LIFESTYLE By: SGMS Enal October 18, 2019 @ 3:22pm

5 Tips Keselamatan Untuk ‘Rider’ Selamat Sampai Ke Destinasi

Mereka yang membuat penghantaran makanan akan mengalami kesukaran untuk membuat penghantaran sepanjang musim hujan. Jadi, ini tip yang boleh anda guna ketika berhadapan situasi diatas. Tips ini sesuai juga untuk penunggang motosikal yang ulang-alik pergi kerja.

1. Pilih pakaian yang sesuai

Paling utama, pakaian anda perlu sesuai. Disebabkan sekarang musim tengkujuh sedang melanda, rider jalan raya perlu menyediakan baju hujan dan memakainya setiap kali perlu menunggang motosikal. Bak kata pepatah, sediakan payung sebelum hujan!

Selain itu, pakaian yang dipakai perlu dipilih daripada material poliester atau sintetik agar ia lebih cepat kering jika terkena air. Sebaliknya, cuba elak dari mengenakan baju cotton kerana bukan sahaja ia lambat kering, malahan juga susah untuk dicuci jika terkena kotoran jalan raya.

2. Penggunaan helmet yang cerah

Pakaian juga harus berwarna cerah bagi memudahkan orang lain melihat anda. Begitu juga dengan helmet. Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa ada helmet yang direka khas untuk ditunggang pada waktu tertentu seperti waktu malam dan hujan.

Helmet jenis ini sangat sesuai dipakai pada musim terkujuh kerana ia mempunyai ciri khas seperti mempunyai pelekat pemantul cahaya (reflektor).

Nota tambahan: Jangan sangkut helmet terbalik bawah tempat duduk motosikal jika tidak mahu ia menjadi singki, ya?

3. Penggunaan sarung tangan & kasut

Sebagai penunggang motosikal terutamanya seorang rider, penggunaan sarung tangan penting apabila berhadapan dengan cuaca buruk. Ia bagi memastikan apabila tangan anda tergelincir dari throttle tidak akan membahayakan anda. Selain itu, ia juga patut digunakan untuk mengelakkan jari mengecut.

Manakala, pemakaian kasut juga penting bagi mengelakkan kaki anda terluka terkena serpihan batu atau pasir dijalan raya. Kalau mahu lebih selamat, mungkin anda boleh cuba kasut Phua Chu Kang.

4. Sentiasa pasang lampu 

Jika tidak memasang lampu semasa sedang menunggang motosikal, ia adalah kesalahan mandatori. Jadi, tidak ada alasan untuk anda tidak menggunakan lampu ketika hujan.Namun begitu, jangan pula anda pasang high beam atau signal pula ya. Takut ia akan mengelirukan pengguna jalan raya lain pula nanti.

5. Elak lopak air

Lopak air akan menyebabkan cengkaman tayar menjadi kurang lekat. Selain itu, lopak air yang dalam akibat jalan berlubang mungkin akan mengakibatkan anda terjatuh daripada motosikal. Jadi, cuba elak lopak air selagi boleh. Namun, jangan pula anda menunggang terhuyung hayang macam orang mabuk semata nak mengelak lubang, pula!

Perlahan dan cermat. Apabila tiba di simpang, sila perlahankan motosikal dan tukar ke gear yang lebih rendah terutamanya jika membelok. Tetapi, jangan tarik brek secara mengejut pula. Ia akan membahayakan diri anda.

Jadi, jangan sesekali bawa terlalu laju dan memotong kenderaan di hadapan secara membabi-buta. Dengan keadaan jalan raya yang licin ia akan lebih berisiko untuk berlaku kemalangan. Jika terlalu lebat sehingga penglihatan terhad, berhenti seketika di tempat yang disediakan.

Kesimpulannya, sebagai seorang rider sebelum memulakan perjalan kita harus mempersiapkan diri untuk menempuh sebarang kemungkinan yang berlaku diatas jalan terutamanya ketika musim tengkujuh kini.

Sumber: blibli.com hellodoktor

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Tue, 3 Sep 2019

「早餐爆瘦组合」这样搭比别人更快瘦!

很多人会有一个错误观念,认为早餐有吃就好,赶时间的时候甚至随便吃个小饼干就出门,还以为这样就会变瘦。

LIFESTYLE Fri, 14 Jun 2019

咖啡渣别急着丢!竟有6大惊人妙用

咖啡渣别急着丢!这6大惊人妙用很多人不知道~

LIFESTYLE Mon, 26 Aug 2019

Suami Juga Boleh Nusyuz, Tanpa Sedar!

Ingatkan isteri saja yang nusyuz rupanya suami pun boleh juga

LIFESTYLE Mon, 4 Mar 2019

These 6 Malaysian Hotels are Forbes Travel Guide 2019 Star Award Winners

These 6 hotels are on par with other international establishments.

Events Tue, 6 Mar 2018

Pencapaian STPM 2017 Meningkat, Tahniah!

“Peningkatan itu adalah terbaik dan mengatasi semua pencapaian sejak STPM modular diperkenalkan pada 2013,” katanya. 

LIFESTYLE Tue, 23 Apr 2019

改善抑郁症方法!医生:吃再多药不如先做好6件事

抑郁症是一类发病率较高的精神疾病,除了药物治疗外,还有一些自己改善抑郁症的方法可以尝试。

LIFESTYLE Wed, 18 Jul 2018

羡慕朋友狂吃不运动还是瘦?「吃不胖体质」9成身体都有问题

许多人生活周遭都会出现一种人,就是跟朋友聚餐狂吃夜夜笙歌,却怎样都还吃不胖;但其实真相却可能没这么简单,「吃都吃不胖」的人未必把好处占尽,专家解释可能会……

LIFESTYLE Sat, 7 Sep 2019

Beza Jemur Kain Guna Matahari Dengan Mesin Pengering?

Pilihlah yang mana asalkan ianya selesa dan kering sepenuhnya

LIFESTYLE Sat, 1 Sep 2018

Whoops…Ini Tanda Kamu Sedang ‘Date A Playboy’

Lelaki Playboy. Pernahkah anda mengenal ciri-ciri Lelaki Playboy ? Jika tidak pernah jom ketahuinya di sini..

LIFESTYLE Fri, 30 Mar 2018

5 Jawapan Win Untuk “Bila Nak Kahwin Nie?”

Rimas kot dengan persoalan bila nak kahwin ? bukan sahaja tak nak kahwin tapi..

| Live TV