LIFESTYLE By: SGMS Faida February 5, 2018 @ 5:54am

‘BANGKIT’ LEPAS JATUH, WANITA INI NEKAD KEMBALI KE DAPUR

Sudah jatuh ditimpa tangga, itulah perumpamaan sesuai untuk wanita berasal dari Singapura ini. Ujian demi ujian dilalui apabila bisnes pengurusan konferens yang diusahakan bersama rakan niaganya ‘lingkup’ di tengah jalan. Lebih perit, beliau dibebani dengan hutang bisnes sebanyak SD100,000. Banyak tu!

Sa’adah Jan terpaksa menjual apartment 4 biliknya, kereta dan memberhentikan pembantu rumah. Beliau berpindah ke flat 1 bilik bersama suami dan 5 orang anak beserta adik dan ibunya yang sakit kanser.

Meskipun suaminya bekerja, sebahagian besar dari gaji suaminya terpaksa digunakan untuk membayar hutang bisnes beliau dan apa yang tinggal hanyalah SD300 untuk belanja keperluan harian.

Jika satu pintu tertutup, sepuluh pintu lain akan terbuka. Tidak mahu membuang masa dan mengenang kegagalan lalu, Sa’adah mula melayari Facebook untuk mencari idea bisnes baru yang boleh dilakukan beliau.

Beliau mendapati ramai ibu-ibu bekerja mengeluh kerana kesuntukan masa untuk memasak apabila pulang dari kerja dan di sini Sa’adah mula terfikir alang-alang setiap hari memasak untuk keluarga, beliau boleh memasak lebih untuk dijual.

Dengan menggunakan Facebook, Sa’adah mempromosikan bisnesnya dengan memasukkan gambar-gambar masakan beliau. Bisnesnya dinamakan Dapur Ummi Abdullah.

Ia mendapat sambutan dan beliau menerima sebanyak 300 tempahan sehari. Jumlah tempahan yang semakin meningkat membuatkan bisnesnya tidak sesuai lagi beroperasi dari rumah. Dan dengan undang-undang Singapura yang ketat, Sa’adah diminta memasak di dapur berpusat (central kitchen).

Sa’adah memilih untuk menyewa di medan selera terlebih dahulu kerana kosnya lebih rendah. Selepas mengumpul modal selama 2 tahun, beliau berjaya membuka dapur berpusat sendiri pada tahun 2013.

Pada waktu ini, Sa’adah dan suaminya bekerja selama 20 jam sehari kerana mereka sudah mengembangkan pasaran dengan memasak untuk majlis perkahwinan, tempahan untuk acara dan ibu-ibu mengandung. Kerap kali mereka bermalam di taman permainan kanak-kanak berdekatan kedai mereka.

Atas permintaan pelanggan-pelanggannya yang semakin ramai, Sa’adah membuka sebuah restoran yang menghidangkan nasi ambeng sebagai menu utama. Restorannya dinamakan Ambeng Café.

Jumlah tempahan nasi berlauknya dari ibu-ibu bekerja mencecah 1,000 tempahan sehari dan setiap hari nasi ambengnya terjual sebanyak 200 pinggan sehari.

Nasi ambeng Sa’adah mendapat pengiktirafan dari pengkritik makanan dan Sa’adah turut tersenarai di dalam Top 50 World Street Food Masters List.

Walaupun telah mencapai tahap ini, Sa’adah tidak mahu berpuas hati. Pada tahun 2016, beliau dan suaminya membuka restoran makanan Asia dan barat Tiffin Club, Noosh Noodle Bar & Grill dan juga Anggerik Bakery. Pada tahun ini pula, mereka melabur SD30,000 untuk membuka gerai yang dinamakan Kakak Kentang di sebuah medan selera hipster.

Ketika ditanya apa rahsia kejayaan bisnes mereka, jawab Sa’adah ringkas;

“Makanan yang sedap dan layanan yang baik.”

 

Sumber: Mazlan Mohamad

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 31 Jan 2020
Fab Foodies! Sat, 30 Jun 2018

Tips Agar Makan Malam Tidak Jadi Lemak

Alih-alih penurunan berat badan tidak menjadi tetapi berat badan kamu pula meningkat. Antara tips agar makan malam tidak jadi lemak 

Hiburan Fri, 3 Jan 2020

Black, Hazama, Tomok Dan Akim Bakal ‘Gegar’ Istana Budaya

Semua ada keunikan masing-masing! Tak sabar!

Fab Foodies! Wed, 28 Mar 2018

明明超累却睡不着?多吃「5大好眠食物」一觉到天亮

生活中许多因素例如工作、压力,都可能让人睡不好,而长期失眠容易伤害身心,进而影响健康,其实,只要吃对食物,就能帮助睡眠。

Hiburan Fri, 17 Jan 2020
Hiburan Mon, 9 Dec 2019

Empat Protege Mara Ke Final Mentor Milenia 2019, Tahniah!

Tahniah buat semua protege yang berjaya ke pentas final Mentor Milenia 2019!

Fab Foodies! Sun, 7 Oct 2018

6 Jenis Green Tea Baik Untuk Diet

Setiap green tea mempunyai kelebihannya yang tersendiri.

Hiburan Thu, 11 Apr 2019

Hairi Safwan Buka Perniagaan Kereta Sewa?

Tak salah berniaga dengan cara apa sekalipun. Lebih-lebih lagi zaman sekarang ni kan?

Automobile Fri, 6 Dec 2019

Mahu Jimatkan Masa Guna Windows 10?

Melalui kemaskini dari semasa ke semasa , Windows 10 menjadi lebih baik dari sebelumnya. Bagi anda yang menggunakan Windows 10, disini kami senaraikan 10 tips yang mungkin anda belum tahu dan boleh menjimatkan masa. 1. […]

Hiburan Mon, 16 Dec 2019

Bawa Pulang RM100,000, Apex Tajudin Juara Mentor Milenia 2019

Saya juga berterima kasih dengan Mentor Hazama serta juri-juri tetap yang banyak memberi sokongan.

| Live TV