Fab Foodies! By: SGMS Enal January 27, 2019 @ 8:36pm

Ada Masalah Kesihatan Dan Pencernaan, Makanlah Sengkuang Cina

ubi ini dikenali sebagai sengkuang Cina atau bahasa lain digunakan ialah ‘water chestnut’. Tapi anda jangan bayangkan buah berangan walaupun nama yang sama tetapi sangat berbeza. Sejenis sengkuang ini tumbuh di tepi-tepi paya dan menjadi makanan ruji dalam masakan orang Cina.

Umbi ini berasal daripada Asia Tenggara, Cina Selatan, Taiwan, Australia dan banyak pulau di samudra Hindia dan Pasifik.

Di Malaysia, sengkuang cina ini selalu menjadi makanan sampingan oleh semua bangsa dan kaum bukan sahaja orang Cina saja. Rupa sengkuang ini sama seperti bawang kecil. Jangan keliru kerana saiznya nampak macam bawang.

Sengkuang ini mempunyai khasiat yang tersendiri dan mungkin ramai di antara kita tidak tahu khasiat yang terkandung dalam sengkuang Cina. Ini adalah lima khasiatnya untuk pengetahuan kita semua.

1. Dapat membantu menurunkan tekanan darah dan mengurangi risiko penyakit jantung

Risiko penyakit jantung ini meningkat kerana tekanan darah tinggi dan kolestrol tinggi dalam badan anda. Menariknya, sengkuang cina ini dapat mengubati risiko ini kerana ia adalah sumber potasium yang besar.

Analisis menunjukkan orang yang selalu mengambil pemakanan berteraskan sengkuang ini dapat menurunkan kadar risiko 24% lebih rendah untuk terkena stroke.

2. Menggalakkan berat badan menurun

Sengkuang Cina ini sangat rendah kalori sehinggakan mengandungi 74% air sahaja. Jika anda berasa lapar, seengkuang ini dapat membantu anda untuk lebih kenyang walaupun mengandungi rendah kalori.

3. Baik untuk tidur

Kehadiaran vitamin B-6 baik untuk tidur serta mengurangkan keresahan mood anda. Ia menghasilkan neurotransmitter yang berkesan untuk mood tidur anda.

4. Tinggi antioksidan

Sengkuang ini mengandungi banyak antioksidan. Ia sangat membantu untuk melindungi tubuh terhadap molekul yang berpotensi berbahaya yang disebut sebagai radikal bebas. Journal Sains Makanan menunjukkan bahawa antioksidan yang terdapat dalam sengkuang ini boleh membantu secara berkesan meneutralkan radikal bebas yang menyebabkan penyakit untuk menyokong kesihatan yang lebih baik.

5. Membantu pencernaan dengan baik

Sumber khasiat fiber yang baik daripada sengkuang Cina ini. Fiber bergerak melalui badanyang tidak cerna dan menggalakkan pencernaan berlaku dan mengoptimmkan kesihatan yang baik tanpa ada sembelit atau apa-apa masalah pencernaan seperti buasir, ulser dan gastritis.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Sat, 16 Feb 2019

Harga RON95 Dan RON97 Naik, Diesel Kekal

Harga runcit bagi petrol RON95 dan RON97 masing-masing naik sebanyak 1 sen seliter

LIFESTYLE Fri, 29 Jun 2018

Sila Buang Air Mineral Yang Tertinggal Dalam Kereta

Tahukah anda, air yang terkandung dalam botol yang terdedah dengan panas yang melampau dan sinaran matahari itu akan mendorong terjadinya barah?

LIFESTYLE Sun, 11 Aug 2019

Awas, 3 Tingkah Laku Ini Dalam Kalangan Pelajar

Tingkah laku bunuh diri tidak kira berfikir, merancang atau bakal melakukan amat berbahaya.

Fab Foodies! Fri, 17 May 2019

炒比烫健康!高温水煮青菜营养恐流失

炒比烫健康,高温煮青菜流失营养!营养师:缺油恐排便困难。

LIFESTYLE Mon, 2 Jul 2018

Ronaldo Terus Tinggal Di Russia?

Pelukis mural, Yulia Antipova telah mengabadikan wajah pemain terbaik dunia itu di salah sebuah dinding di kejiranan bandar berkenaan.

FESYEN Thu, 8 Aug 2019
LIFESTYLE Wed, 5 Dec 2018

2019年十二生肖流年运程:猪

 猪(1947 / 1959 / 1971 / 1983 / 1995) 肖猪的您今年为值太岁年,同时又与太岁相刑,往往会在情绪不稳定的情况下,作出不当的决定进而影响2019年的运程。虽然今年命宫中有众多凶星汇集,幸好还有化煞星的照耀,可使任何灾祸消灭,亦可算是平安是福。 【事业运】 今年虽然会有地位提升的迹象, 但是非也显得特别多,再加上今年凡事容易倾向比较悲观,所以处理业务时宜向正面处想,尽量提升自己的正能量,那么才能把问题迎刃而解。 【财运】 正财收入尚算可以,并没有大幅度地增加。切勿赌博或做投机买卖,否则便会焦头烂额。 【感情运】 感情方面今年比较逊色,难有突破,必须慎防小人放冷箭从中破坏。 【健康运】 今年由于刑克受伤的凶星特别多,更是要特别注意安全问题,尤其是道路安全,以免血光之灾,千万不可疏忽大意! ✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿ 【幸运号码】 3616 、 1126 【开运颜色】 黑色、蓝色、金色 【开运贴士】 多穿印有兔肖像的衣服或配件合太岁,也可以考虑在新年期间去拜太岁!   ■ 资料提供:风水达人何宜娟《猪年报喜2019己亥年开运大全》 ■ 您也可透过八度空间于2019年2月5日(年初一)中午12时观看电视版《丰衣足食己亥年》

Fab Foodies! Mon, 9 Jul 2018

Savour KFC’s Brand New Mad Mex Twister for a Limited Time Only!

The classic Twister came back with a special twist.

LIFESTYLE Sun, 31 Mar 2019

7 Ubat Darah Tinggi Ditarik Balik Dari Pasaran Malaysia

7 Ubat Darah Tinggi Ditarik Balik Dari Pasaran Malaysia, Punca Kanser Dalam Jangka Masa Panjang – KKM

LIFESTYLE Fri, 4 May 2018

亚洲人才会的「亚洲蹲」 真有这么多好处?

双腿一跨、脚掌、脚跟贴地,自然蹲坐而下,这个再熟悉不过的姿势对你我来说可能轻而易举;但你知道吗?对不少西方人而言,这动作可是难上加难,只能踮起脚尖,脚跟一触地,常常一屁股跌坐地上,因而还被封上「亚洲蹲」的称号!

| Live TV