LIFESTYLE By: SGMS Enal September 2, 2019 @ 10:14am

9 Fungsi Luar Biasa Daun Pandan Kepada Kesihatan

Daun pandan  adalah tumbuhan semula jadi yang berasal dari Asia Tenggara dan sangat popular di negara Malaysia, Indonesia, Thailand dan negara serantaunya. Ia kebiasaannya digunakan sebagai pembalut makanan tradisional kita iaitu nasi lemak dan ayam kapitan, lauk-pauk seperti daging, ayam atau ikan sebelum dipanggang atau distim selain juga merupakan intipati utama dalam manisan seperti kek dan pau serta dalam minuman seperti air sirap.

Tahukah anda banyak khasiat daun pandan ini selain digunakan dalam masakan atau hidangan. Antaranya:

Tingkat Selera Makan

Cuba makan makanan yang berasaskan daun pandan seperti teh pandan. Dikatakan, minum minuman ini boleh meningkatkan selera makan anda. Selain itu, minum minuman ini dua kali sehari dapat juga dapat membantu meningkatkan tahap kesihatan perut dan oral anda.

Sesuai jika selepas Bersalin/Berpantang 

Tumbuhan wangi ini mengandungi laxative yang boleh berfungsi untuk melegakan kesakitan pada kepala, telinga, dada dan arthritis. Selain itu, ia juga boleh melegakan sakit perut yang boleh jadi punca infeksi atau inflamasi. Bagi para ibu pula, pengambilan ekstraknya juga boleh membantu pemulihan selepas bersalin atau semasa berpantang.

Ada insomnia mungkin ini penawarnya

Insomnia adalah masalah kesihatan yang agak sukar untuk dikawal dan dirawat. Tambahkan tumbuhan wangi ini ke dalam masakan anda. Ia terbukti sangat bagus untuk kesihatan kita kerana ia mengandungi sebatian alkaloid yang boleh membantu memberi kesan lega terhadap tubuh badan. Disebabkan itu, ia boleh menenangkan anda lalu memudahkan anda untuk tidur dengan lena.

Sembelit ? Mungkin ini boleh bantu

Sembelit adalah salah satu daripada masalah penghadaman. Ia akan menyebabkan individu mengalami masalah untuk membuang air besar. Jika anda mengalaminya, anda boleh cuba ambil ekstrak tumbuhan wangi ini kerana ia terbukti boleh menyahtoksik tubuh badan anda sekiranya diambil secara tetap dan kerap

Kurangkan pening kepala

Pening kepala sememangnya akan mengganggu aktiviti harian anda. Jika anda kerap mengalaminya, cuba masukkan tumbuhan wangi ini ke dalam makanan atau minuman anda seperti di dalam air sirap atau nasi. Ini kerana ia boleh dijadikan alternatif kepada ubat yang mungkin mempunyai kesan sampingan yang negatif kepada tubuh badan anda.

Kawal penyakit diabetes

Diabetes adalah penyakit yang disebabkan oleh kekurangan penghasilan insulin dalam tubuh badan yang berfungsi untuk menyerap glukosa. Ini akan menyebabkan ekstrak glukosa yang tidak dapat diserap ini terkumpul dalam saluran darah jika tidak dirawat dengan segera. Salah satu rawatan diabetes adalah menggantikan gula dengan daun pandan apabila membuat air. Tumbuhan wangi ini akan membuat minuman anda lebih segar dan lebih rasa tanpa menggunakan gula.

Kurangkan demam dan selesema

Demam dan selesema adalah petanda tubuh badan kita sedang melawan sesuatu infeksi. Individu yang mengalami penyakit ini biasanya juga akan mengalami pertambahan suhu badan yang langsung akan mengakibatkan ketidakselasaan. Untuk mengurangkan demam ini, anda boleh menggunakan khasiat tumbuhan wangi ini. Caranya, hanya rebuskannya di dalam air untuk mendapatkan ekstraknya kemudian meminumnya. Jika diambil secara kerap, ia mungkin akan membantu anda merendahkan suhu tubuh badan anda.

