LIFESTYLE By: SGMS Enal August 18, 2019 @ 4:09pm

5 Masalah Sering Dialami Oleh Haiwan Peliharaan

Haiwan yang sering menjadi ‘buah hati’ manusia adalah kucing, anjing, arnab, hamster dan sugar glider. Segala kelengkapan sanggup berhabis ratusan ringgit semata-mata untuk keselesaan haiwan kesayangan tersebut.

Tapi, sebagai penjaga haiwan tersebut, pernah atau tidak anda terfikir bahawa haiwan-haiwan jagaan anda ini mempunyai masalah mental seperti yang dialami oleh manusia. Hubungan manusia dan haiwan sangat rapat sehinggakan manusia semakin peka dengan kesihatan seekor haiwan. Ini diantara masalah yang sering dialami oleh haiwan peliharaan. 

Depresi

Mungkin terkejut bagi kita sebagai manusia yang mendengar masalah depresi berlaku kepada haiwan. Contoh haiwan yang sering terkena penyakit ini adalah tikus kerana sering dijadikan ujikaji makmal.

Gangguan Tidur

Untuk pengetahuan anda, sesetengah kucing dan anjing mengalami maslah tidur yang berbeza iaitu masalah narcolepsy iaitu menyebabkan sesetengah haiwan akan tidur dalam tempoh yang terlalu panjang. 

Selain itu adalah masalah apnea adalah mempunyai masalah kualiti tidur dan masalah saluran pernafasan yang menyebabkan kucing atau anjing akan berlari ke dinding dalam tidur mereka.

Alzheimer’s

Umum mengetahui Alzheimer’s adalah masalah nyanyuk yang biasa kita didengari. Haiwan yang berumur mungkin mudah mendapat penyakit ini khususnya kepada kucing dan anjing yang mirip dengan penyakit yang dialami oleh manusia. Ia diberi rawatan dengan cara diet dan senaman.

 

 

Autisma

Bagi manusai, penyakit ini sangat dititikberatkan dan diberi keutamaan. Bahkan untuk haiwan juga sangat peka dengan masalah ini. Sering terjadi pada anjing yang berbaka Bull Terriers. Baka ini dikenali dengan tingkah laku yang aneh termasuklah obses mengejar ekor sendiri, mengunyah dan aktif bermain.

Pica

Bagi pencinta haiwan, semestinya sering terlihat kelaku haiwan kesayangan anda melakukan perangai ‘gila’ seperti mengoyakkan sofa, makan kertas dan ada yang akan mengigit sesuatu sehingga terkoyak.

Pica ini akibat daripada kekurangan nutrisi atau masalah pergigian dan sangat mudah untuk dirawat. Bagaimanpun, ia akan lebih sukar untuk dirawat sebaliknya anda dinasihatkan untuk sentiasa bermain dan bermanja dengan mereka.

Kesempatan ini, kita sebagai manusia yang mempunyai sifat kasih sayang agar sentiasa menyanyangi haiwan disekeliling anda, Jangan bertindak kejam dengan haiwan kerana mereka tidak mempunyai akal seperti manusia.

Sumber: Iluminasi

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 26 Mar 2019

Hot FM Big Jam 2019 Lebih Gempak, Lebih Hangat!

Hot FM Big Jam kembali lagi selepas 7 tahun!

Events Tue, 6 Mar 2018

Pencapaian STPM 2017 Meningkat, Tahniah!

“Peningkatan itu adalah terbaik dan mengatasi semua pencapaian sejak STPM modular diperkenalkan pada 2013,” katanya. 

Fab Foodies! Thu, 24 Jan 2019

Here are 7 Places You Can Get Amazing Yee Sang in Genting Highlands

It has a range too in terms of price, so there’s a suitable Yee Sang for everyone.

LIFESTYLE Mon, 20 Jan 2020

Insomnia Akibat Makan Roti Putih?

Jangan panik baca dulu artikel ini sebelum ambil tindakan ye

LIFESTYLE Mon, 16 Jul 2018

「白鞋控」必学10招清洁撇步

虽然说白鞋非常时尚又百搭,是许多人的必备单品之一,但在清洁上却是麻烦的事,让许多人即使有千百万个喜欢也迟迟不敢下手……

LIFESTYLE Sat, 17 Feb 2018

过年夜夜狂欢?职能治疗师「5建议」年节更保身心健康

逢年过节少不了吃吃喝喝,亲友拜访更常见通宵达旦的状况。对此许多人在过年期间与亲友相聚,却因为人际压力与失落感,出现焦虑、心悸或失眠状况,尤其是罹患精神疾患的族群,面对这些状况的时候,后果更加严重。

LIFESTYLE Thu, 26 Apr 2018

Nafkah Isteri Dan Ibu Bapa, Mana Perlu Didahulukan?

Siapa yang patut didahulukan Nafkah Isteri Dan Ibu Bapa, Mana Perlu Didahulukan?

LIFESTYLE Fri, 9 Nov 2018

Cara Hilangkan Ketuat Sendiri Di Rumah

Ada yang di kaki, ada yang di tangan. Macam mana pun, ketuat ni memang menyemak dan anda pasti lagi suka kalau ia hilang betul tak? Apakah punca ketuat? Ketuat berpunca daripada virus HPV. Kebanyakan orang […]

Fab Foodies! Fri, 23 Mar 2018

爱生气就喝绿茶?7种食物的「快乐真相」

你有朋友爱生气或是正在生气吗?叫他喝杯绿茶吧!到底日常生活中还有哪些食材能舒缓心情呢?

Fab Foodies! Thu, 3 Oct 2019

Kempen Kesedaran Waspada Pembelian Ubat Dalam Talian #Biarbetuliklanni!

Pengguna perlu berwaspada apabila membuat pembelian ubat dalam talian

| Live TV