LIFESTYLE By: SGMS Enal January 19, 2020 @ 11:34am

6 Fakta Penting Perlu Tahu Sebelum ‘Hiking’

Hiking atau mendaki ini merupakan satu aktiviti rekreasi luar yang semakin popular pada masa ini. Ramai di antara anak muda sekarang mengambil hiking ini sebagai salah satu hobi terutama golongan mahasiswa. 
 
Hiking ini memang seronok, selain menyihatkan tubuh badan, ia juga boleh mengeratkan hubungan silaturahim antara kawan-kawan. Tapi kadang-kadang kita leka dengan keselamatan diri apabila terlalu seronok. 
 
Ikuti perkongsian oleh saudara Kadir K Raffles mengenai perkara-perkara yang kita tidak tahu sewaktu hiking. Harap dapat membantu peminat-peminat hiking dalam menjaga keselamatan diri.
 

1. Gas akan menjadi kurang aktif didalam cuaca sejuk serta ditempat-tempat yang mempunyai tekanan tinggi. Memasak ditempat-tempat sejuk seperti dipuncak gunung api, gas akan menjadi lebih kecil dari kebiasaannya. Masa memasak akan mengambil masa yang lama (2-3x ganda dari kebiasaan). Jadi bungkus tabung gas anda dengan towel atau simpan di dalam sleeping bag.

2. Minyak masak biasa (palm Oil) akan mudah beku khususnya di puncak gunung. Apabila ia telah beku amat susah nak dikeluarkan. Disyorkan guna minyak jagung (Corn Oil) atau minyak biji bunga matahari (sun-flower oil) yang anti-frozen.

3. Air adalah “Good Conductor” bagi tenaga elektrik. Jadi jangan bersandar atau duduk didalam kemah yang basah sewaktu dipuncak. Kebiasaannya kilat akan strike pada objek-objek yang tinggi. Tent anda adalah objek yg paling tinggi semasa berada di puncak.

4. Lipan dan kala jengking suka menyorok ditempat-tempat yang lembab seperti dibawah-bawah batu dan kayu yang reput. Jadi berhati-hati bila mendirikan tent.

5. Harimau adalah diantara binatang-binatang yang mempunyai balikan/pantunan cahaya di kedua-dua mata berwarna “MERAH” apabila disuluh. Jadi kena hati-hati ketika menyuluh diwaktu malam.

6. Semua jenis haiwan yg berkaki 4 akan turun kesungai diwaktu pagi untuk minum. Jadi elakkan mengambil air diwaktu pagi bagi tujuan memasak, dikuatiri tercemar.

Note: Hanya pada anak-anak sungai yang kecil saja (creek) manakala bagi sungai-sungai yang besar tiada masalah.
– Siakapkeli.my

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Sat, 4 Aug 2018

鱼油预防心脏病?最新大型研究:其实没用

每天早上打开食物柜,吞一颗鱼油来预防心脏病,是广被消费者接受的「常识」,但最近一个大型综合研究表明,长期服用鱼油对预防心脏病、中风等,根本没什么帮助。

Automobile Sun, 17 Mar 2019

Jom Sertai Bazaar Selebriti Festival GT Asia Di Sepang F1

Festival perlumbaan ini turut menyaksikan 30 buah jentera lumba GT dari serata dunia dengan ganjaran hadiah wang tunai bernilai RM5.45 juta (RMB 9,000,000)!

Fab Foodies! Thu, 17 May 2018

Here’s 7 Easy Tips for People Who are New to Fasting

Thinking of fasting with your Muslim friends this year? You’ll need to learn these few tips.

Events Tue, 3 Sep 2019

Swiss Dream Circus Gerenti Luar Biasa!

Swiss Dream Circus happening giler!

Events Wed, 22 Aug 2018

Selepas 40 Tahun, Aktiviti Qurban Temukan Bekas Pelajar Kg Pandan

Seronok dapat berkumpul dengan bekas rakan sekolah. Menerusi program ini juga, kami dapat mengaturkan beberapa pertemuan. Beberapa sesi mesyuarat turut diadakan bagi memastikan program Qurban kali ini berjalan lancar.

LIFESTYLE Sat, 10 Nov 2018

Kenali 4 Kategori Jerawat Yang Menghantui Anda

Kulit berjerawat merupakan masalah yang menghantui hampir 80 peratus rakyat Malaysia

LIFESTYLE Wed, 11 Dec 2019

8 Fakta Tentang ”Panic Attack” Yang Perlu Anda Tahu

Serangan panik ini berlaku dalam masa beberapa minit sahaja

LIFESTYLE Wed, 20 Nov 2019

最近在哪方面会运势大发?

生活中总有运势起伏,有许多事情需要面对,你是否也会好奇接下来的运势?

Fab Foodies! Fri, 15 Jun 2018

These 5 ‘Healthy’ Foods are Actually Really Bad For You

Some of these things are stuff we consume on a daily basis.

Fab Foodies! Wed, 18 Apr 2018

经痛时,吃颗巧克力就对了?

不少女性生发现在生理期前夕,特别渴望能来点巧克力。主要是因为月经来潮前,体内黄体素含量升高,会引起女性想吃高脂肪食物的欲望。但巧克力真能缓解经痛?

| Live TV