LIFESTYLE By: SGMS Enal December 13, 2018 @ 11:20am

Masih Teringat EX? Kami Kongsikan Lima Tips Move On!

Dalam percintaan tidak semuanya selalu indah. Ada yang berakhir dengan kegembiraan dan ada yang berakhir dengan kesedihan dimana putus di tengah jalan. Bukan mudah untuk melupakan kenangan yang dikongsi bersama sepanjang percintaan.

Ada juga yang tidak dapat menerima ketentuan dan mengambil cara singkat dengan membunuh diri. Ini adalah diantara yang dilarang oleh setiap agama. Apa kata ambil jalan untuk ‘move on’

Ini diantara 5 cara untuk ‘move on’ selepas putus cinta. 

BERI MASA PADA DIRI

Lelaki atau perempuan, sama saja, kerana kedua-dua akan terkesan dengan cinta yang kandas di tengah jalan. Jadi, beri masa untuk merawat luka di hati kerana dengan masa, luka yang dirasai akan sedikit demi sedikit sembuh.

SIBUKKAN DIRI ANDA

Padatkan jadual anda supaya anda kurang mengingati memori lama bersama si dia. Bermenung dan bersendirian akan membuatkan anda lebih sedih dan sukar untuk move on. Pandang ke hadapan dan jangan toleh lagi ke belakang!

SIMPAN BARANG KENANGAN JAUH-JAUH

Ini untuk mengelakkan anda terus mengingati kenangan bersama si dia apabila melihat barangan yang pernah dibeli waktu bercinta dulu Jadi masukkan dalam satu kotak dan letakkannya jauh dari pandangan.

DEKATKAN HUBUNGAN DENGAN ORANG SEKELILING

Apabila sudah berpisah, ambil peluang ini untuk merapatkan semula hubungan dengan keluarga, kawan-kawan lama atau saudara-mara yang jarang berjumpa. Hargai mereka yang selama ini sentiasa berada di sekeliling anda.

MINTA BANTUAN ATAU SOKONGAN

Sokongan daripada mereka yang rapat seperti ibu bapa misalnya mampu merawat luka di hati dan melupakan si dia. Mungkin ada yang malu untuk meluahkan perasaan. Tapi, percayalah. Pelukan daripada mereka pun dah cukup menenangkan

Ambillah masa sebanyak mana yang diperlukan. Kerana sukar untuk melupakan kenangan bersama si dia. Kemudian bangkit lebih bersemangat dengan kehidupan anda

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Wed, 17 Apr 2019

Drink and Stand a Chance to Win an All-Expense Paid Trip to Madrid!

Discover Heineken® Extra-Time Zones across Malaysia and stand to win an all-inclusive trip to Madrid for the UEFA Champions League final, among other exciting prizes.

Trending Fri, 1 May 2020

Jangan Gembira Dulu, Ini Senarai Aktiviti Yang Masih Dilarang Ketika Ini

Perubahan akan dimaklumkan dari semasa ke semasa

Hiburan Mon, 9 Apr 2018

Persembahan Terbaik Protege Curi Perhatian Juri!

Kehangatan pentas Mentor Otai semakin dirasai apabila konsert ketiga memperlihatkan penyingkiran Ayie yang juga protege kepada Mentor, Siti Sarah. Namun, pada kali ini Mentor Otai sekali lagi membawakan malam konsert dengan tema lagu-lagu yang dipetik daripada Anugerah Juara Lagu

LIFESTYLE Wed, 30 Nov 2022
Fab Foodies! Thu, 17 May 2018

Here’s 7 Easy Tips for People Who are New to Fasting

Thinking of fasting with your Muslim friends this year? You’ll need to learn these few tips.

error: Content is protected !!