LIFESTYLE By: SGMS Enal August 24, 2019 @ 8:37am

Berhati-Hati Jika Melancong Ke India Dengan Rokok Elektronik

Kementerian Kesihatan India baru-baru ini dilapor mencadangkan kerajaan supaya mengenakan sekatan pengeluaran dan mengimport produk rokok elektronik seperti vape.

Menurut Daily Mail, cadangan dikeluarkan oleh kementerian tersebut bertujuan untuk mengelakkan amalan menghisap rokok elektronik menjadi epidemik dalam kalangan kanak-kanak di negara berkenaan.

”Rokok elektronik dan produk berkenaan yang menggalakkan penggunaan produk tembakau atau meninggalkan kesan berbahaya kepada orang ramai adalah amat berbahaya kepada kesihatan pengguna aktif dan juga pasif,” kata sumber daripada kementerian.

Kementerian juga mencadangkan kerajaan hukuman denda sehingga RM 29 ribu dan penjara sehingga tiga tahun bagi kesalahan berulang berdasarkan draf undang-undang arahan eksekutif terbaru terbabit.

Manakala kesalahan kali pertama pula bakal berdepan dengan hukuman denda RM 5,850 dan penjara selama setahun.

Sehingga kini media tidak pasti sama ada akan berlaku perubahan terhadap arahan eksekutif yang dikemukakan dan juga tarikh ia dikuatkuasakan.

India dilaporkan mempunyai seramai 106 juta perokok dewasa, dibelakang China, Saiz pengguna yang besar ini menyaksikan India menjadi pasaran menarik bagi syarikat-syarikat pengeluar rokok elektronik untuk bertapak di sana.

Dianggarkan seramai 900,000 orang penduduk negara itu meninggal dunia setiap tahun disebabkan pelbagai penyakit bersangkut dengan penggunaan tembakau.

Sehingga kini, sebanyak 16 negeri di India sudahpun melarang penggunaan rokok elektronik, bagaimanapun masih tiada undang-undang serupa di peringkat persekutuan.

Sumber: Dailymail

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Wed, 14 Mar 2018

Epal Merah VS Hijau, Mana Lebih Baik?

Satu cawan epal hijau mengandungi 14 gram kabohidrat manakala epal merah, 15 gram kabohidrat. Tidak banyak beza dan pakar diet mengesyorkan untuk kamu mengambil 45% kalori daripada kabohidrat.

LIFESTYLE Tue, 12 Jun 2018

Elak ‘Microsleep’, Jangan Teruskan Perjalanan Jika Mengantuk!

Microsleep biasanya berlaku ketika pemanduan di jalan lurus atau sejam selepas makan. Ambil masa untuk berhenti dan berehat, jangan risau… takkan lari kampung anda. Pasti sampai!

LIFESTYLE Fri, 30 Mar 2018

5 Jawapan Win Untuk “Bila Nak Kahwin Nie?”

Rimas kot dengan persoalan bila nak kahwin ? bukan sahaja tak nak kahwin tapi..

LIFESTYLE Sun, 9 Sep 2018

Ciri-Ciri Pasangan Main Kayu Tiga

Tanda-tanda pasangan curang boleh dikatakan klise dan selalu dilakukan oleh pasangan yang pernah curang sebelum ini

LIFESTYLE Sat, 3 Feb 2018

Kongsi Pengalaman Dan Teknik Kesan Kutu Kucing Dirumah

“Asal Tidur Je Mesti Diserang, Kemudian Gatal Yang Amat Sangat”, Wanita Ini Kongsi Pengalaman Dan Teknik Kesan Kutu Kucing Dirumah

LIFESTYLE Mon, 14 May 2018

【本周星座运势】金牛、摩羯正财运!

本周天王星正式的移位金牛,关注金融及财务相关议题,在生活、金钱与价值观上有所改变,会有新的五感体验。太阳金牛尾声,关注金牛座人事物,接收理财方面资讯。

LIFESTYLE Fri, 23 Feb 2018

THE WHISPERING CINEMA: A NEW MOVIE WATCHING EXPERIENCE

The Whispering Cinema is the first ever programme created by Think.Web in order to create awareness on blindness.

Fab Foodies! Fri, 25 May 2018

Apa Di Dapur Bersama Chef Imelda

Masukkan pula sos tiram, kicap cair, dan sedikit taburan lada putih. Kacau seketika (jangan sampai bawang putih hangus).

LIFESTYLE Tue, 17 Jul 2018

Elakkan Pasangan Terlalu Tua

mari kita lihat bersama sebab utama perlu elakkan perbezaan umur ketara dengan pasangan

Fab Foodies! Wed, 19 Sep 2018

Pahit TAPI Peria Boleh Panjangkan Umur?

Sayur peria memang terkenal dengan rasanya yang pahit. Tapi, sekiranya kena dengan cara masakan, peria yang pahit ini boleh bertukar menjadi satu hidangan lauk yang lazat.

| Live TV