LIFESTYLE By: SGMS Enal September 2, 2019 @ 10:14am

9 Fungsi Luar Biasa Daun Pandan Kepada Kesihatan

Daun pandan  adalah tumbuhan semula jadi yang berasal dari Asia Tenggara dan sangat popular di negara Malaysia, Indonesia, Thailand dan negara serantaunya. Ia kebiasaannya digunakan sebagai pembalut makanan tradisional kita iaitu nasi lemak dan ayam kapitan, lauk-pauk seperti daging, ayam atau ikan sebelum dipanggang atau distim selain juga merupakan intipati utama dalam manisan seperti kek dan pau serta dalam minuman seperti air sirap.

Tahukah anda banyak khasiat daun pandan ini selain digunakan dalam masakan atau hidangan. Antaranya:

Tingkat Selera Makan

Cuba makan makanan yang berasaskan daun pandan seperti teh pandan. Dikatakan, minum minuman ini boleh meningkatkan selera makan anda. Selain itu, minum minuman ini dua kali sehari dapat juga dapat membantu meningkatkan tahap kesihatan perut dan oral anda.

Sesuai jika selepas Bersalin/Berpantang 

Tumbuhan wangi ini mengandungi laxative yang boleh berfungsi untuk melegakan kesakitan pada kepala, telinga, dada dan arthritis. Selain itu, ia juga boleh melegakan sakit perut yang boleh jadi punca infeksi atau inflamasi. Bagi para ibu pula, pengambilan ekstraknya juga boleh membantu pemulihan selepas bersalin atau semasa berpantang.

Ada insomnia mungkin ini penawarnya

Insomnia adalah masalah kesihatan yang agak sukar untuk dikawal dan dirawat. Tambahkan tumbuhan wangi ini ke dalam masakan anda. Ia terbukti sangat bagus untuk kesihatan kita kerana ia mengandungi sebatian alkaloid yang boleh membantu memberi kesan lega terhadap tubuh badan. Disebabkan itu, ia boleh menenangkan anda lalu memudahkan anda untuk tidur dengan lena.

Sembelit ? Mungkin ini boleh bantu

Sembelit adalah salah satu daripada masalah penghadaman. Ia akan menyebabkan individu mengalami masalah untuk membuang air besar. Jika anda mengalaminya, anda boleh cuba ambil ekstrak tumbuhan wangi ini kerana ia terbukti boleh menyahtoksik tubuh badan anda sekiranya diambil secara tetap dan kerap

Kurangkan pening kepala

Pening kepala sememangnya akan mengganggu aktiviti harian anda. Jika anda kerap mengalaminya, cuba masukkan tumbuhan wangi ini ke dalam makanan atau minuman anda seperti di dalam air sirap atau nasi. Ini kerana ia boleh dijadikan alternatif kepada ubat yang mungkin mempunyai kesan sampingan yang negatif kepada tubuh badan anda.

Kawal penyakit diabetes

Diabetes adalah penyakit yang disebabkan oleh kekurangan penghasilan insulin dalam tubuh badan yang berfungsi untuk menyerap glukosa. Ini akan menyebabkan ekstrak glukosa yang tidak dapat diserap ini terkumpul dalam saluran darah jika tidak dirawat dengan segera. Salah satu rawatan diabetes adalah menggantikan gula dengan daun pandan apabila membuat air. Tumbuhan wangi ini akan membuat minuman anda lebih segar dan lebih rasa tanpa menggunakan gula.

Kurangkan demam dan selesema

Demam dan selesema adalah petanda tubuh badan kita sedang melawan sesuatu infeksi. Individu yang mengalami penyakit ini biasanya juga akan mengalami pertambahan suhu badan yang langsung akan mengakibatkan ketidakselasaan. Untuk mengurangkan demam ini, anda boleh menggunakan khasiat tumbuhan wangi ini. Caranya, hanya rebuskannya di dalam air untuk mendapatkan ekstraknya kemudian meminumnya. Jika diambil secara kerap, ia mungkin akan membantu anda merendahkan suhu tubuh badan anda.

