LIFESTYLE By: SGMS Faida February 5, 2018 @ 5:54am

‘BANGKIT’ LEPAS JATUH, WANITA INI NEKAD KEMBALI KE DAPUR

Sudah jatuh ditimpa tangga, itulah perumpamaan sesuai untuk wanita berasal dari Singapura ini. Ujian demi ujian dilalui apabila bisnes pengurusan konferens yang diusahakan bersama rakan niaganya ‘lingkup’ di tengah jalan. Lebih perit, beliau dibebani dengan hutang bisnes sebanyak SD100,000. Banyak tu!

Sa’adah Jan terpaksa menjual apartment 4 biliknya, kereta dan memberhentikan pembantu rumah. Beliau berpindah ke flat 1 bilik bersama suami dan 5 orang anak beserta adik dan ibunya yang sakit kanser.

Meskipun suaminya bekerja, sebahagian besar dari gaji suaminya terpaksa digunakan untuk membayar hutang bisnes beliau dan apa yang tinggal hanyalah SD300 untuk belanja keperluan harian.

Jika satu pintu tertutup, sepuluh pintu lain akan terbuka. Tidak mahu membuang masa dan mengenang kegagalan lalu, Sa’adah mula melayari Facebook untuk mencari idea bisnes baru yang boleh dilakukan beliau.

Beliau mendapati ramai ibu-ibu bekerja mengeluh kerana kesuntukan masa untuk memasak apabila pulang dari kerja dan di sini Sa’adah mula terfikir alang-alang setiap hari memasak untuk keluarga, beliau boleh memasak lebih untuk dijual.

Dengan menggunakan Facebook, Sa’adah mempromosikan bisnesnya dengan memasukkan gambar-gambar masakan beliau. Bisnesnya dinamakan Dapur Ummi Abdullah.

Ia mendapat sambutan dan beliau menerima sebanyak 300 tempahan sehari. Jumlah tempahan yang semakin meningkat membuatkan bisnesnya tidak sesuai lagi beroperasi dari rumah. Dan dengan undang-undang Singapura yang ketat, Sa’adah diminta memasak di dapur berpusat (central kitchen).

Sa’adah memilih untuk menyewa di medan selera terlebih dahulu kerana kosnya lebih rendah. Selepas mengumpul modal selama 2 tahun, beliau berjaya membuka dapur berpusat sendiri pada tahun 2013.

Pada waktu ini, Sa’adah dan suaminya bekerja selama 20 jam sehari kerana mereka sudah mengembangkan pasaran dengan memasak untuk majlis perkahwinan, tempahan untuk acara dan ibu-ibu mengandung. Kerap kali mereka bermalam di taman permainan kanak-kanak berdekatan kedai mereka.

Atas permintaan pelanggan-pelanggannya yang semakin ramai, Sa’adah membuka sebuah restoran yang menghidangkan nasi ambeng sebagai menu utama. Restorannya dinamakan Ambeng Café.

Jumlah tempahan nasi berlauknya dari ibu-ibu bekerja mencecah 1,000 tempahan sehari dan setiap hari nasi ambengnya terjual sebanyak 200 pinggan sehari.

Nasi ambeng Sa’adah mendapat pengiktirafan dari pengkritik makanan dan Sa’adah turut tersenarai di dalam Top 50 World Street Food Masters List.

Walaupun telah mencapai tahap ini, Sa’adah tidak mahu berpuas hati. Pada tahun 2016, beliau dan suaminya membuka restoran makanan Asia dan barat Tiffin Club, Noosh Noodle Bar & Grill dan juga Anggerik Bakery. Pada tahun ini pula, mereka melabur SD30,000 untuk membuka gerai yang dinamakan Kakak Kentang di sebuah medan selera hipster.

Ketika ditanya apa rahsia kejayaan bisnes mereka, jawab Sa’adah ringkas;

“Makanan yang sedap dan layanan yang baik.”

 

Sumber: Mazlan Mohamad

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 27 Jan 2020
TECH Sun, 25 Mar 2018

Apple Bakal Perkenal Emoji Mesra OKU?

Jika diluluskan, kita bakal melihat dan menggunakan emoji kerusi roda, orang bertongkat dan tangan palsu di telefon pintar anda. Ia kemungkinan akan dilancarkan pada awal tahun 2019. Yeay!

Hiburan Tue, 16 Apr 2019

‘Saya Tak Sengaja’- Lan Pet Pet Mahu Mohon Maaf Dengan Pakcik Yahya

Selebihnya terserahlah kepada Yahya, saya terima dengan hati terbuka…

Events Thu, 10 Jan 2019

Singapore’s Iconic Comedian Kumar to Tour Malaysia!

The multi-talented queen will be visiting multiple cities and towns across Malaysia.

Hiburan Tue, 4 Dec 2018

Dari Penyanyi Popular Ke DJ Orang Kahwin, Siapa Orangnya?

Tidak salah menjadi deejay kenduri kahwin kerana masih dalam bidang yang masih berkaitan dengan seni

Hiburan Fri, 27 Dec 2019

Fellow Labelmate, Eunhyuk Of Super Junior Speaks Out About Red Velvet Wendy’s Tragedy

Being an idol, this might be their own and only way to voice out their opinion.

Fab Foodies! Thu, 9 May 2019
LIFESTYLE Wed, 21 Nov 2018

Here are 3 Travel Destinations You Can Visit for New Year’s Eve

Not sure where to go yet for New Year’s Eve? You could find some inspiration here.

| Live TV