LIFESTYLE By: SGMS Enal August 24, 2019 @ 8:37am

Berhati-Hati Jika Melancong Ke India Dengan Rokok Elektronik

Kementerian Kesihatan India baru-baru ini dilapor mencadangkan kerajaan supaya mengenakan sekatan pengeluaran dan mengimport produk rokok elektronik seperti vape.

Menurut Daily Mail, cadangan dikeluarkan oleh kementerian tersebut bertujuan untuk mengelakkan amalan menghisap rokok elektronik menjadi epidemik dalam kalangan kanak-kanak di negara berkenaan.

”Rokok elektronik dan produk berkenaan yang menggalakkan penggunaan produk tembakau atau meninggalkan kesan berbahaya kepada orang ramai adalah amat berbahaya kepada kesihatan pengguna aktif dan juga pasif,” kata sumber daripada kementerian.

Kementerian juga mencadangkan kerajaan hukuman denda sehingga RM 29 ribu dan penjara sehingga tiga tahun bagi kesalahan berulang berdasarkan draf undang-undang arahan eksekutif terbaru terbabit.

Manakala kesalahan kali pertama pula bakal berdepan dengan hukuman denda RM 5,850 dan penjara selama setahun.

Sehingga kini media tidak pasti sama ada akan berlaku perubahan terhadap arahan eksekutif yang dikemukakan dan juga tarikh ia dikuatkuasakan.

India dilaporkan mempunyai seramai 106 juta perokok dewasa, dibelakang China, Saiz pengguna yang besar ini menyaksikan India menjadi pasaran menarik bagi syarikat-syarikat pengeluar rokok elektronik untuk bertapak di sana.

Dianggarkan seramai 900,000 orang penduduk negara itu meninggal dunia setiap tahun disebabkan pelbagai penyakit bersangkut dengan penggunaan tembakau.

Sehingga kini, sebanyak 16 negeri di India sudahpun melarang penggunaan rokok elektronik, bagaimanapun masih tiada undang-undang serupa di peringkat persekutuan.

Sumber: Dailymail

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Tue, 18 Dec 2018

Check Out What Went Down in Malaysia’s First Ever Wagyu Steak Eating Challenge

The competition was on fire but two winners emerged regardless.

LIFESTYLE Tue, 30 Jan 2018

ZARA IS SELLING THE SARONG FOR RM380!

How far will western fashion labels go to stealing Asian stuff as their own?

LIFESTYLE Wed, 22 Nov 2017

Tips Beli Rumah Lelong Dengan Gaji Kecil

Dengan gaji kecil anda boleh membeli rumah lelong tapi kenalah ikut tips yang diberikan agar tidak kerugian atau merana

LIFESTYLE Fri, 29 Dec 2017

8 THINGS YOU SHOULD NEVER MISS THE CHANCE OF DOING IF YOU GO TO IPOH

We think that’s a cue for you to get packin’! 

LIFESTYLE Thu, 11 Jul 2019

Memang ‘Rare’,Wanita Ini Seronok Dapat Hantaran KFC!

Aku cakap kalau susah takpe bagi lain je, dia pun senyap je tak cakap apa sampai lah dah majlis…

LIFESTYLE Tue, 8 Oct 2019

Tak Tahu Nak Bawa Apa Ketika Bercuti? Nah, Semak List Barang Yang Perlu Dibawa Ketika Travel!

Wow! Menarik juga list yang disediakan oleh tema Xtra ni. korang boleh try nanti okay!

LIFESTYLE Wed, 5 Dec 2018

2019年十二生肖流年运程:兔

兔(1951 / 1963 / 1975 / 1987 / 1999) 肖兔的朋友今年因为与太岁三合,人缘佳,所以特别容易得到贵人的扶助。 【事业运】 虽然工作上会有小人暗中破坏,不过由于今年命宫中有多颗重分量的吉星相助,最后还是能化险为夷。今年不论在权力和地位方面都有提升的机会,从商者可以名气大增,而打工者则有晋升机会,只要加倍努力,事业在今年容易有发展及突破的机会。 【财运】 今年财运方面也相当顺畅,除了正财有不错的进帐之外,偏财运也相当不错,可以进行一些小投资! 【感情运】 至于感情方面,今年由于社交活动的增加,特别容易在工作上结交到异性朋友,要好好把握机会。 【健康运】 健康方面今年容易有手脚损伤, 不过大致上都属于健康良好。 ✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿ 【幸运号码】 0043 、 8771 【开运颜色】 蓝色、绿色、粉红色 【开运贴士】 多去公园有助于提升运气。此外,也可以参与一些投资课程班提升本身财运!   ■ 资料提供:风水达人何宜娟《猪年报喜2019己亥年开运大全》 ■ 您也可透过八度空间于2019年2月5日(年初一)中午12时观看电视版《丰衣足食己亥年》

LIFESTYLE Mon, 25 Jun 2018

Bantal Lebih Keras, Lebih Bagus?

Masyarakat di zaman itu dahulu lebih gemar menggunakan bantal yang diperbuat daripada bahan keras seperti rotan, buluh atau kaca porselin. Pelik tapi kenapa agaknya ya?

LIFESTYLE Fri, 4 Jan 2019

| Live TV