LIFESTYLE By: Salma Syahbuddin September 18, 2018 @ 8:00pm

Biar Betul, Hand Sanitizer Sebenarnya Berbahaya!

Asal pegang benda kotor je, nak minta hulur hand sanitizer! Lap meja kat kedai makan pun nak kena pakai hand sanitizer! Haa, mengaku cepat siapa yang ada tabiat macam ni?

Sebenarnya penggunaan hand sanitizer secara kerap boleh mendatangkan keburukan tau! Jom xtra kongsikan beberapa sisi negatif penggunaan hand sanitizer atau pembersih tangan ini.

  1. Tindak Balas Tubuh Terhadap Antibiotik Berlebihan

Sebut sahaja antibiotik, pasti ramai sudah sedia maklum penggunaannya terhadap keberkesanannya membunuh bakteria. Namun, hati-hati takut nanti bakteria baik kat dalam badan juga turut dibunuh dan seterusnya menggalakkan pengaktifan bakteria jahat pula dalam badan anda.

 

     2. Boleh Melemahkan Sistem Imun Badan 

Kalau tips di nombor pertama tadi boleh mengganggu sistem antibiotik badan anda, sudah pasti penggunaan hand sanitizer yang berlebihan juga dapat melemahkan sistem imun badan. Ini kerana, menurut penelitian yang dilakukan oleh pakar. Triclosan yang lazimnya terkandung dalam hand sanitizer ini adalah sangat membahayakan sistem imuniti badan. 

Malah, kanak-kanak atau remaja yang terdedah terhadap triclosan ini juga sangat mudah dijangkiti penyakit seperti demam dan alergi.

    3. Risiko Keracunan Alkohol

Terdapat kes yang melibatkan seorang remaja berasal dari California, Amerika syarikat telah dikejarkan ke hospital akibat mengalami keracunan alkohol yang dipercayai terkandung dalam hand sanitizer. Jadi ingat! jangan terlalu obses dan bergantung kepada penggunaan hand sanitizer semata-mata okay! Maklumlah, elemen bahan aktif yang terdapat dalam cairan hand sanitizer ini mengandungi antibakteria beralkohol bertujuan membunuh kuman.

  4. Hormon Boleh Terganggu!

Food and Drug Administration (FDA), Amerika Syarikat membuktikan bahawa kandungan triclosan juga boleh menyebabkan gangguan hormon sekaligus menyebabkan pembiakan bakteria jahat mengubah sistem organ dalaman. Takutnya!

   5. Mengandungi Bahan Kimia

Untuk pengetahuan anda, apa sahaja jenis produk yang berbau wangi pastinya mengandungi bahan kimia beracun. Ya! beracun.Dan pewangi sintetik sebenarnya  mengandungi ftalat. Bahan ini sebenarnya boleh mengganggu sistem endokrin tubuh dan meniru hormon, seterusnya berupaya mengubah sistem genital manusia. 

Jadi, kepada yang suka bergantung kepada hand sanitizer tu, bolehlah google dan cari sendiri bagaimana mahu menggunakan hand sanitizer secara betul dan tepat ye!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 2 Jan 2019
Hiburan Mon, 3 Sep 2018

Penampilan Baru Fouziah Ghous Dapat Pujian Netizen

Menerusi laman Instagram suaminya, @zhafyusof, sekeping gambar yang memperlihatkan penampilan wajah pelakon itu dengan hijab.

Hiburan Mon, 25 Dec 2017

KHLOE KARDASHIAN FINALLY ANNOUNCES PREGNANCY!

The TV reality show star has been hiding her baby bump for quite a while now!

Hiburan Tue, 10 Sep 2019
Hiburan Tue, 29 May 2018

Suami Kongsi Kemahuan ‘Pelik’ Si Isteri

Tapi sebarang soalan tambahan, saya keluar dan pergi membeli dua juadah itu. Namun, sampai sekarang saya berfikir, apa hubungannya antara durian dan sandwic tuna?

Events Sat, 2 Nov 2019

Ini Senarai Penuh Pemenang #ASK2019 Yang Patut Korang Tengok!

Tahniah Diucapkan buat semua pemenang #ASK2019

Hiburan Tue, 17 Sep 2019

Jessica Jung Akan Keluar Single Terbaru Oktober Ini!

Siapa peminat Jessica Jung kat sini?

LIFESTYLE Fri, 14 Jun 2019

咖啡渣别急着丢!竟有6大惊人妙用

咖啡渣别急着丢!这6大惊人妙用很多人不知道~

Hiburan Sat, 18 May 2019

Nora Danish Tarik Diri

Pihak mereka mempunyai masa empat bulan untuk mengeluarkan gambar dan video saya daripada tempoh kuat kuasa.

Hiburan Tue, 11 Dec 2018

Alif Satar Buang Karakter Lelaki Romantik Demi PIA?

Asyik bawa karakter lelaki romantik je, Alif Satar nekad keluar zon selesa.

| Live TV