LIFESTYLE By: SGMS Faida September 8, 2018 @ 3:13pm

Jangan ‘Cuwak’ Bila Passport Hilang, Si Kaki Travel Sila Ikut Langkah Di Bawah!

Passport umpama ‘NYAWA’ bagi rakyat Malaysia ketika di luar negara. Tapi korang tahu tak apa perlu dilakukan jika secara tak sengaja passport tiba-tiba hilang?  

Nak balik dah ‘confirm’ tak boleh, nak berjalan takut kena tahan dengan pihak berkuasa pula, tapi, nak tak nak, mesti kena buat sesuatu, kalau tidak mesti akan terkandas, tak boleh balik.

Menerusi perkongsian dari Yusoff Ahmad, lelaki ini pernah kehilangan passport ketika bercuti ke Frankfurt. Lebih mendebarkan, dia ke sana berseorangan. Jadi, ini sedikit perkongsian ilmu untuk korang yang bakal bercuti tak lama lagi!

Sebelum Travel

  • Dapatkan alamat & no telefon kedutaan, konsulat malaysia di negara or negara terdekat dengan tempat korang nak travel.
  • Photostat/snap gambar passport simpan copy .
  • Bawa gambar size pasport 2 keping backup.
  • Email ke Wisma Putra untuk maklum iti dan route negara-negara yang korang akan singgah. Biasanya Wisma Putra akan reply n forwardkan iti korang pada kedutaan negara yang dilawati. Means kedutaan dah ada info.

    Semasa Travel 

  • Jangan panik, releks dan bertenang. Selalunya pasport akan hilang sekali dengan walet n kunci bilik hotel. Kalau just pasport je masih ok lagi. Sebab itu adalah terbaik masa travel guna tip pecah-pecah kan duit dan doc2 utama.
  • Balik segera ke hotel untuk bagi tau pihak hotel yang korang hilang pasport, kunci etc. Call pejabat kedutaan/konsulat kalau boleh dapatkan no handphone officer incharge. Maklumkan situasi korang.
  • Bawa copy passport pergi balai buat laporan polis. Kalau ada copy pasport amat membantu polis sana nak buat report. Nak-nak negara yang tak pakai Bahasa Inggeris as bahasa utama.
  • Pergi ke Kedutaan Malaysia yang terdekat. jika terdesak sangat buat muka sedih n nego dengan polis untuk tolong hantarkan. Bawa sekali copy passport, copy report polis, alamat hotel, duit untuk buat passport sementara, gambar ukuran passport 2 keping.
  • Sampai kedutaan bermaksud korang dah selamat. minta kebenaran pejabat kedutaan untuk call bank di Malaysia dan batalkan kad kredit, kad bank dan lain-lain yang hilang.
  • Isi borang dan particulars untuk permohonan pasport sementara (Perakuan Cemas). Kena interview. Passport sementara ni bentuk sama macam passport cuma warna beza.
  • Samada pasaport sementara boleh siap hari yang sama bergantung pada proses di pejabat kedutaan situ. If tak dapat siap sebelum tarikh berlepas, call airline dan minta tunda tarikh penerbangan.
  • Passport sementara hanya boleh dikeluarkan oleh duta besar or consulate gen (tu amik masa nak buat coz duta or consulate gen nak kena sign). Sah hanya untuk satu perjalanan sahaja. Sampai malaysia kena serahkan pada pegawai imigresen dan kena buat pasport baru.

Semasa Pulang

  • Jika pegawai bertugas di pejabat kedutaan free dia akan bantu untuk hantar ke airport dan iring smpai masuk balai berlepas. Mereka akan pakai status pegawai diplomatik untuk mudahkan urusan di kaunter imigresen sana. Kalau dia orang tak ade maybe banyak kena soal jawab dengan imigresen kot. 
  • Bila smpai klia, masa keluar passport sementara diserahkan kepada pegawai imigresen. 
  • PERGI buat passport baru.

    Sumber: Siakap Keli

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 6 May 2019

Terharu Diberi Penghormatan, Aizat Amdan Serikan Konsert Jason Mraz!

Saya teruja untuk bertemu dengannya secara dekat dan berkongsi pandangan tentang muzik. Siapa tahu kan angan-angan Aizat bakal jadi kenyataan?

Hiburan Mon, 26 Aug 2019

Doakan Anak Ali Puteh…

Semoga dikurniakan kesihatan yang lebih baik, Ainul Mardhiah…

Hiburan Tue, 14 Jan 2020
Hiburan Sun, 25 Mar 2018

“Seksi Tak Bermakna Saya Tak Tahu Agama” – Nana Al Haleq

Nana juga menganggap aktiviti membentuk otot ini merupakan kerjaya seni yang boleh menjadikan diri beliau sebagai inspirasi kepada masyarakat

Hiburan Mon, 8 Oct 2018

Nabila Razali Antara Artis Yang Dikutuk Kerana Berpakaian Seksi, Betul Ke?

Semoga lepasni Nabila Razali lebih sensitif terhadap isu ini okay!

Hiburan Tue, 13 Nov 2018

Betul! Fasha Sandha Bakal Berkahwin Dalam Masa Terdekat

Marilah kita sama-sama tunggu gambar terbaharu dari Fasha dan Aidil okay!

Hiburan Mon, 11 Mar 2019

‘Jodoh Saya On The Way Kot’- Wan Sharmila Tak Memilih Calon Suami

10 tahun bersendiri, Wan Sharmila atau lebih mesra dengan panggilan Lala kini serius mencari pasangan hidup.

Hiburan Tue, 2 Jan 2018

“JAGA TEPI KAIN KAU SENDIRI LA MAK CIK BAWANG ! CILAKA! HANAT!”- FARA MENDOZA MEROYAN LAGI!

Kali ini Fara Mendoza sekali lagi tampil memulakan tahun 2018 dengan isu panasnya memakai baju melihatkan payudaranya

Hiburan Mon, 14 Jan 2019

Dimarahi Produser Antara Pengalaman Pahit Sarah Hildebrand Dalam Pujaan Hati Kanda

Tahniah Sarah! Di harap Sarah akan banyak lagi berlakon dan bawa watak-watak jahat macam Nadine!

| Live TV