LIFESTYLE By: SGMS Enal April 14, 2019 @ 11:25am

6 Sebab Mengapa Gagal Dalam Proses Berdiet

Dedikasi serta disiplin yang tinggi merupakan salah satu daripada kunci kejayaan bagi mendapatkan bentuk badan yang diimpikan. Ianya juga disusuli dengan pengambilan makanan yang seimbang serta jadual senaman yang konsisten.

Diet yang betul juga turut memainkan peranan yang penting dalam proses menurunkan berat badan. Walau bagaimanapun, diet sering menjadi punca utama kegagalan seseorang itu dalam mendapatkan tubuh badan yang diiginkan disebabkan oleh faktor-faktor tertentu.

Jadi, mengapa seringkali kita gagal berdiet? Apakah yang menjadi punca kepada kegagalan kita itu? Mari kita semak beberapa sebab atau punca yang mengakibatkan kita gagal berdiet.

Punca gagal berdiet?

  1. Lapar

Isu ini wujud mungkin kerana anda salah memilih jenis diet. Rasa lapar mungkin menunjukkan diet yang anda lakukan tidak seimbang atau tidak mencukupi.  Pada akhirnya, perkara ini akan menyebabkan anda mengambil makanan kegemaran anda lebih dari sepatutnya. Berasa lapar tidak akan membuatkan anda kurus, sebaliknya ia akan menyebabkan anda makan lebih banyak dari yang sepatutnya.

  1. Tidak realistik

Siapa yang tidak mahu cergas dan sihat? Diet bukan sahaja untuk menguruskan badan, tetapi berdiet juga adalah untuk menghindarkan diri anda dari risiko penyakit berbahaya. Tetapi anda tidak boleh mengharapkan perubahan sepenuhnya dalam aspek pemakanan anda dalam masa sehari. Ia harus diubah perlahan-lahan. Jangan cipta diet baru yang terlalu ketat sehingga menyusahkan diri anda sendiri. Jangan biarkan diri anda menderita atau akhirnya anda sendiri akan berputus asa untuk berdiet. S

  1. Mendadak

Anda mungkin seorang yang gemar memakan makanan segera. Malah, dalam seminggu pasti 3,4 kali anda memilih untuk memakan makanan segera. Dan apabila anda memutuskan untuk berdiet, anda terus menyingkirkan terus makanan segera dalam pemakanan anda.  Jika sebelum ini anda mengambilnya 3-4 kali seminggu, malah mungkin lebih dari itu, jadi kurangkan kuantitinya, mungkin hanya 2 kali seminggu untuk bulan pertama, kurangkannya kepada seminggu sekali untuk bulan kedua dan jadikan kepada 2 kali sebulan sehinggalah anda berjaya untuk menghilangkan keinginan anda terhadap makanan segera. Kunci utama, jangan terlalu mendesak diri anda.

  1. Tidak sabar

. Tiada siapa mahukan berat badan berlebihan. Tetapi untuk kehilangan berat dengan cara yang sihat – seperti mengurangkan pengambilan makan berlemak, menghindari makanan diproses – akan mengambil masa. Dan kebanyakan individu adalah kurang sabar, sekali gus menjadi punca mengapa gagal berdiet. Jadi bersediakah anda untuk memberikan komitmen untuk berdiet?

  1. Tiada perancangan

Siapa kata untuk berdiet tidak memerlukan perancangan? Jika itu yang selama ini anda fikirkan, maka anda silap. Untuk berdiet atau untuk mendapatkan gaya hidup yang sihat, ia takkan berlaku secara tiba-tiba. Ia memerlukan perancangan, sama seperti jika anda ingin bercuti. Ia perlukan rancangan rapi. . Diet merupakan satu perubahan yang perlu dilakukan untuk tempoh yang lama, malah ia perlu dianggap sebagai perubahan gaya hidup dan bukannya untuk sementara waktu.

  1. Tiada sokongan

apabila anda berkumpul bersama keluarga tanpa ada seorang pun antara mereka mengetahui bahawa anda sedang berdiet, pastinya makanan yang dihidangkan adalah tidak bersesuaian dengan diet anda sekali gus akan menyebabkan anda tidak berdiet, bukan? Penting untuk membenarkan individu di sekeliling anda untuk mengetahui apa yang anda lakukan, ia juga membolehkan mereka memberikan sokongan kepada anda kerana sesungguhnya anda memerlukan sokongan untuk anda berjaya meneruskan diet anda.

Gaya hidup sihat

Apa yang disenaraikan di atas adalah antara sebab mengapa anda sering gagal berdiet. Untuk berjaya dalam berdiet, anda harus mempunyai komitmen dan kesabaran serta usaha yang tinggi. Dalam masa yang sama, anda harus rajin bersenam, ini dapat membantu meningkatkan metabolisme badan anda.

Sumber: helloDOKTOR

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

FESYEN Sat, 14 Jul 2018

Tips Gayakan Fesyen Untuk Anda Betis Besar

Betis besar atau bahasa pasarnya “drumstick” boleh kelihatan tampil yakin jika anda cuba tips yang dikongsikan . Selamat mencuba

LIFESTYLE Thu, 16 Nov 2017

Malaysia Tersenarai Dalam 20 Buah Negara ‘Paling Malas’ Di Dunia

Malaysia Tersenarai Dalam 20 Buah Negara ‘Paling Malas’ Di Dunia Kerana Makan

LIFESTYLE Tue, 30 Jan 2018

3 Makanan Bahaya Ini, Pesanan Penting Buat Semua Pencinta Kucing

3 jenis makanan yang berbahaya untuk kucing yang boleh mengancam kesihatan dan membahayakan si comel.

LIFESTYLE Fri, 24 May 2019

起床8地雷!一醒就下床、看手机都错

超过90%都中!起床8大地雷 一醒就下床、看手机都NG

LIFESTYLE Thu, 28 Nov 2019

Pengecualian Pasang “Baby Car Seat” Untuk Keluarga Besar

Ada kelegaan sedikit apabila kerajaan mengambil kira maklum balas kepada keluarga yang mempunyai bilangan anak ramai

LIFESTYLE Tue, 17 Sep 2019

Antara Masalah Kesihatan Akibat Jerebu!

Jerebu boleh mengakibatkan penyakit lebih risiko dan yang tidak pernah mengalaminya bakal alami

Fab Foodies! Sat, 14 Dec 2019

Unveiling The Myth Of Coffee And Dehydration

This has been a long mystery and we’re about to break the myth now.

LIFESTYLE Fri, 16 Nov 2018

20 Tahun Berkahwin Masih Romantis, Apa Rahsia Mustapha Kamal?

Beriman suamimu maka berimanlah kamu. Ahli Syurga suamimu maka kamu juga ahli syurga. Begitulah sebaliknya…

Events Fri, 4 Oct 2019

‘Dah Macam Pesta Coachella’- Karnival Starlight Pertama Di Genting Bawakan Zouk Secara Live!

Karnival ini raikan pesta Oktoberfest, Zouk Live dan banyak lagi!

LIFESTYLE Sat, 5 Oct 2019

Masalah Mental Berpunca Dari Rumah Betul Ke?

Mencegah lagi bagus dari merawat. Awasilah diri anda dan juga anak-anak

| Live TV