Fab Foodies! By: SGMS Enal January 27, 2019 @ 8:36pm

Ada Masalah Kesihatan Dan Pencernaan, Makanlah Sengkuang Cina

ubi ini dikenali sebagai sengkuang Cina atau bahasa lain digunakan ialah ‘water chestnut’. Tapi anda jangan bayangkan buah berangan walaupun nama yang sama tetapi sangat berbeza. Sejenis sengkuang ini tumbuh di tepi-tepi paya dan menjadi makanan ruji dalam masakan orang Cina.

Umbi ini berasal daripada Asia Tenggara, Cina Selatan, Taiwan, Australia dan banyak pulau di samudra Hindia dan Pasifik.

Di Malaysia, sengkuang cina ini selalu menjadi makanan sampingan oleh semua bangsa dan kaum bukan sahaja orang Cina saja. Rupa sengkuang ini sama seperti bawang kecil. Jangan keliru kerana saiznya nampak macam bawang.

Sengkuang ini mempunyai khasiat yang tersendiri dan mungkin ramai di antara kita tidak tahu khasiat yang terkandung dalam sengkuang Cina. Ini adalah lima khasiatnya untuk pengetahuan kita semua.

1. Dapat membantu menurunkan tekanan darah dan mengurangi risiko penyakit jantung

Risiko penyakit jantung ini meningkat kerana tekanan darah tinggi dan kolestrol tinggi dalam badan anda. Menariknya, sengkuang cina ini dapat mengubati risiko ini kerana ia adalah sumber potasium yang besar.

Analisis menunjukkan orang yang selalu mengambil pemakanan berteraskan sengkuang ini dapat menurunkan kadar risiko 24% lebih rendah untuk terkena stroke.

2. Menggalakkan berat badan menurun

Sengkuang Cina ini sangat rendah kalori sehinggakan mengandungi 74% air sahaja. Jika anda berasa lapar, seengkuang ini dapat membantu anda untuk lebih kenyang walaupun mengandungi rendah kalori.

3. Baik untuk tidur

Kehadiaran vitamin B-6 baik untuk tidur serta mengurangkan keresahan mood anda. Ia menghasilkan neurotransmitter yang berkesan untuk mood tidur anda.

4. Tinggi antioksidan

Sengkuang ini mengandungi banyak antioksidan. Ia sangat membantu untuk melindungi tubuh terhadap molekul yang berpotensi berbahaya yang disebut sebagai radikal bebas. Journal Sains Makanan menunjukkan bahawa antioksidan yang terdapat dalam sengkuang ini boleh membantu secara berkesan meneutralkan radikal bebas yang menyebabkan penyakit untuk menyokong kesihatan yang lebih baik.

5. Membantu pencernaan dengan baik

Sumber khasiat fiber yang baik daripada sengkuang Cina ini. Fiber bergerak melalui badanyang tidak cerna dan menggalakkan pencernaan berlaku dan mengoptimmkan kesihatan yang baik tanpa ada sembelit atau apa-apa masalah pencernaan seperti buasir, ulser dan gastritis.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Sat, 9 Dec 2017

Cara Membuat Ikan Tenggiri Jeruk Di Rumah

Cara Membuat Ikan Tenggiri Jeruk Di Rumah, Terbukti Lebih Jimat Dan Kebersihan Terjamin

LIFESTYLE Thu, 4 Oct 2018

Ismail, Fatimah Pilihan Nama Paling Popular Di Malaysia

Nama yang paling panjang tercatat untuk tahun lalu iaitu Princess Aura Nurr Ermily Amara Auliya Bidadari Nawal El Zendra Mohd Sufian.

LIFESTYLE Mon, 29 Apr 2019
LIFESTYLE Sun, 11 Nov 2018

登机安全须知!托运与随身哪些物品不能带?

现在出国越来越频繁,打包行李时到底哪些需要放在随身?哪些需要放托运?

LIFESTYLE Sun, 5 Aug 2018

Tips Mengatasi Kemurungan:

Meluahkan apa yang terbuku di hati mungkin jalan terbaik untuk melegakan perasaan bagi anda yang mengalami kemurungan. Kalau tidak apa kata baca tips lain yang boleh atasi kemurungan

LIFESTYLE Tue, 18 Sep 2018

Takut Pada Bini, Jom Baca Tips Ini

Alangkah baiknya jika sebagai lelaki, sebelum berkahwin anda memiliki banyak pengetahuan terutama tentang agama

LIFESTYLE Mon, 7 Jan 2019

世界上最健康的人不用上健身房!

世界上最长寿的人,会跑跑步机、做重量训练吗?研究指出,住在世界长寿热点「蓝区」的人们,不跑马拉松,也不上健身房。

LIFESTYLE Fri, 3 Aug 2018

5 Tanda-Tanda Kemurungan

Kehidupan dirasakan sunyi dan kosong antara yang dialami oleh mereka yang menghidapi kemurungan

Featured Thu, 11 Nov 2021

Gara-Gara Homestay Tiada Seterika, Suami Banggakan Isteri Guna Cerek Eletrik Untuk Ratakan Tudung

Tindakkan seorang suami ini melicinkan tudung isterinya menggunakan cerek eletrik mendapat pujian ramai di TikTok. Video pendek yang berdurasi kurang 20 saat itu menunjukkan suami kepada pemilik video bernama @eja2110 meratakkan kedut ditudung dengan melalukan […]

Events Tue, 3 Sep 2019

Swiss Dream Circus Gerenti Luar Biasa!

Swiss Dream Circus happening giler!

| Live TV