LIFESTYLE By: SGMS Enal August 2, 2018 @ 9:00am

Cara Hilang Stress Berpanjangan

Siapa yang tidak mengalami stress dalam kehidupan seharian. Ada yang stress di tempat kerja, di rumah , dalam perhubungan dan lain lagi. Apabila mengalami stress perlu dicari cara untuk menghilangkannya agar tidak melarat dan berpanjangan.

Ini dikongsikan beberapa cara untuk menghilangkan stress agar kesihatan terjaga.

  1. Bersukan. Sukan seperti berlari, jogging dan seangkatannya dapat membantu memperbaiki mood dan membantu dalam pemikiran positif untuk lebih cergas dan sihat
  2. Yoga. Di dalam yoga dikatakan teknik pernafasan dan meditasi dapat membantu untuk anda yang stress mahupun ‘depression’. Ada aktiviti rutin yang dapat membantu mengurangkan stress
  3. Puasa gadget. Ini memang setuju dimana ini adalah antara satu penyebab stress. Mengikut kajian, jika anda check email setiap saat mampu menambahkan stress yang sedia ada. Itu belum dikira lagi apabila anda meneliti sosial media anda yang penuh dengan komen negatif. Pengurangan penggunaan gadjet amat digalakkan sewaktu anda sedang dalam stress atau ‘depression’.
  4. Menulis diary. Rasanya sekarang tidak beberapa praktikal kerana ramai yang lebih gemar menulis di status Facebook, Instagram dan Twitter. Sebenarnya dengan menulis di diary dapat menurunkan stress atau ‘depression’ selama 20 menit antara perkongsian yang diterbitkan dalam Anxiety, Stress, & Coping 
  5. Memelihara binatang. Berinteraksi dengan binatang dapat membantu tubuh untuk melepaskan hormon oxytocin dan menurunkan level kortisol. Dalam erti kata lain dapat mengurangkan stress 
  6. Bercuti. Ambillah cuti dalam 2-3 hari berkunjung ke tempat alam semulajadi bersama rakan atau mereka yang tersayang. Ambil peluang ini untuk berehat secara fizikal dan mental. Lupakan gadjet dan hal yang lain

Ini diantara cara-cara untuk menghilangkan stress yang anda boleh amalkan setiap hari. Jika masih berterusan dan tiada pengurangan , digalakkan untuk berjumpa dengan doktor agar dapat membantu menyelesaikannya. Jangan di simpan didalam hati kerana stress atau ‘depression’ boleh membunuh dalam diam

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sun, 24 Mar 2019

‘Lapor Terus Jika Ternampak’- Ahmad Idham Beri Amaran

Beliau juga akui tidak teragak-agak menggunakan kapasiti sebagai CEO untuk mengambil tindakan undang-undang ke atas pihak yang terbabit dalam aktiviti berkaitan.

Hiburan Sat, 14 Apr 2018

Ini Sebab Kenapa Dayang Nurfaizah Potong Rambut Pendek!

Bagi Dayang, beliau sudah menyimpan rambut panjang selama 10 tahun sebelum mengambil keputusan untuk memotong rambutnya pada tahun ini agar tampil dengan imej yang lebih fresh.

Events Mon, 16 Mar 2020
Hiburan Wed, 23 May 2018

Puteri Aishah Didakwa Popular Kerana Kisah Peribadi?

Pelakon ini menolak dakwaan tersebut sama sekali apabila beliau menyatakan bahawa, beliau dikenali disebabkan watak yang dibawanya dalam filem mahupun drama lakonannya

Hiburan Mon, 9 Jul 2018

Duduk Terkangkang Dalam Masjid, Janna Nick Mohon Maaf

Ada pula  netizen yang telah merakam gelagat pelakon cantik ini duduk seakan-akan terkangkang sambil bermain fon. Aksi kurang sopan Janna itu lantas mengundang pelbagai kritikan dan kecaman dari netizen. Laju je netizen kan?

Hiburan Tue, 19 Jun 2018

Tahniah! Elvina Mohamad Bakal Jadi Ibu

Tulisnya, dia mengucapkan kesyukuran dan turut berterima kasih buat semua yang mendoakannya bersama suami. Alhamdulillah…Tahniah Elvina dan suami!

Hiburan Mon, 10 Jun 2019

‘Bukan Akaun Instagram Anak Saya’ – Anzalna Nasir

Ish, netizen pun cuba sabar sikit…

LIFESTYLE Fri, 26 Jan 2018

Antara Makanan Yang Perlu DiElakkan Sewaktu Ingin Bersalin

Perkongsian daripada Dr Hafiz Sulaiman di laman facebook, diharap dapat membuka mata wanita di luar sana agar tidak terikut dengan petua-petua ini tanpa mengetahui kesahihannya. Nampak remeh, tapi sebenarnya bahaya yang menanti. Jom kita baca perkongsian beliau […]

Hiburan Tue, 16 Apr 2019

Muzik Video Shiha Penuh Kontroversi?

Kalau tak tengok fully video muzik ni, memang akan fikir bukan-bukan tau! Tak percaya, jom tengok!

Hiburan Sun, 23 Dec 2018

| Live TV