LIFESTYLE By: SGMS Enal August 18, 2019 @ 4:09pm

5 Masalah Sering Dialami Oleh Haiwan Peliharaan

Haiwan yang sering menjadi ‘buah hati’ manusia adalah kucing, anjing, arnab, hamster dan sugar glider. Segala kelengkapan sanggup berhabis ratusan ringgit semata-mata untuk keselesaan haiwan kesayangan tersebut.

Tapi, sebagai penjaga haiwan tersebut, pernah atau tidak anda terfikir bahawa haiwan-haiwan jagaan anda ini mempunyai masalah mental seperti yang dialami oleh manusia. Hubungan manusia dan haiwan sangat rapat sehinggakan manusia semakin peka dengan kesihatan seekor haiwan. Ini diantara masalah yang sering dialami oleh haiwan peliharaan. 

Depresi

Mungkin terkejut bagi kita sebagai manusia yang mendengar masalah depresi berlaku kepada haiwan. Contoh haiwan yang sering terkena penyakit ini adalah tikus kerana sering dijadikan ujikaji makmal.

Gangguan Tidur

Untuk pengetahuan anda, sesetengah kucing dan anjing mengalami maslah tidur yang berbeza iaitu masalah narcolepsy iaitu menyebabkan sesetengah haiwan akan tidur dalam tempoh yang terlalu panjang. 

Selain itu adalah masalah apnea adalah mempunyai masalah kualiti tidur dan masalah saluran pernafasan yang menyebabkan kucing atau anjing akan berlari ke dinding dalam tidur mereka.

Alzheimer’s

Umum mengetahui Alzheimer’s adalah masalah nyanyuk yang biasa kita didengari. Haiwan yang berumur mungkin mudah mendapat penyakit ini khususnya kepada kucing dan anjing yang mirip dengan penyakit yang dialami oleh manusia. Ia diberi rawatan dengan cara diet dan senaman.

 

 

Autisma

Bagi manusai, penyakit ini sangat dititikberatkan dan diberi keutamaan. Bahkan untuk haiwan juga sangat peka dengan masalah ini. Sering terjadi pada anjing yang berbaka Bull Terriers. Baka ini dikenali dengan tingkah laku yang aneh termasuklah obses mengejar ekor sendiri, mengunyah dan aktif bermain.

Pica

Bagi pencinta haiwan, semestinya sering terlihat kelaku haiwan kesayangan anda melakukan perangai ‘gila’ seperti mengoyakkan sofa, makan kertas dan ada yang akan mengigit sesuatu sehingga terkoyak.

Pica ini akibat daripada kekurangan nutrisi atau masalah pergigian dan sangat mudah untuk dirawat. Bagaimanpun, ia akan lebih sukar untuk dirawat sebaliknya anda dinasihatkan untuk sentiasa bermain dan bermanja dengan mereka.

Kesempatan ini, kita sebagai manusia yang mempunyai sifat kasih sayang agar sentiasa menyanyangi haiwan disekeliling anda, Jangan bertindak kejam dengan haiwan kerana mereka tidak mempunyai akal seperti manusia.

Sumber: Iluminasi

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Wed, 25 Jul 2018

3个方法学习肯定自己「你不完美但也不糟糕」

每次听朋友炫耀家庭、工作有多美满时,不免会心生妒忌,甚至在求学时期,就常觉得自己不如他人,总是羡慕那些会玩又会念书的人,但一辈子都在羡慕他人与否定自己间无限轮回,不觉得这样的人生很辛苦吗?

LIFESTYLE Fri, 1 Mar 2019

Tontoni Variasi Dokumentari Menarik Di Saluran Al-Jazeera Bulan Mac Ini

Antara dokumentari menarik yang disajikan pada bulan ini adalah Battlefield Washington, Myanmar: Unholly Alliance, Head to Head dan slot WITNESS: The Husband School, False Confession dan The Belarus Dilemma.

LIFESTYLE Wed, 28 Aug 2019

朋友的话你都听得进去吗?

面对朋友的善意劝导,你是否会听进去,还是勇敢做自己呢?

LIFESTYLE Wed, 5 Dec 2018

2019年十二生肖流年运程:蛇

蛇(1941 / 1953 / 1965 / 1977 / 1989) 肖蛇的朋友今年为冲太岁年,冲者为动,容易有感情, 事业和居所变化, 但变化本身并无好坏之分,要配合个人的大运和流年命格才可判断。虽然今年命宫中有众多凶星汇集,幸好还有化煞星的照耀,可使任何灾祸消灭,亦可算是平安是福。 由于今年也是肖蛇朋友的驿马年,容易有迁移,外出变化之象。 驿马也代表有机会往外地发展事业或今年经常有机会旅游,或者只是去较远的地方,不一定有重大变化。 【事业运】 事业方面今年会有诸多阻滞,而且又多小人破坏阻扰,必须设法挣扎向上,以免久沉不振。正所谓穷则变,变则通。肖蛇的朋友若想在逆境中求存,就必须尽力变通革新,固步自封只会自取灭亡。 【财运】 今年财运上会有大破财的危机,会因为过度挥霍而失去预算, 要尽量避免以信用卡签账财,同时切勿赌博或作投机买卖,以免焦头烂额!今年宜多储蓄,以备不时之需。 【感情运】 感情方面今年比较容易起变化,不过变化未必一定是坏的,可以是分手,结婚或者是生孩子。不过,今年会与伴侣聚少离多,容易因口角而分开,必须要慎防有人乘虚而入,欺骗感情,最终导致人财两失。 【健康运】 健康方面今年要小心出入,出门远行时也必须要小心留神, 以免乐极生悲!此外,今年也要多加关注父母或长辈的健康状况,一旦发现有什么毛病,就必须带他们立刻就医。 ✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿ 【幸运号码】 2029 、 3746 【开运颜色】 黄色、橙色、红色 【开运贴士】 出国旅游或公干必须购买旅游保险;建议购买一些奢侈品或加大保险金额以应破财!   ■

LIFESTYLE Thu, 28 Jun 2018

健忘不是笨!研究证实:忘东忘西的人,其实是天才!

你也会时常出现忘东忘西的状况吗?一点点小事却记不住,然后被别人碎念嫌弃,其实健忘不是缺点更不是笨,日前就有研究针对这一现象做出解释,原来忘东忘西的人才是最聪明的!

Fab Foodies! Sat, 9 Feb 2019

新年吃什么?各国应景美食大不同

过年团聚少不了各式各样寓意吉祥的传统贺年美食,全球各国庆祝新年的美食各具特色,像是我国团圆要捞生、香港过年吃年糕、你知道西班牙人新年,会吃什么吗?

Hiburan Mon, 26 Aug 2019
LIFESTYLE Wed, 31 Jul 2019

你从未见过这 21 座城市的空拍美照!

我们到世界各地的城市去观光,沿路拍下许多著名的景点,但往往无法看到城市的全貌……

LIFESTYLE Sat, 8 Jun 2019

Khasiat Tersembunyi Dalam Garam Selain Penyedap Masakan

Garam mempunyai khasiatnya tersendiri dan bukan setakat menjadi penyedap sesuatu hidangan.

Fab Foodies! Mon, 6 May 2019

没事多喝水?小心这样喝恐酿水中毒

没事多喝水?专家提醒「这样喝」恐酿水中毒,下场很惨痛。

| Live TV