LIFESTYLE By: SGMS Enal December 13, 2018 @ 11:20am

Masih Teringat EX? Kami Kongsikan Lima Tips Move On!

Dalam percintaan tidak semuanya selalu indah. Ada yang berakhir dengan kegembiraan dan ada yang berakhir dengan kesedihan dimana putus di tengah jalan. Bukan mudah untuk melupakan kenangan yang dikongsi bersama sepanjang percintaan.

Ada juga yang tidak dapat menerima ketentuan dan mengambil cara singkat dengan membunuh diri. Ini adalah diantara yang dilarang oleh setiap agama. Apa kata ambil jalan untuk ‘move on’

Ini diantara 5 cara untuk ‘move on’ selepas putus cinta. 

BERI MASA PADA DIRI

Lelaki atau perempuan, sama saja, kerana kedua-dua akan terkesan dengan cinta yang kandas di tengah jalan. Jadi, beri masa untuk merawat luka di hati kerana dengan masa, luka yang dirasai akan sedikit demi sedikit sembuh.

SIBUKKAN DIRI ANDA

Padatkan jadual anda supaya anda kurang mengingati memori lama bersama si dia. Bermenung dan bersendirian akan membuatkan anda lebih sedih dan sukar untuk move on. Pandang ke hadapan dan jangan toleh lagi ke belakang!

SIMPAN BARANG KENANGAN JAUH-JAUH

Ini untuk mengelakkan anda terus mengingati kenangan bersama si dia apabila melihat barangan yang pernah dibeli waktu bercinta dulu Jadi masukkan dalam satu kotak dan letakkannya jauh dari pandangan.

DEKATKAN HUBUNGAN DENGAN ORANG SEKELILING

Apabila sudah berpisah, ambil peluang ini untuk merapatkan semula hubungan dengan keluarga, kawan-kawan lama atau saudara-mara yang jarang berjumpa. Hargai mereka yang selama ini sentiasa berada di sekeliling anda.

MINTA BANTUAN ATAU SOKONGAN

Sokongan daripada mereka yang rapat seperti ibu bapa misalnya mampu merawat luka di hati dan melupakan si dia. Mungkin ada yang malu untuk meluahkan perasaan. Tapi, percayalah. Pelukan daripada mereka pun dah cukup menenangkan

Ambillah masa sebanyak mana yang diperlukan. Kerana sukar untuk melupakan kenangan bersama si dia. Kemudian bangkit lebih bersemangat dengan kehidupan anda

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 5 Oct 2018

PANAS! Minta Maaf Atau… Aishah Bagi Masa Seminggu Kepada Vida

Kata Aishah, ‘Ini untuk sedarkan pihak penaja dan badan penyiaran agar tidak terus membuli artis demi rating dan kepentingan saja’.

Hiburan Sun, 18 Mar 2018

Super Junior’s Kyuhyun Slaps TVXQ’s Changmin While He Was Asleep!

Best friends tend to do silly things together.

Hiburan Mon, 12 Aug 2019

‘Sebenarnya Plan Tahun Ni Nak…’- Anzalna Nasir

Insya-Allah masanya akan tiba…

Hiburan Sun, 5 May 2019
Hiburan Fri, 10 Jan 2020

Issey Tiada Masalah Jadi ‘Bapa Segera’

Fasa baru dalam hidup Issey!

Hiburan Mon, 15 Jul 2019

Min Yasmin Popular Di Filipina?

Wajah Min turut dipaparkan pada badan bas yang juga studio bergerak stesen itu. Power lah!

Hiburan Wed, 23 Jan 2019

AJL33: Bawa Lagu Sedih, Kaer Mahu All Out Untuk Tak Mungkin Hilang

Jangan lupa saksikan AJL ke 33 pada 3 Februari ini. Untuk Kaer & Amylea, break a leg guys!

Hiburan Fri, 6 Dec 2019

Remy Ishak, Izara Aishah Wajah Baru Hariz Dan Izzah Dalam Ombak Rindu The Series

Siapa ingat filem Ombak Rindu yang diadaptasikan dari novel karya Fauziah Ansari, lakonan Aaron Aziz sebagai Hariz dan Maya Karin sebagai Izzah? Kini, novel trilogi ke-2 dan 3 Ombak Rindu kembali dalam bentuk drama bersiri […]

Hiburan Sun, 12 Jan 2020

Sherry Ibrahim Mahu Terus Berniaga Walaupun…

Kalau buat betul-betul, memang boleh untung banyak berniaga ni…

| Live TV