LIFESTYLE By: SGMS Enal October 3, 2018 @ 10:00am

Benarkah Air Beras Ada Manfaatnya?

Minum air beras dipercaya sebagai sumber gizi terbaik. Pemberian air rebusan beras yang ditanak merupakan bagian dari tradisi di China, Jepun, India, dan Indonesia. Namun benarkah manfaat air beras memang sebesar itu?

Untuk lebih jelasnya, berikut ini kami tampilkan manfaat air beras dari kukusan nasi untuk kesihatan tubuh, dilansir kajian dari The Health Site.

Sebagai sumber tenaga. Di Jepun air dari beras yang ditanak disebut kanji. Manfaat air beras jenis ini adalah sebagai pelengkap untuk tenaga, terutama karbohidrat.

Mencegah sembelit. Air rebusan beras kaya akan serat larut yang dapat membantu melancarkan pencernaan. Serat ini juga membantu merangsang pertumbuhan bakteria baik yang penting bagi pencernaan.

Mencegah dehidrasi. Manfaat air beras dari kukusan nasi adalah membantu menggantikan cairan tubuh yang hilang saat cuaca panas. Dengan begitu tubuh tidak akan mengalami dehidrasi.

Sebagai nutrisi untuk pemulihan setelah sakit. Manfaat air beras dari tanakan nasi membantu menggantikan nutrisi untuk orang yang sedang dalam masa pemulihan setelah sakit, terutama sakit demam.

Meringankan cirit-birit. Manfaat air beras tajin yang terakhir adalah sebagai ubat untuk cirit-birit tidak kira untuk orang dewasa atau anak-anak.

Itulah diantara manfaat air beras untuk kesihatan tubuh. 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 17 Jan 2019

‘Kalau Ada Peluang, Saya Nak’ – Imuda Rindu Nak Masuk Set Pi Mai Pi Mai Tang Tu

Bila Budin dah bersuara…semoga ada pihak yang sudi menerbitkan seterusnya mengembalikan kegemilangan sitkom popular ini!

Hiburan Tue, 27 Nov 2018
Hiburan Fri, 22 Mar 2019
Hiburan Mon, 25 Jun 2018

Tahniah! Comelnya #Mambonom5 Johan dan Ozlynn

Johan turut menulis caption beserta tanda pagar #mambonom5, comel betul! Tahniah daripada kami buat seluruh keluarga Johan dan Ozlynn Wati. 

Fab Foodies! Thu, 10 May 2018

熬夜后吃什么好?适合熬夜人吃的营养食谱

熬夜后很多人都会很没精神、身体没劲,那么如何补充营养才能将这些不适去除呢?

Fab Foodies! Sun, 28 Jan 2018

Minum Barli Boleh Kuruskan Badan Dan Cantikkan Kulit,

Resipi barli yang mudah untuk disediakan dan murah pula bahan-bahannya dapat pula membantu dalam mencantikkan kulit dan menjadi kurus

Fab Foodies! Mon, 9 Jul 2018

全新KFC「MAD MEX TWISTER」五彩缤纷的墨西哥风味

大马KFC隆重推介全新KFC Mad Mex Twister,将在时限内以色彩缤纷的墨西哥风味「玩转」KFC Twister,展开一场充满活力的墨西哥式冒险。

LIFESTYLE Mon, 27 Nov 2017

Tanda-Tanda Awal Anak Autism Atau Tidak Usia 2-3Tahun

Mencegah lagi baik dari merawat, lebih baik ketahui sewaktu usia bayi kecil lagi agak dapat memberi rawatan dan bantuan yang sepatutnya

Hiburan Sun, 27 May 2018

Al-Fatihah…Pengurus Artis Terkenal Meninggal Dunia

Sam mengendalikan syarikat pengurusan acaranya yang ditubuhkannya. Antara artis yang pernah menggunakan perkhidmatan Sam adalah Anuar Zain, Ning Baizura, Aiman Tino dan ramai lagi.

| Live TV