Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
LIFESTYLE By: SGMS Faida September 8, 2018 @ 3:13pm

Jangan ‘Cuwak’ Bila Passport Hilang, Si Kaki Travel Sila Ikut Langkah Di Bawah!

Passport umpama ‘NYAWA’ bagi rakyat Malaysia ketika di luar negara. Tapi korang tahu tak apa perlu dilakukan jika secara tak sengaja passport tiba-tiba hilang?  

Nak balik dah ‘confirm’ tak boleh, nak berjalan takut kena tahan dengan pihak berkuasa pula, tapi, nak tak nak, mesti kena buat sesuatu, kalau tidak mesti akan terkandas, tak boleh balik.

Menerusi perkongsian dari Yusoff Ahmad, lelaki ini pernah kehilangan passport ketika bercuti ke Frankfurt. Lebih mendebarkan, dia ke sana berseorangan. Jadi, ini sedikit perkongsian ilmu untuk korang yang bakal bercuti tak lama lagi!

Sebelum Travel

  • Dapatkan alamat & no telefon kedutaan, konsulat malaysia di negara or negara terdekat dengan tempat korang nak travel.
  • Photostat/snap gambar passport simpan copy .
  • Bawa gambar size pasport 2 keping backup.
  • Email ke Wisma Putra untuk maklum iti dan route negara-negara yang korang akan singgah. Biasanya Wisma Putra akan reply n forwardkan iti korang pada kedutaan negara yang dilawati. Means kedutaan dah ada info.

    Semasa Travel 

  • Jangan panik, releks dan bertenang. Selalunya pasport akan hilang sekali dengan walet n kunci bilik hotel. Kalau just pasport je masih ok lagi. Sebab itu adalah terbaik masa travel guna tip pecah-pecah kan duit dan doc2 utama.
  • Balik segera ke hotel untuk bagi tau pihak hotel yang korang hilang pasport, kunci etc. Call pejabat kedutaan/konsulat kalau boleh dapatkan no handphone officer incharge. Maklumkan situasi korang.
  • Bawa copy passport pergi balai buat laporan polis. Kalau ada copy pasport amat membantu polis sana nak buat report. Nak-nak negara yang tak pakai Bahasa Inggeris as bahasa utama.
  • Pergi ke Kedutaan Malaysia yang terdekat. jika terdesak sangat buat muka sedih n nego dengan polis untuk tolong hantarkan. Bawa sekali copy passport, copy report polis, alamat hotel, duit untuk buat passport sementara, gambar ukuran passport 2 keping.
  • Sampai kedutaan bermaksud korang dah selamat. minta kebenaran pejabat kedutaan untuk call bank di Malaysia dan batalkan kad kredit, kad bank dan lain-lain yang hilang.
  • Isi borang dan particulars untuk permohonan pasport sementara (Perakuan Cemas). Kena interview. Passport sementara ni bentuk sama macam passport cuma warna beza.
  • Samada pasaport sementara boleh siap hari yang sama bergantung pada proses di pejabat kedutaan situ. If tak dapat siap sebelum tarikh berlepas, call airline dan minta tunda tarikh penerbangan.
  • Passport sementara hanya boleh dikeluarkan oleh duta besar or consulate gen (tu amik masa nak buat coz duta or consulate gen nak kena sign). Sah hanya untuk satu perjalanan sahaja. Sampai malaysia kena serahkan pada pegawai imigresen dan kena buat pasport baru.

Semasa Pulang

  • Jika pegawai bertugas di pejabat kedutaan free dia akan bantu untuk hantar ke airport dan iring smpai masuk balai berlepas. Mereka akan pakai status pegawai diplomatik untuk mudahkan urusan di kaunter imigresen sana. Kalau dia orang tak ade maybe banyak kena soal jawab dengan imigresen kot. 
  • Bila smpai klia, masa keluar passport sementara diserahkan kepada pegawai imigresen. 
  • PERGI buat passport baru.

    Sumber: Siakap Keli

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sun, 16 Dec 2018
Fab Foodies! Wed, 26 Sep 2018

9种咖啡揭露9种性格,你爱喝哪一种?

咖啡是一种风靡全球的流行饮品,而咖啡的种类也是让人眼花缭乱。但你知道吗?不同种类的咖啡也有着不同的含义……

Events Mon, 16 Dec 2019

Joey Yung To Serenade Malaysian Fans With Love In Genting On March 2020

Get ready to celebrate the spectrum of love in this March 2020

Hiburan Fri, 11 Jan 2019
Hiburan Wed, 11 Jul 2018

Wow! Anak Vida Terima Kereta Mercedes Sempena Ulang Tahun Ke 13

Terdahulu, Cik B pernah menyatakan hasrat untuk memiliki sebuah kereta mewah jenama Mustang. Okay lah tu Cik B, Mercedes pun cun juga tu. Untungnya jadi Cik B! Hehe

Hiburan Mon, 30 Jul 2018

Saharul Ridzwan Terima Ugutan Bunuh

Saharul Ridzwan Terima Ugutan Bunuh Melalui DM Instagram

LIFESTYLE Mon, 6 Jan 2020

Antara Makanan Menjadi Penyumbang Kepada Risiko Keracunan Makanan

Siapa yang pernah mengalami masalah ini pastinya setuju dimana ianya mengganggu perjalanan tugasan harian.

Hiburan Thu, 24 Oct 2019
Hiburan Fri, 8 Mar 2019

Elfira Loy Sudah Hamil?

Dalam pada itu, Elfira turut memuat naik story yang menunjukkan beliau seakan mengidam asam jeruk. Selalunya ibu-ibu mengandung memang macam ni. Dah bagi hint ke tu?

LIFESTYLE Sat, 17 Feb 2018

过年夜夜狂欢?职能治疗师「5建议」年节更保身心健康

逢年过节少不了吃吃喝喝,亲友拜访更常见通宵达旦的状况。对此许多人在过年期间与亲友相聚,却因为人际压力与失落感,出现焦虑、心悸或失眠状况,尤其是罹患精神疾患的族群,面对这些状况的时候,后果更加严重。

| Live TV