LIFESTYLE By: SGMS Enal November 17, 2019 @ 5:15pm

Ada Ibu Bapa Tak Setuju, Wajibkan ‘Car Seat’ Bulan Januari 2020

Bermula 1 Januari tahun depan, kerajaan akan mewajibkan penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak (CRS) di dalam kenderaan bagi mengelakkan berlaku sebarang kecederaan serius sekiranya berlaku kemalangan.

Malahan, kerusi keselamatan kanak-kanak yang akan digunakan di Malaysia ini juga harus mengikut standart yang telah ditetapkan oleh United Nation Regulation, iaitu R44 dan R129.

Oleh itu,  perkara tersebut telah menimbulkan kegusaran dalam kalangan ibu bapa yang sudah membeli kerusi keselamatan kanak-kanak namun tiada surat kelulusan komponen (CTA). Dimana kerusi keselamatan tersebut tidak lulus untuk digunakan.

Menerusi perkongsian Chienta Mul’aien di akaun Facebooknya, dia tidak bersetuju dengan peraturan yang ditetapkan itu oleh beberapa faktor.

Antaranya bebanan kos yang perlu ditanggung jika mempunyai jumlah anak yang ramai serta jenis kenderaan yang digunakan.

Saya kena kecam katanya saya tak sayang anak sebab tu anti “car seat.” Bercakap pakai air liur tak kena bayar sebab tu ramai yang senang ja bercakap. Dia anak seorang so dia kata “nak seribu daya tak nak seribu dalih.”

Saya bukan anti car seat. Anak saya yang baby pun saya letakkan dalam car seat ya. Cuma saya terkesan dekat sini bila peraturan car seat ni diwajibkan pada 1 Januari 2020. Faham tak 1 Januari tu apa???

Time tu la ibu bapa berikat perut nak sediakan pakaian baru kasut baru beg sekolah baru untuk anak-anak sekolah, yuran sekolah lagi. Anak seorang bolehlah cakap. Ala banyak mana sangat. Habis kalau dah 3, 4, 5 orang anak yang sekolah macam mana??

Car seat murah?? Dah tak payah post beli kat sini murah sana murah. Murahlah kalau anak seorang. Kalau ikutkan piawaian yang sesuai paling murah car seat yang diluluskan RM250-RM 300 x 3 orang dah brapa? Itu belum ambil kira had umur yang ditetapkan lagi. Akak ni nasiblah tinggi 150 cm kalau rendah sikit rasanya dengan akak-akak kena pakai car seat (cuba korang bayangkan akak dalam car seat).

So tolong masuk group car seat ya. Itu baru untuk seorang anak. Kalau dah ramai anak macam mana nak sediakan benda-benda tu dalam 1 masa???

Ini masuk bab kereta pula. Anak 3-4-5 orang ni macam mana?? Kalau dah pakai kereta kecil, nak letak mana car seat tu? Atas bumbung kereta kah? Nak balik kampung bapak bawa anak-anak naik kereta. Mak kena naik bas dengan anak yang lain sebab tak muat lepas letak car seat (dalam bas pun wajib ada car seat sebab banyak juga kemalangan melibatkan bas) Tu tiket bas sapa nak belikan?? Kena keluarkan kos lagi.

Penyelesaiannya kena beli kereta besarlah ye. Macam orang tu komen semalam boleh upgrade van second. Wah! Hebatnya kamu, yakinnya kamu. Kalau bulan-bulan awak yang bayarkan. Aishhh tak ada hallah. Hari ni kita deal van baru ok, siap ada yang komen nak keluar tinggal anak yang besar-besar kat rumah. Aihhh kalau dah semua kecik-kecik macam mana? Hahaha. Kalau tinggalkan anak kat rumah, dijamin diorang selamat tak ada apa-apa berlaku senanglah kan. Ke kau nak tolong ngasuh anak akak??

