LIFESTYLE By: Salma Syahbuddin September 18, 2018 @ 8:00pm

Biar Betul, Hand Sanitizer Sebenarnya Berbahaya!

Asal pegang benda kotor je, nak minta hulur hand sanitizer! Lap meja kat kedai makan pun nak kena pakai hand sanitizer! Haa, mengaku cepat siapa yang ada tabiat macam ni?

Sebenarnya penggunaan hand sanitizer secara kerap boleh mendatangkan keburukan tau! Jom xtra kongsikan beberapa sisi negatif penggunaan hand sanitizer atau pembersih tangan ini.

  1. Tindak Balas Tubuh Terhadap Antibiotik Berlebihan

Sebut sahaja antibiotik, pasti ramai sudah sedia maklum penggunaannya terhadap keberkesanannya membunuh bakteria. Namun, hati-hati takut nanti bakteria baik kat dalam badan juga turut dibunuh dan seterusnya menggalakkan pengaktifan bakteria jahat pula dalam badan anda.

 

     2. Boleh Melemahkan Sistem Imun Badan 

Kalau tips di nombor pertama tadi boleh mengganggu sistem antibiotik badan anda, sudah pasti penggunaan hand sanitizer yang berlebihan juga dapat melemahkan sistem imun badan. Ini kerana, menurut penelitian yang dilakukan oleh pakar. Triclosan yang lazimnya terkandung dalam hand sanitizer ini adalah sangat membahayakan sistem imuniti badan. 

Malah, kanak-kanak atau remaja yang terdedah terhadap triclosan ini juga sangat mudah dijangkiti penyakit seperti demam dan alergi.

    3. Risiko Keracunan Alkohol

Terdapat kes yang melibatkan seorang remaja berasal dari California, Amerika syarikat telah dikejarkan ke hospital akibat mengalami keracunan alkohol yang dipercayai terkandung dalam hand sanitizer. Jadi ingat! jangan terlalu obses dan bergantung kepada penggunaan hand sanitizer semata-mata okay! Maklumlah, elemen bahan aktif yang terdapat dalam cairan hand sanitizer ini mengandungi antibakteria beralkohol bertujuan membunuh kuman.

  4. Hormon Boleh Terganggu!

Food and Drug Administration (FDA), Amerika Syarikat membuktikan bahawa kandungan triclosan juga boleh menyebabkan gangguan hormon sekaligus menyebabkan pembiakan bakteria jahat mengubah sistem organ dalaman. Takutnya!

   5. Mengandungi Bahan Kimia

Untuk pengetahuan anda, apa sahaja jenis produk yang berbau wangi pastinya mengandungi bahan kimia beracun. Ya! beracun.Dan pewangi sintetik sebenarnya  mengandungi ftalat. Bahan ini sebenarnya boleh mengganggu sistem endokrin tubuh dan meniru hormon, seterusnya berupaya mengubah sistem genital manusia. 

Jadi, kepada yang suka bergantung kepada hand sanitizer tu, bolehlah google dan cari sendiri bagaimana mahu menggunakan hand sanitizer secara betul dan tepat ye!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Wed, 4 Dec 2019

Braces; What Is It? Who Should Wear Them? And How Long Should It Be Worn?

Here’s 101 guide for braces beginners! You might want to read this first before getting yours!

Events Wed, 4 Sep 2019

Watch The Return of OG ‘Air Supply’ in Resorts World Genting this December

The intimate concert celebrates over 40 years of Air Supply hits.

Hiburan Fri, 10 Jan 2020

Rossa Bengang Dituduh Buat Pembedahan Wajah?

Penyanyi terkenal dengan lagu Aku Bukan Untukmu ini menjelaskan bahawa penampilannya yang berbeza di dalam gambar kerana… 

Hiburan Fri, 7 Jun 2019

Ibu Sumber Inspirasi, Cef Sherson Buka Restoran Masakan India

Sejak kecik Sherson sudah terbiasa menikmati juadah bervariasi.

Hiburan Wed, 14 Mar 2018

Mia Ahmad beranikan diri umum hamil!

Mia turut memaklumkan pada mulanya agak takut membuat pengumuman gara-gara pernah keguguran sebelum ini.

Hiburan Mon, 1 Apr 2019

Ella Masih Memukau, Bukti Konsert Ella Unplagged In Kuala Lumpur Dapat Standing Ovation

Standing Ovation buat Ella dan semua krew terlibat dalam menjayakan Konsert Ella Unplugged!

Hiburan Sat, 2 Nov 2019

‘Buat Apa Nak Takut’- Amyra Rosli Komen Imej Baharu

Alhamdulillah…semoga terus istiqamah!

Hiburan Fri, 9 Mar 2018

Lee Dong Wook and Suzy are Dating!

Another new lovely couple has been formed.

Hiburan Sat, 27 Apr 2019

MV ‘Kill This Love’ Haram Ditayang?

Selepas Park Bom, giliran Blackpink pula…

Hiburan Thu, 17 May 2018

Seungri Duta Tinder Korea Selatan

Kerana popularitinya Seungri ahli kumpulan Big Bang telah dilantik menjadi duta Tinder di Korea Selatan

| Live TV