LIFESTYLE By: SGMS Enal December 13, 2018 @ 11:20am

Masih Teringat EX? Kami Kongsikan Lima Tips Move On!

Dalam percintaan tidak semuanya selalu indah. Ada yang berakhir dengan kegembiraan dan ada yang berakhir dengan kesedihan dimana putus di tengah jalan. Bukan mudah untuk melupakan kenangan yang dikongsi bersama sepanjang percintaan.

Ada juga yang tidak dapat menerima ketentuan dan mengambil cara singkat dengan membunuh diri. Ini adalah diantara yang dilarang oleh setiap agama. Apa kata ambil jalan untuk ‘move on’

Ini diantara 5 cara untuk ‘move on’ selepas putus cinta. 

BERI MASA PADA DIRI

Lelaki atau perempuan, sama saja, kerana kedua-dua akan terkesan dengan cinta yang kandas di tengah jalan. Jadi, beri masa untuk merawat luka di hati kerana dengan masa, luka yang dirasai akan sedikit demi sedikit sembuh.

SIBUKKAN DIRI ANDA

Padatkan jadual anda supaya anda kurang mengingati memori lama bersama si dia. Bermenung dan bersendirian akan membuatkan anda lebih sedih dan sukar untuk move on. Pandang ke hadapan dan jangan toleh lagi ke belakang!

SIMPAN BARANG KENANGAN JAUH-JAUH

Ini untuk mengelakkan anda terus mengingati kenangan bersama si dia apabila melihat barangan yang pernah dibeli waktu bercinta dulu Jadi masukkan dalam satu kotak dan letakkannya jauh dari pandangan.

DEKATKAN HUBUNGAN DENGAN ORANG SEKELILING

Apabila sudah berpisah, ambil peluang ini untuk merapatkan semula hubungan dengan keluarga, kawan-kawan lama atau saudara-mara yang jarang berjumpa. Hargai mereka yang selama ini sentiasa berada di sekeliling anda.

MINTA BANTUAN ATAU SOKONGAN

Sokongan daripada mereka yang rapat seperti ibu bapa misalnya mampu merawat luka di hati dan melupakan si dia. Mungkin ada yang malu untuk meluahkan perasaan. Tapi, percayalah. Pelukan daripada mereka pun dah cukup menenangkan

Ambillah masa sebanyak mana yang diperlukan. Kerana sukar untuk melupakan kenangan bersama si dia. Kemudian bangkit lebih bersemangat dengan kehidupan anda

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 30 Aug 2019

Engineered for the Future, Lenovo™ ThinkPad™ Laptops are Smarter and Better!

New ThinkPad X1 Carbon 7th Gen, joined by X1 Yoga™ 4th Gen, X390 and T490 get smarter via 10th Gen Intel® Core™ Processors

Hiburan Fri, 3 Aug 2018

Pengacara Mahadzir Lokman Meninggal Dunia

Al- Fatihah buat Datuk Mahadzir Lokman yang meninggal dunia awal pagi ini. Salam takziah dari kami di Xtra untuk seluruh keluarga Allahyarham…Semoga roh arwah dicucuri rahmat.

Hiburan Tue, 16 Jul 2019
LIFESTYLE Sun, 15 Dec 2019

Makan Ulam Petai Didapati Dapat Bantu Perokok Berhenti Merokok

Tak salah mencuba walaupun ada yang berkata petai berbau!

Hiburan Wed, 10 Jul 2019

Nadia Brian Mohon Maaf Dengan Netizen

Nadia Brian Maaf pada siapa tu?

Hiburan Fri, 23 Feb 2018

IZREEN AZMINDA NAIK ‘HANTU’

Sebelum Amar menikahi Amyra, Izreen dan Amar menjadi bahan gosip dan usikan netizen sebagai teman mesra.
Jadi, apabila gambar membandingkan wajah anak Izreen ketika bayi dengan anak Amar  yang kononnya seiras, apa sebenarnya yang mahu dibuktikan oleh si pengirim?

Hiburan Tue, 17 Sep 2019
Hiburan Wed, 28 Aug 2019

Pilih Gadis Biasa, Begini Rupanya Wajah Calon Menantu Presiden Indonesia

Kaesang juga dilaporkan sudah mengenali rapat keluarga teman wanitanya itu.

Fab Foodies! Tue, 2 Jan 2018

喝水「3个最佳时间点」等到口渴时代表已来不及

多喝水重要,但喝对时机更重要!一般人体每天所需水分约1450至2800毫升,而且保持良好喝水习惯可以帮助排便,亦有养颜美容功效,不过许多民众都喝错时机点,快听听看专家建议吧!

| Live TV