LIFESTYLE By: Salma Syahbuddin September 18, 2018 @ 8:00pm

Biar Betul, Hand Sanitizer Sebenarnya Berbahaya!

Asal pegang benda kotor je, nak minta hulur hand sanitizer! Lap meja kat kedai makan pun nak kena pakai hand sanitizer! Haa, mengaku cepat siapa yang ada tabiat macam ni?

Sebenarnya penggunaan hand sanitizer secara kerap boleh mendatangkan keburukan tau! Jom xtra kongsikan beberapa sisi negatif penggunaan hand sanitizer atau pembersih tangan ini.

  1. Tindak Balas Tubuh Terhadap Antibiotik Berlebihan

Sebut sahaja antibiotik, pasti ramai sudah sedia maklum penggunaannya terhadap keberkesanannya membunuh bakteria. Namun, hati-hati takut nanti bakteria baik kat dalam badan juga turut dibunuh dan seterusnya menggalakkan pengaktifan bakteria jahat pula dalam badan anda.

 

     2. Boleh Melemahkan Sistem Imun Badan 

Kalau tips di nombor pertama tadi boleh mengganggu sistem antibiotik badan anda, sudah pasti penggunaan hand sanitizer yang berlebihan juga dapat melemahkan sistem imun badan. Ini kerana, menurut penelitian yang dilakukan oleh pakar. Triclosan yang lazimnya terkandung dalam hand sanitizer ini adalah sangat membahayakan sistem imuniti badan. 

Malah, kanak-kanak atau remaja yang terdedah terhadap triclosan ini juga sangat mudah dijangkiti penyakit seperti demam dan alergi.

    3. Risiko Keracunan Alkohol

Terdapat kes yang melibatkan seorang remaja berasal dari California, Amerika syarikat telah dikejarkan ke hospital akibat mengalami keracunan alkohol yang dipercayai terkandung dalam hand sanitizer. Jadi ingat! jangan terlalu obses dan bergantung kepada penggunaan hand sanitizer semata-mata okay! Maklumlah, elemen bahan aktif yang terdapat dalam cairan hand sanitizer ini mengandungi antibakteria beralkohol bertujuan membunuh kuman.

  4. Hormon Boleh Terganggu!

Food and Drug Administration (FDA), Amerika Syarikat membuktikan bahawa kandungan triclosan juga boleh menyebabkan gangguan hormon sekaligus menyebabkan pembiakan bakteria jahat mengubah sistem organ dalaman. Takutnya!

   5. Mengandungi Bahan Kimia

Untuk pengetahuan anda, apa sahaja jenis produk yang berbau wangi pastinya mengandungi bahan kimia beracun. Ya! beracun.Dan pewangi sintetik sebenarnya  mengandungi ftalat. Bahan ini sebenarnya boleh mengganggu sistem endokrin tubuh dan meniru hormon, seterusnya berupaya mengubah sistem genital manusia. 

Jadi, kepada yang suka bergantung kepada hand sanitizer tu, bolehlah google dan cari sendiri bagaimana mahu menggunakan hand sanitizer secara betul dan tepat ye!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Fri, 1 Mar 2019

Get Your Shellfish Fix at Vasco’s During Limited Time Crab Chow Down Buffet

Get rid of those crabby feelings by chomping on some delicious crabs instead.

Hiburan Wed, 25 Apr 2018

Bakal Bergelar Ibu, Tahniah Ummi Nazeera!

“ Ya, saya hamil empat bulan satu minggu,” kata Ummi di Majlis Pelantikannya sebagai Duta Adavecosmetics di Suka Sucre Bistro, sebentar tadi.

Hiburan Thu, 8 Mar 2018

Super Junior Will Comeback With Repackaged Album Soon!

The Kings of Hallyu will be back with their newest repackaged album! ELFs are you guys ready to see the boys on TV again?

Hiburan Sun, 8 Sep 2019

Peserta Uji Bakat Mentor Milenia…Baca Pesanan Ini Sebelum Hadir Ke Lokasi!

Uji bakat ini adalah untuk golongan muda. Jangan datang dengan imej selekeh ok?

Hiburan Wed, 7 Aug 2019

Media Prima Digital and Ziff Davis Announce IGN Southeast Asia Partnership

Media Prima Digital, one of Southeast Asia’s leading digital media groups, announced a new partnership with global digital media company Ziff Davis, a division of J2 Global, to operate IGN Southeast Asia (sea.ign.com) catered to […]

Hiburan Mon, 21 May 2018

Kris Wu Releases New Single and Returns to The Rap of China

Rap of China will be coming to Malaysia too!

Hiburan Tue, 8 May 2018

Riri Bakal Kahwin Jutawan Arab?

Hassan masih belum melamar Rihanna namun jika dia melakukannya sudah pasti Rihanna akan bersetuju dengan lamaran tersebut.

LIFESTYLE Thu, 4 Jul 2019

IMAGINATRICKS杂技大汇演!让人肾上腺素飙升的演出

IMAGINATRICKS杂技大汇演!一场不但结合了视觉及音乐元素,更是齐聚了世界级最优秀的杂技员、运动员及技术精湛高超的表演者,震撼人心的演出肯定让您看得目瞪口呆。

Hiburan Fri, 3 Aug 2018

Kenapa Pak Nil Emosi Tengok Drama TV3 Ni?

Geram dengan watak Husna dan Nek Pah pengacara terkenal, Datuk Aznil Hj Nawawi turut emosi menonton drama Jangan Benci Cintaku yang disiarkan di TV3

LIFESTYLE Sun, 8 Dec 2019

Risiko Dijangkiti Kencing Tikus Jika Main Air Banjir !

Jangkitan kencing tikus senang terkena sewaktu musim banjir. Jadi berhati-hati apabila berada diluar sana

| Live TV