LIFESTYLE By: SGMS Enal May 16, 2018 @ 6:44pm

5 Tanda Kucing Menghidap Kanser Atau Sebaliknya

penyakit kanser ini bukanlah penyakit khusus untuk manusia sahaja. Ia juga menjadi punca kematian terutama kepada haiwan-haiwan belaan seperti kucing dan anjing.

Yang bezanya, haiwan-haiwan ini tidak boleh memberitahu penyakit kanser yang dialami. Bagaimanapun haiwan ini seperti kucing boleh menunjukkan tanda-tanda bahawa ia mungkin menghidapi penyakit kanser.

Jadi bagaimana anda sebagai pemilik kucing mahu mengenal pasti sama ada kucing anda menghidap kanser atau sebaliknya? Ini 8 6tanda-tandanya :

1. Sering menyorok atau menghilang secara kerap

Kucing memang gemar bersembunyi atau berada bersendirian di tempat-tempat tertentu. Bagaimanapun anda perlu lebih peka sekiranya kucing anda kerap sahaja menghilang, gemar bersembunyi seperti berada di bawah katil atau di tempat-tempat yang sukar dicapai. Ia mungkin sedang memberi isyarat kepada anda mengenai kesihatannya.

Menurut Dr. Jakel Zaidel, pengasas Hospital Haiwan Malta di Amerika Syarikat, kebanyakkan pemilik haiwan yang hadir menerima rawatan di hospital miliknya memaklumkan kucing mereka kurang bersosial dan tidak mahu makan seperti biasa apabila berada dalam keadaan sakit.

Walaupun perubahan tingkah laku ini tidak seratus peratus menandakan kucing anda menghidap kanser, namun ia petanda bahawa anda perlu membawa kucing tersebut berjumpa dengan Veteriner.

2. Hilang berat badan

Kehilangan berat badan adalah simptom utama yang ditunjukkan oleh kucing yang menghidapi penyakit kanser. Menurut Dr. Zaidel, kucing yang kehilangan berat badan seringkali menghidapi penyakit tumor gastrointestinal.

”Jika kucing anda pada kebiasaannya sangat menikmati makanan, namun berubah dan tidak mahu lagi menikmati makanan yang disediakan, ia petanda yang perlu dirisaukan,” katanya.

Namun begitu katanya, ada juga kucing yang terkena kanser namun tidak menunjukkan tanda-tanda hilang selera makan.

3. Perubahan pada bahagian mulut

Timbul biji-biji kecil seperti jerawat, benjolan, bau yang aneh, pendarahan, atau perubahan warna gusi boleh menjadi tanda bahawa kucing anda menghidapi penyakit kanser mulut, terutama untuk kucing yang sudah tua. Malangnya, ramai pemilik kucing tidak menyedari tanda-tanda yang ditunjukkan oleh kucing mereka hinggalah ia sudah pun terlambat.

”Kami seringkali menemui tanda-tanda fizikal kucing yang menghidapi penyakit kanser mulut kerana tuan mereka tidak memeriksa atau mengambil berat tanda-tanda tersebut,” ujar Dr. Zaidel.

4. Pendarahan hidung

Pendarahan hidung pada kucing bukan suatu perkara yang remah terutama jika ia dialami oleh kucing tua kerana ia tanda kepada berlakunya kanser hidung pada haiwan tersebut.

Jika ia dialami oleh kucing yang lebih muda, ia mungkin bukan berpunca daripada penyakit kanser, sebaliknya kemungkinan besar ada objek asing yang masuk ke dalam atau merosakkan rongga hidung kucing anda.

5. Cirit-birit atau perubahan habit ketika berhadas

Cirit-birit seringkali dialami oleh kucing, namun sekiranya ia dialami secara kerap atau berterusan untuk tempoh tertentu, maka ia adalah tanda yang perlu diberi perhatian serius. Penggunaan kotak pasir secara kerap, kelihatan sukar untuk berhadas atau ada kesan darah pada najis atau air kencing adalah tanda-tanda lain kucing anda menghidapi kanser.

