LIFESTYLE By: SGMS Enal May 10, 2018 @ 5:58pm

5 Adab Ibu Bapa Gagal Terapkan Dalam Diri Kanak-Kanak Ketika Kecil

Walaupun dunia semakin moden dan ibu bapa semakin berilmu, namun lambakan kes-kes di atas memperlihatkan seolah-olah ada yang tidak kena dalam institusi kekeluargaan masyarakat di sini. Ibu bapa terlalu sibuk bekerja hingga mengabaikan didikan asas pada anak-anak? Kebarangkalian itu ada. Atau boleh jadi, ibu bapa hanya mementingkan pendidikan di peringkat sekolah sahaja, hingga terlupa menerapkan adab-adab tertentu dalam diri anak.

Ya, pendidikan disekolah seperti Sains, Matematik dan Bahasa Inggeris itu penting untuk masa depan anak-anak anda, tapi jangan lupa, ilmu adab itu mengajar mereka menjadi manusia yang bertimbang rasa dan berakhlak.

1. Ucapan ”Minta Tolong” Setiap Kali Inginkan Bantuan

Bunyinya macam tiada apa-apa, tapi besar maknanya. Mungkin ada dalam kalangan pembaca kami yang pernah berhadapan dengan situasi dimana orang yang meminta bantuan daripada anda, tapi cara percakapannya kasar dan kurang ajar.

Ingatkan anak anda selalu agar menggunakan tutur kata yang sopan dan nada suara yang lembut jika berkehendakkan pertolongan daripada orang, terutamanya daripada mereka yang lebih tua.

2. Berterima Kasih Bila Diberi Pertolongan Atau Dihadiahkan Sesuatu

Ucapan terima kasih adalah cara yang paling mudah untuk memberi penghargaan pada seseorang yang sudi memberi pertolongan pada kita. Dari mana anak-anak mahu membiasakan diri dengan ucapan terima kasih kalau bukan dari rumah, betul tak?

Jadi, apa kata anda latih anak anda untuk mengucapkan terima kasih setiap kali anda sebagai ibu bapa bergaul dengan mereka. Ajarkan mereka berterima kasih selepas kepada ibu setiap kali selesai menjamu selera kerana menyediakan makanan. Mudah.

3. Ucapan ”Minta Diri” Dan ”Tumpang Lalu”

Yang ini pun penting juga bila masa ibu bapa lepas anak-anak untuk bergaul dalam komuniti. Ada remaja hari ini tidak tahu pun untuk menundukkan sedikit badan ketika melintas di depan orang dewasa, apatah lagi untuk meminta diri ketika beramah mesra dengan mereka.

Jadi sebelum orang bertanya, ”anak siapa ni tak ada adab”, molek kiranya anda terlebih dahulu mendidik anak anda cara-cara mebghormati orang lain ketika di tempat awam, okay!

4. Ajar Mereka Untuk Meminta Kebenaran Terlebih Dahulu

Ia sentiasa lebih baik untuk meminta kebenaran dahulu sebelum menggunakan harta benda orang lain. Jika anda tidak pasti sama ada anda dibenarkan atau tidak menggunakannya, bertanyalah dahulu. Ajarkan pada anak anda.

Anda boleh melatih anak anda daripada rumah lagi. Ajar mereka untuk meminta kebenaran dahulu misalnya jika mahu menggunakan permainan milik adik beradik yang lain.

5. Utamakan Kebersihan

Biar anak anda menjadi pembersih sejak kecil lagi. Jangan biarkan mereka mengotorkan diri mereka dengan makanan atau sebagainya.

Kalau anda tidak menegur mereka sejak mereka kecil, kelak susah pula untuk menerapkan nilai kebersihan pada mereka nanti.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Mon, 20 Nov 2017

Hati-Hati Apabila Menjamah 7 Makanan Yang Enak Ini Secara Mentah

Bagi sesetengah orang, jika ingin nikmati makanan pada kualiti terbaik, makanlah ia secara mentah. Ada yang berpendapat, makanan yang mentah khasiatnya lebih tinggi dan rasanya lebih semula jadi. Malah, ada kedai makan yang turut menawarkan […]

Fab Foodies! Fri, 23 Mar 2018

爱生气就喝绿茶?7种食物的「快乐真相」

你有朋友爱生气或是正在生气吗?叫他喝杯绿茶吧!到底日常生活中还有哪些食材能舒缓心情呢?

Fab Foodies! Thu, 28 Mar 2019
LIFESTYLE Tue, 5 Dec 2017

Kongsi Langkah-Langkah Elak Sistem Peranakan Wanita Diserang Penyakit

Penyakit-penyakit yang melibatkan peranakan adalah amat ditakuti oleh kaum wanita. Punca penyakit seperti kanser, cyst dan fibroid masih lagi tidak tahu apa puncanya

LIFESTYLE Mon, 17 Sep 2018

The Epic History of Sentul Depot at Sentul West

Rich in history and Instagram-ready spots 😉

Fab Foodies! Tue, 11 Dec 2018

Watch the New Year Fireworks from DoubleTree Hilton Kuala Lumpur

It’ll be a great way to enjoy the view but still be away from the crowd.

LIFESTYLE Mon, 15 Apr 2019

为什么久坐对健康非常不好?

最近的研究表明,坐着对人类健康的危害比任何人想像的都要大。

LIFESTYLE Fri, 17 Aug 2018

Rangkaian Televisyen Media Prima Berhad, Platform Bersepadu 28 Juta Masyarakat Malaysia

Langkah ini sekaligus memberi peluang kepada setiap rangkaian jenama dan pengiklanan untuk meraih pulangan komersial yang lebih tinggi melalui tayangan iklan tersebut di kaca TV

LIFESTYLE Thu, 28 Dec 2017

大牌明星跟你一起倒数!2018人气一定旺

还有3天的时间就要结束2017年,是时候想想该怎么除旧迎新,迎接2018年的到来!已经决定好要去哪里倒数了吗啊?有没有想过跟你熟悉的那位海内外的明星艺人一起倒数呢?

LIFESTYLE Tue, 1 May 2018

Suka Mandi Lambat? Nah, Sedikit Perkongsian Untuk Anda!

Kerap demam, selesema dan berhingus itu semua punca dari sikap mandi lewat. Kajian mendapati mandi pagi boleh menghasilkan lebih darah putih untuk meningkatkan sistem imuninasi badan.

| Live TV