LIFESTYLE By: SGMS Enal May 10, 2018 @ 5:58pm

5 Adab Ibu Bapa Gagal Terapkan Dalam Diri Kanak-Kanak Ketika Kecil

Walaupun dunia semakin moden dan ibu bapa semakin berilmu, namun lambakan kes-kes di atas memperlihatkan seolah-olah ada yang tidak kena dalam institusi kekeluargaan masyarakat di sini. Ibu bapa terlalu sibuk bekerja hingga mengabaikan didikan asas pada anak-anak? Kebarangkalian itu ada. Atau boleh jadi, ibu bapa hanya mementingkan pendidikan di peringkat sekolah sahaja, hingga terlupa menerapkan adab-adab tertentu dalam diri anak.

Ya, pendidikan disekolah seperti Sains, Matematik dan Bahasa Inggeris itu penting untuk masa depan anak-anak anda, tapi jangan lupa, ilmu adab itu mengajar mereka menjadi manusia yang bertimbang rasa dan berakhlak.

1. Ucapan ”Minta Tolong” Setiap Kali Inginkan Bantuan

Bunyinya macam tiada apa-apa, tapi besar maknanya. Mungkin ada dalam kalangan pembaca kami yang pernah berhadapan dengan situasi dimana orang yang meminta bantuan daripada anda, tapi cara percakapannya kasar dan kurang ajar.

Ingatkan anak anda selalu agar menggunakan tutur kata yang sopan dan nada suara yang lembut jika berkehendakkan pertolongan daripada orang, terutamanya daripada mereka yang lebih tua.

2. Berterima Kasih Bila Diberi Pertolongan Atau Dihadiahkan Sesuatu

Ucapan terima kasih adalah cara yang paling mudah untuk memberi penghargaan pada seseorang yang sudi memberi pertolongan pada kita. Dari mana anak-anak mahu membiasakan diri dengan ucapan terima kasih kalau bukan dari rumah, betul tak?

Jadi, apa kata anda latih anak anda untuk mengucapkan terima kasih setiap kali anda sebagai ibu bapa bergaul dengan mereka. Ajarkan mereka berterima kasih selepas kepada ibu setiap kali selesai menjamu selera kerana menyediakan makanan. Mudah.

3. Ucapan ”Minta Diri” Dan ”Tumpang Lalu”

Yang ini pun penting juga bila masa ibu bapa lepas anak-anak untuk bergaul dalam komuniti. Ada remaja hari ini tidak tahu pun untuk menundukkan sedikit badan ketika melintas di depan orang dewasa, apatah lagi untuk meminta diri ketika beramah mesra dengan mereka.

Jadi sebelum orang bertanya, ”anak siapa ni tak ada adab”, molek kiranya anda terlebih dahulu mendidik anak anda cara-cara mebghormati orang lain ketika di tempat awam, okay!

4. Ajar Mereka Untuk Meminta Kebenaran Terlebih Dahulu

Ia sentiasa lebih baik untuk meminta kebenaran dahulu sebelum menggunakan harta benda orang lain. Jika anda tidak pasti sama ada anda dibenarkan atau tidak menggunakannya, bertanyalah dahulu. Ajarkan pada anak anda.

Anda boleh melatih anak anda daripada rumah lagi. Ajar mereka untuk meminta kebenaran dahulu misalnya jika mahu menggunakan permainan milik adik beradik yang lain.

5. Utamakan Kebersihan

Biar anak anda menjadi pembersih sejak kecil lagi. Jangan biarkan mereka mengotorkan diri mereka dengan makanan atau sebagainya.

Kalau anda tidak menegur mereka sejak mereka kecil, kelak susah pula untuk menerapkan nilai kebersihan pada mereka nanti.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Sat, 3 Nov 2018

半躺沙发玩手机!诱发椎间盘突出

腰是人体最重要的部位之一,支撑身体的平衡,很多活动都需要靠腰部来支撑完成。如果我们的腰椎受到伤害,腰酸、腰痛等腰部问题会随之而来。

LIFESTYLE Fri, 9 Nov 2018

Cara Hilangkan Ketuat Sendiri Di Rumah

Ada yang di kaki, ada yang di tangan. Macam mana pun, ketuat ni memang menyemak dan anda pasti lagi suka kalau ia hilang betul tak? Apakah punca ketuat? Ketuat berpunca daripada virus HPV. Kebanyakan orang […]

LIFESTYLE Mon, 7 May 2018

如何投票?首投族扫盲8步攻略

你是首投族吗?若是,请闭上双眼,想象投票日可能出现的情景:你一早到投票站,竟发现选区换了,怎么办?拿到选票后,到底该打钩或打叉?投完票后,各党率先公布自己胜利,到底该听谁的?

Hiburan Fri, 5 Jan 2018

Rahsia Kulit Bersih dan Tampil Cantik

Neelofa tetap tampil cantik. Kulit wajahnya juga bersih dan tiada masalah cela mahupun jerawat. Apa rahsia kulit cantik Neelofa dan kekal langsing. Minum banyak air kosong Tip paling mudah ialah minum air kosong dengan banyak. Neelofa […]

Events Fri, 3 Aug 2018

Sales King TV Kini Di Wow Kan Oleh Ahli Running Man?

CJ WOW SHOP kali ini menyajikan penonton Malaysia dengan Sales King TV iaitu program hiburan aneka ragam serta jualan menerusi siaran langsung di kaca TV anda

LIFESTYLE Sat, 17 Aug 2019

Waa… Sekarang Boleh Riadah Di Stadium Bukit Jalil Hujung Minggu

Untungnya siapa yang duduk berdekatan dengan Stadium Bukit Jalil

LIFESTYLE Tue, 29 Jan 2019

四大「家居巧妙创意」迎接猪年

在这喜庆的节日,IKEA特准备了「四大家居巧妙创意」让大家不需大费周折,只需添加小点缀就能缔造焕然一新的风格。

Events Sun, 3 Feb 2019

AJL33 Red Carpet Fashion Steals the Show Away

Ready to hit the show in style!

LIFESTYLE Sat, 23 Nov 2019

Tabiat Merokok Antara Sebab Paru-Paru Berlubang.

Kalau anda seorang perokok mungkin dah boleh mula untuk kurangkan atau berhenti lebih baik demi kesihatan sendiri

Fab Foodies! Thu, 26 Jul 2018

Would You Spend RM1,000 for an Ice Cream Cake?

It looks extremely gorgeous!

| Live TV