Advertisement
FEATURED By: Mohd Fuad Mohd Noor April 19, 2018 @ 4:42am

4 Lifehack Tampil Berseri Dengan Pemilihan Warna Baju Yang Tepat!

Tahukah anda? Bahawa warna atau rona baju mampu menyebabkan anda kelihatan lebih cerah atau lebih gelap daripada kulit asal anda? Maka, anda harus bijak memilih warna baju yang bersesuaian dengan tona kulit. Selain itu, pemilihan warna baju yang salah juga akan membuatkan wajah anda lebih kusam dan yang lagi teruk, gigi juga boleh kelihatan lebih kuning! Like seriously!

Maka, di sini, kami nak kongsikan 4 lifehack yang anda boleh cuba agar anda akan tampil lebih menawan dan sekaligus mampu membangkitkan aura yang lebih positif. Semoga dengan perkongsian ini, anda tak pening dah nak pilih warna pakaian yang sesuai.

 

1. Kulit Gelap 

Bagi gadis yang berkulit gelap, korang jangan takut untuk memilih warna pakaian. Dan janganlah asyik pakai warna yang sama sahaja. Untuk tampil lebih seksi dan gorgeous, anda perlu memilih pakaian yang berwarna tanah dan juga warna premier seperti hitam, putih, biru lembut, merah, pink, kuning atau lemon untuk kelihatan lebih cerah. Bagi dont’s pula, elakkan warna baju yang terlalu kontra dengan warna kulit seperti warna turquoise, hijau daun, kuning lembut, rose dan pastel lembut.

 

 

2. Kulit Sawo Matang

Kebanyakan gadis Asia memiliki kulit jenis Sawo Matang. Maka, korang sangat disarankan agar memilih pakaian yang berwarna ungu, maroon, dan silver! Untuk yang berkulit agak coklat, gabungan warna terang dan gelap akan membawa imej mewah. Maka, do’s pemilihan warna untuk kelihatan lebih menonjol adalah seperti warna burgundy, beige dan navy sangat sesuai untuk anda. Pasti vass gitu! Untuk dont’s pula, jangan sesekali memakai warna hijau lumut, hijau zaitun dan coklat gelap kerana warna ini akan membuatkan kulit anda kelihatan lebih kusam. No! No! No!

 

3. Kulit Putih

Umumnya, memiliki kulit putih akan memudahkan anda memilih warna pakaian. Kebanyakan warna pasti ngam saja dengan kulit jenis ini kan? Namun, anda kena tahu sekiranya mengenakan warna pakaian lembut seperti pastel ianya boleh menyebabkan anda terlebih elegan dan over! Untuk do’s, kenakan pakaian yang berwarna terang dan bercorak batik untuk membuatkan anda lebih menarik dan rileks. Namun untuk dont’s, elakkan warna purple lilac.

 

4. Kulit Kuning Langsat

Warna-warna tropis seperti hijau, merah dan biru akan menyebabkan anda lebih menarik dan menyerlah. Korang pasti akan selesa mengenakan warna-warna sebegini. Di samping itu, warna jingga dan kuning akan membuatkan anda lebih fashionable!

 

Jadi, itulah 4 lifehack yang boleh anda practice untuk tampil lebih cantik dan bergaya. Semoga bermanfaat ya!

Ditulis oleh: Nur Nasuha

| ARTIKEL Xtra

Celeb Buzz Fri, 6 Dec 2019
Celeb Buzz Wed, 5 Feb 2020
Celeb Buzz Tue, 8 Oct 2019
Celeb Buzz Fri, 8 Nov 2019
FEATURED Wed, 24 Oct 2018

German Independent Broadcasting Corporation Partners with tonton

Now there’s a wider variety of shows to catch on tonton!

Celeb Buzz Tue, 10 Dec 2019

‘Syukur Bertemu Dengan Isa’ – Risteena

Risteena memaklumkan dia tidak akan sesekali membuka cerita lama dan sudah reda dengan ketentuan Illahi.

Events Thu, 30 May 2019

Nak OOTD Dan Selfie Yang Super Cool Raya Ni? Ini 7 Teknologi Hacks Pengguna Huawei P30 Sahaja Boleh Try!

Ketahui beberapa hacks menarik dan Bergaya bersama HUAWEI P30 Pro pada Raya Aidilfitri ini!

FEATURED Tue, 14 May 2019

Prep Yourself for Raya with Lazada’s Raya Together-gether Campaign

It’s all about being with our family members during the holidays.

FEATURED Thu, 24 Oct 2019

Attention Agents, We Are On A Mission! Ejen Ali The Movie Is Set To Be Released In Three Countries

The most anticipated Malaysian animated feature film is ready for the big screen!

| Live TV

Advertisement

| TRENDING

| DRAMA

| FILEM

| APLIKASI COOL