LIFESTYLE By: SGMS Faida September 8, 2018 @ 3:13pm

Jangan ‘Cuwak’ Bila Passport Hilang, Si Kaki Travel Sila Ikut Langkah Di Bawah!

Passport umpama ‘NYAWA’ bagi rakyat Malaysia ketika di luar negara. Tapi korang tahu tak apa perlu dilakukan jika secara tak sengaja passport tiba-tiba hilang?  

Nak balik dah ‘confirm’ tak boleh, nak berjalan takut kena tahan dengan pihak berkuasa pula, tapi, nak tak nak, mesti kena buat sesuatu, kalau tidak mesti akan terkandas, tak boleh balik.

Menerusi perkongsian dari Yusoff Ahmad, lelaki ini pernah kehilangan passport ketika bercuti ke Frankfurt. Lebih mendebarkan, dia ke sana berseorangan. Jadi, ini sedikit perkongsian ilmu untuk korang yang bakal bercuti tak lama lagi!

Sebelum Travel

  • Dapatkan alamat & no telefon kedutaan, konsulat malaysia di negara or negara terdekat dengan tempat korang nak travel.
  • Photostat/snap gambar passport simpan copy .
  • Bawa gambar size pasport 2 keping backup.
  • Email ke Wisma Putra untuk maklum iti dan route negara-negara yang korang akan singgah. Biasanya Wisma Putra akan reply n forwardkan iti korang pada kedutaan negara yang dilawati. Means kedutaan dah ada info.

    Semasa Travel 

  • Jangan panik, releks dan bertenang. Selalunya pasport akan hilang sekali dengan walet n kunci bilik hotel. Kalau just pasport je masih ok lagi. Sebab itu adalah terbaik masa travel guna tip pecah-pecah kan duit dan doc2 utama.
  • Balik segera ke hotel untuk bagi tau pihak hotel yang korang hilang pasport, kunci etc. Call pejabat kedutaan/konsulat kalau boleh dapatkan no handphone officer incharge. Maklumkan situasi korang.
  • Bawa copy passport pergi balai buat laporan polis. Kalau ada copy pasport amat membantu polis sana nak buat report. Nak-nak negara yang tak pakai Bahasa Inggeris as bahasa utama.
  • Pergi ke Kedutaan Malaysia yang terdekat. jika terdesak sangat buat muka sedih n nego dengan polis untuk tolong hantarkan. Bawa sekali copy passport, copy report polis, alamat hotel, duit untuk buat passport sementara, gambar ukuran passport 2 keping.
  • Sampai kedutaan bermaksud korang dah selamat. minta kebenaran pejabat kedutaan untuk call bank di Malaysia dan batalkan kad kredit, kad bank dan lain-lain yang hilang.
  • Isi borang dan particulars untuk permohonan pasport sementara (Perakuan Cemas). Kena interview. Passport sementara ni bentuk sama macam passport cuma warna beza.
  • Samada pasaport sementara boleh siap hari yang sama bergantung pada proses di pejabat kedutaan situ. If tak dapat siap sebelum tarikh berlepas, call airline dan minta tunda tarikh penerbangan.
  • Passport sementara hanya boleh dikeluarkan oleh duta besar or consulate gen (tu amik masa nak buat coz duta or consulate gen nak kena sign). Sah hanya untuk satu perjalanan sahaja. Sampai malaysia kena serahkan pada pegawai imigresen dan kena buat pasport baru.

Semasa Pulang

  • Jika pegawai bertugas di pejabat kedutaan free dia akan bantu untuk hantar ke airport dan iring smpai masuk balai berlepas. Mereka akan pakai status pegawai diplomatik untuk mudahkan urusan di kaunter imigresen sana. Kalau dia orang tak ade maybe banyak kena soal jawab dengan imigresen kot. 
  • Bila smpai klia, masa keluar passport sementara diserahkan kepada pegawai imigresen. 
  • PERGI buat passport baru.

    Sumber: Siakap Keli

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sun, 13 May 2018

Tahniah! Mat Dan Dah Jadi Ayah

Menerusi entri tersebut, Mat Dan atau nama Islamnya, Kareef Daniel Abdullah memuat naik sekeping foto bayi.

Fab Foodies! Thu, 14 Jun 2018

Apa Di Dapur Bersama Chef Imelda; Kari Ikan Yogurt

Masukkan yogurt dicampur dengan air dan bendi, Reneh sehingga 15-20 minit & pastikan di atas api yang perlahan. Jangan lupa kacau untuk mengelakannya ia melekat.

Contest Wed, 27 Nov 2019
LIFESTYLE Sat, 14 Apr 2018

一放假就感冒?专家教「从心排毒」找回快乐

平日工作繁忙,难得有个美好的周末可以休息,却不知为何总在放假时感冒,打乱所有行程。如果你常常遇到此状况,那可能是压力太大了!

Hiburan Sat, 7 Sep 2019

Bila Nabila Huda Gelak Tak Ikhlas…

Abil gelak tak ikhlas kat siapa?

Hiburan Sat, 13 Jul 2019

Tahniah Shuk Dapat Anak Kedua, Kali Ni Baby Girl!

Alhamdulillah, tahniah Shuk dan isteri!

Featured Mon, 12 Jul 2021

Bayaran Tambahan PEMERKASA+ RM500 Dikreditkan Hari Ini

Menerusi Pakej PEMERKASA+, sebanyak  sejuta perusahaan kecil dan sederhana (PKS) mikro hari ini mendapat jumlah bantuan bayaran Geran Khas Prihatin 3.0 (GKP 3.0) . Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, jumlah itu melibatkan tambahan […]

Hiburan Tue, 14 Jan 2020
Hiburan Mon, 15 Oct 2018

Muzik Video Zizan Razak Antara Yang Paling Trending!

Tak hairan lah kenapa muzik video ni trending!

Hiburan Mon, 18 Nov 2019

| Live TV