Merawat stres dan kegelisahan

Daun pandan juga sebenarnya bermanfaat untuk merawat masalah berkaitan mental iaitu stres dan kegelisahan. Individu mungkin akan mengalami kegelisahan jika sedang berdepan dengan situasi yang anda tidak suka seperti bercakap di hadapan orang ramai atau sebagainya. Dikatakan, pengambilan tumbuhan wangi ini yang telah dibrukan dan dicampurkan bersama air suam boleh membantu merawat masalah ini. Ambil ia 2 atau 3 kali sehari sehingga anda mula berasa lega.

 Membantu mencegah kanser

Menurut kajian yang dilakukan pada tahun 2014, ekstrak daripada akar dan daun pandan mengandungi cytotoxicantimioticantiproliferative dan apoptotic. Ini menjadikan tumbuhan wangi ini mempunyai potensi untuk digunakan sebagai terapi kanser, sesuai dengan penggunaannya secara tradisi buat masa yang sangat lama. Jadi, ia mungkin membantu dalam mencegah kanser kerana ia sangat efektif dalam melawan kanser.

Tidak salah anda mencubanya kerana ia sendiri adalah herba semula jadi, bukan?

Sumber : Ahmad Farid/Hello Doktor

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Mon, 25 Mar 2019

Escape the Haze in Malaysia at These 6 Locations with Best Air Quality

The haze is unfortunately back, but we can always make it as an excuse to travel.

LIFESTYLE Sun, 14 Oct 2018

Lelaki Ini Kongsi Kepentingan ‘Alone Time’ Buat Suami Isteri

“Buatlah Macam Mana Pun Asalkan Ada Masa Berdua-duaan,” Lelaki Ini Kongsi Kepentingan ‘Alone Time’ Buat Suami Isteri

LIFESTYLE Sun, 8 Sep 2019

Jika Guna Jeriji Ini Mungkin Dapat Selamatkan Nyawa Dalam Kebakaran

Tak sangka ada jeriji yang boleh selamatkan nyawa terutama masa kebakaran. Jom baca

LIFESTYLE Wed, 29 Jan 2020

Squalane Oil; The Next New Big Thing In Skincare

You should most definitely consider making this anti-aging ingredient part of your skincare routine.

LIFESTYLE Sun, 12 May 2019

Find Out Your Personality by Building Your Ideal Home in this Quiz

This may help you decide on how to (re)decorate your home too.

LIFESTYLE Sun, 5 Aug 2018

Tips Mengatasi Kemurungan:

Meluahkan apa yang terbuku di hati mungkin jalan terbaik untuk melegakan perasaan bagi anda yang mengalami kemurungan. Kalau tidak apa kata baca tips lain yang boleh atasi kemurungan

LIFESTYLE Sat, 22 Dec 2018

Festival Takanakuy, Penduduk Dibenarkan Bertumbuk, Menggigit Satu Sama Lain

Festival Takanakuy, Penduduk Dibenarkan Bertumbuk, Menggigit Satu Sama Lain Untuk Lepas Geram Setiap 25 Disember

LIFESTYLE Wed, 4 Dec 2019

Ada Luka Tapi ‘Main’ Banjir, Anda Berisiko Dijangkiti Kencing Tikus

Musim banjir pelbagai penyakit senang dijangkiti.

LIFESTYLE Sun, 17 Nov 2019

Ada Ibu Bapa Tak Setuju, Wajibkan ‘Car Seat’ Bulan Januari 2020

Bukan tidak bersetuju tetapi sudah membeli kerusi keselamatan kanak-kanak namun tiada surat kelulusan komponen (CTA) belum lagi yang punya anak ramai

LIFESTYLE Sun, 24 Feb 2019

Buah Blueberry Boleh Kurangkan Risiko Sakit Jantung

Makan Buah Blueberry Boleh Kurangkan Risiko Sakit Jantung

| Live TV