LIFESTYLE By: SGMS Enal August 18, 2019 @ 4:09pm

5 Masalah Sering Dialami Oleh Haiwan Peliharaan

Haiwan yang sering menjadi ‘buah hati’ manusia adalah kucing, anjing, arnab, hamster dan sugar glider. Segala kelengkapan sanggup berhabis ratusan ringgit semata-mata untuk keselesaan haiwan kesayangan tersebut.

Tapi, sebagai penjaga haiwan tersebut, pernah atau tidak anda terfikir bahawa haiwan-haiwan jagaan anda ini mempunyai masalah mental seperti yang dialami oleh manusia. Hubungan manusia dan haiwan sangat rapat sehinggakan manusia semakin peka dengan kesihatan seekor haiwan. Ini diantara masalah yang sering dialami oleh haiwan peliharaan. 

Depresi

Mungkin terkejut bagi kita sebagai manusia yang mendengar masalah depresi berlaku kepada haiwan. Contoh haiwan yang sering terkena penyakit ini adalah tikus kerana sering dijadikan ujikaji makmal.

Gangguan Tidur

Untuk pengetahuan anda, sesetengah kucing dan anjing mengalami maslah tidur yang berbeza iaitu masalah narcolepsy iaitu menyebabkan sesetengah haiwan akan tidur dalam tempoh yang terlalu panjang. 

Selain itu adalah masalah apnea adalah mempunyai masalah kualiti tidur dan masalah saluran pernafasan yang menyebabkan kucing atau anjing akan berlari ke dinding dalam tidur mereka.

Alzheimer’s

Umum mengetahui Alzheimer’s adalah masalah nyanyuk yang biasa kita didengari. Haiwan yang berumur mungkin mudah mendapat penyakit ini khususnya kepada kucing dan anjing yang mirip dengan penyakit yang dialami oleh manusia. Ia diberi rawatan dengan cara diet dan senaman.

 

 

Autisma

Bagi manusai, penyakit ini sangat dititikberatkan dan diberi keutamaan. Bahkan untuk haiwan juga sangat peka dengan masalah ini. Sering terjadi pada anjing yang berbaka Bull Terriers. Baka ini dikenali dengan tingkah laku yang aneh termasuklah obses mengejar ekor sendiri, mengunyah dan aktif bermain.

Pica

Bagi pencinta haiwan, semestinya sering terlihat kelaku haiwan kesayangan anda melakukan perangai ‘gila’ seperti mengoyakkan sofa, makan kertas dan ada yang akan mengigit sesuatu sehingga terkoyak.

Pica ini akibat daripada kekurangan nutrisi atau masalah pergigian dan sangat mudah untuk dirawat. Bagaimanpun, ia akan lebih sukar untuk dirawat sebaliknya anda dinasihatkan untuk sentiasa bermain dan bermanja dengan mereka.

Kesempatan ini, kita sebagai manusia yang mempunyai sifat kasih sayang agar sentiasa menyanyangi haiwan disekeliling anda, Jangan bertindak kejam dengan haiwan kerana mereka tidak mempunyai akal seperti manusia.

Sumber: Iluminasi

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Thu, 7 Mar 2019

Krim Jerawat Drugstore Yang Berpatutan Dan Berkesan!

Masalah jerawat ni bukan sesuatu yang asing bagi kita. Dengan cuaca yang tidak menentu, di tambah pula dengan debu-debu dan persekitaran yang kurang bersih, tak mustahil jika jerawat datang singgah ke kulit muka kita. Ada macam-macam […]

Fab Foodies! Wed, 4 Jul 2018

Tips Hilangkan Bau Tangan Pijar Dan Bau Hanyir?

Pernah tak masa tengah siang ikan/bersihkan ayam, tangan masih tetap berbau hanyir

Events Wed, 25 Sep 2019

Letops! Selepas Indomie Goreng, Giliran Asics Pula Keluarkan Sneakers Yang Berinspirasikan Nasi Lemak!

Jom bergaya dengan GEl Kayono 5-OG Nasi Lemak ni, memang stylo betul geng!

Fab Foodies! Wed, 13 Mar 2019

Check Out the Latest Rooftop Bar & Lounge in with a Breathtaking View of Kuala Lumpur

It’s the newest place to check out for a lovely evening with a breathtaking view of the city.

Events Sat, 2 Nov 2019

SYOKSYOK RIUH Invites You to Appreciate Arts and Cultures This Weekend!

Celebrate life with friends, family and food with plenty of festive flavours.

LIFESTYLE Sat, 17 Feb 2018

过年夜夜狂欢?职能治疗师「5建议」年节更保身心健康

逢年过节少不了吃吃喝喝,亲友拜访更常见通宵达旦的状况。对此许多人在过年期间与亲友相聚,却因为人际压力与失落感,出现焦虑、心悸或失眠状况,尤其是罹患精神疾患的族群,面对这些状况的时候,后果更加严重。

LIFESTYLE Mon, 20 Aug 2018

Euww… Busuknya Bau Kaki Kamu, Ikut Lima Langkah Ini!

Walaupun ada cara untuk mengatasi kaki berbau tetapi ini dikongsikan cara untuk mencegah kaki berbau

LIFESTYLE Thu, 21 Jun 2018

Selalu Tak Bangun Tidur Dan Mata Sembab Walaupun Cukup Tidur?

Selalu Tak Bangun Tidur Dan Mata Sembab Walaupun Cukup Tidur? Hati-Hati Mungkin Kita Ada Masalah Buah Pinggang Tidak Berfungsi Dengan Baik!

LIFESTYLE Sun, 16 Sep 2018

超完美的渡假!租下整座海岛开趴「360度全是蓝色珊瑚礁」

若想要出国玩,许多人习惯上Airbnb上找民宿、旅馆,那若是想要来个完美的假期,肯定会想带着另一半、好朋友们一起度过,现在推荐你:把整座海岛租下来开趴吧!

LIFESTYLE Mon, 16 Dec 2019

Berendam Dalam Air Panas Boleh Bakar Kalori

Sama Macam Jalan 30 Minit mampu membakar 130 kalori

| Live TV