LIFESTYLE By: SGMS Enal December 21, 2017 @ 1:47am

Cara Mudah Cipta Sendiri Pencen Bulanan RM9,000

Ramai orang yang mengambil mudah mengenai pencen, terutama golongan muda. Jika anda penjawat awam, itu tidak menjadi masalah kerana anda mempunyai pencen apabila sudah tamat berkhidmat. Tapi bagaimana dengan pekerja swasta?

Buat pekerja swasta anda tidak perlu risau, kerana Harith Faisal telah berkongsi bagaimana cara membuat pencen sendiri. Menurut perkongsian ini anda mampu mencipta pendapatan sebanyak RM9,000 sebulan apabila pencen nanti.

Si A berminat nak beli sebiji rumah ni. Maklumat rumah yang nak dibeli seperti yang tertera kat bawah ni :

Current Market Price: RM220,000
Financing Amount: RM200,000
Financing Tenor: 35 years
Bank Profit Rate: 4.5%
Monthly Instalment: RM947
Current Monthly Rental: RM1,100
Maintenance Fee: RM100
Current Cashflow: RM54

Katakan sekarang umur kau 25 tahun dan kau beli rumah yang berharga RM220,000 macam yang kat atas tu. Saya cuma nak tunjukkan apa akan jadi kat rumah tu selepas 25 tahun. Pada masa tu, umur kau dah 50 tahun.

Katakan pulak, Anggaran Kadar Penghargaan Tahunan (Esimated Annual Appreciation Rate) dan Kadar Penghargaan Tahunan (Annual Rental Appreciation) seperti berikut :

Estimated Annual Appreciation Rate: 5%
Annual Rental Appreciation Rate: 3%

Korang boleh rujuk purata kenaikan harga hartanah dalam Malaysia untuk tahun 1990 hingga 2016 kat bawah ni :

Saya ada kongsikan purata kenaikan harga hartanah Malaysia untuk tahun 1990-2016 dalam channel telegram rasmi saya.

Outstanding Liability: RM90,700
Portfolio Value: RM745,000
Net Worth: RM654,300
Monthly Rental Income: RM2,303
Monthly Cashflow: RM1,357

1. Kalau tak nak jual hartanah ni, kau masih kena bayar ansuran kat bank dan dapat RM1,357 cashflow positif setiap bulan.

2. Kalau kau setelkan outstanding liability RM90,700 tu, kau dapat kutipan sewa penuh sebanyak RM2,303 setiap bulan.

3. Kalau kau jual hartanah ni, kau dapat tunai RM654,300. Letak kat Tabung Haji dan nikmati bonus 4.25% setahun iaitu RM27,800 bersamaan RM2,316 sebulan.

Jadi, inilah dia tiga pilihan asas yang kau boleh pilih untuk kau laksanakan dengan hartanah yang kau beli tu selepas 25 tahun.

Yang pilihan ketiga tu macam best, kan. Tak payah urus penyewa tapi dapat juga pendapatan pasif dengan bonus tahunan.

Tak cukup pencen dengan RM2,316 sebulan? Kau belilah 4 hartanah yang lebih kurang sama potensinya dengan apa yang saya tunjukkan.

Suami beli 2 biji rumah, isteri beli 2 biji rumah. Dua-dua kena ada kesedaran dan ilmu. Ajak pasangan kau baca artikel ni sekali.

Selepas 25 tahun, jual semua 4 rumah, kau akan dapat tunai RM654,300 x 4 = RM2,617,200.Letak semua dalam Tabung Haji.

Bonus tahunan kau dapat RM27,800 x 4 = RM111,200 bersamaan RM9,266 sebulan. Cukup ke tak untuk kau pencen?

Sekadar berangan. Berangan tu kan percuma. Haha! Daripada berangan, kalau kita usahakan jadi realiti, kita akan rasa manisnya nanti.

Sumber – Harith Faisal

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Sat, 16 Nov 2019

Cara Mencegah Untuk Pneumonia!

Mencegah lagi baik daripada merawat

LIFESTYLE Sun, 22 Apr 2018

Ketahui Hukum Gantung Gambar Menurut Islam

Perkongsian daripada Said Saiful Fazli tentang perkara ini menambah lagi beberapa point penting mengapa kita sebagai umat islam wajib menurunkan gambar makhluk bernyawa didalam rumah bagi menghindarkan ketidak-sejahteraan keharmonian dalam rumah kerana tiada keberadaan malaikat rahmat.  Mari […]

LIFESTYLE Tue, 30 Oct 2018
LIFESTYLE Sun, 11 Aug 2019

Awas, 3 Tingkah Laku Ini Dalam Kalangan Pelajar

Tingkah laku bunuh diri tidak kira berfikir, merancang atau bakal melakukan amat berbahaya.

LIFESTYLE Thu, 13 Dec 2018

Stay Warm and Dry in this Cold Weather in Timberland’s New Parkas and Jackets

It’s a good investment because Timberland’s jackets really do last long.

LIFESTYLE Mon, 12 Feb 2018

想要长命百岁?养成9个延命习惯

现代人注重养生,希望能健康活到老,远离病痛、享受人生,而「长寿」是否有秘诀?据国外网站《Collective Evolution》报导,国家地理研究员Dan Buettner及其研究团队花多年时间探寻,结果发现,这几个地方虽然距离甚远,但居民却有9个相似生活习惯!

LIFESTYLE Sun, 15 Jul 2018

Punca Wanita Jadi Curang

Terdapat kajian yang menyatakan wanita Malaysia menduduki tangga ketiga sebagai wanita yang paling curang di dunia. Bahayanya!

LIFESTYLE Mon, 27 Aug 2018

周杰伦潮牌PHANTACi吉隆坡开第二家分店

周杰伦潮牌PHANTACi积极狂战事业版图,继去年拓展东马在沙巴开设第三家海外直营店铺,相隔一年在吉隆坡成立大马第二家分店,也是东南亚首家独立街铺。

LIFESTYLE Mon, 27 Aug 2018

OMG…Busuknya Bau Kaki, Cuba Alternatif Ini!

Pernahkan anda ditegur kerana kaki berbau sewaktu melangkah masuk atau sedang membuka kasut? Mungkin ini dapat membantu

Events Tue, 10 Jul 2018

Wow! Tun M Kongsi Rahsia Gaji Selama 29 Tahun

Saya simpan gaji saya. Itulah duit yang saya ada sekarang sebab semuanya dibayar oleh kerajaan.

| Live TV