LIFESTYLE By: SGMS Enal November 21, 2017 @ 4:31pm

4 Tanda Kenal Pasti Sama Ada Si Dia Jujur Atau Tidak

Adakah suami anda menunjukkan tanda-tanda bahawa dia mungkin sedang menipu anda? Adakah tanda-tanda ini boleh dilihat dengan mata kasar? Satu kajian menunjukkan bahawa secara purata lelaki berbohong sebanyak 4 kali seminggu.

Kebanyakkan penipuan yang dibuat adalah ”tipu sunat” atau penipuan yang tidak membahayakan hubungan. Misalnya, memberi alasan seperti terperangkap dalam kesesakkan sedangkan dia terlewat bergerak atau kerja lewat malam sedangkan lepak di ”mamak” untuk menonton bola atau bertemu dengan kawan-kawan. Tetapi adakalanya, penipuan yang dibuat sememangnya besar dan boleh dianggap bahawa pasangan anda sebenarnya telah curang.

Kajian juga menunjukkan semakin kerap seseorang itu berbohong, semakin kurang sifat sensitif dalam dirinya yang selalunya menghilangkan rasa bersalah kerana tidak bersikap jujur. Malah, semakin kerap seseorang itu menipu, maka semakin mudah dan semakin berbahaya penipuan tersebut.

Salah satu punca lelaki gemar untuk menipu pasangan adalah kerana pasangan mereka sukar untuk mengesan penipuan tersebut kerana kedua-duanya sudah saling mengenali dan mempercayai satu sama lain. Menurut kajian. kebarangkalian untuk penipuan tersebut terdedah hanyalah sekitar 53 peratus sahaja.

Namun baru-baru, sekumpulan penyelidik yang melakukan kajian mengenai sains penipuan berjaya menemui petunjuk baharu bagaimana mahu mengesan penipuan yang sedang dilakukan. Jika kejujuran seorang wanita ketika memberitahu sesuatu boleh diperhati melalui bahasanya, penipuan yang dibuat oleh lelaki boleh dikesan melalui tingkah-lakunya.

Jadi bagaimana? Melalui kajian tersebut, pakar-pakar dapat menentukan bahawa lelaki sebenarnya sedang menyembunyikan kebenaran daripada pasangannya jika menunjukkan tanda-tanda berikut :

1. Kawasan Hidung Kelihatan Sedikit Membesar, Seperti Watak Kartun Pinocchio

Image result for pinocchio

Ketika lelaki sedang menipu, kawasan bawah hindungnya yang dikenali sebagai columella akan membesar menyebabkan hidup kelihatan sedikit berkeringat, kembang dan lebih besar. Seolah-olah tidak sesuai dengan saiz wajahnya.

Kawasan ini sememangnya lebih besar pada hidung lelaki berbanding pada hidung wanita. Jadi ia memiliki lebih banyak salur darah yang menyebabkan ia lebih cepat merah ketika berada dalam tekanan, contohnya ketika dalam cubaannya menyembunyikan kebenaran.

Menurut pakar yang terlibat dalam kajian tersebut, Judi James mengatakan bahawa tekanan akibat menipu menyebabkan salur darah mengembang di kawasan hidung, kadang kala boleh menimbulkan radang pada hidung, seperti berpeluh.

”Mereka juga mungkin cuba menyentuh muka atau hidung sebagai usaha untuk meredakan ketegangan tersebut dengan cara cuba menutup reaksi yang ditunjukkan pada bahagian tersebut”, katanya lagi.

2. Perubahan Terhadap Intonasi Suara

Bagaimana anda mahu tahu bahawa pasangan anda menipu jika dia tidak ada di depan mata anda? Caranya mudah, hubungi dia. Pakar mengatakan bahawa ia sememangnya amat mudah untuk mengesan penipuan suami dengan hanya mendengar intonasi suara mereka melalui perbualan telefon.

Pertamanya, anda harus menumpukan perhatian kepada pitch suara suami anda. Jika biasanya suara suami anda kasar atau serak ketika bercaka, tiba-tiba pitch berubah menjadi lebih lembut dengan unsur-unsur feminim, kebarangkalian suami anda sedang menipu adalah tinggi. Malah, mereka cuba untuk menghabiskan perbualan itu dengan pantas dengan cara bercakap lebih laju daripada biasa.

Satu lagi adalah jika nada suara suami menjadi lembut atau bunyi tidak kuat seolah-olah tidak jelas didengar. Mereka yang sedang berbohong gemar merendahkan suara bagi mengelakkan penipuannya mudah terdedah.

Anda juga boleh bertanya soalan-soalan yang memerlukan jawapan ya atau tidak. Jika suami anda seringkali mengelak atau menyebut perkataan-perkataan seperti ”well” secara kerap, ia menunjukkan mereka sedang mencuri masa untuk memikirkan sesuatu. Cliff Lansley, seorang pakar tingkah laku turut memberitahu bahawa pasangan yang sedang menipu lebih gemar menggunakan ayat-ayat yang lebih pendek yang tidak memerlukan proses percakapan yang rumit dan memanjangkan perbualan.

