LIFESTYLE By: SGMS Faida February 5, 2018 @ 5:54am

‘BANGKIT’ LEPAS JATUH, WANITA INI NEKAD KEMBALI KE DAPUR

Sudah jatuh ditimpa tangga, itulah perumpamaan sesuai untuk wanita berasal dari Singapura ini. Ujian demi ujian dilalui apabila bisnes pengurusan konferens yang diusahakan bersama rakan niaganya ‘lingkup’ di tengah jalan. Lebih perit, beliau dibebani dengan hutang bisnes sebanyak SD100,000. Banyak tu!

Sa’adah Jan terpaksa menjual apartment 4 biliknya, kereta dan memberhentikan pembantu rumah. Beliau berpindah ke flat 1 bilik bersama suami dan 5 orang anak beserta adik dan ibunya yang sakit kanser.

Meskipun suaminya bekerja, sebahagian besar dari gaji suaminya terpaksa digunakan untuk membayar hutang bisnes beliau dan apa yang tinggal hanyalah SD300 untuk belanja keperluan harian.

Jika satu pintu tertutup, sepuluh pintu lain akan terbuka. Tidak mahu membuang masa dan mengenang kegagalan lalu, Sa’adah mula melayari Facebook untuk mencari idea bisnes baru yang boleh dilakukan beliau.

Beliau mendapati ramai ibu-ibu bekerja mengeluh kerana kesuntukan masa untuk memasak apabila pulang dari kerja dan di sini Sa’adah mula terfikir alang-alang setiap hari memasak untuk keluarga, beliau boleh memasak lebih untuk dijual.

Dengan menggunakan Facebook, Sa’adah mempromosikan bisnesnya dengan memasukkan gambar-gambar masakan beliau. Bisnesnya dinamakan Dapur Ummi Abdullah.

Ia mendapat sambutan dan beliau menerima sebanyak 300 tempahan sehari. Jumlah tempahan yang semakin meningkat membuatkan bisnesnya tidak sesuai lagi beroperasi dari rumah. Dan dengan undang-undang Singapura yang ketat, Sa’adah diminta memasak di dapur berpusat (central kitchen).

Sa’adah memilih untuk menyewa di medan selera terlebih dahulu kerana kosnya lebih rendah. Selepas mengumpul modal selama 2 tahun, beliau berjaya membuka dapur berpusat sendiri pada tahun 2013.

Pada waktu ini, Sa’adah dan suaminya bekerja selama 20 jam sehari kerana mereka sudah mengembangkan pasaran dengan memasak untuk majlis perkahwinan, tempahan untuk acara dan ibu-ibu mengandung. Kerap kali mereka bermalam di taman permainan kanak-kanak berdekatan kedai mereka.

Atas permintaan pelanggan-pelanggannya yang semakin ramai, Sa’adah membuka sebuah restoran yang menghidangkan nasi ambeng sebagai menu utama. Restorannya dinamakan Ambeng Café.

Jumlah tempahan nasi berlauknya dari ibu-ibu bekerja mencecah 1,000 tempahan sehari dan setiap hari nasi ambengnya terjual sebanyak 200 pinggan sehari.

Nasi ambeng Sa’adah mendapat pengiktirafan dari pengkritik makanan dan Sa’adah turut tersenarai di dalam Top 50 World Street Food Masters List.

Walaupun telah mencapai tahap ini, Sa’adah tidak mahu berpuas hati. Pada tahun 2016, beliau dan suaminya membuka restoran makanan Asia dan barat Tiffin Club, Noosh Noodle Bar & Grill dan juga Anggerik Bakery. Pada tahun ini pula, mereka melabur SD30,000 untuk membuka gerai yang dinamakan Kakak Kentang di sebuah medan selera hipster.

Ketika ditanya apa rahsia kejayaan bisnes mereka, jawab Sa’adah ringkas;

“Makanan yang sedap dan layanan yang baik.”

 

Sumber: Mazlan Mohamad

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 17 Nov 2022

“Alhamdulillah, Paling Win!” – Buat Trend Swipe Versi Selawat, Ramai Puji Aniq Suhair

Sudah pasti ramai yang mengenali pelakon Aniq Suhair yang sering kali membuat peminat tak keruan melihat ketampanannya. Terbaharu, tular sebuah perkongsian yang dimuat naik sendiri oleh Aniq di laman TikTok dimana dia mengikuti trend terkini

LIFESTYLE Thu, 30 Nov 2017

Tanda-Tanda Kanser Limfoma

Bengkak Tidak Surut, Demam, Letih Dan Lesu Tanda-Tanda Kanser Limfoma

Hiburan Wed, 15 Jan 2020
Hiburan Thu, 19 Apr 2018

Kini Hafiz Suip Ubah Penampilan Diri!

Namun, kemunculan penyanyi yang berasal dari Sarawak ini mencuri perhatian netizen apabila tampil dengan imej berserban dan berjubah.

Featured Fri, 9 Sep 2022
Featured Tue, 20 Sep 2022
Hiburan Fri, 19 Apr 2019

‘Kalau Ada Yang Sudi,Apa Salahnya’- Mamak Teringin Jadi Duta Produk Pemutih?

Betul kata Mamak, kenapa perlu ambil duta produk yang sedia maklum sudah cantik? Kalau syarikat mahu melihat testimoni lebih asli, apa kata…

Featured Fri, 2 Dec 2022
Events Fri, 29 Dec 2017

RUNNING EVENTS AROUND KL YOU CANNOT AFFORD TO MISS IN 2018

It’s never too late to get that running resolution fulfilled *winks*

Hiburan Mon, 12 Mar 2018

Isu Selamatkan Anjing, Izzue Islam Ada Alasan Sendiri

Tambah Izzue lagi, masyarakat haruslah lebih prihatin dan membantu haiwan jalanan terutamanya apabila berada dalam kesusahan. Kerana, beliau percaya masyarakat Malaysia sememangnya terkenal dengan sikap prihatin dan belas kasihan

| Live TV