Merawat stres dan kegelisahan

Daun pandan juga sebenarnya bermanfaat untuk merawat masalah berkaitan mental iaitu stres dan kegelisahan. Individu mungkin akan mengalami kegelisahan jika sedang berdepan dengan situasi yang anda tidak suka seperti bercakap di hadapan orang ramai atau sebagainya. Dikatakan, pengambilan tumbuhan wangi ini yang telah dibrukan dan dicampurkan bersama air suam boleh membantu merawat masalah ini. Ambil ia 2 atau 3 kali sehari sehingga anda mula berasa lega.

 Membantu mencegah kanser

Menurut kajian yang dilakukan pada tahun 2014, ekstrak daripada akar dan daun pandan mengandungi cytotoxicantimioticantiproliferative dan apoptotic. Ini menjadikan tumbuhan wangi ini mempunyai potensi untuk digunakan sebagai terapi kanser, sesuai dengan penggunaannya secara tradisi buat masa yang sangat lama. Jadi, ia mungkin membantu dalam mencegah kanser kerana ia sangat efektif dalam melawan kanser.

Tidak salah anda mencubanya kerana ia sendiri adalah herba semula jadi, bukan?

Sumber : Ahmad Farid/Hello Doktor

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Mon, 22 Oct 2018

Ginseng Korea Vs Ginseng Amerika: Manakah yang Terbaik?

Apakah perbezaan antara Ginseng Amerika dan Ginseng Korea?Ketahuinya dengan lebih lanjut disini.

LIFESTYLE Wed, 6 Dec 2017

【男女必看】不要再浪费!香水喷在这六个部位才对

每个人都有自己喜欢的香水,但如何使用你的香水,使其发挥最佳效果呢?

LIFESTYLE Tue, 7 Aug 2018

越南「巨人的手」从山壁拉出一条金线

在越南中部的巴拿山里,有一双巨大的手将一座「金桥」轻轻托起,让人们能够越过1千400公尺深的悬崖。

Fab Foodies! Thu, 15 Feb 2018

TIPS KEKAL SIHAT DI TAHUN BAHARU CINA

Pengusaha buah-buahan menggunakan sejenis bahan kimia iaitu ‘Sulphur Dioxide’ yang mana buah limau akan direndam terlebih dahulu.

LIFESTYLE Tue, 9 Jul 2019

每天走多少步才健康?如果可以尽量到达这个步数

走路是每个人每天都必须进行的,但一天要走多少步才算健康呢?如果可以,尽量到达这个步数~

LIFESTYLE Thu, 16 Aug 2018

事业、感情渐平稳?最近在哪方面会有亮眼表现

平凡的生活也需要增添色彩,如果你也好奇接下来的生活,那就和奥斯一起来看看,最近你将在哪方面耀眼夺目吧!

LIFESTYLE Fri, 17 Jan 2020

5 Tips Melancong Bersama Anak Kecil

Tak Perlu Runsing Melancong Bersama Anak Kecil, 9 Tips Mudah Ini Selesaikan Masalah Anda

LIFESTYLE Thu, 13 Sep 2018

Kenali Label PAO Penentu Tarikh Luput Produk Kosmetik

Kenali Label PAO Penentu Tarikh Luput Produk Kosmetik, Jadi Tak Perlu Pelik Jika Perfume Dah Tak Wangi Lepas Ini

LIFESTYLE Wed, 8 May 2019

Get Flight Tickets to Seoul, Tokyo, Hong Kong & More From as Low as MYR0!

It’s a limited time sale starting 8 to 10 May 2019!

LIFESTYLE Thu, 30 Aug 2018

6 Jenis Meroyan Yang Perlu Anda Tahu

Membebel, cakap sendiri, tiba-tiba menangis…adakah si ibu sedang melewati fasa meroyan? Tapi perlu tahu, ada banyak jenis meroyan tau!

| Live TV