3. Jika Dia Sedang Duduk, Cuba Perhatikan Pergerakkan Kakinya

Related image

Kajian menunjukkan bahawa seorang penipu tidak gemar untuk bersemuka dengan orang yang sedang ditipunya. Mereka lebih cenderung untuk mengadap ke arah kanan sebagai tanda untuk mengelak daripada diperhati ketika sedang meluahkan penipuannya.

Malah, jika kakinya cenderung untuk menghala ke arah pintu, ia menunjukkan mereka sedang memikirkan jalan keluar yang selamat untuk menutup kebenaran yang sedang disimpan. Tanda-tanda lain adalah jika seseorang itu sedang duduk, dia cenderung untuk bangun dan bergerak ke tempat lain ketika bercakap bagi mengurangkan perasaan gelisah yang dihadapi.

Jika seseorang itu sedang berdiri, anda boleh memerhatikan keadaan kakinya, seseorang yang menipu gemar untuk mengusap-mengusap bahagian kaki dengan kaki yang lain atau menyilang kedudukan kaki berbanding dengan mereka yang berdiri dengan tegap ketika tidak menipu.
gkat. Mereka mungkin sedang menyembunyikan kegembiraan dengan cuba berpura-pura sedih atau sebaliknya. Jadi, perhatikan tanda-tanda tersebut.

4. Ketika Bercakap, Mereka Gemar Untuk Berhenti Seketika Sebelum Menyambung Semula Ucapan 

Mereka yang sedang menipu gemar untuk berhenti sebentar bagi menyusun semula ayat dan mengubah perkataan agar dapat mengalihkan perhatian anda daripada topik yang sedang diperkatakan.

Menurut pakar, penggunaan perkataan seperti ”urmm” atau ”err” ketika sedang bercakap boleh menjadi tanda-tanda bahawa dia sedang mengalihkan perhatian anda ketika menjawab soalan-soalan yang sedang diajukan.

‘Mereka yang tidak menjawab persoalan yang ditanya, atau menjawab soalan dengan soalan atau juga tidak cuba untuk mengelak secara terus sebaliknya menukar-nukar percakapan menunjukkan mereka sedang melarikan diri daripada sesuatu”, kata pakar lagi.

Antara pentunjuk lain adalah ketika bercakap, pasangan anda cuba menyakinkan anda dengan mengukapkan perkataan-perkataan seperti ‘‘Percayalah”, ”Sejujurnya” ataupun”Tanyalah kawan / mak / abang saya”.

Akhir sekali, dengar pernafasan mereka. Orang yang sedang menipu cenderung untuk bernafas dengan lebih laju selain dengupan jantung menjadi lebih kencang kerana terpaksa mengawal perasaan gementar dalam diri.

Sumber : Daily Mail

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Wed, 15 Nov 2017

IS HE MR RIGHT OR WRONG? HERE ARE 6 SIGNS THAT HE MAY BE THE ONE FOR YOU

How does one know if he’s really the one? And how do we know that he’s not?

Events Tue, 26 Jun 2018

Istiadat Angkat Sumpah Barisan Kabinet 2 Julai

Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Datuk Wan Ahmad Dahlan Abdul Aziz, berkata Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V sudah menerima senarai nama Menteri dan Timbalan Menteri Kabinet pada 20 Jun lalu.

LIFESTYLE Fri, 23 Mar 2018

Hey Potterheads, a Harry Potter-Themed Cruise is Coming!

Get your robes, wands and brooms ready, wizards and witches.

Fab Foodies! Sun, 21 Oct 2018

Air Paip Perlu Dimasak Sebelum Diminum

Dr Lee berkata adalah lebih baik orang ramai tidak meminum air secara terus daripada paip tetapi perlu memasaknya terlebih dahulu.

LIFESTYLE Wed, 10 Oct 2018

「缺乏安全感、渴望自由」你会遇到最大的爱情课题是?

感情总是在跌跌撞撞中成长,今天就和奥斯一起来看看,你最大的爱情课题是什么?

LIFESTYLE Wed, 30 Oct 2019

这对象主动接近我的原因是?

现在的时代,好像在情感方面不再那么的畏缩;面对喜欢的对象,有时总会更加主动些。

LIFESTYLE Thu, 12 Sep 2019

Caj Tambahan Visa RM350 Buat Bakal Jemaah Umrah Malaysia

platform khas untuk mengeluarkan visa umrah secara elektronik atau ‘e-visa’ yang mampu siap dalam tempoh kurang 30 minit

LIFESTYLE Thu, 14 Mar 2019

单身必看!未来半年的桃花运势

说上桃花,大概是单身朋友都挺引颈期盼的,每每想谈上感情,却老找不到对象。

Hiburan Mon, 15 Apr 2019

E! News Bongkar Rahsia Disebalik Wardrobe Super Gah Ella Unplugged

Check it out untuk berita hiburan lagi gempak!

Fab Foodies! Wed, 16 Jan 2019

Why Not Celebrate Chinese New Year and Valentine’s Day in Hong Kong

Featuring amazing hospitality and food from The Upper House.

| Live TV