LIFESTYLE By: SGMS Enal October 18, 2019 @ 3:22pm

5 Tips Keselamatan Untuk ‘Rider’ Selamat Sampai Ke Destinasi

Mereka yang membuat penghantaran makanan akan mengalami kesukaran untuk membuat penghantaran sepanjang musim hujan. Jadi, ini tip yang boleh anda guna ketika berhadapan situasi diatas. Tips ini sesuai juga untuk penunggang motosikal yang ulang-alik pergi kerja.

1. Pilih pakaian yang sesuai

Paling utama, pakaian anda perlu sesuai. Disebabkan sekarang musim tengkujuh sedang melanda, rider jalan raya perlu menyediakan baju hujan dan memakainya setiap kali perlu menunggang motosikal. Bak kata pepatah, sediakan payung sebelum hujan!

Selain itu, pakaian yang dipakai perlu dipilih daripada material poliester atau sintetik agar ia lebih cepat kering jika terkena air. Sebaliknya, cuba elak dari mengenakan baju cotton kerana bukan sahaja ia lambat kering, malahan juga susah untuk dicuci jika terkena kotoran jalan raya.

2. Penggunaan helmet yang cerah

Pakaian juga harus berwarna cerah bagi memudahkan orang lain melihat anda. Begitu juga dengan helmet. Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa ada helmet yang direka khas untuk ditunggang pada waktu tertentu seperti waktu malam dan hujan.

Helmet jenis ini sangat sesuai dipakai pada musim terkujuh kerana ia mempunyai ciri khas seperti mempunyai pelekat pemantul cahaya (reflektor).

Nota tambahan: Jangan sangkut helmet terbalik bawah tempat duduk motosikal jika tidak mahu ia menjadi singki, ya?

3. Penggunaan sarung tangan & kasut

Sebagai penunggang motosikal terutamanya seorang rider, penggunaan sarung tangan penting apabila berhadapan dengan cuaca buruk. Ia bagi memastikan apabila tangan anda tergelincir dari throttle tidak akan membahayakan anda. Selain itu, ia juga patut digunakan untuk mengelakkan jari mengecut.

Manakala, pemakaian kasut juga penting bagi mengelakkan kaki anda terluka terkena serpihan batu atau pasir dijalan raya. Kalau mahu lebih selamat, mungkin anda boleh cuba kasut Phua Chu Kang.

4. Sentiasa pasang lampu 

Jika tidak memasang lampu semasa sedang menunggang motosikal, ia adalah kesalahan mandatori. Jadi, tidak ada alasan untuk anda tidak menggunakan lampu ketika hujan.Namun begitu, jangan pula anda pasang high beam atau signal pula ya. Takut ia akan mengelirukan pengguna jalan raya lain pula nanti.

5. Elak lopak air

Lopak air akan menyebabkan cengkaman tayar menjadi kurang lekat. Selain itu, lopak air yang dalam akibat jalan berlubang mungkin akan mengakibatkan anda terjatuh daripada motosikal. Jadi, cuba elak lopak air selagi boleh. Namun, jangan pula anda menunggang terhuyung hayang macam orang mabuk semata nak mengelak lubang, pula!

Perlahan dan cermat. Apabila tiba di simpang, sila perlahankan motosikal dan tukar ke gear yang lebih rendah terutamanya jika membelok. Tetapi, jangan tarik brek secara mengejut pula. Ia akan membahayakan diri anda.

Jadi, jangan sesekali bawa terlalu laju dan memotong kenderaan di hadapan secara membabi-buta. Dengan keadaan jalan raya yang licin ia akan lebih berisiko untuk berlaku kemalangan. Jika terlalu lebat sehingga penglihatan terhad, berhenti seketika di tempat yang disediakan.

Kesimpulannya, sebagai seorang rider sebelum memulakan perjalan kita harus mempersiapkan diri untuk menempuh sebarang kemungkinan yang berlaku diatas jalan terutamanya ketika musim tengkujuh kini.

Sumber: blibli.com hellodoktor

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Wed, 5 Dec 2018

Manfaat Belalang Untuk Kesihatan Manusia

Manfaat Belalang Untuk Kesihatan Manusia, Ramai Yang Tidak Tahu

LIFESTYLE Mon, 8 Oct 2018

半夜突然清醒是身体警讯!凌晨3点对生活感到绝望……

每个人一定都有睡不好的时候,但你有注意过你失眠的时间吗?

LIFESTYLE Fri, 23 Aug 2019

Perkara Kita Selalu Buat Setiap Kali Lepas Makan Sebenarnya ..

Pengetahuan mengenai penjagaan kesihatan amat penting agar kita dapat mengelakkan mudarat kepada tubuh tanpa disedari.

LIFESTYLE Wed, 28 Aug 2019

Ini Berlaku Pada Usus Bila Kerap Minum Boba

Peminat Boba mungkin boleh berjaga-jaga selepas ini. Biar mencegah dari merawat

Fab Foodies! Mon, 25 Jun 2018

Masyuk…Tawaran Gaji Lebih Tinggi Untuk Penebar Roti Canai Tempatan

Gaji itu sama dengan gaji pekerja asing yang kita berikan malah ada tukang masak pekerja asing menerima gaji mencecah RM7,000 sebulan.

LIFESTYLE Thu, 8 Aug 2019

6个适合骑车旅行的好地方!

骑车旅行是一项有趣好玩的活动,也是了解一个地方的好方式,可以自己设计一个轻松悠闲或富有挑战性的骑行之旅。

LIFESTYLE Fri, 9 Aug 2019

Beg Lebih Kecil Dari Tapak Tangan Tapi ..

Harganya Boleh Buat Luruh Jantung

LIFESTYLE Fri, 26 Jan 2018

Antara Makanan Yang Perlu DiElakkan Sewaktu Ingin Bersalin

Perkongsian daripada Dr Hafiz Sulaiman di laman facebook, diharap dapat membuka mata wanita di luar sana agar tidak terikut dengan petua-petua ini tanpa mengetahui kesahihannya. Nampak remeh, tapi sebenarnya bahaya yang menanti. Jom kita baca perkongsian beliau […]

LIFESTYLE Fri, 22 Feb 2019

目前的工作你是真心喜欢吗?值得继续努力吗?

面对目前工作,你是真心喜欢呢?还是只为了糊口饭吃呢?

LIFESTYLE Sat, 27 Apr 2019

5 Mei Tarikh Melihat Anak Bulan Ramadan

Pejam celik rupanya dah nak puasa ye

| Live TV