LIFESTYLE By: SGMS Enal October 3, 2018 @ 10:00am

Benarkah Air Beras Ada Manfaatnya?

Minum air beras dipercaya sebagai sumber gizi terbaik. Pemberian air rebusan beras yang ditanak merupakan bagian dari tradisi di China, Jepun, India, dan Indonesia. Namun benarkah manfaat air beras memang sebesar itu?

Untuk lebih jelasnya, berikut ini kami tampilkan manfaat air beras dari kukusan nasi untuk kesihatan tubuh, dilansir kajian dari The Health Site.

Sebagai sumber tenaga. Di Jepun air dari beras yang ditanak disebut kanji. Manfaat air beras jenis ini adalah sebagai pelengkap untuk tenaga, terutama karbohidrat.

Mencegah sembelit. Air rebusan beras kaya akan serat larut yang dapat membantu melancarkan pencernaan. Serat ini juga membantu merangsang pertumbuhan bakteria baik yang penting bagi pencernaan.

Mencegah dehidrasi. Manfaat air beras dari kukusan nasi adalah membantu menggantikan cairan tubuh yang hilang saat cuaca panas. Dengan begitu tubuh tidak akan mengalami dehidrasi.

Sebagai nutrisi untuk pemulihan setelah sakit. Manfaat air beras dari tanakan nasi membantu menggantikan nutrisi untuk orang yang sedang dalam masa pemulihan setelah sakit, terutama sakit demam.

Meringankan cirit-birit. Manfaat air beras tajin yang terakhir adalah sebagai ubat untuk cirit-birit tidak kira untuk orang dewasa atau anak-anak.

Itulah diantara manfaat air beras untuk kesihatan tubuh. 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sun, 24 Jun 2018

John Legend, Tayang T**** Isteri

Tindakan isteri kepada penyanyi terkenal itu adalah sesuatu yang berani. Ini kerana, Chrissy Teigen juga pernah melakukan pose bogel beliau dan menayang sebahagian payudaranya itu dianggap sesuatu yang biasa buat dirinya

Hiburan Fri, 27 Jul 2018

Opsss…Barang Tiruan Rupanya

Artis Malaysia guna jenama fake /tiruan atau jenama yang asli ?

Events Fri, 29 Nov 2019

Lofa Nafi Kahwin Tahun Depan

Orang cantik macam Lofa, mesti orang selalu sibuk nak suh kawin kan? Eh!

Hiburan Fri, 23 Nov 2018

‘Bapak Kau Tak Marah Ke’, Amar Baharin Bengang Dengan Siapa Tu?

Ish, siapa pula yang buat Amar bengang ni?

Trending Hari Ini Thu, 11 Jun 2020
Hiburan Thu, 7 Nov 2019

Penyanyi Anta Permana Masih Menjadi Teka-Teki?

Hm siapalah yang bertuah tu ya?

Hiburan Tue, 27 Nov 2018

Ibu Mertua Kritikal, Ifa Raziah Mohon Doa Terbaik

Semoga ibu mertua Ifa Raziah diberi kesembuhan segera… Insya Allah, sama-sama kita doakan!

Hiburan Mon, 10 Sep 2018

Fad Tak Kisah Kalau Tak Menang, Asalkan…

Tercalon dalam kategori Penyampai Radio Popular dan Artis Komedi Popular, Anugerah Bintang Popular BH (ABPBH) 31, Fad mengaku dia tidak meletakkan harapan tinggi untuk menang.

Hiburan Thu, 5 Apr 2018

Kenapa Elyana Menyesal?

Tidak pernah menipu, Elyana nyata kesal dengan tindakan dan tohmahan netizen terhadap dirinya.

Hiburan Wed, 7 Mar 2018

Park Shin Hye And Choi Tae Joon Confirmed To Be Dating!

Park Shin Hye and Choi Tae Joon are the hottest and newest star couple in Korea.

| Live TV