LIFESTYLE By: SGMS Enal November 17, 2019 @ 5:15pm

Ada Ibu Bapa Tak Setuju, Wajibkan ‘Car Seat’ Bulan Januari 2020

Bermula 1 Januari tahun depan, kerajaan akan mewajibkan penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak (CRS) di dalam kenderaan bagi mengelakkan berlaku sebarang kecederaan serius sekiranya berlaku kemalangan.

Malahan, kerusi keselamatan kanak-kanak yang akan digunakan di Malaysia ini juga harus mengikut standart yang telah ditetapkan oleh United Nation Regulation, iaitu R44 dan R129.

Oleh itu,  perkara tersebut telah menimbulkan kegusaran dalam kalangan ibu bapa yang sudah membeli kerusi keselamatan kanak-kanak namun tiada surat kelulusan komponen (CTA). Dimana kerusi keselamatan tersebut tidak lulus untuk digunakan.

Menerusi perkongsian Chienta Mul’aien di akaun Facebooknya, dia tidak bersetuju dengan peraturan yang ditetapkan itu oleh beberapa faktor.

Antaranya bebanan kos yang perlu ditanggung jika mempunyai jumlah anak yang ramai serta jenis kenderaan yang digunakan.

Saya kena kecam katanya saya tak sayang anak sebab tu anti “car seat.” Bercakap pakai air liur tak kena bayar sebab tu ramai yang senang ja bercakap. Dia anak seorang so dia kata “nak seribu daya tak nak seribu dalih.”

Saya bukan anti car seat. Anak saya yang baby pun saya letakkan dalam car seat ya. Cuma saya terkesan dekat sini bila peraturan car seat ni diwajibkan pada 1 Januari 2020. Faham tak 1 Januari tu apa???

Time tu la ibu bapa berikat perut nak sediakan pakaian baru kasut baru beg sekolah baru untuk anak-anak sekolah, yuran sekolah lagi. Anak seorang bolehlah cakap. Ala banyak mana sangat. Habis kalau dah 3, 4, 5 orang anak yang sekolah macam mana??

Car seat murah?? Dah tak payah post beli kat sini murah sana murah. Murahlah kalau anak seorang. Kalau ikutkan piawaian yang sesuai paling murah car seat yang diluluskan RM250-RM 300 x 3 orang dah brapa? Itu belum ambil kira had umur yang ditetapkan lagi. Akak ni nasiblah tinggi 150 cm kalau rendah sikit rasanya dengan akak-akak kena pakai car seat (cuba korang bayangkan akak dalam car seat).

So tolong masuk group car seat ya. Itu baru untuk seorang anak. Kalau dah ramai anak macam mana nak sediakan benda-benda tu dalam 1 masa???

Ini masuk bab kereta pula. Anak 3-4-5 orang ni macam mana?? Kalau dah pakai kereta kecil, nak letak mana car seat tu? Atas bumbung kereta kah? Nak balik kampung bapak bawa anak-anak naik kereta. Mak kena naik bas dengan anak yang lain sebab tak muat lepas letak car seat (dalam bas pun wajib ada car seat sebab banyak juga kemalangan melibatkan bas) Tu tiket bas sapa nak belikan?? Kena keluarkan kos lagi.

Penyelesaiannya kena beli kereta besarlah ye. Macam orang tu komen semalam boleh upgrade van second. Wah! Hebatnya kamu, yakinnya kamu. Kalau bulan-bulan awak yang bayarkan. Aishhh tak ada hallah. Hari ni kita deal van baru ok, siap ada yang komen nak keluar tinggal anak yang besar-besar kat rumah. Aihhh kalau dah semua kecik-kecik macam mana? Hahaha. Kalau tinggalkan anak kat rumah, dijamin diorang selamat tak ada apa-apa berlaku senanglah kan. Ke kau nak tolong ngasuh anak akak??

Tahun depan balik kampung nak pergi mana-mana mak abah adik tak boleh tumpang dah sebab kereta penuh car seat. Jadi orang kedekutlah kita tahun depan ye.

Tolonglah, jangan bercakap ikut sedap mulut seolah-olah kami ni mak bapak yang tak sayang nyawa anak. Cuma pertimbangkanlah keadaan rakyat yang tak berkemampuan ni. Pandang dari sudut lain sama. Ni kalau ada yang kecam lagi lantak kaulah ye. Aku luahkan apa yang aku rasa.

“Buat yang nak beli preloved, car seat pun ada tarikh luput, sila cek”

Rata-rata ramai ibu bapa yang bersetuju dengan pendapat yang diutarakan oleh Puan Chienta di ruangan komen:

Sumber: Chienta Mul’aien

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 30 Jan 2018

5 SEBAB KENAPA ANDA PATUT BELI BELAH DI SEMUA RANGKAIAN CJ WOW SHOP

Annyeonghaseyo! CJ WOW SHOP pastinya menjadikan hidup anda lebih wow dengan pelbagai jenis produk yang berkualiti disamping menikmati nilai ganjaran hebat khususnya pengguna di Malaysia

Fab Foodies! Wed, 17 Jan 2018

HAVE YOU TRIED THESE VIRAL RAINBOW GRILLED CHEESE TOAST?!

See if there’s pot of gold at the end of that rainbow cheese strings too! *winks*

LIFESTYLE Fri, 28 Sep 2018

Jangan Disangkal Kehebatan Lidah Buaya, tumbuhan paling banyak KHASIAT!

Walaupun aloe vera memberi banyak manfaat kepada kesihatan, namun ia juga boleh memberi kesan sampingan kepada sesetengah individu

Fab Foodies! Mon, 29 Apr 2019

McDonald’s Extends Menu Hours + New Dishes in Conjunction with Ramadan

They’re making sure everyone will be well fed for sahur and buka puasa.

LIFESTYLE Sun, 17 Mar 2019

Blue Hole’ Muncul Dekat Pulau Sipadan

Satu-Satunya Dan Pertama Di Malaysia, ‘Blue Hole’ Muncul Dekat Pulau Sipadan

LIFESTYLE Tue, 27 Aug 2019

Apa Maksud Tanda Ini Bersaiz Kecil Tapi Besar ?

Ada sebab rupanya dibuat sebegitu. Terima kasih untuk informasi ini

Fab Foodies! Wed, 31 Oct 2018

Khasiat Kunyit Kepada Kesihatan, Bukan Untuk Masakan Sahaja

Anda tiada alasan untuk tidak mengamalkan pemakanan kunyit ini kerana senang diperolehi

LIFESTYLE Fri, 12 Jul 2019

旅游不想拍无聊景点照!他加上「超神入化剪纸」让全球地标瞬间活起来

不论哪一座世界地标,到了艺术家Rich McCor的剪子下,都能神变身成充满奇想的剪纸艺术!

LIFESTYLE Tue, 12 Jun 2018

你最需要改善的缺点是什么?

世界上没有完美的人,我们如果能像看别人缺点一样,如此准确般的发现自己的缺点,那么我们的生命将会不平凡。想知道你最需要改善的缺点是什么吗?现在就来测一测吧!

Fab Foodies! Wed, 30 May 2018

Apa Di Dapur Bersama Chef Imelda Harris

Masukkan telur rebus, daun kunyit dan kerisik. Biar seketika. Masukkan air asam jawa dan tambahkan garam dan gula mengikut citarasa anda. Tutup api setelah rendang hampir kering. Siap!

| Live TV