LIFESTYLE By: SGMS Enal May 16, 2018 @ 6:44pm

5 Tanda Kucing Menghidap Kanser Atau Sebaliknya

penyakit kanser ini bukanlah penyakit khusus untuk manusia sahaja. Ia juga menjadi punca kematian terutama kepada haiwan-haiwan belaan seperti kucing dan anjing.

Yang bezanya, haiwan-haiwan ini tidak boleh memberitahu penyakit kanser yang dialami. Bagaimanapun haiwan ini seperti kucing boleh menunjukkan tanda-tanda bahawa ia mungkin menghidapi penyakit kanser.

Jadi bagaimana anda sebagai pemilik kucing mahu mengenal pasti sama ada kucing anda menghidap kanser atau sebaliknya? Ini 8 6tanda-tandanya :

1. Sering menyorok atau menghilang secara kerap

Kucing memang gemar bersembunyi atau berada bersendirian di tempat-tempat tertentu. Bagaimanapun anda perlu lebih peka sekiranya kucing anda kerap sahaja menghilang, gemar bersembunyi seperti berada di bawah katil atau di tempat-tempat yang sukar dicapai. Ia mungkin sedang memberi isyarat kepada anda mengenai kesihatannya.

Menurut Dr. Jakel Zaidel, pengasas Hospital Haiwan Malta di Amerika Syarikat, kebanyakkan pemilik haiwan yang hadir menerima rawatan di hospital miliknya memaklumkan kucing mereka kurang bersosial dan tidak mahu makan seperti biasa apabila berada dalam keadaan sakit.

Walaupun perubahan tingkah laku ini tidak seratus peratus menandakan kucing anda menghidap kanser, namun ia petanda bahawa anda perlu membawa kucing tersebut berjumpa dengan Veteriner.

2. Hilang berat badan

Kehilangan berat badan adalah simptom utama yang ditunjukkan oleh kucing yang menghidapi penyakit kanser. Menurut Dr. Zaidel, kucing yang kehilangan berat badan seringkali menghidapi penyakit tumor gastrointestinal.

”Jika kucing anda pada kebiasaannya sangat menikmati makanan, namun berubah dan tidak mahu lagi menikmati makanan yang disediakan, ia petanda yang perlu dirisaukan,” katanya.

Namun begitu katanya, ada juga kucing yang terkena kanser namun tidak menunjukkan tanda-tanda hilang selera makan.

3. Perubahan pada bahagian mulut

Timbul biji-biji kecil seperti jerawat, benjolan, bau yang aneh, pendarahan, atau perubahan warna gusi boleh menjadi tanda bahawa kucing anda menghidapi penyakit kanser mulut, terutama untuk kucing yang sudah tua. Malangnya, ramai pemilik kucing tidak menyedari tanda-tanda yang ditunjukkan oleh kucing mereka hinggalah ia sudah pun terlambat.

”Kami seringkali menemui tanda-tanda fizikal kucing yang menghidapi penyakit kanser mulut kerana tuan mereka tidak memeriksa atau mengambil berat tanda-tanda tersebut,” ujar Dr. Zaidel.

4. Pendarahan hidung

Pendarahan hidung pada kucing bukan suatu perkara yang remah terutama jika ia dialami oleh kucing tua kerana ia tanda kepada berlakunya kanser hidung pada haiwan tersebut.

Jika ia dialami oleh kucing yang lebih muda, ia mungkin bukan berpunca daripada penyakit kanser, sebaliknya kemungkinan besar ada objek asing yang masuk ke dalam atau merosakkan rongga hidung kucing anda.

5. Cirit-birit atau perubahan habit ketika berhadas

Cirit-birit seringkali dialami oleh kucing, namun sekiranya ia dialami secara kerap atau berterusan untuk tempoh tertentu, maka ia adalah tanda yang perlu diberi perhatian serius. Penggunaan kotak pasir secara kerap, kelihatan sukar untuk berhadas atau ada kesan darah pada najis atau air kencing adalah tanda-tanda lain kucing anda menghidapi kanser.

Anda juga perlu sentiasa memerhati muntah kucing, sama ada ia disebabkan bola bulu ataupun sebaliknya.

Sumber : Reader Digest

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 24 Aug 2019
LIFESTYLE Wed, 17 Jan 2018

Kongsi Puncanya Terjadinya ‘Stretchmark’ Kepada Ibu Hamil

Belum Ada Cara Cegah Striae Gravidarum Atau ‘Stretchmark’ Ini, Doktor Ini Kongsi Puncanya Terjadinya Kesan ini Kepada Ibu Hamil

LIFESTYLE Wed, 25 Apr 2018

Suami Alami Electronic Screen Syndrome? Doktor Kongsi Tips ‘Ikat’ Suami

Dia akan berhias cantik macam puteri raja. Dia tahu lelaki ni akan kalah dengan visualnya sendiri. Memang dia tahu kelemahan suami adalah pada matanya jadi dia gunakan benda ni untuk mengalahkan godaan handphone tu. Haaa, para isteri di luar sana, cubalah!

Hiburan Fri, 5 Jan 2018

Mana Ada Orang Bela Saya!!

Senangnya berkata-kata yang ada yang membela diri dan anak-anaknya sedangkan penat berkerja siang ke malam

LIFESTYLE Mon, 5 Nov 2018

5 Manfaat Hebat Aloe Vera Untuk Penjagaan Kecantikan dan Kesihatan

Aloe vera memang cukup terkenal sebagai ‘miracle plant’ atau tumbuhan ajaib

Fab Foodies! Tue, 7 May 2019
Fab Foodies! Sat, 17 Feb 2018

MAKAN BUAH DAH BOLEH CANTIK, BIAR ‘BETIK’

Antara buah yang enak, boleh dibeli dengan harga ‘mampu milik’ dan mudah didapati, pengambilan betik adalah sangat digalakkan!

LIFESTYLE Sun, 9 Sep 2018

Ciri-Ciri Pasangan Main Kayu Tiga

Tanda-tanda pasangan curang boleh dikatakan klise dan selalu dilakukan oleh pasangan yang pernah curang sebelum ini

LIFESTYLE Fri, 13 Jul 2018

Cara Halau Nyamuk Secara Semulajadi.

Rumah anda banyak nyamuk? Ketahui Cara Halau Nyamuk Secara Semulajadi

LIFESTYLE Tue, 17 Jul 2018

Elakkan Pasangan Terlalu Tua

mari kita lihat bersama sebab utama perlu elakkan perbezaan umur ketara dengan pasangan

| Live TV