LIFESTYLE By: SGMS Enal October 3, 2018 @ 10:00am

Benarkah Air Beras Ada Manfaatnya?

Minum air beras dipercaya sebagai sumber gizi terbaik. Pemberian air rebusan beras yang ditanak merupakan bagian dari tradisi di China, Jepun, India, dan Indonesia. Namun benarkah manfaat air beras memang sebesar itu?

Untuk lebih jelasnya, berikut ini kami tampilkan manfaat air beras dari kukusan nasi untuk kesihatan tubuh, dilansir kajian dari The Health Site.

Sebagai sumber tenaga. Di Jepun air dari beras yang ditanak disebut kanji. Manfaat air beras jenis ini adalah sebagai pelengkap untuk tenaga, terutama karbohidrat.

Mencegah sembelit. Air rebusan beras kaya akan serat larut yang dapat membantu melancarkan pencernaan. Serat ini juga membantu merangsang pertumbuhan bakteria baik yang penting bagi pencernaan.

Mencegah dehidrasi. Manfaat air beras dari kukusan nasi adalah membantu menggantikan cairan tubuh yang hilang saat cuaca panas. Dengan begitu tubuh tidak akan mengalami dehidrasi.

Sebagai nutrisi untuk pemulihan setelah sakit. Manfaat air beras dari tanakan nasi membantu menggantikan nutrisi untuk orang yang sedang dalam masa pemulihan setelah sakit, terutama sakit demam.

Meringankan cirit-birit. Manfaat air beras tajin yang terakhir adalah sebagai ubat untuk cirit-birit tidak kira untuk orang dewasa atau anak-anak.

Itulah diantara manfaat air beras untuk kesihatan tubuh. 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 27 May 2019

Mamat Khalid Kecewa ‘17 Puasa’ Bocor Di Laman Sosial

Selepas keluar hospital masa itu semangat abang untuk turun mengarah amat tinggi dan mereka tahu ini adalah satu terapi bagi abang mengembalikan semangat dan kesihatan diri yang semakin hari semakin nipis nafasnya…

Events Fri, 12 Jan 2018

HERE’S THE COMPLETE LIST OF WINNERS FROM GOLDEN DISK AWARDS 2018

Golden Disk Awards 2018 is here again for a whole new year, and we have the complete list of winners! Let us check out who are the winners for this year, shall we?

Fab Foodies! Wed, 31 Oct 2018

Khasiat Kunyit Kepada Kesihatan, Bukan Untuk Masakan Sahaja

Anda tiada alasan untuk tidak mengamalkan pemakanan kunyit ini kerana senang diperolehi

LIFESTYLE Tue, 16 Apr 2019

Lokasi Kehilangan Tiada Liputan Telefon, Apa Punca Dua Beradik Hilang 5 Jam Di Bukit Pelindung?

Ada kaitan dengan makhluk ghaib? lokasi kehilangan mangsa dilaporkan tidak mempunyai liputan talian telefon.

Hiburan Mon, 30 Jul 2018

Watak Lum ‘Ringankan’ Filem Yang Berat

Alvin Wong menghidupkan watak Lum dengan menjadikannya sebagai seorang yang kelakar, positif dan bersemangat. Macam dirinya juga!

LIFESTYLE Wed, 31 Oct 2018

睡眠过长也会引发健康问题?

英国基尔大学的科学家研究发现,睡眠时间超过8 小时可能不仅会损害心理健康,还会使因中风和心血管疾病死亡的几率提高一倍。

Hiburan Wed, 3 Apr 2019

Mia Ahmad Tak Sanggup Bermadu

Semoga terus tabah ya Mia!

Hiburan Fri, 13 Dec 2019

Azhan Rani Mahu Lebih Dari Trofi?

Pelakon, Azhan Rani yang juga pemenang trofi Antagonis Pilihan, Anugerah Drama Festival Kuala Lumpur (DFKL) 2019 berpendapat sudah tiba masanya pelakon diberi pengiktirafan selain daripada menerima trofi apabila memenangi sesuatu anugerah.  Memetik laporan BH Online, […]

Hiburan Thu, 11 Jan 2018

AIMAN TINO DIIKTIRAF MALAYSIAN BOOK OF RECORDS?

Aiman kini busy dengan promosi lagu lagu terbarunya berjudul Terasa Cinta duet bersama kakak nya, Farah Hezel. Dan, beliau bakal mengeluarkan minuman kesihatan di bawah jenama Jus Manno dalam masa yang terdekat

Events Tue, 10 Mar 2020

| Live TV