Fab Foodies! By: SGMS Enal January 27, 2019 @ 8:36pm

Ada Masalah Kesihatan Dan Pencernaan, Makanlah Sengkuang Cina

ubi ini dikenali sebagai sengkuang Cina atau bahasa lain digunakan ialah ‘water chestnut’. Tapi anda jangan bayangkan buah berangan walaupun nama yang sama tetapi sangat berbeza. Sejenis sengkuang ini tumbuh di tepi-tepi paya dan menjadi makanan ruji dalam masakan orang Cina.

Umbi ini berasal daripada Asia Tenggara, Cina Selatan, Taiwan, Australia dan banyak pulau di samudra Hindia dan Pasifik.

Di Malaysia, sengkuang cina ini selalu menjadi makanan sampingan oleh semua bangsa dan kaum bukan sahaja orang Cina saja. Rupa sengkuang ini sama seperti bawang kecil. Jangan keliru kerana saiznya nampak macam bawang.

Sengkuang ini mempunyai khasiat yang tersendiri dan mungkin ramai di antara kita tidak tahu khasiat yang terkandung dalam sengkuang Cina. Ini adalah lima khasiatnya untuk pengetahuan kita semua.

1. Dapat membantu menurunkan tekanan darah dan mengurangi risiko penyakit jantung

Risiko penyakit jantung ini meningkat kerana tekanan darah tinggi dan kolestrol tinggi dalam badan anda. Menariknya, sengkuang cina ini dapat mengubati risiko ini kerana ia adalah sumber potasium yang besar.

Analisis menunjukkan orang yang selalu mengambil pemakanan berteraskan sengkuang ini dapat menurunkan kadar risiko 24% lebih rendah untuk terkena stroke.

2. Menggalakkan berat badan menurun

Sengkuang Cina ini sangat rendah kalori sehinggakan mengandungi 74% air sahaja. Jika anda berasa lapar, seengkuang ini dapat membantu anda untuk lebih kenyang walaupun mengandungi rendah kalori.

3. Baik untuk tidur

Kehadiaran vitamin B-6 baik untuk tidur serta mengurangkan keresahan mood anda. Ia menghasilkan neurotransmitter yang berkesan untuk mood tidur anda.

4. Tinggi antioksidan

Sengkuang ini mengandungi banyak antioksidan. Ia sangat membantu untuk melindungi tubuh terhadap molekul yang berpotensi berbahaya yang disebut sebagai radikal bebas. Journal Sains Makanan menunjukkan bahawa antioksidan yang terdapat dalam sengkuang ini boleh membantu secara berkesan meneutralkan radikal bebas yang menyebabkan penyakit untuk menyokong kesihatan yang lebih baik.

5. Membantu pencernaan dengan baik

Sumber khasiat fiber yang baik daripada sengkuang Cina ini. Fiber bergerak melalui badanyang tidak cerna dan menggalakkan pencernaan berlaku dan mengoptimmkan kesihatan yang baik tanpa ada sembelit atau apa-apa masalah pencernaan seperti buasir, ulser dan gastritis.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Wed, 24 Oct 2018

Tips Rambut Gugur Ketika Mengandung

Bila rambut mulai gugur sewaktu mengandung menjadikan diri lebih stres.. baca tips untuk bantu anda

LIFESTYLE Tue, 26 Nov 2019

Ogos, September, Bulan Paling Popular Bagi Perkahwinan Pada 2018

Berkongsi kenyataan berhubung penerbitan Perangkaan Perkahwinan dan Perceraian, Malaysia, 2019.

LIFESTYLE Thu, 6 Sep 2018

Lepas Nasi Lemak, Kondom Perisa Teh Tarik Pula Di Pasaran?

Produk terbaru ini dibungkus dalam tiga paket dengan rekaan bungkusan super kreatif. Dijual pada harga RM 8.40 sahaja, kondom perisa teh tarik ini juga sudah mula jadi bualan di media sosial. 

Contest Wed, 27 Nov 2019
Automobile Tue, 7 Aug 2018

Nak Bergaya Dengan Kereta Baru? Perkongsian Ini Mungkin Buat Anda Berfikir Semula

Peganglah pada pepatah yang berbunyi ‘Ukur baju di badan sendiri’. Jangan pasang niat nak bergaya saja dengan membeli di luar kemampuan pula ya.

LIFESTYLE Sun, 2 Jun 2019

7 Perkara Wajib Jangan Buat Sewaktu Beraya

Hari Raya dah muncul tiba tetapi jangan lah buat 7 perkara di atas ya..

LIFESTYLE Wed, 28 Nov 2018

IKEA召回GLIVARP餐桌!避免扩展餐台脱落

IKEA敦促已购买白色磨砂GLIVARP可扩展餐桌的所有顾客停止使用,并将其产品退回获取全额退款。

Events Thu, 7 Jun 2018

Buka Puasa Gaya xtra! Minit Akhir Nostalgia Ramadan di 10 Binjai PNB Perdana On The Park

Nak rasa masakan seolah air tangan ibu? Nah inilah tempat paling ideal buat anda mengimbau kenangan indah menu berbuka ala desa!

Fab Foodies! Tue, 26 Mar 2019

2 Cherry Blossom Drinks You Can Consume to Have a Wholesome Spring Experience

Just because we don’t have 4 seasons here in Malaysia, it doesn’t mean we can’t have a taste of Spring…literally!

Fab Foodies! Fri, 17 May 2019

炒比烫健康!高温水煮青菜营养恐流失

炒比烫健康,高温煮青菜流失营养!营养师:缺油恐排便困难。

| Live TV