LIFESTYLE By: SGMS Enal April 14, 2019 @ 11:25am

6 Sebab Mengapa Gagal Dalam Proses Berdiet

Dedikasi serta disiplin yang tinggi merupakan salah satu daripada kunci kejayaan bagi mendapatkan bentuk badan yang diimpikan. Ianya juga disusuli dengan pengambilan makanan yang seimbang serta jadual senaman yang konsisten.

Diet yang betul juga turut memainkan peranan yang penting dalam proses menurunkan berat badan. Walau bagaimanapun, diet sering menjadi punca utama kegagalan seseorang itu dalam mendapatkan tubuh badan yang diiginkan disebabkan oleh faktor-faktor tertentu.

Jadi, mengapa seringkali kita gagal berdiet? Apakah yang menjadi punca kepada kegagalan kita itu? Mari kita semak beberapa sebab atau punca yang mengakibatkan kita gagal berdiet.

Punca gagal berdiet?

  1. Lapar

Isu ini wujud mungkin kerana anda salah memilih jenis diet. Rasa lapar mungkin menunjukkan diet yang anda lakukan tidak seimbang atau tidak mencukupi.  Pada akhirnya, perkara ini akan menyebabkan anda mengambil makanan kegemaran anda lebih dari sepatutnya. Berasa lapar tidak akan membuatkan anda kurus, sebaliknya ia akan menyebabkan anda makan lebih banyak dari yang sepatutnya.

  1. Tidak realistik

Siapa yang tidak mahu cergas dan sihat? Diet bukan sahaja untuk menguruskan badan, tetapi berdiet juga adalah untuk menghindarkan diri anda dari risiko penyakit berbahaya. Tetapi anda tidak boleh mengharapkan perubahan sepenuhnya dalam aspek pemakanan anda dalam masa sehari. Ia harus diubah perlahan-lahan. Jangan cipta diet baru yang terlalu ketat sehingga menyusahkan diri anda sendiri. Jangan biarkan diri anda menderita atau akhirnya anda sendiri akan berputus asa untuk berdiet. S

  1. Mendadak

Anda mungkin seorang yang gemar memakan makanan segera. Malah, dalam seminggu pasti 3,4 kali anda memilih untuk memakan makanan segera. Dan apabila anda memutuskan untuk berdiet, anda terus menyingkirkan terus makanan segera dalam pemakanan anda.  Jika sebelum ini anda mengambilnya 3-4 kali seminggu, malah mungkin lebih dari itu, jadi kurangkan kuantitinya, mungkin hanya 2 kali seminggu untuk bulan pertama, kurangkannya kepada seminggu sekali untuk bulan kedua dan jadikan kepada 2 kali sebulan sehinggalah anda berjaya untuk menghilangkan keinginan anda terhadap makanan segera. Kunci utama, jangan terlalu mendesak diri anda.

  1. Tidak sabar

. Tiada siapa mahukan berat badan berlebihan. Tetapi untuk kehilangan berat dengan cara yang sihat – seperti mengurangkan pengambilan makan berlemak, menghindari makanan diproses – akan mengambil masa. Dan kebanyakan individu adalah kurang sabar, sekali gus menjadi punca mengapa gagal berdiet. Jadi bersediakah anda untuk memberikan komitmen untuk berdiet?

  1. Tiada perancangan

Siapa kata untuk berdiet tidak memerlukan perancangan? Jika itu yang selama ini anda fikirkan, maka anda silap. Untuk berdiet atau untuk mendapatkan gaya hidup yang sihat, ia takkan berlaku secara tiba-tiba. Ia memerlukan perancangan, sama seperti jika anda ingin bercuti. Ia perlukan rancangan rapi. . Diet merupakan satu perubahan yang perlu dilakukan untuk tempoh yang lama, malah ia perlu dianggap sebagai perubahan gaya hidup dan bukannya untuk sementara waktu.

  1. Tiada sokongan

apabila anda berkumpul bersama keluarga tanpa ada seorang pun antara mereka mengetahui bahawa anda sedang berdiet, pastinya makanan yang dihidangkan adalah tidak bersesuaian dengan diet anda sekali gus akan menyebabkan anda tidak berdiet, bukan? Penting untuk membenarkan individu di sekeliling anda untuk mengetahui apa yang anda lakukan, ia juga membolehkan mereka memberikan sokongan kepada anda kerana sesungguhnya anda memerlukan sokongan untuk anda berjaya meneruskan diet anda.

Gaya hidup sihat

Apa yang disenaraikan di atas adalah antara sebab mengapa anda sering gagal berdiet. Untuk berjaya dalam berdiet, anda harus mempunyai komitmen dan kesabaran serta usaha yang tinggi. Dalam masa yang sama, anda harus rajin bersenam, ini dapat membantu meningkatkan metabolisme badan anda.

Sumber: helloDOKTOR

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Tue, 2 Jan 2018

THIS CAFE GIVES AWAY FREE CROISSANT WHEN YOU PURCHASE A CUP OF COFFEE

The answer to your new year freebies’ prayers is here!

LIFESTYLE Mon, 28 Jan 2019
LIFESTYLE Mon, 8 Jul 2019

Pentingnya MedicAlert Untuk Pesakit Alzheimer

Jika nampak ini “MedicAlert- Alzheimer, Hypertension 016-400678x” bermaksud cepat-cepat hubungi no tertera pada gelang itu

LIFESTYLE Wed, 6 Dec 2017

【男女必看】不要再浪费!香水喷在这六个部位才对

每个人都有自己喜欢的香水,但如何使用你的香水,使其发挥最佳效果呢?

Fab Foodies! Tue, 23 Apr 2019

Feel Refreshed with These 3 New Blended Drinks this Summer

It’s getting really hot these days so why not beat the heat with some cool drinks.

LIFESTYLE Mon, 15 Jan 2018

Kadar Radiasi Dari Telefon Pintar Boleh Jejas Sel Otak

Radiasi dari signal smartfon ni sangat bahaya tau, lebih-lebih lagi pada anak-anak kecil sebab ia boleh menjejaskan sel-sel otak yang sedang berkembang

LIFESTYLE Fri, 21 Dec 2018

Hidu Stokin Busuk Jadi Punca Lelaki Ini Alami Jangkitan Kulat Pada Paru-Paru

Hidu Stokin Busuk Jadi Punca Lelaki Ini Alami Jangkitan Kulat Pada Paru-Paru

Fab Foodies! Sat, 9 Feb 2019

新年吃什么?各国应景美食大不同

过年团聚少不了各式各样寓意吉祥的传统贺年美食,全球各国庆祝新年的美食各具特色,像是我国团圆要捞生、香港过年吃年糕、你知道西班牙人新年,会吃什么吗?

LIFESTYLE Thu, 24 Jan 2019

Four Feng Shui Tips to Make Your Home a Better Place This Year

Arranging your home accordingly can allow for a more harmonious environment.

FESYEN Thu, 5 Sep 2019

Starting Off Fresh With New Kicks from adidas X AriZona Iced Tea

adidas Originals and AriZona Iced Tea collab lets you stand out by looking fresh, succulent and vivacious; just like the tea!

| Live TV