Tahun depan balik kampung nak pergi mana-mana mak abah adik tak boleh tumpang dah sebab kereta penuh car seat. Jadi orang kedekutlah kita tahun depan ye.

Tolonglah, jangan bercakap ikut sedap mulut seolah-olah kami ni mak bapak yang tak sayang nyawa anak. Cuma pertimbangkanlah keadaan rakyat yang tak berkemampuan ni. Pandang dari sudut lain sama. Ni kalau ada yang kecam lagi lantak kaulah ye. Aku luahkan apa yang aku rasa.

“Buat yang nak beli preloved, car seat pun ada tarikh luput, sila cek”

Rata-rata ramai ibu bapa yang bersetuju dengan pendapat yang diutarakan oleh Puan Chienta di ruangan komen:

Sumber: Chienta Mul’aien

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 26 Jul 2021

“Saya Jadi Peminat Program Ini Semenjak Kecil…” – Ganti Daiyan Trisha, Sissy Imann Jadi Hos Baru Muzik Muzik 36

Penyanyi Sissy Imann membuat kejutan apabila bakal menggantikan Daiyan Trisha sebagai  hos baru rancangan Muzik Muzik 36 yang akan disiarkan di TV3 bermula 1 Ogos ini. Walaupun baru menapak dalam bidang pengacaraan, Sissy yakin tanggungjawab […]

Fab Foodies! Tue, 1 Oct 2019

吃早餐有禁忌!早上3大地雷食物最不该碰

早餐是一天里最重要的一餐,吃得好不仅能唤醒人体的新陈代谢,也能开启活力来源;然早餐不是有吃就好,若选错不仅造成肥胖,还可能搞坏肠胃!

Automobile Sun, 17 Mar 2019

Jom Sertai Bazaar Selebriti Festival GT Asia Di Sepang F1

Festival perlumbaan ini turut menyaksikan 30 buah jentera lumba GT dari serata dunia dengan ganjaran hadiah wang tunai bernilai RM5.45 juta (RMB 9,000,000)!

Fab Foodies! Fri, 24 Aug 2018

喝抹茶能瘦!健身必喝「11种茶」打击肥肉

你平常最喜欢喝绿茶、乌龙茶还是普洱茶呢?想瘦下来,除了努力健身之外,也可以搭配「喝茶」,铲除肥肉的效果会更厉害。

LIFESTYLE Tue, 6 Nov 2018

‘Nipiskan’ Perut Buncit Anda Dengan Petua Air Asam Gelugur

Petua Air Asam Gelugur Dari Thailand Ini Mampu Untuk ‘Nipiskan’ Perut Buncit Anda!

LIFESTYLE Wed, 4 Dec 2019

你在朋友群中总是扮演什么角色?

不管是新朋友或老朋友,每个人总是扮演不同的角色,让彼此的友谊紧紧的牵再一起;那你在朋友群中是扮演什么样的角色呢?

Fab Foodies! Thu, 27 Jun 2019

运动前喝咖啡速燃脂!「3种人」别碰

运动前喝咖啡有助加速燃脂,主要是跟咖啡因会加速心跳、增强血液循环有关,不过营养师警告,「高血压、慢性肾衰竭、肾功能不好者」不建议这样做,恐影响原本病情。

LIFESTYLE Tue, 9 Jul 2019

Lipas Makin Kebal Kepada Racun Serangga

Rupanya makhluk ini semakin ‘kebal’ kerana mengeluarkan daya tahan tubuh yang kuat.

LIFESTYLE Wed, 31 Oct 2018

睡眠过长也会引发健康问题?

英国基尔大学的科学家研究发现,睡眠时间超过8 小时可能不仅会损害心理健康,还会使因中风和心血管疾病死亡的几率提高一倍。

LIFESTYLE Mon, 1 Apr 2019

6种食物「越冰越毒」你放了几样?

冰箱对一般人而言,是保存新鲜食物的好地方,但是这种做法却未必适用所有食物……

| Live TV