Anda juga perlu sentiasa memerhati muntah kucing, sama ada ia disebabkan bola bulu ataupun sebaliknya.

Sumber : Reader Digest

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Thu, 30 Nov 2017

全马最高Rawang Bypass大道正式开通!风景美到没有朋友

历时12年,耗资6亿2800万令吉的Rawang Bypass终于正式通车啦!而且这条绕道完全没设立收费站,是一条免费的绕道!

LIFESTYLE Tue, 8 Jan 2019

Rakyat Malaysia Buang 1kg Makanan Setiap Hari

Rakyat Malaysia Buang 1kg Makanan Setiap Hari, Akta Pembaziran Makanan Diguba

LIFESTYLE Thu, 26 Apr 2018

Nafkah Isteri Dan Ibu Bapa, Mana Perlu Didahulukan?

Siapa yang patut didahulukan Nafkah Isteri Dan Ibu Bapa, Mana Perlu Didahulukan?

Fab Foodies! Tue, 27 Nov 2018

适度饥饿养长寿基因!强大修复功能促长寿

根据世界上很多国家的研究,在人类的长寿因素中,不可少的一个要素,就是适度饥饿。

LIFESTYLE Mon, 13 May 2019

越南胡志明市最猎奇的宠物咖啡厅!入内脱鞋还要小心地板水中的鱼儿

市面上的宠物咖啡厅很多,有养猫咪、狗狗,在这些可爱小动物的陪伴下喝杯咖啡、享受一顿下午茶,该是多么惬意的事。不过,大家有听过养鱼的吗?

LIFESTYLE Wed, 5 Dec 2018

2019年十二生肖流年运程:兔

兔(1951 / 1963 / 1975 / 1987 / 1999) 肖兔的朋友今年因为与太岁三合,人缘佳,所以特别容易得到贵人的扶助。 【事业运】 虽然工作上会有小人暗中破坏,不过由于今年命宫中有多颗重分量的吉星相助,最后还是能化险为夷。今年不论在权力和地位方面都有提升的机会,从商者可以名气大增,而打工者则有晋升机会,只要加倍努力,事业在今年容易有发展及突破的机会。 【财运】 今年财运方面也相当顺畅,除了正财有不错的进帐之外,偏财运也相当不错,可以进行一些小投资! 【感情运】 至于感情方面,今年由于社交活动的增加,特别容易在工作上结交到异性朋友,要好好把握机会。 【健康运】 健康方面今年容易有手脚损伤, 不过大致上都属于健康良好。 ✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿ 【幸运号码】 0043 、 8771 【开运颜色】 蓝色、绿色、粉红色 【开运贴士】 多去公园有助于提升运气。此外,也可以参与一些投资课程班提升本身财运!   ■ 资料提供:风水达人何宜娟《猪年报喜2019己亥年开运大全》 ■ 您也可透过八度空间于2019年2月5日(年初一)中午12时观看电视版《丰衣足食己亥年》

LIFESTYLE Wed, 21 Nov 2018

「相爱是互相的妥协」感情中你最怕牺牲的是?

谈感情总有些事该牺牲,而你害怕牺牲什么?

LIFESTYLE Mon, 21 Oct 2019

Wanpaku Sandwich Menu “Clean Diet” Betul Ke?

Nutritionist Ini Jelaskan Realiti Sebenar Yang Mengejutkan

Fab Foodies! Mon, 9 Jul 2018

Savour KFC’s Brand New Mad Mex Twister for a Limited Time Only!

The classic Twister came back with a special twist.

Fab Foodies! Sat, 9 Jun 2018

Penangan Drama Nur, Sup Bunjut Mula Popular

Lepasni jangan pula korang keliru pula bila nampak sup bunjut dalam masakan, jangan ingat ‘barang’ untuk menyihir pula ya…

| Live TV