LIFESTYLE By: SGMS Enal September 6, 2019 @ 12:48pm

5 Bunga Yang Selamat Untuk Dimakan, Siap Ada Khasiat Tau!

Peranan tumbuh-tumbuhan ini hanyalah sebagai hiasan dan pemberi udara yang sejuk. Tumbuhan ini dianggap berksesan dalam mengurangkan tekanan, mencegah selesma, dan membuang racun di udara sekitar rumah.

Sebenarnya tumbuh-tumbuhan dan bunga juga boleh dimakan. Sesetengah dari tumbuhan ini diketahui mencetuskan tindak balas alahan apabila dimakan. Namun, sesetengah yang lain juga didakwa baik untuk dimakan.

5 bunga yang selamat untuk dimakan dan memberi khasiat kepada tubuh, dengan merujuk Daily Meal.

Dandelion

Bunga cantik berwarna kuning cerah ini juga boleh dimakan. Apabila bunga ini menjadi layu, bunganya akan diterbangkan bersama angin. Benih putih halus yang terdapat pada bunga ini merupkan vitamin A, C dan K yang sangat baik untuk tubuh. Dalamnya juga tersimpan sedikit vitamin E dan B.

Kandungan lainnya ialah, zat besi, kalsium, magnesium dan kalium. Bunga ini juga diketahui memiliki tahap antioksidan yang tinggi serta anti-radang. Boleh juga digunakan sebagai bahan dalam salad, sup dan teh.

Lavender

Lavender ini biasanya digunakan sebagai wangi-wangian, tapi juga mempunyai manfaat untuk tubuh jika dimakan. Bunga ini boleh dicampur menjadi minyak penting yang dipercayai dapat membantu mengatasi kegelisahan, jangkitan kulat dan keguguran rambut.

Meski minyak penting lavender tidak boleh dimakan, tapi anda boleh mendapatkan manfaat lavender sebagai pelengkap kepada herba, teh, koktel, pasta, sos salad dan pencuci mulut.

Bunga Raya (Hibiscus) 

Bunga berwarna merah jambu terang ini tumbuh di kawasan tanah tropika, seperti Indonesia dan juga Malaysia. Beberapa tahun kebelakangan ini kerana rasanya yang lazat dan tahap vitamin V yang tinggi.

Bunga ini biasanya ditemui dalam teh dan koktel. Gunakan juga bunga ini sebagai alternatif pencuci mulut. Ianya dikatakan boleh membantu mengubati penyakit jantung, tekanan darah tinggi dan kolestrol.

Calendula

Tanaman emas ini telah menjadii sebahagian daripada keluarga ester. Bunga ini boleh dijadikan sebagai teh atau minyak. Bunga ini juga boleh dimakan langsung. Kelopak bunga ini boleh menjadi sajian salad atau dihidangkan dengan cara dipanggang.

Bunga ini berfungsi untuk merawat sengugut haid, sakit tekak, kanser, ulser, buah pinggang, cacar dan penyakit kuning.

Bunga Matahari (Sunflowers)

Bunga matahari sangat popular dengan bijinya yang boleh dimakan, secara keseluruhan yang biasa disebut sebagai kuaci. Namun, selain bijinya boleh dimakan, ia juga boleh dihancurkan dan dijadikan serbuk untuk membuat roti.

Tunas bunga muda boleh dikukus dan dimakan. Sementara kelopak, daun dan akarnya boleh dihidangkan sebagai teh.

Sumber: CNN Indonesia

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Tue, 31 Dec 2019
LIFESTYLE Tue, 29 Oct 2019

Baru Bekerja Dan Masih Merancang Kewangan? Cuba Cara Ini

Biar aset yang ‘bekerja’ untuk kita

LIFESTYLE Thu, 13 Sep 2018
LIFESTYLE Mon, 26 Aug 2019

7时刻别戴隐形眼镜!洗澡没拔小心「它」爬满

近视但却又爱美,不想戴着厚重的眼镜上班、上课,许多人选择戴隐形眼镜,甚至变色瞳片。虽然戴隐形眼镜的好处相当多,但对于眼睛的健康更需留意……

LIFESTYLE Fri, 20 Dec 2019

10 Tips Untuk Newbie Nak Berjaya Jadi ‘Make Up Artist’

Harap MUA di luar sana dapat tips dari perkongsian ini

LIFESTYLE Wed, 11 Dec 2019

8 Fakta Tentang ”Panic Attack” Yang Perlu Anda Tahu

Serangan panik ini berlaku dalam masa beberapa minit sahaja

LIFESTYLE Mon, 31 Dec 2018

Hilton Hotel Inn Expands!

Hilton Garden Inn, Hilton’s (NYSE: HLT) award-winning, focused service brand of hotels welcomed media during a media event announcing the opening of its third hotel in Malaysia, Hilton Garden Inn Jalan Tuanku Abdul Rahman South, […]

LIFESTYLE Thu, 16 Nov 2017

12张图告诉你,旅游和旅行的区别在哪里?

世界那么大,当你想去看看时,你选择的是旅游还是旅行呢?旅游和旅行除了字眼之外,到底这两者有什么区别?

Fab Foodies! Tue, 18 Dec 2018

长期吃得太清淡也不行? 小心缺「碘」问题找上你!

为了养生,家中长辈的饮食往往较为清淡,但是长期下来就需要注意缺「碘」问题。

LIFESTYLE Wed, 6 Nov 2019

Biji Cili Boleh Jadi Punca Sakit Apendiks?

Pemakanan sama sekali bukan punca sakit apendiks

| Live TV