LIFESTYLE By: SGMS Enal September 2, 2019 @ 10:14am

9 Fungsi Luar Biasa Daun Pandan Kepada Kesihatan

Daun pandan  adalah tumbuhan semula jadi yang berasal dari Asia Tenggara dan sangat popular di negara Malaysia, Indonesia, Thailand dan negara serantaunya. Ia kebiasaannya digunakan sebagai pembalut makanan tradisional kita iaitu nasi lemak dan ayam kapitan, lauk-pauk seperti daging, ayam atau ikan sebelum dipanggang atau distim selain juga merupakan intipati utama dalam manisan seperti kek dan pau serta dalam minuman seperti air sirap.

Tahukah anda banyak khasiat daun pandan ini selain digunakan dalam masakan atau hidangan. Antaranya:

Tingkat Selera Makan

Cuba makan makanan yang berasaskan daun pandan seperti teh pandan. Dikatakan, minum minuman ini boleh meningkatkan selera makan anda. Selain itu, minum minuman ini dua kali sehari dapat juga dapat membantu meningkatkan tahap kesihatan perut dan oral anda.

Sesuai jika selepas Bersalin/Berpantang 

Tumbuhan wangi ini mengandungi laxative yang boleh berfungsi untuk melegakan kesakitan pada kepala, telinga, dada dan arthritis. Selain itu, ia juga boleh melegakan sakit perut yang boleh jadi punca infeksi atau inflamasi. Bagi para ibu pula, pengambilan ekstraknya juga boleh membantu pemulihan selepas bersalin atau semasa berpantang.

Ada insomnia mungkin ini penawarnya

Insomnia adalah masalah kesihatan yang agak sukar untuk dikawal dan dirawat. Tambahkan tumbuhan wangi ini ke dalam masakan anda. Ia terbukti sangat bagus untuk kesihatan kita kerana ia mengandungi sebatian alkaloid yang boleh membantu memberi kesan lega terhadap tubuh badan. Disebabkan itu, ia boleh menenangkan anda lalu memudahkan anda untuk tidur dengan lena.

Sembelit ? Mungkin ini boleh bantu

Sembelit adalah salah satu daripada masalah penghadaman. Ia akan menyebabkan individu mengalami masalah untuk membuang air besar. Jika anda mengalaminya, anda boleh cuba ambil ekstrak tumbuhan wangi ini kerana ia terbukti boleh menyahtoksik tubuh badan anda sekiranya diambil secara tetap dan kerap

Kurangkan pening kepala

Pening kepala sememangnya akan mengganggu aktiviti harian anda. Jika anda kerap mengalaminya, cuba masukkan tumbuhan wangi ini ke dalam makanan atau minuman anda seperti di dalam air sirap atau nasi. Ini kerana ia boleh dijadikan alternatif kepada ubat yang mungkin mempunyai kesan sampingan yang negatif kepada tubuh badan anda.

Kawal penyakit diabetes

Diabetes adalah penyakit yang disebabkan oleh kekurangan penghasilan insulin dalam tubuh badan yang berfungsi untuk menyerap glukosa. Ini akan menyebabkan ekstrak glukosa yang tidak dapat diserap ini terkumpul dalam saluran darah jika tidak dirawat dengan segera. Salah satu rawatan diabetes adalah menggantikan gula dengan daun pandan apabila membuat air. Tumbuhan wangi ini akan membuat minuman anda lebih segar dan lebih rasa tanpa menggunakan gula.

Kurangkan demam dan selesema

Demam dan selesema adalah petanda tubuh badan kita sedang melawan sesuatu infeksi. Individu yang mengalami penyakit ini biasanya juga akan mengalami pertambahan suhu badan yang langsung akan mengakibatkan ketidakselasaan. Untuk mengurangkan demam ini, anda boleh menggunakan khasiat tumbuhan wangi ini. Caranya, hanya rebuskannya di dalam air untuk mendapatkan ekstraknya kemudian meminumnya. Jika diambil secara kerap, ia mungkin akan membantu anda merendahkan suhu tubuh badan anda.

