitkan aura yang lebih positif. Semoga dengan perkongsian ini, anda tak pening dah nak pilih warna pakaian yang sesuai.

 

1. Kulit Gelap 

Bagi gadis yang berkulit gelap, korang jangan takut untuk memilih warna pakaian. Dan janganlah asyik pakai warna yang sama sahaja. Untuk tampil lebih seksi dan gorgeous, anda perlu memilih pakaian yang berwarna tanah dan juga warna premier seperti hitam, putih, biru lembut, merah, pink, kuning atau lemon untuk kelihatan lebih cerah. Bagi dont’s pula, elakkan warna baju yang terlalu kontra dengan warna kulit seperti warna turquoise, hijau daun, kuning lembut, rose dan pastel lembut.

 

 

2. Kulit Sawo Matang

Kebanyakan gadis Asia memiliki kulit jenis Sawo Matang. Maka, korang sangat disarankan agar memilih pakaian yang berwarna ungu, maroon, dan silver! Untuk yang berkulit agak coklat, gabungan warna terang dan gelap akan membawa imej mewah. Maka, do’s pemilihan warna untuk kelihatan lebih menonjol adalah seperti warna burgundy, beige dan navy sangat sesuai untuk anda. Pasti vass gitu! Untuk dont’s pula, jangan sesekali memakai warna hijau lumut, hijau zaitun dan coklat gelap kerana warna ini akan membuatkan kulit anda kelihatan lebih kusam. No! No! No!

 

3. Kulit Putih

Umumnya, memiliki kulit putih akan memudahkan anda memilih warna pakaian. Kebanyakan warna pasti ngam saja dengan kulit jenis ini kan? Namun, anda kena tahu sekiranya mengenakan warna pakaian lembut seperti pastel ianya boleh menyebabkan anda terlebih elegan dan over! Untuk do’s, kenakan pakaian yang berwarna terang dan bercorak batik untuk membuatkan anda lebih menarik dan rileks. Namun untuk dont’s, elakkan warna purple lilac.

 

4. Kulit Kuning Langsat

Warna-warna tropis seperti hijau, merah dan biru akan menyebabkan anda lebih menarik dan menyerlah. Korang pasti akan selesa mengenakan warna-warna sebegini. Di samping itu, warna jingga dan kuning akan membuatkan anda lebih fashionable!

 

Jadi, itulah 4 lifehack yang boleh anda practice untuk tampil lebih cantik dan bergaya. Semoga bermanfaat ya!

Ditulis oleh: Nur Nasuha

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 17 Dec 2018

TV3 Hidang Drama Menarik Sempena Akhir Tahun 2018

Saksikan drama terbaik sepanjang

Hiburan Thu, 21 Nov 2019

Dakwaan Tak Endah Anak, Suami Lufya Jawab Tuduhan Netizen!

Dr Che Hafiz turut memuatnaik beberapa keping gambar dia dan anak di dalam mahkamah. 

LIFESTYLE Wed, 21 Nov 2018

Here are 3 Travel Destinations You Can Visit for New Year’s Eve

Not sure where to go yet for New Year’s Eve? You could find some inspiration here.

Trending Hari Ini Fri, 8 May 2020
LIFESTYLE Mon, 20 Aug 2018

Euww… Busuknya Bau Kaki Kamu, Ikut Lima Langkah Ini!

Walaupun ada cara untuk mengatasi kaki berbau tetapi ini dikongsikan cara untuk mencegah kaki berbau

Hiburan Wed, 19 Jun 2019

‘Kami Berpisah Cara Baik’- Bekas Isteri Radhi OAG

Isteri kepada vokalis OAG iaitu Nur Shahira Ayu Zahiri
mendakwa penyanyi terbabit sudah melafazkan talak pada 25 Mac lalu.

Hiburan Mon, 2 Apr 2018

Trio Terhangat Dipasaran Ini Bakal Kembali Dalam Pentas KRU25!

Melihat pada tarikh keramat tersebut, KRU kini dilihat sangat aktif dalam melakukan aktiviti sukan bertujuan untuk memantapkan fizikal dan mental mereka dalam membuat persiapan menjelang konsert #konsertgergasikru25 itu nanti

LIFESTYLE Sat, 8 Dec 2018

Kahwin Kekasih Dari Zaman Sekolah Lebih Bahagia?

berkahwin dengan kekasih zaman sekolah itu ternyata lebih terjamin?

Hiburan Thu, 14 Nov 2019
LIFESTYLE Tue, 25 Dec 2018

Alamak! Bahana Guna Perkakas Dapur Berkarat

Periksa Perkakas Sebelum Masak, Sudip Berkarat Boleh Memudaratkan Kesihatan

| Live TV