LIFESTYLE By: Salma Syahbuddin September 18, 2018 @ 8:00pm

Biar Betul, Hand Sanitizer Sebenarnya Berbahaya!

Asal pegang benda kotor je, nak minta hulur hand sanitizer! Lap meja kat kedai makan pun nak kena pakai hand sanitizer! Haa, mengaku cepat siapa yang ada tabiat macam ni?

Sebenarnya penggunaan hand sanitizer secara kerap boleh mendatangkan keburukan tau! Jom xtra kongsikan beberapa sisi negatif penggunaan hand sanitizer atau pembersih tangan ini.

  1. Tindak Balas Tubuh Terhadap Antibiotik Berlebihan

Sebut sahaja antibiotik, pasti ramai sudah sedia maklum penggunaannya terhadap keberkesanannya membunuh bakteria. Namun, hati-hati takut nanti bakteria baik kat dalam badan juga turut dibunuh dan seterusnya menggalakkan pengaktifan bakteria jahat pula dalam badan anda.

 

     2. Boleh Melemahkan Sistem Imun Badan 

Kalau tips di nombor pertama tadi boleh mengganggu sistem antibiotik badan anda, sudah pasti penggunaan hand sanitizer yang berlebihan juga dapat melemahkan sistem imun badan. Ini kerana, menurut penelitian yang dilakukan oleh pakar. Triclosan yang lazimnya terkandung dalam hand sanitizer ini adalah sangat membahayakan sistem imuniti badan. 

Malah, kanak-kanak atau remaja yang terdedah terhadap triclosan ini juga sangat mudah dijangkiti penyakit seperti demam dan alergi.

    3. Risiko Keracunan Alkohol

Terdapat kes yang melibatkan seorang remaja berasal dari California, Amerika syarikat telah dikejarkan ke hospital akibat mengalami keracunan alkohol yang dipercayai terkandung dalam hand sanitizer. Jadi ingat! jangan terlalu obses dan bergantung kepada penggunaan hand sanitizer semata-mata okay! Maklumlah, elemen bahan aktif yang terdapat dalam cairan hand sanitizer ini mengandungi antibakteria beralkohol bertujuan membunuh kuman.

  4. Hormon Boleh Terganggu!

Food and Drug Administration (FDA), Amerika Syarikat membuktikan bahawa kandungan triclosan juga boleh menyebabkan gangguan hormon sekaligus menyebabkan pembiakan bakteria jahat mengubah sistem organ dalaman. Takutnya!

   5. Mengandungi Bahan Kimia

Untuk pengetahuan anda, apa sahaja jenis produk yang berbau wangi pastinya mengandungi bahan kimia beracun. Ya! beracun.Dan pewangi sintetik sebenarnya  mengandungi ftalat. Bahan ini sebenarnya boleh mengganggu sistem endokrin tubuh dan meniru hormon, seterusnya berupaya mengubah sistem genital manusia. 

Jadi, kepada yang suka bergantung kepada hand sanitizer tu, bolehlah google dan cari sendiri bagaimana mahu menggunakan hand sanitizer secara betul dan tepat ye!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 13 Jul 2018

Tahniah! Nelydia Senrose Bakal Berkahwin

Khabarnya, Nelydia Senrose bakal mendirikan rumah tangga dengan cinta hatinya, Hafiz… Betul ke?

Hiburan Fri, 20 Jul 2018

Dah La Berkain Pelikat Jer, Hannah Delisha Kongsi Saat Cemas!

Tiba-tiba Hannah rasa geli di kaki…euwwww, apa agaknya tu?

Hiburan Sat, 30 Mar 2019

Fasha Sandha Sah Milik Aidil Aziz, Selamat Pengantin Baru!

Semoga kalian berbahagia sehingga hujung nyawa, Amin…

Hiburan Sun, 13 May 2018

Ucapan “Selamat Hari Ibu, Bakal Mertuaku” Banjiri Instagram Syed Saddiq!

“ Selamat Hari Ibu, Bakal Mertuaku,”. Amboi korang…Tak apalah, beliau pun masih bukang kan? Why not? Apapun, Good Luck, Ladies!

Hiburan Mon, 20 Aug 2018

Nah…Ismail Izzani Jawab Dakwaan Sombong Dengan Peminat

Permohonan maaf sudah dibuat kepada pihak terbabit, cuma saya sedikit terkilan kerana dia memilih untuk bersuara di media sosial. Ini membuka ruang kepada mereka yang tidak tahu cerita, melemparkan tuduhan.

Hiburan Tue, 30 Jul 2019

Dedah Aib Lama, Nabil Mahir Bengang Dengan Bekas Kekasih?

Sebelum ini, Sarah membuat pengakuan terbuka mendedahkan punca sebenar perpisahannya dengan Nabil.

Hiburan Thu, 3 Jan 2019

46 Hari Di Set Pujaan Hati Kanda, Ayden Mikael Tak Pernah Menangis?

Kata ibunya, Puan Anna Abdullah, punyalah susah untuk buat Mika menangis sampai mereka terpaksa buat sesuatu…

Hiburan Tue, 14 May 2019

‘Sakit Ini Peringatan’- Pita Suara Bermasalah, Hael Husaini Mahu Rehat

Sakit ini memberi peringatan supaya tidak mengabaikan diri.

Events Tue, 10 Jul 2018

Wow! Tun M Kongsi Rahsia Gaji Selama 29 Tahun

Saya simpan gaji saya. Itulah duit yang saya ada sekarang sebab semuanya dibayar oleh kerajaan.

| Live TV