LIFESTYLE By: SGMS Enal October 19, 2019 @ 1:38pm

Dengar Lagu Guna ‘Earphone’ Ketika Tidur Ada Risikonya

Earphone atau headphone sudah menjadi trend dalam kalangan masyarakat sekarang khususnya anak muda yang gemar memakainya ketika mendengar muzik, bermain game serta menonton filem.

Mungkin ada juga segelintir yang gemar memakai alat tersebut semata-mata untuk tampil bergaya. Namun, pernah tak anda terfikir tentant kesan yang akan menimpa seseroang yang terlalu obses memakai alat tersebut.

Dr Mohd Shaiful Nizam berkongsai di laman Twitternya untuk merungkai implikasi yang akan berlaku jika seseorang itu memakai earphone terlalu lama.

Tahukah mereka akan risiko yang bakal dialamai jikalau mendengar muzik yang terlampau kuat dan lama menggunakan earphone itu mampu merosakkan deria pendengaran? Iya! Lebih parah jika tidur hingga ke pagi sambil “on music”.

Menurut doktor ini, keadaan tersebut terjadi apabila berlaku kerosakan kepada sel-sel rambut dalam organ koklea di dalam telingga kita yang berfungsi untuk menukarkan buntyi kepada gelombang elektrik untuk dihantar ke otak.

Tambahnya lagi, mengikut ukuran bunyi, muzik yang terlampau kuat, iaitu melebihi 90 decibel (dB) secara berterusan mampu merosakkan sel sel rambut ini. Malah dalam satu kajian mendengar muzik melebihi 120dB mampu menyebabkan pengguna Ear Phone menjadi pekak serta merta.

Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO ) pernah melaporkan kira-kira 1.1 billion penduduk dunia yang berumur antara 12 tahun – 35 tahun berisiko alami masalah pendengaran disebabkan oleh tahap bunyi yang tidak selamat daripada peralatan rekreasi (alat audio, konsert & tempat kerja).

Tanda-tanda anda mempunyai masalah pendengaran

Cara untuk kurangkan risiko masalah pendengaran ini

Golongan lain yang berisiko mengalami kehilangan pendengaran adalah pekerja kilang yang saban hari terdedah kepada bunyi mesin/peralatan yang kuat. Golongan ini perlulah jalani ujian saringan pendengaran yang sepatutnya telah diaturkan oleh pihak Majikan.

“Alah, x dengar skit je..lagipon mana ada sakit. OK je nie.. ” – Jauhilah prasangka seperti ini.

 

Sumber: lifewire, Dr. ShaifulNizam

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Sun, 14 Apr 2019

6 Sebab Mengapa Gagal Dalam Proses Berdiet

Dedikasi serta disiplin yang tinggi merupakan salah satu daripada kunci kejayaan bagi mendapatkan bentuk badan yang diimpikan. Ianya juga disusuli dengan pengambilan makanan yang seimbang serta jadual senaman yang konsisten. Diet yang betul juga turut […]

LIFESTYLE Mon, 5 Nov 2018

5 Manfaat Hebat Aloe Vera Untuk Penjagaan Kecantikan dan Kesihatan

Aloe vera memang cukup terkenal sebagai ‘miracle plant’ atau tumbuhan ajaib

Fab Foodies! Thu, 3 Jan 2019

Craving for a Delicious Big Slab of Gorgeously Grilled Steak? Go to DoubleTree JB!

It’s a beautiful marbled meat grilled to perfection.

LIFESTYLE Wed, 26 Dec 2018

Jangan Marah kalau Isteri Buat Silap, Lelaki Ini Berkongsi Pengalaman

Lelaki Ini Kongsi Pengalaman Kenapa Jangan Marah kalau Isteri Buat Silap

LIFESTYLE Sun, 28 Jul 2019

5 Punca Anak Jadi Nakal Kerana..

Seawal usia mereka ini, kekadang mereka ini terlalu nakal sehinggakan menimbulkan kemarahan ibu bapa. Jika kita nasihat secara berhemah pun pasti tidak jalan pun. Bagi orang dewasa, mungkin dengan kemarahan akan mereka diam tetapi mungkin […]

Fab Foodies! Thu, 8 Feb 2018

KENTANG GORENG RAWAT MASALAH BOTAK?

Maklumlah, melihat kepada kuantiti minyak dalam kuali, boleh pengsan dibuatnya…

Fab Foodies! Sat, 21 Jul 2018

Minum Teh Hijau Untuk Kurus

Bukan perkara yang sukar dilaksanakan untuk kurus tetapi jika melakukannya dengan penuh displin pasti tercapai impian yang ada inginkan

LIFESTYLE Mon, 19 Mar 2018

12星座「多爱吃醋」?天蝎金牛大醋桶

你很爱吃醋吗?恋人眼中容不下一粒沙,嫉妒心人人都有,有些人表现得非常明显,甚至会让恋人感觉有些压力,喘不过气,有些则是默默的,让人甚至察觉不到。国外网站《Elite Daily》分析12星座的嫉妒指数​​,满分为10分,快来看看你获得几分?

LIFESTYLE Mon, 16 Apr 2018

Cara Memperkenalkan Diri Sewaktu Temuduga

Jawab dengan jujur semasa menjawab soalan. Jangan terlalu gementar. Soalan ini antara tujuannya adalah untuk membantu anda menghilangkan rasa gementar.

LIFESTYLE Sat, 8 Jun 2019

Khasiat Tersembunyi Dalam Garam Selain Penyedap Masakan

Garam mempunyai khasiatnya tersendiri dan bukan setakat menjadi penyedap sesuatu hidangan.

| Live TV