LIFESTYLE By: SGMS Enal April 14, 2019 @ 11:25am

6 Sebab Mengapa Gagal Dalam Proses Berdiet

Dedikasi serta disiplin yang tinggi merupakan salah satu daripada kunci kejayaan bagi mendapatkan bentuk badan yang diimpikan. Ianya juga disusuli dengan pengambilan makanan yang seimbang serta jadual senaman yang konsisten.

Diet yang betul juga turut memainkan peranan yang penting dalam proses menurunkan berat badan. Walau bagaimanapun, diet sering menjadi punca utama kegagalan seseorang itu dalam mendapatkan tubuh badan yang diiginkan disebabkan oleh faktor-faktor tertentu.

Jadi, mengapa seringkali kita gagal berdiet? Apakah yang menjadi punca kepada kegagalan kita itu? Mari kita semak beberapa sebab atau punca yang mengakibatkan kita gagal berdiet.

Punca gagal berdiet?

  1. Lapar

Isu ini wujud mungkin kerana anda salah memilih jenis diet. Rasa lapar mungkin menunjukkan diet yang anda lakukan tidak seimbang atau tidak mencukupi.  Pada akhirnya, perkara ini akan menyebabkan anda mengambil makanan kegemaran anda lebih dari sepatutnya. Berasa lapar tidak akan membuatkan anda kurus, sebaliknya ia akan menyebabkan anda makan lebih banyak dari yang sepatutnya.

  1. Tidak realistik

Siapa yang tidak mahu cergas dan sihat? Diet bukan sahaja untuk menguruskan badan, tetapi berdiet juga adalah untuk menghindarkan diri anda dari risiko penyakit berbahaya. Tetapi anda tidak boleh mengharapkan perubahan sepenuhnya dalam aspek pemakanan anda dalam masa sehari. Ia harus diubah perlahan-lahan. Jangan cipta diet baru yang terlalu ketat sehingga menyusahkan diri anda sendiri. Jangan biarkan diri anda menderita atau akhirnya anda sendiri akan berputus asa untuk berdiet. S

  1. Mendadak

Anda mungkin seorang yang gemar memakan makanan segera. Malah, dalam seminggu pasti 3,4 kali anda memilih untuk memakan makanan segera. Dan apabila anda memutuskan untuk berdiet, anda terus menyingkirkan terus makanan segera dalam pemakanan anda.  Jika sebelum ini anda mengambilnya 3-4 kali seminggu, malah mungkin lebih dari itu, jadi kurangkan kuantitinya, mungkin hanya 2 kali seminggu untuk bulan pertama, kurangkannya kepada seminggu sekali untuk bulan kedua dan jadikan kepada 2 kali sebulan sehinggalah anda berjaya untuk menghilangkan keinginan anda terhadap makanan segera. Kunci utama, jangan terlalu mendesak diri anda.

  1. Tidak sabar

. Tiada siapa mahukan berat badan berlebihan. Tetapi untuk kehilangan berat dengan cara yang sihat – seperti mengurangkan pengambilan makan berlemak, menghindari makanan diproses – akan mengambil masa. Dan kebanyakan individu adalah kurang sabar, sekali gus menjadi punca mengapa gagal berdiet. Jadi bersediakah anda untuk memberikan komitmen untuk berdiet?

  1. Tiada perancangan

Siapa kata untuk berdiet tidak memerlukan perancangan? Jika itu yang selama ini anda fikirkan, maka anda silap. Untuk berdiet atau untuk mendapatkan gaya hidup yang sihat, ia takkan berlaku secara tiba-tiba. Ia memerlukan perancangan, sama seperti jika anda ingin bercuti. Ia perlukan rancangan rapi. . Diet merupakan satu perubahan yang perlu dilakukan untuk tempoh yang lama, malah ia perlu dianggap sebagai perubahan gaya hidup dan bukannya untuk sementara waktu.

  1. Tiada sokongan

apabila anda berkumpul bersama keluarga tanpa ada seorang pun antara mereka mengetahui bahawa anda sedang berdiet, pastinya makanan yang dihidangkan adalah tidak bersesuaian dengan diet anda sekali gus akan menyebabkan anda tidak berdiet, bukan? Penting untuk membenarkan individu di sekeliling anda untuk mengetahui apa yang anda lakukan, ia juga membolehkan mereka memberikan sokongan kepada anda kerana sesungguhnya anda memerlukan sokongan untuk anda berjaya meneruskan diet anda.

Gaya hidup sihat

Apa yang disenaraikan di atas adalah antara sebab mengapa anda sering gagal berdiet. Untuk berjaya dalam berdiet, anda harus mempunyai komitmen dan kesabaran serta usaha yang tinggi. Dalam masa yang sama, anda harus rajin bersenam, ini dapat membantu meningkatkan metabolisme badan anda.

Sumber: helloDOKTOR

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Wed, 12 Dec 2018

5 Jenis Cili Paling Pedas Berapi Masuk Rekod Dunia

Jom kita tengok bacaan cili-cili terpedas dunia ni daripada bawah sehingga paling tinggi levelnya.

LIFESTYLE Wed, 24 Jul 2019

Mandi Malam Boleh Jadi Punca Paru-Paru Berair ?

Mitos dulu melarang mandi pada waktu malam kerana tandasnya diluar dan takut berlaku bahaya

Fab Foodies! Mon, 12 Nov 2018

累了不靠喝咖啡!专家激推「6种提神食物」

随着科技不断的进步,每天被即时通知追着跑,繁重的工作量与满档的行程,加上忙碌社交生活让人喘不过气,精疲力竭的你每天早上总是起不来吗?

LIFESTYLE Wed, 15 Jan 2020

Buang Air Besar Cangkung Atau Duduk, Mana Yang Lebih Baik?

perlu mengambil berat berkenaan dengan posisi anda membuang air besar

LIFESTYLE Thu, 10 Oct 2019

抽电子烟无害?纽约大学研究首证实:2成实验鼠罹肺腺癌

抽烟危害健康,导致越来越多人改抽电子烟,电子烟,近年兴起的新形态烟品,据说抽电子烟有比较健康吗?

LIFESTYLE Thu, 5 Jul 2018

Berita Baik Untuk Rakyat Terengganu, Wad Kelas Tiga Bakal Percuma!

Semua golongan tidak kira kaya dan miskin akan dapat menikmati insiatif ini di semua hospital kerajaan seluruh negeri.

LIFESTYLE Fri, 7 Sep 2018

Bosan Tersangkut Dalam Kesesakan? Cuba Aktiviti Ini!

Mati kutu dalam kesesakan trafik jadi nak buat apa? Ini sekadar pengkongsian yang boleh admin share

LIFESTYLE Wed, 24 Nov 2021

Anis Nabilah Raih Platinum Awards, Kukuh Jenama Ke Peringkat Global

Bakatnya dalam bidang kulinari sudah dipupuk sejak kecil. Ketika kanak-kanak lagi dia sudah suka memasak dan masuk dapur. Mengakui tidak pernah mengejar populariti, cef selebriti, Anis Nabilah banyak mengumpul pengalaman dari bawah. Setiap pencapaian yang […]

LIFESTYLE Wed, 5 Dec 2018

Manfaat Belalang Untuk Kesihatan Manusia

Manfaat Belalang Untuk Kesihatan Manusia, Ramai Yang Tidak Tahu

LIFESTYLE Wed, 1 Aug 2018

Telur Dapat Membantu Mencantikkan Wajah

tahukah anda yang telur sebenarnya memiliki banyak untuk kecantikan dan kesihatan.

| Live TV