LIFESTYLE By: SGMS Enal November 17, 2019 @ 5:15pm

Ada Ibu Bapa Tak Setuju, Wajibkan ‘Car Seat’ Bulan Januari 2020

Bermula 1 Januari tahun depan, kerajaan akan mewajibkan penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak (CRS) di dalam kenderaan bagi mengelakkan berlaku sebarang kecederaan serius sekiranya berlaku kemalangan.

Malahan, kerusi keselamatan kanak-kanak yang akan digunakan di Malaysia ini juga harus mengikut standart yang telah ditetapkan oleh United Nation Regulation, iaitu R44 dan R129.

Oleh itu,  perkara tersebut telah menimbulkan kegusaran dalam kalangan ibu bapa yang sudah membeli kerusi keselamatan kanak-kanak namun tiada surat kelulusan komponen (CTA). Dimana kerusi keselamatan tersebut tidak lulus untuk digunakan.

Menerusi perkongsian Chienta Mul’aien di akaun Facebooknya, dia tidak bersetuju dengan peraturan yang ditetapkan itu oleh beberapa faktor.

Antaranya bebanan kos yang perlu ditanggung jika mempunyai jumlah anak yang ramai serta jenis kenderaan yang digunakan.

Saya kena kecam katanya saya tak sayang anak sebab tu anti “car seat.” Bercakap pakai air liur tak kena bayar sebab tu ramai yang senang ja bercakap. Dia anak seorang so dia kata “nak seribu daya tak nak seribu dalih.”

Saya bukan anti car seat. Anak saya yang baby pun saya letakkan dalam car seat ya. Cuma saya terkesan dekat sini bila peraturan car seat ni diwajibkan pada 1 Januari 2020. Faham tak 1 Januari tu apa???

Time tu la ibu bapa berikat perut nak sediakan pakaian baru kasut baru beg sekolah baru untuk anak-anak sekolah, yuran sekolah lagi. Anak seorang bolehlah cakap. Ala banyak mana sangat. Habis kalau dah 3, 4, 5 orang anak yang sekolah macam mana??

Car seat murah?? Dah tak payah post beli kat sini murah sana murah. Murahlah kalau anak seorang. Kalau ikutkan piawaian yang sesuai paling murah car seat yang diluluskan RM250-RM 300 x 3 orang dah brapa? Itu belum ambil kira had umur yang ditetapkan lagi. Akak ni nasiblah tinggi 150 cm kalau rendah sikit rasanya dengan akak-akak kena pakai car seat (cuba korang bayangkan akak dalam car seat).

So tolong masuk group car seat ya. Itu baru untuk seorang anak. Kalau dah ramai anak macam mana nak sediakan benda-benda tu dalam 1 masa???

Ini masuk bab kereta pula. Anak 3-4-5 orang ni macam mana?? Kalau dah pakai kereta kecil, nak letak mana car seat tu? Atas bumbung kereta kah? Nak balik kampung bapak bawa anak-anak naik kereta. Mak kena naik bas dengan anak yang lain sebab tak muat lepas letak car seat (dalam bas pun wajib ada car seat sebab banyak juga kemalangan melibatkan bas) Tu tiket bas sapa nak belikan?? Kena keluarkan kos lagi.

Penyelesaiannya kena beli kereta besarlah ye. Macam orang tu komen semalam boleh upgrade van second. Wah! Hebatnya kamu, yakinnya kamu. Kalau bulan-bulan awak yang bayarkan. Aishhh tak ada hallah. Hari ni kita deal van baru ok, siap ada yang komen nak keluar tinggal anak yang besar-besar kat rumah. Aihhh kalau dah semua kecik-kecik macam mana? Hahaha. Kalau tinggalkan anak kat rumah, dijamin diorang selamat tak ada apa-apa berlaku senanglah kan. Ke kau nak tolong ngasuh anak akak??

Tahun depan balik kampung nak pergi mana-mana mak abah adik tak boleh tumpang dah sebab kereta penuh car seat. Jadi orang kedekutlah kita tahun depan ye.

Tolonglah, jangan bercakap ikut sedap mulut seolah-olah kami ni mak bapak yang tak sayang nyawa anak. Cuma pertimbangkanlah keadaan rakyat yang tak berkemampuan ni. Pandang dari sudut lain sama. Ni kalau ada yang kecam lagi lantak kaulah ye. Aku luahkan apa yang aku rasa.

“Buat yang nak beli preloved, car seat pun ada tarikh luput, sila cek”

Rata-rata ramai ibu bapa yang bersetuju dengan pendapat yang diutarakan oleh Puan Chienta di ruangan komen:

Sumber: Chienta Mul’aien

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Sun, 22 Apr 2018

Ketahui Hukum Gantung Gambar Menurut Islam

Perkongsian daripada Said Saiful Fazli tentang perkara ini menambah lagi beberapa point penting mengapa kita sebagai umat islam wajib menurunkan gambar makhluk bernyawa didalam rumah bagi menghindarkan ketidak-sejahteraan keharmonian dalam rumah kerana tiada keberadaan malaikat rahmat.  Mari […]

LIFESTYLE Sat, 24 Feb 2018

Lelaki Kongsi Cara Pujuk Emosi Isteri

“Dia Taknak Bebankan Suami Tapi Jauh Disudut Hati Dia Sangat Memerlukannya”, Lelaki Kongsi Cara Pujuk Emosi Isteri

LIFESTYLE Mon, 10 Sep 2018

Gastrik Ketika Hamil Merungsingkan Ibu

Gastrik ketika hamil dan pedih ulu hati adalah suatu perkara yang normal dan dialami oleh 45%-80% wanita. Ia turut dikaitkan sebagai gastroesophageal reflux disease(GERD), di mana ia melibatkan ketidakselesaan pada bahagian sekitar perut dan ulu hati, terutamanya pada […]

LIFESTYLE Sun, 22 Jul 2018

Remaja Ini Kongsi Pengalaman Suka Duka Kerja Tengah Laut

Kalau ada kapal tangki lain ingin membeli minyak di tengah laut, kami akan pergi ke kapalnya, pasangkan host dan salurkan melalui bankernya. Memang mencabar tetapi seronok. Kalau kerja banyak, baju memang jadi hitam legamlah.

LIFESTYLE Sat, 23 Feb 2019

你洗澡洗「对」了吗?

洗澡是日常生活中、每天都要做的事情之一,但你知道什么时候洗澡最合适吗?

FESYEN Mon, 18 Nov 2019
LIFESTYLE Thu, 23 May 2019

Here’s How You Can Fuse Your Personality into the Design of Your House

Because we all want our surroundings to be as comfortable for ourselves as possible.

Fab Foodies! Wed, 23 May 2018

Juadah Berbuka Puasa Untuk Si Comel!

Hidangan Ramadhan hari ketujuh ini, Chef Imelda Harris akan berkongsi menu kanak-kanak yang bakal membangkitkan selera anak anda dengan Baked Triple Cheese Pasta!

Fab Foodies! Thu, 28 Mar 2019
LIFESTYLE Tue, 15 Oct 2019

Tun Dr Hasmah Kongsi Pengalaman Sebagai ‘Survivor’ Kanser Payudara

lebih 40 peratus daripada pesakit yang datang mendapatkan rawatan adalah pesakit pada peringkat ketiga dan keempat.

| Live TV