Merawat stres dan kegelisahan

Daun pandan juga sebenarnya bermanfaat untuk merawat masalah berkaitan mental iaitu stres dan kegelisahan. Individu mungkin akan mengalami kegelisahan jika sedang berdepan dengan situasi yang anda tidak suka seperti bercakap di hadapan orang ramai atau sebagainya. Dikatakan, pengambilan tumbuhan wangi ini yang telah dibrukan dan dicampurkan bersama air suam boleh membantu merawat masalah ini. Ambil ia 2 atau 3 kali sehari sehingga anda mula berasa lega.

 Membantu mencegah kanser

Menurut kajian yang dilakukan pada tahun 2014, ekstrak daripada akar dan daun pandan mengandungi cytotoxicantimioticantiproliferative dan apoptotic. Ini menjadikan tumbuhan wangi ini mempunyai potensi untuk digunakan sebagai terapi kanser, sesuai dengan penggunaannya secara tradisi buat masa yang sangat lama. Jadi, ia mungkin membantu dalam mencegah kanser kerana ia sangat efektif dalam melawan kanser.

Tidak salah anda mencubanya kerana ia sendiri adalah herba semula jadi, bukan?

Sumber : Ahmad Farid/Hello Doktor

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Mon, 23 Dec 2019

Serangan Panik, Gelisah Mungkin Tanda Anda ‘Overdos’ Kafein

Jangan panik ini diantara tanda-tanda dari kajian.

LIFESTYLE Thu, 16 Aug 2018

事业、感情渐平稳?最近在哪方面会有亮眼表现

平凡的生活也需要增添色彩,如果你也好奇接下来的生活,那就和奥斯一起来看看,最近你将在哪方面耀眼夺目吧!

LIFESTYLE Tue, 13 Mar 2018

Alamak, Tersalah Hantar Mesej… Sempat Padam Tak Ni?

Walaupun para pengguna dapat melakukan ‘padam untuk semua’ atau ‘delete for everyone’, pengguna lain masih dapat mengetahui terdapat teks yang dipadam.

LIFESTYLE Mon, 18 Nov 2019

Kerap Tonton Kartun Melalui Telefon Pintar, Budak 3 Tahun Alami..

Mencegah lebih baik dari merawat. Baru umur 3 tahun tetapi dah alami penyakit ini

Fab Foodies! Mon, 19 Nov 2018

人到中年:不喝三酒、不去三地、不睡三觉

人到中年,随着年岁增长,身体器官的生理发生了变化,这时候的你已经不能再像以前一样经常熬夜加班、经常喝酒应酬了,这个时候的你需要健康的生活方式。

LIFESTYLE Thu, 21 Nov 2019

全球首间《尸速列车》鬼屋开抵大马!再不逃就没命了

全球首个实境还原韩国丧尸巨作《尸速列车》惊悚鬼屋等您来挑战!

LIFESTYLE Thu, 9 Jan 2020

Teknik Hilang Sakit Kepala Tanpa Ubat Dalam Masa 5 Minit

Pengalaman sakit kepala bukanlah merupakan sebuah pengalaman yang seronok. Lebih-lebih lagi sekiranya ia terjadi sewaktu ada berada jauh daripada akses kepada ubat-ubatan seperti Panadol dan Paracetemol untuk melegakan kesakitan tersebut. Namun, ramai yang tidak tahu […]

LIFESTYLE Sun, 14 Apr 2019

「鬼仔巷」成吉隆坡茨厂街崭新景点

「鬼仔巷」成为吉隆坡茨厂街崭新景点!翻新美化具有历史意义的黄金地段,为商家创造无限商机。

LIFESTYLE Fri, 6 Sep 2019

5 Bunga Yang Selamat Untuk Dimakan, Siap Ada Khasiat Tau!

Jadi tak semestinya bunga untuk hiasan saja kan sebab ada yang boleh makan.

LIFESTYLE Tue, 8 Jan 2019

Rakyat Malaysia Buang 1kg Makanan Setiap Hari

Rakyat Malaysia Buang 1kg Makanan Setiap Hari, Akta Pembaziran Makanan Diguba

| Live TV